אישה אוכלת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לא חבל על כל מה שהשקעת? הצעד הראשון הוא להכיר בבעיה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רבים יאמרו שלרדת במשקל זו לא חכמה. נלחמים, מתנזרים, מטפסים על הקירות: ומצליחים לרזות. הבעיה האמיתית היא לשמור על המשקל שהורדנו, ולהשאיר אותו נוכח כעובדה קיימת. ד"ר ציפי העצני, פסיכולוגית קלינית, מרצה באוניברסיטת חיפה ומחברת הספר החדש "לשקול מחדש 2: RESTART - חוזרים למסלול של הרגלי חיים בריאים ומאוזנים", שמחה לספק לנו מספר טיפים שימושיים שיעזרו לכם להפוך את המשקל אליו הגעתם בעבודה קשה למשקל הקבוע שלכם.

תפסיקו להשלות את עצמכם

הצעד הראשון יהיה להכיר בבעיה: אתם לא מצליחים לשמור על משקל היעד אליו הגעתם בעמל רב. כואב למדי להכיר בעובדה שאנחנו בתהליך של חזרה לאחור, ולכן קיימת נטייה להכחיש או לטשטש את המצב. ככל שתקדימו להודות בפני עצמכם שאתם בדרך למטה, כך תוכלו לחזור מהר יותר לעבודה, והדרך למעלה תהיה קלה יותר.

לרדת על עצמכם לא יעזור

אנו נוטים להתייחס לעצמנו בביקורת ובבוז - במקום לנהל בקרה עניינית ולהתייחס למשקל ולמזון שאנחנו צורכים באופן נייטרלי, קצת כמו ניהול דפי חשבון בנק. זכרו שגם המרזה המיומן ביותר יכול ליפול לפעמים לאכילה אימפולסיבית: במקום לבכות את התהליך ולרדת על עצמכם, מוטב להבין שזה אנושי לעשות טעויות – ואז ניתן לשפר את ההתנהלות ברמה המעשית.

העדר תוכנית אכילה היא תוכנית להשמנה

מחקרים רבים מראים שהמשתנה האישיותי שהכי מנבא השמנה היא אימפולסיביות: אנשים עם נטייה להשמנה אינם יכולים להרשות לעצמם לזרום ולטעום. נסו לבנות לעצמכם תכנית אכילה מציאותית המבוססת על ארוחות מזינות, טעימות ומספקות, ודבקו בה גם כשלא תמיד מתאים או מתחשק. הרגילו את עמכם לאכול על פי תכנית, ולא על פי דחפים.

אלפו את המוח שלכם לאכילה מתוכננת

המוח שלנו לומד כל דבר שנלמד אותו: מחקרים מראים שגם בגיל מבוגר הוא מסוגל ללמוד הרגלים ודפוסים חדשים. אם תתרגלו אכילה אימפולסיבית, המוח ילמד לאכול בצורה אימפולסיבית. אם תתרגלו אכילה מתוכננת, זה יהיה ההרגל הדומיננטי שיקבע את סדר יומכם ואת משקל גופכם.

עוגייה (צילום: jupiter images)
בוז לאכילה האימפולסיבית, הידד לאכילה המתוכננת | צילום: jupiter images

למדו מתי לא להקשיב לעצמכם

אנחנו רגילים לחשוב שכדאי להקשיב ולהתחבר ל"אני האמיתי" שלנו, אבל חשוב גם לדעת לזהות מתי הקולות הפנימיים האלה מזיקים לנו – ומתי עדיף שלא לייחס להם חשיבות רבה מדי. לדוגמא, מוטב להתעלם מהקול הפנימי שאומר לנו שהדרך היחידה להירגע או לשרוד את השעה הקשה היא אכילה. למדו לא להקשיב לעצמכם לפעמים – והמשיכו לדבוק בסדר היום המתוכנן שמקדם אתכם לקראת חיים בריאים עם סיפוק ומשמעות.

עוררו בעצמכם מוטיבציה באופן יזום

יש לנו הרבה יותר שליטה על רמת המוטיבציה שלנו ממה שנדמה לנו: למעשה, אנחנו מייצרים אותה עבור עצמנו בצורה אקטיבית. נסו לחשוב מהם המקורות המעוררים בכם תקווה או השראה - האם יש אנשים מסוימים שמעודדים אתכם לפעול? האם יש שירים שממלאים אתכם באנרגיה חיובית וברצון לקום ולהזיז את הגוף? אל תחכו לאיזה רגע קסום בו המוטיבציה תנחת עליכם באורח פלא – הביאו אותה בעצמכם.

>> איך לאכול במסעדה ולהישאר רזים?