שבוע עבר מאז פתיחת אליפות העולם בכדורגל ודומה שצופות וצופים רבים תוההים ביחד: להיכן נעלמו הנשים מפאנל הפרשנים של המונדיאל? בין כל השידורים והפרשנים בולט היעדר ייצוג מספק לכמחצית מהאוכלוסייה ולא רק אנחנו שמנו לב לזה. 

הגולש יאיר פז, בפוסט שגרר מאות תגובות ושיתופים, כתב: "אני אב לשלוש בנות שמרגע לידתן אמא שלהן ואני מחנכים אותן לשני דברים חשובים – ראשית שהן יכולות לעשות כל דבר שבנים עושים, אפילו טוב יותר ובנוסף - לאהוב ספורט ולעסוק בו....האם נראה לך הגיוני כי אין אף אישה ראויה לפרשן את המשחק?".

בשדולת הנשים החליטו שלא לעמוד מנגד ושלחו מכתב חריף למנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ ויו"ר מועצת תאגיד השידור הציבורי גיל עומר.

"נוכחנו לדעת כי נשים נפקדות באופן בוטה ונרחב מאולפן המונדיאל של תאגיד השידור "כאן" וכמעט שאינן משמשות כשדרניות ופרשניות במסגרת התחרות" כתבו" "על חגיגות הספורט העולמיות מעיב ענן כבד של חוסר שוויון מגדרי בוטה. כך, ערב אחר ערב, עם שידורי המשחקים, נעדרות נשים מהאולפן כפרשניות, וכמובן שאין להן כל ייצוג כשדרניות, ליבו של השידור וחלקו היוקרתי ביותר. באולפן לרוב יושבים סביב השולחן 5 גברים, כאשר לעיתים "מגוון" הרכב מגדרי הומוגני זה בנוכחותה של אישה אחת בלבד. לנשים, למרבה הצער, נשמר בשידורי המשחקים מקום שולי ואפוף סטריאוטיפים מגדריים אנכרוניסטיים, כגון הגשת תקצירים סטטיסטיים, שידורים מקרב משחקים בפאבים וכיו"ב"

"נשים מהוות מחצית מאוכלוסיית ישראל, רבות מהן בעלות בקיאות מרשימה בספורט בכלל ובמשחקי המונדיאל בפרט והן אינן נופלות במאום מעמיתיהן הגברים. בשנת 2018 דומה כי בשלה העת להשתחרר מכבלי מגדר מיושנים ובלתי רלוונטיים ולהבטיח לנשים את המקום הראוי להן על המסך, כשוות" נכתב במכתב, "כערוץ שידור ציבורי המחויב לערכי השוויון, היעדרן הבוטה של נשים מאולפן המונדיאל נוגדת את ערכי השידור הציבורי ואינו עולה בקנה אחד עם מטרותיו – לתת מגוון וייצוג ראוי לכלל חלקי החברה. ייצוג כזה לנשים נדרש גם מתוקף מעמדו של הערוץ אולם הוא חשוב גם ברמה הסמלית, לכל ילדה, נערה ואישה בישראל אשר ימצאו בקרב השדרניות מודלים לחיקוי והשראה ויראו בעיסוק ובהגעה להישגים בספורט שאיפה שבכוחן להצליח ולממש"

״כדורגל הוא ממזמן לא רק משחק של גברים" אמרה מיכל גרא מרגליות, מנכ״לית שדולת הנשים, "נשים צופות במונדיאל בשיעורים הולכים וגדלים - באצטדיונים וכמובן דרך המסכים. בכל העולם הבינו את זה, ונעשים מאמצים ניכרים להמשיך ולמשוך נשים כצופות. ובכל זאת בתאגיד השידור הציבורי משאירים את עמדת הפרשן כעמדה גברית במיוחד, כשיחה בין גברים. ככה לא יכול להיראות שידור ציבורי בשנת 2018. נותרו למעלה משלושה שבועות עד לסיום המונדיאל. זה מספיק זמן לייצר נוכחות משמעותית ואיכותית של נשים כדי להעשיר את הפרשנות, ויפה שעה אחת קודם״.

מתאגיד השידור הציבורי נמסר בתגובה: צוות המגישים והמגישות, והפרשנים והפרשניות, פורסם לפני פתיחת המונדיאל וכלל נשים שמשולבות במשדרים מהיום הראשון למשחקים. הצוות כולל את הפרשניות לי פלקון ואשרת עיני ,ששהתה בחו"ל עם פתיחת המונדיאל, שהינן שותפות מרכזיות במשדרים יחד עם המגישות דניאל סמרי, שמגישה בכל יום בחמש תוכנית יומית העוסקת בהקשרים הפולטיים, החברתיים, והכלכלים של המונדיאל, לצד מור גלפנד ומגישות ומרואיינות אורחות. את עדכון החדשות, הכולל תקצירים וסטטיסטיקה , מגישים לסירוגין גברים ונשים. למרות הקשיים הרבים שהעמידו ערוצים וגופים מתחרים בשחרור הטאלנטיות לטובת שידורי המונדיאל בכאן, הצלחנו להציג נבחרת גדולה ומגוונת והצוות, נשים וגברים, מתחלף ברוטציה מידי יום, כאשר אנחנו סוגרים רק שבוע למונדיאל וצפויות להצטרף נשים נוספות. כגוף צעיר שמשדר רק שנה אנו פועלים כדי להכשיר שדרית לצוות המשדר מהמגרש, כך שבטורניר הבא בכדורגל שישודר כאן תהיה, לראשונה בישראל, שדרית או פרשנית.