רחם מאוייר המציג אצבע משולשת באמצעות אחת החצוצרות - זהו הלוגו שמוביל את המחאה בפולין שקוראת לאפשר לנשים לעבור הפלה אם הן מעוניינות בכך. בהפגנה עצומה שנערכה אתמול מול הפרלמנט בוורשה, אלפי נשים הניפו כרזות שנשאו את הסיסמה "די לענות נשים"  - זאת לאחר שראשת הממשלה, ביאטה שידלו, הביעה תמיכה בממסד הדתי לאסור לחלוטין ביצוע הפלות במדינה.

מחאה בפולין (צילום: ap)
עץ של קולבים, סמל להפלות פרימיטיביות ופיראטיות | צילום: ap

בגארדיאן מציינים כי בפולין נהוגה מדיניות קשוחה מאוד בנושא. למעשה, מדובר במדיניות המגבילה ביותר בכל אירופה. כיום המדינה מאפשרת להפסיק הריון רק אם הוא מסכן את חייה של האם, אם העובר סובל ממומים חמורים או כאשר מדובר בהריון כתוצאה מאונס או גילוי עריות. בנוסף, גלולת היום שאחרי ניתנת אך ורק במרשם רופא.

מחאה בפולין (צילום: ap)
מוחות מול הפרלמנט | צילום: ap

אך לכנסייה הקתולית זה לא מספיק. כבר כמה שנים שהיא מנהלת קמפיין שמטרתו להקשיח אף יותר את החוק, שאושר ב-1993 והיווה מעין פשרה עם הליברלים. בחודשים האחרונים הוויכוח בנושא התלהט אף יותר לאחר שמפלגת "חוק וצדק" הימנית, שזכתה בבחירות האחרונות, הודיעה כי היא בכוונתה לערוך שינויים בחקיקה כך שיתיאמו יותר לרוח הכנסייה.

מחאה בפולין (צילום: ap)
המדיניות הכי נוקשה באיחוד האירופי | צילום: ap

"החוק יביא למותן של נשים"

אם להסתמך על הסטטיסטיקה הרשמית, הקותלים בפולין (המהווים את מרבים האזרחים) יכולים להיות די מרוצים. מתוך אוכלוסיה כללית (גברית ונשים) המונה למעלה מ-38 מיליון איש, במדינה מבוצעות רק כמה מאות הפלות מדי שנה. עם זאת, אקטיביסטיים לזכויות נשים מציינים שבפועל - נעשות הרבה יותר הפלות, פשוט בצורה פיראטית המסכנת את חייהן של הנשים. בהתאם, בהפגנה אמש נשמעו סיסמאות כמו , "הרחיקו את הידיים שלכם מהרחם שלנו" ו"הגוף שלי - זה העניין  שלי".

מחאה בפולין (צילום: ap)
צילום: ap

כדי להעצים את המסר, נשים רבות נשאו קולבים בידיהן - סמל לשיטה פרימיטיבית ומוסכנת לבצע הפלה עצמית. לטענתם, שינוי החקיקה במדינה ואיסור מוחלט על הפלות יובילו בסופו של דבר למותן של נשים רבות, או לפחות ידחוף אותן מחוץ לגבולות המדינה כדי לעבור את ההליך.

מחאה בפולין (צילום: ap)
צילום: ap

במכתב שהופץ בכנסיות במדינה על ידי הכמרים (אך הגיע כמובן לציבור הרחב), הבישופ הפולני קורא למחוקקים לאסור לחלוטין ביצוע הפלות. "עמדת הכנסייה הקתולית בנושא זה ברורה", נכתב בו. "צריך לעשות הכל כדי להגן על כל חיים - מרגע ההתעברות ועד המוות. מנהיג מפלגת "חוק וצדק" אמר בתחילת השבוע שבתור קתולי בעצמו הוא חייב למלא אחר דרישות הבישופ. הוא אמנם לא מתכנן לכפות על המפלגה להעביר חוק בנושא, אבל משוכנע שרוב המפלגה - אם לא כולם - תומכים בהצעה.

"יש לי חברים שהם ממש בפאניקה לקראת החקיקה החדשה", אומרת הדס רשף, ישראלית שכרגע מתגוררת בפולין. "זה קצת כמו שעמותת אפרת תהפוך לאג'נדה רשמית מדינית. ההצעה שגורמים בשלטון מנסים לקדם כאן מבוססת על הרעיון שהפלה היא רצח. ידיד שלי כאן סיפר לי שיש אפילו מקומות שנשים יכולות להגיע ולשהות שם עד ללידה - ואחר כך דואגים למסור את התינוק לאימוץ. זה יכול היה להיות דבר יפה - אלא שלא מדובר פה על משהו שנעשה מבחירה".

"אני לא שמעתי בישראל שסירבו לאישה לעשות הפלה", היא מוסיפה. "אמנם יש ועדה, אבל בשלבים הראשונים של ההריון אף פעם לא שמעתי שהיתה איזושהי בעיה. בפולין כבר היום יש נשים שנוסעות לבצע הפלות במדינות אחרות, אבל זה לא פתרון, והתופעה רק מדגישה את הפערים הכלכליים: מי שיכולה להרשות לעצמה נוסעת לגרמניה, מי שפחות לאוקראינה, ומי שאפילו זה לא - באופן שחור או עצמי, הפלה DIY, לכן הדגש בהפגנות הוא על הקולב - מי שעושה את זה לעצמה".

Solidarnie z Polkami!! סולידרנושץ' עם נשות פולניה שיצאו היום לרחובות להאבק נגד חוק איסור הפלות.זה הלוגו האדיר של "נע...

Posted by Hadas Reszef on Sunday, April 3, 2016