בתיכון "קלעי" בגבעתיים אין תלבושת אחידה לא לתלמידים ולא לצוות המורים. לפי התקנון כולם נדרשים להגיע בלבוש ראוי ומכובד "המהווה מרכיב חשוב והכרחי ביצירת אקלים חינוכי מיטבי". תלמידי בית הספר רשאים להגיע בכל לבוש שירצו, כל עוד לא יגיעו בפרטי לבוש שחושפים כתפיים, בטן או כאלה "שחושפים באופן בולט איברי גוף מוצנעים". אסור להגיע לבית הספר בגופיות, חולצות עם חורים, כפכפים, בגדים עם כיתוב או איור פוגעני ולא מכבד ולגבי אורך המכנסיים – אסור להגיע במכנסיים קצרים או חצאיות החושפים לבוש תחתון".

"מעולם נתקלתי בהערה או ביקורת על סגנון הלבוש שלי ובטח לא על אורך המכנסיים וכן, אני מגיעה גם במכנסיים קצרים. אף אחד לא מודד, אף אחד לא מעיר. לא לבנות ולא לבנים" אומרת תלמידת בית הספר הלומדת בכיתה י"א. 

זה לא מובן מאיליו, רק לפני 4 שנים מחאת המכנסיים הסוערת הייתה באותו תיכון ממש, כאשר ההנהלה הקודמת דרשה רק מהבנות להקפיד על אורך המכנסיים והתלמידות הזועמות החליטו שלא לשתוק. מאז עשו חושבים בבית הספר, ההנהלה התחלפה ומנהל התיכון החדש, אבי בנבנישתי, שינה את התקנון ומקפיד על שוויון ואפשרות בחירת לתלמידים: "אנחנו מחנכים את התלמידים לערכים הומניסטים וליברלים, ומדגישים במיוחד את חשיבות היחס המכבד לכל הקבוצות... קוד הלבוש משותף לבנים ובנות, ואיננו קובעים כללים נפרדים למינים. אנחנו שמחים על כך שקוד הלבוש הפך לחלק בלתי נפרד מאורח החיים הבית ספרי, ומוסיף לאקלים החינוכי של בית הספר", אמר.

האוטופיה הזו היא לא חזות הכל. בישראל של 2019 יש לא מעט בתי ספר ברחבי הארץ בהם הפער בין התקנון התיאורטי לבין הנוהג בפועל הוא עצום. בעוד הבנים הרבה יותר חופשיים בבחירת הבגדים היומית שלהם, הבנות פוגשות פעמים רבות אכיפה מחמירה. "אצלנו הבנות מגיעות במכנסיים ארוכים. הבנים יכולים גם קצר וגם ארוך ויש בתי ספר בהם אף אחד לא ישלח הביתה או יעיר לתלמידים בנים שהגיעו במכנסי ספורט קצרים, אבל לבנות יסבירו שזה לבוש שאינו ראוי" אומרת לנו אמא לתלמידה.  

אבל בתוך כל זה, טוב לדעת, שיש גם בתי ספר שהתקנון שלהם לא רק נשמע ונראה שוויוני ונעים, אלא גם מתקיים בפועל.

 

בית הספר היסודי "מיתרים" שבקרית טבעון הוא בית הספר מעורב - דתיים וחילונים, מה שעשוי לספק למנהלת בית הספר אתגר לא פשוט בכל הנוגע לתקנוני לבוש. אלא שבעיניה של מנהלת בית הספר, תמר בן אלחנן, זו דווקא הזדמנות מצויינת ליצור חיבור ואחדות. "הדברים שנראים לנו המבוגרים, כבעייתיים, מתקבלים על ידי הילדים אחרת. ניתן לראות בבית הספר תלמידים ותלמידות במכנסיים קצרים, כאשר הקו המנחה הוא מכנסיים שאורכם לכיוון הברך. ההגדרה בתקנון היא אחידה גם לבנים וגם לבנות ואנחנו מקפידים על כך"

מה קורה אם בפועל מתעוררת בעיה?
"לא נפנה לתלמיד או לתלמידה. במקרה קיצוני, ואין כמעט כאלה, נדבר עם ההורים, בעדינות. כיוצאת אולפנה שזוכרת את חוויית המדידה כחוויה לא חיובית, אני מקפידה על כך, לא אעיר לבנות או לבנים ולא אגרום להם להרגיש שמשהו בלבוש שלהם לא בסדר".

הורה חילוני לתלמידה בבית הספר מספר ש"אין הגדרה של אורך ואין מדידה, יש הגדרה אחידה לבנים ולבנות כאחד. לבוש מכבד שמכבד את הלובש ואת הסובבים. ניתן לראות בבית הספר תלמידות עם חצאיות ארוכות ותלמידות ותלמידים במכנסיים קצרים שאורכם לכיוון הברך, אף אחד לא מודד, אף אחד לא מראה עד איפה. כולם שווים".

גם בבית הספר התיכון רעות לאמניות בחיפה התלמידים מספרים כי גם בנות וגם בנים מורשים להגיע במכנסים קצרים ואף תלמיד או תלמידה לא יורחקו או יובכו בהטפות על צניעות. "מעולם לא נתקלתי בבעיה, והגעתי לא מעט פעמים במכנסיים קצרים", מספרת א', תלמידה בבית הספר. גם הורים לתלמידי בית הספר מעידים כי אין הגבלה ומעולם לא שמעו על הערה לתלמידות או לתלמידים. "מה שכן, מצפים מהצוות המחנך להקפיד להגיע בלבוש מכובד, כמו כל קוד לבוש במקום עבודה. אני מעריכה את הצוות על כך" מספרת אמא לתלמידת כיתה י'.

יש מקומות שלקחו את החופש בלבוש עוד צעד אחד קדימה: בבית החינוך "הבית העגול" בפרדס חנה, לגילאי א-ז, בית ספר מוכר שאינו רשמי, אין בכלל הגבלה על סגנון הלבוש, אורך המכנסיים או החצאיות, לק, עגילים ועוד. "אין בבית העגול הגבלה על לבוש. אין הגבלה על צבעים, אין הגבלה על אורכים וזה רלוונטי גם לבנים וגם לבנות" אומרת לילך אשכנזי, אחת מנשות החינוך בבית, "אנחנו מאמינים שהאפשרות שניתנת לילדים לקום בבוקר ולהחליט איך הם רוצים להיראות, היא אפשרות חשובה". לעתים ניתן לראות בבית הספר בנים עם לק, או בחצאית, בנות עם לבוש ארוך במיוחד, או קצר במיוחד, הרעיון המנחה – כל אחד רשאי לבחון, להתנסות ולבחור כיצד הוא רוצה להיראות.

יש טענה שמגיעה מצד אנשי החינוך שכן מקפידים להגביל, שזו בעצם שמירה על הבנות, שבנות חוות יותר הטרדות מיניות ולכן כאנשי חינוך, עליהם להקפיד על הגנה
"אני מכירה את הטענה הזאת, אבל היום כבר כולם מבינים שאין קשר בין פגיעות מיניות למה שאני לובשת. פגיעות מיניות מתקיימות לצערי גם בחברות בהן הלבוש שמרני והנשים מכוסות מכף רגל ועד ראש וגם בחברות בהן הלבוש משוחרר".