ארין לה-רוסה היא בלוגרית אמריקנית שאזרה אומץ, שינסה מותניים ויצאה לניסוי חייה: להעביר שבוע שלם בלי איפור. מבעד לריסיי הקצרים קראתי את יומן המסע שלה ופיהקתי: ממתי להיות חוראנית זה אתגר? להזניח את עצמך - זה קל, תשאלו כל אמא טרייה (לא אני), או כל מזניחנית מצויה (אני). כל מה שצריך לעשות זה כלום מוחלט. נכון, אני לא ילדה, כבר בת 32 - אבל כנראה שתמיד אעדיף לגנוב עוד דקת שינה לצד גופו החם של בן הזוג שלי מאשר לקום כדי לסרק את הגבות.

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
מעדיפה לישון. ויטה קיירס | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
שלא תטעו - אני לא בזה לאיפור, ואני ממש לא חושבת שנשים שמתאפרות הן שטחיות או כאלה שמתעסקות בטפל. הרתיעה שלי מכל הסיפור הזה מורכבת מ-90% עצלות, ו-10% חשש שאסריח ממאמץ. אבל השבוע, לטובת דרישה עיתונאית נשית – הנחתי את התסביכים שלי בצד, ובמקומם שלפתי את המסקרה. איך זה הרגיש ומה המסקנות שלי? הנה הן כאן.

עוד בערוץ הנשים:

>> החקיינית המושלמת: הכירו את המאפרת הטובה בעולם
>> פני צלקת: מתמודדת למלכת היופי

>> לא תאמינו איך הבחורה הזאת נראית היום 40 קילו פחות

הקורבן הראשון: חשבון הבנק
או: תרצי קונדישנר לשפתיים?

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
האתגר האמיתי: לקום מוקדם ולסרק גבות | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
לקראת אתגר הטיפוח ביקשתי למלא חוסרים. לעזאזל, המקומות האלה תמיד מלחיצים אותי. חדרי כושר עמוסים אנשים חטובים, בחנויות הבוטיק מסתובבות סנוביות עם סטייל, ולחנויות האיפור נכנסות בדרך כלל נשים מטופחות. כל מי שלא עומדת בסטנדרטים חייבת להעמיד פנים כאילו היא שייכת - או במילים אחרות - לזייף. 

המאפרות בחנות לובשות שחור, הפנים שלהן צבועות במה שקראנו לו בילדות "צבע גוף", ומעל קו הריסים משוח להן פס אייליינר איימי-ווינסהאוסי ארוך. הן נראות לי כאילו הן באו מהעתיד. סביב מותניהן כרוך פאוץ' עם חמישים סוגים של מברשות עשויות פרוות מינק או סנאי או חיה אומללה אחרת. אני אמנם לא טבעונית, אבל לעזאזל זה חתיכת אקט מרושע: להצמיד לבעל חיים ידית פלסטיק ולהפוך אותו למברשת סומק "טבעית" (בהמשך המאפרת הורסת לי את הפאנץ' ומסבירה שהמברשות עשויות משיער של "איזושהי חיה" שנשר באופן טבעי. וזה ציטוט שלה, כן?).

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
נכנסת לזירת האיפור - MAC | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
אני מסבירה לה שחסר לי מייק-אפ, ומבקשת משהו שלא ייראה שפכטלי מדי. העור שלי רחוק מלהיות מושלם, אבל אם יש משהו גרוע יותר מפגמים זו מסיכה אטומה בגוון בז' מט. המאפרת מביאה לי משהו בשם סקין אילומינייטור ומייק-אפ פודרה, ומצליחה לדחוף לי על הדרך עפרון גבות ("למלא את החורים"), מברשת גבות ("כי אי אפשר בלי")  וקונסילר ("העור סביב העיניים שונה מעור הפנים"). היא מציעה שאקח גם קונדישנר לשפתיים, אבל כבר יצא לי מלא מלא חרטא בחשבון - אז אני מסרבת בנימוס.

