בשבוע שעבר הודיעו מק'קנזי בזוס ובעלה ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון, כי הם מתגרשים. כמתבקש בפירוק של הזוג העשיר בעולם, הדיון הציבורי התמקד מהר מאוד בהערכות על השווי המשותף של הזוג כיום ומה יהיה השווי שלהם אחרי הפרידה.

אם ג'ף ומק'קנזי מחלקים את ההון חצי חצי, כתבו מאמרי חדשות ברחבי העולם, מקנזי עשוייה להפוך ל"אישה העשירה ביותר בעולם". הדיווחים גם חגגו על העובדה שלזוג לא היה הסכם ממון ולכן כל הרכוש והחובות שצברו השניים במהלך 25 שנות נישואים יחולקו שווה בשווה בהתאם לחוקי המדינה בה הם מתגוררים.

אבל רגע, חברת אמזון היא רק בת 24 שנים.

אז איך יכול להיות שכל השיח מתייחס לגירושין כהזדמנות עבור מק'קנזי להפוך לאישה העשירה ביותר בעולם? הרי היא כבר האישה העשירה ביותר בעולם, משום שהיא מחצית מהזוג העשיר ביותר על פני כדור הארץ.

אפילו כלי תקשורת שתופסים מעצמם ליברליים נפלו לטעות השובניסטית הזו והתייחסו להון שצברו בני הזוג כהונו של ג'ף בזוס בלבד בעוד מק'קנזי תוארה כאישה בת מזל שפתאום ייפול עליה סכום הכסף עצום של בעלה. בחלק מהמקרים אף מוסגרה כגרושה מרושעת שהצליחה להתחמק מהסכם ממון ועכשיו תשדוד מבעלה המסכן עמל של 24 שנים.

אז בואו נעמיד רגע דברים על דיוקם: מק'קנזי וג'ף בזוס נישאו בשנת 1993 אחרי שישה חודשי היכרות, שנה לפני שאמזון הוקמה והרבה לפני שכיכבו בראש רשימות עשירי העולם. בשנת 1994 עזבו השניים חיים עשירים, נוחים ויציבים באפר וסט סייד של מנהטן כדי לעבור לסיאטל ו"להתחיל משהו באינטרנט". בספר שנכתב על הצלחתה של אמזון אף צויין כי "הסיבה היחידה שג'ף יכול היה לעשות את זה, היא שהייתה לו בת זוג תומכת מאוד. מדובר בסיכון אדיר ששניהם לקחו ביחד".

בנאום שנשא בשנת 2010 בפרינסטון, ג'ף עצמו ציין את ההימור שאשתו לקחה בכדי לסייע לו להקים את האימפריה. "אמרתי לאשתי שאני רוצה לעזוב את העבודה שלי וללכת לעשות את הדבר המטורף הזה שכנראה לא יעבוד כי רוב הסטארט-אפים לא עובדים ולא הייתי בטוח מה יקרה אחרי זה", אמר אז, "היא אמרה לי שאני צריך ללכת על זה".

בשנים הראשונות הייתה מק'קנזי חלק בלתי נפרד מאמזון. היא סייעה בלוגיסטיקה, במשא ומתן על חוזים ועוד. ככל שהלכה החברה וגדלה היא שיחקה תפקיד פחות מהותי ביום-יום של החברה אך המשיכה לתמוך בג'ף באירועים רשמיים. במקביל כתבה שני רומנים שהפכו לרבי מכר וזהו בפרסים.

ההימור שלקחו השתלם. הונם המשותף של הזוג בזוס רק הלך וגדל, במיוחד בחמש השנים האחרונות. מ-32 מיליארד דולר ב-2014 ל-136.9 מיליארד דולר כיום, מה שהפך אותם לזוג העשיר בעולם. אלא שבעיתונות הכלכלית, ולנו כחברה בכלל, יש נטייה להתייחס למייסדים, במיוחד אם הם גברים, כאל "גאונים בודדים" ולמחוק את כל מי שתמכו בהם לאורך הדרך. במיוחד הנשים שהיו לצידם.

כי לא רק שמק'קנזי הייתה חלק מהקמת אמזון – ספק אם בעלה היה בכלל מצליח להקים את האימפריה מבלי שאשתו תגדל את ארבעת הילדים המשותפים שלהם ותוותר על חייה הנוחים בניו יורק לטובת המיזם החדש של בעלה. אימפריות כמו אמזון לא נוצרות על ידי אדם אחד בחלל ריק, הן תוצר של שילוב בין מזל לתמיכה ותרומה של צוות שלם - כולל בן או בת הזוג של המייסד. 

מבלי להפחית מיכולותיו של ג'ף, לרעייתו (ובקרוב גרושתו) יש חלק נכבד בהצלחה ובצבירת ההון האדירה. ההתייחסות אליה כאל "גרושה בת מזל" שתתברג לראש רשימת הנשים העשירות בעולם היא פשוט הזוייה – אם כבר, היא אישה שמאבדת חלק גדול מהונה לאחר שבעלה חסר המוסר, עבורו עשתה וויתורים מרחיקי לכת לאורך כל חייה, בגד בה וגרם לפירוק נישואיהם.