השבוע הושקה הלומדה החדשה של יחידת היוהל"ם למניעת הטרדות מיניות, בטקס בנוכחות ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר (היוהל"ם), תא"ל שרון ניר וממונות היוהל"ם בכלל יחידות צה"ל. "זהו כלי חדש שתורם להבנה ומעלה את המודעות לנושא אף יותר", מסבירים ביחידה. "הוא לא בא להחליף את מגוון הכלים הקיימים, אלא מצטרף לשורה ארוכה של צעדים נגד התופעה".

מדובר בלומדה אינטרקטיבית, המחולקת לשלושה חלקים: הראשון כולל מספר שאלות "כן או לא" שמטרתן לבדוק בקיאות כללית בנושא, לדוגמה: "האם בהטרדה מינית בדרך כלל מעורב כוח פיזי". בחלק השני ישנם סרטונים ואיורים המתארים עבירות על ששת הסעיפים של החוק למניעת הטרדה מינית, ובסוף יש מבדק.

את כל הפעילות מלווים שני "מנטורים" - דמויות מצוירות של מפקד ושל מפקדת, אשר בסוף כל שאלה מסבירים פעם נוספת את הנושא. בנוסף, ציטוטים של סעיפים מהחוק מופיעים בהתאם לשאלה, ובמידה שעונים לא נכון, מיד קופצת הודעת "שימו לב", עם הסבר מפורט.

הלומדה, אשר פותחה בשיתוף חברת "פילת" וחברת "דניאל - בית של ייעוץ ופיתוח ארגוני", הותאמה במיוחד לצה"ל - על כלל יחידותיו, ועל כן באיורים ובסרטונים מוצגים חיילים וחיילות, קצינים וקצינות, נגדים ונגדות משלוש הזרועות.

עד היום, ממונות היוהל"ם היו מעבירות ביחידות ארבע הרצאות בנושא בכל שנה - שתיים לחיילים ושתיים למפקדים. כעת, המפקדים יעברו אותן ביחד עם חייליהם - אחת לשנה בעזרת הלומדה, ואחת לשנה בלעדיה. 

"בשלב הראשון, עד חודש יוני, יעברו כלל המשרתים בצה"ל, גברים ונשים, ביחידות האורגניות, בבסיסי טירונות ובהכשרות המפקדים, הדרכה של ממונת היוהל"ם ביחידה בעזרת הלומדה", מספרת רס"ן מרב חתן גולדשטיין, ראש מדור מניעת הטרדה מינית ביוהל"ם, "ועד סוף 2018 כל מי שמשרת בצה"ל ישלים אותה בצורה פרטנית". 

מוטי אלמוז (צילום: חדשות 2)
ראש אכ"א, אלוף מוטי אלמוז | צילום: חדשות 2

הפיילוט של הלומדה הפרטנית יחל בחודש הבא בקריית ההדרכה, וביחידת היוהל"ם יתבצע מעקב, כך שעד סוף השנה כל חיילי צה"ל יעברו את הלומדה, ויידרשו לקבל ציון מעל 65 במבחן שבסופה. "חיילים שיקבלו ציון נמוך מזה, יעברו את הלומדה שוב ושוב, עד שיעמדו ברף הנדרש", היא מסבירה.

הוספת הלומדה להדרכות, סבורים ביוהל"ם, תעלה את המודעות לנושא, ועצם היותה אינטרקטיבית יגרום להעלאת קשב החיילים. "כדי לענות על השאלות חייבים לקרוא את המידע", מתארת רס"ן חתן גולדשטיין, "ואין ספק שהגיוון בדרך העברת המידע יתרום משמעותית להגברת הערנות".

"אנחנו מתייחסים לנושא ההטרדות המיניות בשיא החומרה ובאפס סובלנות", הכריז אלוף מוטי אלמוז בטקס, "ומאמינים שהחיילים והחיילות שלנו והחברה הישראלית מסתכלים עלינו, ודורשים בתוקף - ובצדק, שככה ננהג בנושאים האלה". 

"באזרחות, כשאדם מרגיש לא בנוח בסביבת העבודה שלו, הוא יכול לקום ולהתפטר", אמרה יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, תא"ל שרון ניר, "בצה"ל זה לא כך, כי השירות הוא מתוקף חוק, ולכן עלינו מוטלת חובה כפולה ומכופלת לספק סביבת עבודה מכובדת".

יועצת הרמטכ

"אנחנו כל פעם מהדקים את האצבע יותר ויותר, וארסנל הכלים שבידינו הולך ומתרחב", סיכמה, "אנחנו, בצבא, רואים את עצמנו כגוף שמישיר מבט לתופעת ההטרדות ואומר 'לא עוד!'. החל בלגיטימציה לדווח ולקבל טיפול ועד להסברות מונעות. יש לנו רצון לתת את תחושת המוגנות הכי גדולה שאפשר, ושכל הורה ששולח חייל או חיילת לצה"ל, יידע שאנחנו עושים הכל כדי לספק לילדים שלו סביבת שירות בטוחה".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל