אם תחפשו את הביטוי Me Too בגוגל, יעלו מעל מיליארד תוצאות. לשם ההשוואה, בערך פי חמישה ממספר התוצאות שיעלו אם תחפשו את שמו של נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ. זו רק עדות להשפעה החברתית העצומה שהייתה לקמפיין Me Too, שמטרתו הייתה להוקיע הטרדות מיניות ואלימות מינית. כזכור, הקמפיין החל באוקטובר 2017, כהאשטאג שהתפשט ברשתות החברתיות, בעקבות חשיפת מקרי ההטרדה של המפיק והבמאי הארווי ויינשטיין.

אולם נראה שההשפעה של קמפיין Me Too לא מסתכמת בעניין הטרדות מיניות, אלא ניכרת גם במערכות יחסים במקום העבודה בכלל. למעשה, יש שאומרים שבעידן Me Too כבר לא ניתן להכיר בני זוג, ובטח שלא לנהל רומן - במקום העבודה. "ברור שלקמפיין Me Too הייתה השפעה בשטח", אומרת עורכת הדין נעמה בכר שבתאי, שמתמחה בדיני עבודה ומרצה בנושא. "אולם החוק לא אוסר על מערכות יחסים רומנטיות במקום העבודה, כל עוד הן מבוססות על הסכמה ולא על ניצול".

מה השתנה במקומות עבודה מאז קמפיין Me Too?
"מנכ"ל שאני מכירה תמצת במשפט את השינוי המשמעותי שהביא קמפיין Me Too: מעולם לא היה לגיטימי להטריד, אבל היום לגיטימי להתלונן. זאת למרות העובדה שאנחנו עדיין חיים בחברה ביקורתית. אך לקמפיין Me Too יש גם סייד אפקט שלילי: היום יש מקומות עבודה שהתחילו להתנהל לא רק מתוך זהירות, אלא מתוך פחד. מעסיקים מתייחסים אחרת לאירועים שקורים אצלם ויש החמרה מסוימת בענישה, כך שאנשים משלמים מחירים כבדים, שלא היו משלמים בעידן שלפני הקמפיין".

me too (צילום: Getty Images)
עידן חדש שיחבל ביכולת להכיר את אהבת חייך במשרד? | צילום: Getty Images

מה למשל?
"נתקלתי במקרה של עובד שהוגשה נגדו תלונה מצד עובדת, לאחר שהניח לה יד על הכתף. היא טענה שהרגישה מאוד לא נעים, והארגון החליט להיפרד ממנו. אין לי ספק שהוא שילם את מחיר התקופה; בעבר, לכל היותר היו מזהירים אותו".

את רואה הבדל בין מקומות עבודה קטנים לארגונים גדולים?
"באופן טבעי מקומות עבודה קטנים תלויים יותר בעובדים שלהם, כך שהיכולת להיפרד מעובד באופן מיידי היא מצומצמת. מקומות עבודה גדולים לא רק יכולים להרשות לעצמם להחמיר, אלא גם משמשים לא פעם כסמן ימני, כמי שנותנים דוגמה למשק".

יש מי שאומרים שהקמפיין פספס את המטרה, ויצר תפיסה לפיה נשים "מתלוננות על כל דבר".
"לדעתי זה לא נכון. גם היום, כשאישה אומרת שהיא הוטרדה מינית, היא שמה על עצמה סוג של תווית. יש הבדל בין לומר שגנבו לי את האוטו, שם אני לא חלק מהעבירה, לבין לומר שהוטרדתי מינית. רוב האנשים לא יאמרו זאת על עצמם אם אין בכך גרעין של אמת. לראיה, מספר התביעות שעוסקות בהטרדה מינית במקום העבודה יחסית נמוך".

בתקופה שאחרי קמפיין Me Too, אפשר בכלל להתחיל מערכת יחסים או רומן במקום העבודה?
"אני עדיין חושבת שאפשר, כל עוד מקום העבודה לא אוסר על כך, ואין מימד של ניצול מצד הגורם הבכיר".

"מערכת יחסים בעבודה? דווחו עליה גם אם מדובר ברומן מחוץ לנישואין"

עוה"ד בכר שבתאי מייצגת מעסיקים, ולאורך השנים ייצגה מספר גברים שקיימו מערכות יחסים במקום העבודה. בחלק מהמקרים היא מלווה את המעסיקים גם אם עוד לא הוגשה תלונה. "הטיפ הכי טוב שאני יכולה לתת עבור מי שמנהלים מערכת יחסים במקום העבודה, הוא לדווח על היחסים האלה, גם אם הם אסורים, גם אם מדובר ברומן מחוץ לנישואים".

