כל אישה שמתחילה להשתמש בטמפונים כבר מזמן יודעת שהיא חייבת להחליף אותם בתדירות גבוהה כדי להימנע מתסמונת ההלם הרעלי – מצב נדיר אך מסכן חיים הנובע מזיהום חיידקי. לצד זאת, בשנים האחרונות נוצר יותר ויותר שיח סביב הסכנות הנוספות הכרוכות בשימוש בטמפונים.

לסכנות הללו, הכוללות יובש בנרתיק, פטריות וזיהומים שונים, ניתן מענה חלקי בדמות טמפונים מכותנה אורגנית וגביעוניות סיליקון רב פעמיות הניתנות לשטיפה בין הווסתות. אלא שמחקר שפורסם בשבוע שעבר במגזין של האיגוד האמריקאי למיקרוביולוגיה מזהיר שהגם בטמפונים אורגניים וגביעוניות עדיין קיימת סכנה ללקות בתסמונת הלם הרעלית.

טמפון (צילום: andriano.cz, Shutterstock)
האופציה האורגנית יקרה יותר, אך לא פחות מסוכנת | צילום: andriano.cz, Shutterstock

החוקרים בדקו 11 סוגים של טמפונים וארבעה סוגים של גביעוניות. הם הכניסו את הטמפונים והגביעוניות לשקיות ניילון, הזריקו נוזל שהכיל בתוכו עקבות של חיידקים מבודדים מחולה שלקתה בתסמונת ההלם הרעלי בשנת 2014, אטמו את השקיות והותירו אותן לנוח במשך שמונה שעות.

החוקרים מצאו שבכל השקיות הייתה צמיחה חיידקית – בלי קשר לסוג החומר, אלא יותר לכמות האוויר בין הסיבים. בגביעוניות, שעשויות סיליקון, נראה שאפילו הייתה סביבת צמיחה טובה יותר לחיידקים.

"במשך השנים הניחו כי טמפונים מחומרים טבעיים ימנע את תסמונת ההלם הרעלית", אמר עדי דוידוב, מנהל מחלקת גניקולוגיה בבית החולים האוניברסיטאי סטאטן בניו יורק; "המחקר החדש שפורסם לאחרונה מראה בבירור כי זה לא נכון. התסמונת עשויה להתרחש עם כל טמפון או גביעונית שלא מוחלפות בתדירות מספקת".