הקורבן השני: שעות שינה
או: שלום לך פרוצה סובייטית

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
איפור עדין, הבדל גדול | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
למחרת בבוקר אני מקיצה לפני הזמן כדי להתייפות, והאמת? זה לא כזה ביג דיל. תוך כמה דקות, הפנים שלי באמת נראות טוב יותר. הן מגובשות ורעננות משהו. בסך הכל אני לא נראית מאוד מאופרת, עד שאני מורחת אודם, ואז בום - שלום לך פרוצה סובייטית.
אני מטשטשת קצת את ישבן-הבבון שצמח לי במרכז הפנים, ויוצאת מהבית עם תפילה אחת בלב: "רק שלא ישימו לב לשינוי בעבודה. רק שלא ישימו לשינוי בעבודה. רק שלא ישימו לב לשינוי בעבודה".

כולם שמו לב לשינוי בעבודה.

אך למזלי הרב, המהפך המינורי התקבל בהערכה. אני מקבלת מחמאות מגברים ומנשים, מהומואים ומסטרייטים, מצעירים יותר ומצעירים פחות. איתי העורך למשל אומר לי שפתאום אני נראית dressed for success (לבושה להצלחה), ואפילו הקולגה יאיר, שמעולם לא חשבתי שהוא בכלל שם לב לדברים כאלה, מעיר לי שאני נראית טוב הבוקר. כאילו לא נבעטתי מהמיטה (כמדי כל יום).

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
פתאום לוקחים אותי יותר ברצינות | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
אני לוקחת מבלי להתבייש את מחמאות הגברים, אבל הן עלובות כסמרטוט לעומת אלו שאני מקבלת מהנשים: כמעט כל יום בשבוע הזה נפתח עם איזה משפט מרומם רוח של אחת החברות בעבודה, אני מרגישה כמו תמונת פרופיל ביום הולדתה: "אוף, את נראית מעולה", "מאוד מתאים לך ככה", "כמעט ולא עשית כלום וכבר, וואו, איזה שינוי". לפסגת האושר הגעתי אחרי מחמאה של עורכת מדור האופנה של mako, שבמבט אחד וכמה מילים פשוטות גרמה לי להרגיש שהתקבלתי.

לצד הפרגון אני שמה לב למשהו קצת משונה. מוזר עד כדי כך שאני חושבת שאני מדמיינת, אבל האמת היא שאני פתאום חשה שגם שלוקחים אותי יותר ברצינות. מתגמלים אותי על תוסף הנשיות שאימצתי. אני לא נלחמת בזה, בדיוק להיפך, אני מטווסת במשרד. חוגגת את זה ומעלה פרופיל. 

רק לקראת סוף השבוע עולה בי איזו נימה של בחילה עצמית, מהסוג שאת מקבלת אחרי לילה של אלכוהול וריקודים על הבר ("מה? עשיתי את זה?"). אני מבטיחה לעצמי שבשבוע הבא אחזור בשקט לקיוביקל שלי ואתרכז בעבודה.

פתח סוגריים: תגובתו של בן הזוג
או: "מה זה? טבעת בתוך דלי של פודרה?

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
זה לא ביג דיל להתאפר, אבל עכשיו אין לי מה ללבוש! | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
מחוץ למשרד החיים פחות או יותר אותו דבר. ההליכה ברחוב בוגרשוב לא נראית כמו הסרטון הוויראלי הזה מניו-יורק. אף מוכר גלידה לא צועק לי "בונז'ורנו פריצ'יפסה!" ולא רודפים אחרי עם טבעות יהלומים כמו בפרסומת עם מורן אטיאס. אני שמחה שהמצב נשאר עגום כמו שהוא כי באמת שאין לי כוח למשפטי ההתנצלות מסוג של ""הייתי מתה להיות איתך, הלוואי הלוואי, אבל יש לי בן זוג שקנה אותי בהרבה כסף, ואין לי ברירה אלא להישאר אתו".

אגב, אותו בן זוג לא העיר לי על האיפור, וזה מעט מוזר. יפתח הוא לא הטיפוס ששומר בבטן. "שוב שמת את המכנסיים הפיגוריים?"; "מה זה, טבעת בדלי של פודרה?"; "לא! למה הסתפרת? את נראית כמו מורה מבוגרת" - אלו רק חלק מהמשפטים ששמעתי לאורך השנים מבחיר לבי. במהלך השבוע הוא זרק כמה פעמים שאני נראית יפה, אבל את זה אני מקבלת ממנו גם כשאני בפיג'מה. איך זה שפתאום אין לו משהו מצחיק-מעליב להגיד?

