בשבוע האחרון נשות הציונות הדתית היו כמרקחה. הודעות בהולות עברו בקבוצות וואטסאפ בקריאה להשתתף בעצומה הדורשת את הצבתה של איילת שקד בראש מפלגות הימין. השמועות על תקרת זכוכית שמציבים רבנים ופוליטיקאים מסוימים בפניה של המנהיגה הכי אהובה במגזר לא עברו בשקט ויצרו זעם ותדהמה. הזרמים הפמיניסטיים שבוערים במגזר מתחת לפני השטח בשילוב הערכה כנה לפועלה של שקד והזדהותה עם ערכי הציונות הדתית יצרו קונצנזוס שנכפה על הקברניטים: אישה עם קבלות, גם אם היא חילונית, בהחלט ראויה לעמוד בראש.

איילת שקד החליטה להתייחס לפולמוס בנאום שנשאה בתחילת השבוע, ערב ההכרזה על מינויה ליו"ר "הימין החדש" ואמרה: "דפי ההיסטוריה של תולדות עם ישראל מגוללים את עלילות הגבורה של שופטים, נביאים ומלכים שעיצבו את דמותו של עם ישראל, ממשה רבינו ועד דוד בן גוריון. אך גם מקומן של נשים אמיצות, נועזות וגיבורות חיל לא נפקד מספר דברי הימים של עם ישראל - מדבורה הנביאה, עבור דרך שלומציון המלכה ועד גולדה מאיר. בבחירות הקרובות אין עדיין מפלגה שבראשה עומדת אישה. עכשיו יש! אני רוצה לפתוח שער לנשים רבות אחריי ומבקשת היום את אמונכם".

שקד מיצבה את עצמה כמנהיגה נשית, ככזו הסוללת דרך לאחיותיה אך גם ממשיכה שרשרת ארוכה של מנהיגות העם לאורך הדורות. בכך העבירה מסר חשוב לנשים דתיות ושאינן: ביכולתכן לקחת חלק בהובלת האומה! אל תקשיבו לקולות המדירים, המצמצמים, הדוחקים, המשתיקים נשים באשר הן. כשמדובר באישה המשפיעה ביותר בישראל, המועמדת הנשית היחידה שמוזכרת חדשות לבקרים כמחליפתו הפוטנציאלית של ראש הממשלה בנימין נתניהו, המסר מהדהד בעוצמה גם במקומות בהם פמיניזם היא מילה גסה.

פמיניסטית - על אפכן ועל חמתכן

עם זאת, ישנם אנשים אשר חוששים מכוחה הפוליטי העולה של איילת שקד ובשל כך מנסים לתייג אותה כאנטי פמיניסטית. המניעים הזרים של אלו זועקים לשמים כשבוחנים את העשייה המרשימה של שקד למען נשים מוחלשות ובכלל: היא העבירה את החוק למניעת צריכת זנות ושיקום נשים בזנות לאחר עשור בו היה תקוע. בסבב המינויים האחרון מינתה 21 שופטות מתוך סך של 35 מינויים, ביניהן שופטת חרדית ראשונה ושופטות ממוצא אתיופי ודרוזי ואף מינתה לראשונה קאדית לבית הדין השרעי. שקד קידמה מניעת תחקור חוזר ונשנה של נפגעות בעבירות מין והעבירה תיקון לחוק שיאפשר לנפגעות להתראיין באופן גלוי מבלי להיות חשופות לדין הפלילי. היא הכריזה על מאבק בתופעת הפוליגמיה בישראל והרשימה עוד ארוכה.

אחד המאפיינים הבולטים במנהיגותה הנשית של שקד היא היכולת לקדם שיתופי פעולה הדוקים עם גורמים רבים במערכת לאורך זמן, גם אחרי טלטלות ומהמורות. ראינו זאת עם השותף נפתלי בנט אשר באצילות פינה לה את מקומו במהלך שטרם נראה כמותו בפוליטיקה הישראלית עתירת האגו, וגם עם אנשי משרד המשפטים אשר רבים מהם אינם נמנים עם תומכי דרכה הפוליטית, בלשון המעטה. בחוכמתה השכילה להתנהל בענייניות ומקצועיות אך גם בעוז וביצירתיות כדי להטביע את חותמה ויצרה אקלים ארגוני חדש במקום בו הפיצוצים היו עלולים להיות בלתי נמנעים.

כעת שקד עומדת בפני אתגר עצום: לאחד את הימין מאחוריה ולהביא הישג דו ספרתי בבחירות אשר יחזיר את מפלגתה לזירה הפוליטית. מבחן המנהיגות הזה כנראה יכריע האם התקדמותה המטאורית תימשך עם הפנים לבלפור או שמא תיסוג לאחור. כפעילה פמיניסטית אני מצפה שהיא תמשיך לשאת את דגל שוויון ההזדמנויות לנשים ותטפל בעוד עוולות המחכות לתיקון ביחד עם שותפות לדרך כשולי מועלם רפאלי אשר הוכתרה פרלמנטרית מצטיינת בכנסת היוצאת. הפמיניזם בימין חי ובועט, מקוה שנציגותיו יקבלו מספיק כח כדי להמשיך להשפיע באופן רוחבי למען אזרחיות מדינת ישראל כולן.

הכותבת היא סמנכ"לית קרן בריאה, מנהלת שותפה של קואליציית הארגונים הדתיים למאבק בזנות ומנהלת שותפה של קבוצת פמיניסטיות הלכתיות, תושבת מעלה אדומים