אישה (צילום: jupiter images)
מה הסוד שלך? | צילום: jupiter images

מרחנו את הקרמים הנכונים, שילמנו הון תועפות למכונים קוסמטיים ולמיני טיפולים שמבטיחים שמעיין הנעורים זה פה מעבר לפינה, שתינו שיקויים, התפלשנו במשחות וקיווינו לטוב. הקמטים, אגב, ממשיכים לצחוק לנו בפנים. אבל עכשיו, אומרים בתעשיית הקוסמטיקה, יש פתרון חדש ומסעיר שיכול להתמודד עם מה שהזמן משאיר לנו על הפרצוף. קוראים לזה תאי גזע. וזה מבהיל כמו שזה נשמע.

תאי גזע (Stem Cells) הם תאים שעדיין לא עברו התמיינות סופית לסוג מסוים של רקמה, בין אם הם ממקור עוברי, או ממקור בוגר. מעבר לפתרון בעיות בריאותיות, הם יכולים לסייע לתעשיית הקוסמטיקה להמציא מחדש את הטיפולים נגד קמטים והזדקנות העור באופן כללי. בעת השתלה של תאי גזע באזור מסוים, הם מקבלים את הקוד הגנטי של התאים באותו איבר ומתפקדים כחלק בלתי נפרד ממנו. מכיוון שמדובר בתאים עם יכולת התחלקות מאוד גבוהה, הרי שיש להם את היכולת לשקם את עור הפנים, ולכן הם מיועדים גם לסייע בטיפול בכוויות ובהשתלות עור. המדענים העוסקים בחקר הנושא מאמינים שבעוד מספר שנים ניתן יהיה לעשות שימוש בתאים מסוג זה כדי להצמיח מחדש איברים שנקטעו או נפגעו, וכן כדי לבצע השתלות איברים בסיכון נמוך לדחייה של השתל.

אבל עד כאן עם ההתקדמות המסעירה בתחום הבריאות. אנחנו פה בשביל להבין אם תאי גזע יעזרו לנו להיראות יותר טוב, להרגיש יותר צעירים והכי חשוב – במה זה כרוך והאם זה שווה את זה.

הניו אייג' של האנטי אייג'ינג

אפשר, מן הסתם, להבין למה המרוץ אחר טכנולוגיית תאי הגזע נמצא בשיאו. ברחבי העולם נערכים מחקרים בשלל אספקטים של הנושא. המדענים מתייחסים אל תאי הגזע כאל הניו אייג' של האנטי אייג'ינג. הקמטים, כך מתברר, הם מעין פצעים קטנים, תגובה לטראומה, כך הסביר יועץ בכיר בחברת קוסמטיקה אירופאית שחוקרת את הנושא והדגיש שהמחקרים בתחום הטיפול בקמטים עוסקים רוב הזמן בניסיונות לתקן את מהירות הריפוי של הפצע. אפשר לומר שטיפול בתאי גזע הוא תחליף לבוטוקס – רק הרבה פחות רעיל.

עוד תחום שמעניין את תעשיית הקוסמטיקה, אחד המתקדמים בחקר תאי הגזע, הוא גידול של תאי שומן מתאי גזע. נכון, יש לנו מספיק תאי שומן משל עצמנו, ולרוב אנחנו מעדיפות דווקא להיפטר מהם, אבל מתברר שיש להם דווקא ייעוד מעניין. "במידה שהניסויים בתאי שומן יצליחו, אפשר יהיה להחליף את ניתוחי הגדלת החזה שכוללים החדרה של שתל זר לגוף בהשתלת תאי גזע שקיבלו מטען גנטי של תאי שומן", אומר ד"ר יוסף טמאן, מנתח פלסטי ומומחה לכירורגיה פלסטית. "בצורה הזו השד ימולא בשומן ולא בחומר כימי כלשהו, והסיכוי לדחייה יהיה נמוך בהרבה". אנחנו רוצות להאמין שהסיכוי למראה טבעי גדל בהתאמה.

אבל האם תם עידן הסיליקון ומתיחות הפנים? כנראה שלא כל כך מהר. "השימוש בהשתלת תאי גזע בטיפולים רפואיים ובטיפולים קוסמטיים נמצא עדיין בשלבים מאוד ראשוניים", ממשיך ד"ר טמאן. "הנושא בהחלט מצית את הדמיון, אבל הוא עדיין רחוק מלהיות ממומש במלואו. מדובר בטכנולוגיה שתיכנס לשימוש רק בעוד כמה עשורים".

