עקבי סטילטו (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
המיתון בירידה? הנעליים בנסיקה | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

רק לפני שבוע הראינו לכן איך אפשר לנעול נעליים שטוחות עם סטייל, אבל נדמה שהעולם לא מקשיב. דווקא בתקופת המיתון האחרונה צמחו ושגשגו להם נעלי העקב לגבהים שוברי שיאים. נעליים בגובה של מגדל, פלטפורמות שיכולות לדרוס אדם נמוך ומפלצות שלא מזכירות לרגע משהו שאפשר לנעול הם הטרנד הכי חם אצל שלל מעצבים מתעללים, שלא לומר הזוי ולא ברור.

גם הכוכבות תורמות ידן למעל, ונתפסות כשהן מדדות על גובה מגוחך של עשרות סנטימטרים. בטרנד ההזוי נתקלנו עוד בתצוגות האופנה של החורף שעבר, וזה תורגם עד מהרה גם לשטיחים האדומים. העקבים המזוויעים גם כיכבו בקליפ של ליידי גאגא "Bad Romance", וגם ביום יום היא לא מוותרת כל פלטפורמות בגובה בית. איך ולמה נשבר בעידן הזה שיא הגובה? ובכן, מסתבר שהכל בגלל המיתון. ומיד נסביר את הקשר הלא ברור.

המצב בקנטים? בדיוק הזמן לאסקפיזם

זה מכוער, מעוות כל כף רגל ובעיקר מפחיד. אז איך בכל זאת הגובה המסוכן מקבל חיים משל עצמו וזוכה לשימוש על כפות הרגליים היקרות שלנו? מתי בדיוק נעלי העקב הפכו ממשהו שאמור לייצב לנו את הטוסיק לפוטנציאל לנפילה מגובה רב? לפי מומחים, התשובה היא פשוטה: המיתון אשם בכל.

"בכל הקשור להנעלה, אנחנו נמצאים במצב שבו הנעליים שלנו רחוקות מלהיות מעשיות", אומרת אליזבת סמהלק, מחברת הספר " Heights of Fashion: A History of the Elevated Sho. "נעלי העקב משכו הרבה מאוד תשומת לב בתקופת המיתון הגדולה בשנות ה-30 ובשנות ה-70. אבל כיום, הגענו לגובה שיא בתחום הסטילטו". לטענתה הסיבה שזה קורה דווקא בעיתות מצוקה, נובעת מהצורך העז שלנו לאסקפיזם. כך שלפי סמהלק, אנחנו גומרות לעצמנו את הגב רק כי אנחנו רוצות להתנתק מהמציאות. ומכיוון שהחיים האמיתיים מורידים אותנו כל כך נמוך לתוך הביבים, הדבר ההגיוני היחיד שאנחנו יכולות לעשות היא לעלות כמה שיותר גבוה, באמצעים מלאכותיים, לא פרקטיים בעליל ובעיקר כואבים.

מסלול אופנה (צילום: רויטרס)
נפילה טיפוסית במהלך תצוגת אופנה של פראדה ב-2008. הכל בגלל המיתון | צילום: רויטרס

והבעיות לא מפסיקות לבוא. "נשים שסובלות מבעיות וכאבים בעקבות שימוש חוזר בעקבים, בכל הגבהים, לא חסרות אף פעם אבל אני בהחלט שמה לב לעלייה דרמטית בפניות למרפאה", אומרת דוקטור ג'קלין סוטרה, מנתחת ואורתופדיות המתמחה בטיפול ברגל ובקרסול.

 לדבריה, קבוצת הסיכון הראשונה והמשמעותית ביותר היא נשים בעודף משקל או כאלה שסובלות מדלקת פרקים. אלו יכולות בקלות בדלקת גידים, נקע בקרסול ורצועות קרועות. "הדרך הטובה ביותר להבין שאת עושה משהו לא טוב הוא אם כואב לך. זאת הדרך של הגוף שלך לאותת לך להחליף נעליים ומהר הרגלים", אומרת סוטרה.

ויקטוריה בקהם ונעלי שפיצים (צילום: Gareth Cattermole, GettyImages IL)
רואה את העצם הבולטת? זה לא רק נראה כואב. ויקטוריה מדגמנת מה לא לעשות | צילום: Gareth Cattermole, GettyImages IL

 כל אותן נשים שאוהבות לפזז על הרחבה בנעלי עקב סקסיות לא ישמחו לשמוע שמוטב שיוותרו על הסטילטו. לפי סוטרה, מרבית הנזקים נעשים בדיוק בגין השילוב הזה. "השילוב של של ריקוד מהיר ותזזיתי על גבי עקבים גבוהים עלול להוביל לסיטואציה מסוכנת ביותר".

אל תעברי את החמישה סנטימטרים

אבל יודעת סוטרה וחבריה, שאין סיכוי שאישה טיפוסית תוותר על הנעל שמורידה לה קילוגרמים מבלי לעשות דיאטה ומחזקת לה את היציבה מבלי לטרוח בפילאטיס. לכן, לטובת חובבות העקבים המושבעות שלא יכולות בלי הרמה מלאכותית, הנה כמה דברים שינחמו אתכן:

1. לדברי סוטרה, כל נעל שגובהה עולה על 5 סנטמיטר עלולה להיות מסוכנת למשתמשת, אך קיימים עיצובים שהם בכל זאת נחשבים הרע במיעוטו לעומת אחרים. אם את לא יכולה בלי, העדיפי את הפלטפורמות בעלות הבסיס הרחב וזאת משום שנטל כובד גופך נשען על איזור גדול יותר.

גוצ'י - שחור (צילום: רויטרס)
קשה לנו להאמין שגוצ'י באמת חושב שזה סקסי. הנעל המפלילה | צילום: רויטרס

2. עשי שימוש מושכל וכמה שיותר קצר: "תמיד תיקחי איתך נעליים נוחות, אותן תוכלי להחליף כשתגיעי למשרד".

3. תציצי בכתבת הנעליים השטוחות שעשינו. אולי זה יעשה לך חשק לוותר על הנזק הפוטנציאלי.

סנדלי פלטפורמה חבל של Antonio Marras (צילום: Vittorio Zunino Celotto, GettyImages IL)
אם כבר, אז פלטפורמה - כך כובד הגוף נשען על בסיס רחב יותר. מה שנקרא הרע במיעוטו | צילום: Vittorio Zunino Celotto, GettyImages IL
>> ובכל זאת: כל מה שרצית על נעלי עקב. כשהן מגיעות בגובה סטנדרטי, כן?