אני שואלת אותו מה דעתו על ויטה המאופרת, והוא קופא כאילו שאלתי אותו אם השמנתי. "לא יודע, את יפה", "בסדר, אבל יפה פחות או יפה יותר", אני מקשה. "זה… זה רק מדגיש את מה שקיים", הוא שוקל את מילותיו. "אני רק לא אוהב כשזה נראה מוגזם".

קורבן שלישי: התמודדות עם שריטות עבר
או: נעשיתי בולימית-איפור

לפני מספר שנים נסעתי עם המשרד לסוף שבוע בקפריסין. זו הייתה תקופה שבה החלטתי שסומק הוא רעיון טוב. ניגשתי לעמדת האיפור בדיוטי, וביקשתי מהמוכרת שתתאים לי את הגוון. מפה לשם היא הושיבה אותי על כיסא בר, נתנה לי להחזיק מראת "שלגיה"  ביקשה ממני לשאוב את הלחיים והתחילה לטפוח עם מברשת ענקית. בדיוק באותו הרגע אחד החברים מהעבודה עבר לידנו, הצביע עלי והתחיל לצחוק. ממש לצחוק. זה שרט אותי. הרגשתי חשופה כמו בחלומות האלה שאת מסתובבת עירומה או יושבת על אסלה בבית שימוש נטול מחיצות.

עברו מאז חמש שנים, ועדיין אני מתביישת להתאפר ליד אחרים, זרים. שלא ייראו שבשטויות האלה אני מתעסקת. כך שכשהגיע הרגע לרענן קצת את האיפור, נכנסתי כמו בולמית-איפור לתא השירותים עם קונסילר בכיס. אני יודעת שזה מטומטם לחלוטין, אבל משהו בפעולה הזאת של חידוש האיפור מתחבר אצלי לפרקטיקות של המעושרות: שיעבוד פתטי לתיקונים.

קורבן רביעי: המגבת
או: חייבת לרכוש לפחות עוד אחת

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
אז מי מחמיא יותר: גברים או נשים? | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
את המכחולים והצבעים קניתי, אבל לא את נוזל הקסם שמסיר את כל הפלטה הזאת בסוף היום. לא יאומן כמה כסף את צריכה להשקיע כדי להיות אישה מטופחת. לכל פריט קוסמטיקה יש אביזר או מוצר נילווה; מה שמסתיר ומה שמגביר ומה שמסיר. אני שוטפת את הפנים עם סבון, מתנגבת ומגלה על המגבת זוג סהרוני מסקרה מחייכים. עד סוף השבוע המגבת מלאה בהם - אבל זה לא באמת מזיז לי. 

קורבן חמישי: אשלית הנעורים
או: האיפור הפך אותי לבורגנית

ויטה קיירס - איפור (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
איפור זו אופציה, אבל נעים להיות אני גם בלי | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
לקראת אמצע השבוע כבר התרגלתי להקיץ מוקדם יותר. במקביל, גם פעולות המשיכה והמריחה לקחו פחות זמן. אבל פתאום הפרצוף שלי התחיל לדרוש בגדים נחמדים יותר, וכך גיליתי שבעצם אין לי מה ללבוש.

הסניקרס התחלפו בעקב קטן, הטי-שרט עם דבי הארי הודח לטובת קרדיגן ורוד. המחמאות המשיכו להציף אותי והנוירוטיות הכללית קצת שכחה. אבל מי זו לעזאזל האישה הזו? זו לא אותה אחת שלפני רגע שכבה על החול באינדינגב וניקתה את בתי השחי שלה עם מגבונים. אני כבר לא בת עשרים, אני יודעת. יש בנות מהשכבה שלי עם שלושה ילדים. אבל לרוץ אחרי אוטובוסים באולסטארס ורודים מפיח בי רוח נעורים ששום איילנר לא  יוכל לעולם.

המסקנה

אני מסתכלת במראה והכל בסדר. לא למגזין, אבל בסדר. היה נחמד להיזכר שאיפור הוא אופציה, אבל טוב יותר לדעת שנעים לי להיות אני גם בלי.

*איפור: פרי שרון ל-mac