אין תמונה
כן, ככה זה נראה. תאי גזע בפעולה

יש סיכוי טוב שהילדים שלנו כבר יוכלו ליהנות מהיתרונות של תאי הגזע, בעיקר אפרופו הטרנד הלוהט – שימור דם טבורי. תאי הגזע מתפתחים במהלך ההיריון בעיקר בכבד ובטחול. בשליש השלישי של ההיריון אותם תאים עושים את דרכם לעבר מח העצם ובשלב הבא הם מגיעים לחבל הטבור, שם הם נשארים עד הלידה. בתום הלידה, ניתן בעזרת הליך מאוד פשוט לאסוף את התאים ולאחסן אותם בבנק הדם הטבורי, שם הם יכולים להישמר במשך עשרות שנים. במידה שהמחקר הרפואי יתקדם בקצב המצופה, ניתן יהיה להשתמש בתאים האלה כדי לחדש את עור הפנים, לחדש איברים פגועים, להתמודד עם סוגים שונים של סרטן ושאר מפגעים, שלא נדע.

מתאים בודדים לצנצנת של קרם

אבל זה שהחוקרים מדברים על עשרות שנים, לא מונע מחברות הקוסמטיקה להכריז על תאי גזע כעל הדבר החם הבא, הגביע הקדוש של התעשייה. חלק מהחברות המובילות בשוק החלו כבר לפני מספר שנים בחקר תאי הגזע בעצמן והשיקו מוצרים קוסמטיים שונים, שמכילים את אותם תאים ומבטיחים לחדש את עור הפנים תמורת סכומים נאים של מזומנים. תכירי, למשל, את Peau Magnifique (פנים מדהימים בצרפתית) – קרם פנים, האחרון בסדרת תכשירים שפותח על ד"ר גרגורי בייס בראון, מנתח פלסטי לשעבר שהבין שגם לניתוחים יש מגבלות. או כפי שאמר לדיילי מייל: "אף ניתוח לא יכול לתת לך עור פנים רך כמו שהיה לך בשנתו העשרים לחייך". בעבור 1,100 פאונד (כ-7,000 שקל) לכמות שמספיקה לארבעה שבועות (הטיפול צריך לעשות פעמיים בשנה), מבטיח הקרם לחדש את תאי העור. פוטנציאלית, מסבירים בחברה, אישה בת 55 יכולה לזכות בעור של בת 25. עוד שחקן בתעשייה הוא Amatokin – קרם ממעבדות ווס שמבוסס על מחקר רוסי בתחום תאי הגזע. הוא נוסה על ידי כתבת elle הצרפתי והיא סיפרה שאחרי שבועיים של שימוש, העור שלה הפך יותר זורח, יותר חלק והקמטוטים קטנים בצד האף היטשטשו מעט.

אין תמונה
הקרם שעושה פלאים. אמוטקין

אבל יש גם מבקרים. ג'ים פריים, מנתח פלסטי בריטי לא משוכנע שזה באמת עובד. "אני עוסק בטכנולוגיות לטיפול בכוויות כבר 25 שנה", אמר למייל. "חיפשתי את המחקר הרוסי ואני לא מוצא אותו בשום מקום". פריים גם מוטרד מתופעות הלוואי הפוטנציאליות לשימוש בקרם, וחושש שמקור התאים אנושי ומסוכן. הוא גם מעלה חשש שלא ניתן להפסיק את התחלקות התאים, ושזה מעלה חשש למחלת הסרטן. המפתחים של הקרמים, טוענים שהם עדיין מנסים להבין את המגבלות שלהם, אז לכי תדעי מי פה צודק.

 השורה התחתונה, כנראה, שהיא שאם שני הקרמים הללו באמת יכולים לקיים את מה שהם מבטיחים, אז מדובר בפריצת דרך מדהימה. דמייני לעצמך שתוכלי להגיע לגיל 50 עם עור של בת 30, לא לפחד מקמטי צחוק ופיגמנטציה ולהשתזף ולעשן כמה שאת רק רוצה. עוד חזון למועד? ובכן, לפנטז תמיד מותר.