את חושבת שמי שמנהל רומן מחוץ לנישואים במקום העבודה ידווח על כך?
"לא מזמן התקשר אליי סמנכ"ל בכיר בארגון ידוע, שניהל רומן עם המזכירה שלו, בעודו נשוי. ייעצתי לו לדווח על הרומן, אולם הוא אמר שהוא לא יכול מאחר והוא נשוי. הבהרתי לו שהוא עומד בפני שתי אפשרויות גרועות: לדווח ולהסתכן בכך שאשתו תגלה, למרות העובדה שתיאורטית זה אמור להישאר דיסקרטי; או לא לדווח ולהסתכן בכך שמקום העבודה יגלה. הוא בחר לא לדווח, בסופו של דבר הרומן התגלה והוא פוטר, ובעקבות זאת גם אשתו גילתה".

מנקודת מבטך, כיצד מעסיקים בדרך כלל מתייחסים למערכות יחסים בין עובדים?
"פעמים רבות, מעסיקים נתקלים בדילמות בשאלה כיצד להתייחס למערכות יחסים בין עובדים, במיוחד כשמדובר בשמועות. מצד אחד, המעסיק לא רוצה להיכנס למרחב האישי של עובדיו על בסיס רכילות בלבד, ומצד שני הוא לא יכול לאפשר מצב שבו עובד או עובדת שלו חווים הטרדה מינית. בדרך כלל אני מייעצת למעסיקים שפונים אליי לבדוק, כלומר לקרוא לעובד שבעמדה פחות בכירה ולאמת איתו את העובדות, ולברר קודם כל האם יש הסכמה חופשית".

סקס במשרד (צילום: Shutterstock)
"המנכ"ל בחר לא לדווח על הרומן עם המזכירה, הוא פוטר ואשתו גילתה" | צילום: Shutterstock

למרות הבעייתיות הברורה, נראה שלהיכרות ויחסים רומנטיים במקום העבודה יש גם צדדים חיוביים. מי שתוכל להעיד על כך, היא מיכל פטאל-שוחט (30), שהכירה את בעלה אורן (42) לפני כ-14 שנה, הרבה לפני קמפיין Me Too, כשהחלה לעבוד במועדון ביליארד שאותו ניהל אורן. "במשך כשנתיים עבדנו יחד, לשנינו היו בני זוג אחרים וכלל לא חשבנו אחד על השני מעבר לעבודה", היא נזכרת. "בדיעבד אני זוכרת שהחבר שהיה לי אז לא אהב את אורן ואף ביקש שאעזוב את העבודה, אולי הוא ראה את מה שאני עוד לא הבנתי. בשלב מסויים שנינו נפרדנו מבני הזוג ולאט לאט הפכנו לחברים טובים. בסופו של דבר הבנו שיש כאן משהו שאסור לפספס והתחלנו לצאת".

היה חשש מצדכם לשתף את יתר העובדים בזוגיות שלכם?
"הקשר בינינו היה לגיטימי, ועדיין, המתנו מספר חודשים לפני ששיתפנו את יתר העובדים. לבסוף, כשסיפרנו, גילינו שכולם כבר ידעו או חשדו".

איך הגיבו לכך?
"על פניו התגובה הייתה חיובית. אך לאחר כחצי שנה, אורן החליט להתפטר, ובאותו רגע פיטרו גם אותי, כאילו התייחסו אלינו כישות אחת. זה מה שגרם לנו להבין שלא נחזור להיות שכירים, ובעקבות זאת פתחנו עסק משותף".

היום הם נשואים, הורים לשלושה ילדים ומנהלים יחד את רשת המסעדות הטבעוניות לודנס אקספרס. גם היום, לדעתה, אפשר ואפילו כדאי להכיר בני זוג במקום העבודה: "אין חוק שאוסר על קשר זוגי במקום העבודה, כל עוד שני בני הזוג מעוניינים בו. בעיניי, דווקא היום, בתקופת הטינדר והעולם הדיגיטלי, כדאי להכיר את בן הזוג בעולם האמיתי. לדעתי אי אפשר להחליף את ההיכרות האמיתית והמקדימה, ואי אפשר להרגיש כימיה דרך תמונה".