mako
נשים
נשים

בחירות 2019: מי המפלגה שהכי טובה לנשים בישראל?

ייצוג? מצע? ומה לגבי פעילות בכנסת היוצאת? שנת 2018 הייתה שנת שיא בכל הנוגע לשיח נשי, אבל מה לגבי העשייה בכנסת? לקראת הבחירות שתיערכנה השבוע החלטנו לבדוק לעומק מיהן המפלגות שלא רק מבטיחות טיפול בסוגיות נשיות במצע ולא רק מאפשרות ייצוג ראוי לנשים, אלא גם עושות בפועל. התוצאות המלאות לפניכן

מערכת ערוץ הנשים | מיטל פלג-מזרחי | mako | פורסם 04/04/19 17:48 

 

בחירות 2019 - מה מגיע לעובדים?
קלפי בחירות|צילום: ChameleonsEye | shutterstock

 

סייעו בהכנת הפרוייקט ואיסוף הנתונים: ויצו ישראל, רצות ומשפיעות, אני אישה אני בוחרת, עמותת כ"ן - ארציות 2019 

 

.

 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת הליכוד לכנסת הקרובה אין אפילו אישה אחת בחמישייה הראשונה. בעשירייה עולה מספר הנשים ל-2. לפי ממוצע הסקרים מסוף מרץ המפלגה מקבלת כ-29 מנדטים, כלומר – יש בליכוד יש 6 נשים במקומות ריאלים.

בכנסת הקודמת כיהנו 8 נשים מטעם הליכוד מתוך 30 ח"כים. חשוב לציין בפריימריז נבחרו רק 6 נשים, אך בעקבות פרישות 2 נוספות הצטרפו.

יש לציין ב-2015 סיעת הליכוד הגדירה הבטחת ייצוג לאישה אחת בכל עשירייה.

מבחינת מגוון: מירי רגב מתיימרת לייצג נשים מזרחיות.

 

פעילות בכנסת היוצאת

הליכוד מתאפיין בפעילות חקיקתית מועטה למען נשים וריבוי התנגדויות להצעות חוק למען נשים מהאופוזיציה. זאת ועוד כמפלגת שלטון מובן מאליו שהליכוד קובע את סדר היום הציבורי ולכן הצעות חוק הפוגעות בנשים או הצעות חוק למען נשים, אשר נפלו הן בגדר אחראיות של הליכוד, בטח בהתחשב בכך שגלעד ארדן, השר לביטחון פנים הוא מטעם הליכוד, ולכן לליכוד אחריות על היעדר התקצוב למעונות לאלימות במשפחה (בניגוד להבטחה המפורשת של ביבי בדצמבר טרם השנה), העדר מרכזי חירום לפגיעה מינית בפריפריה הגאוגרפית, העדר טיפול ראוי באלימות כלפי נשים והפלת התוכנית הלאומית למאבק באלימות נגד נשים.

חשוב לזכור כי גם מדובר במפלגה שחיבקה את אורן חזן אשר לכאורה הזמין זונות ללקוחות קזינו בבולגריה. בנוסף קשה להתעלם מהזיכרון של חברת הכנסת נאווה בוקר שרה יחד עם אייל גולן לאחר שהתעקשה להעניק לו פרס הוקרה בטקס הזמר העברי וזאת חרף המחאה הציבורית הרחבה. זאת ועוד, קשה להתעלם מתמונת הסלפי המפורסמת בה מירי רגב, האישה היחידה בעשירייה הפותחת הודרה החוצה.

בגזרת קידום הנשים:

1. ועדת מדז'יבוז לגיבוש תכנית לאומית בהטרדות מיניות, ועדה אשר כונסה ביוזמת המשרד לשוויון חברתי מאחורי עומדת גילה גמליאל מטעם הליכוד.

2. ציפי חוטבלי פעלה בכנסת הקודמת לשיפור מעמדן של נשים בשוק העבודה. כמו כן, קראה חוטובלי לנשים חרדיות לדרוש שעמדתן תיוצג ע"י נשים, אמירה אשר עוררה נגדה את זעם המפלגות החרדיות אך לא גרמה לה לסגת.

3. ענת ברקו, מקום 19 ברשימה, בעברה פעילות לקידום כוח האדם הנשי בצה"ל. בכנסת ה-20 קידמה את הצעת חוק עבודת נשים (תיקון חוק המאפשר לנשים להעדר מהעבודה בעת שירות מילואים של בן הזוג).

 

עמדות בסוגיות ליבה ומצע

מכיוון שלליכוד אין מצע כל האמור מבוסס על התנהלות בנושא וראיונות של חברים מהליכוד.

הפרדה מגדרית והדרת נשים – ביוני 2018 התפטרה מירי רגב מתפקידה כיו"ר ועדת השרים לענייני מקומות קדושים לאור השיפוץ העתידי של רחבת הכותל הדרומי שעתיד היה להטיב עם נשות הכותל, מירי טענה שהתפטרה מכיוון שמצפונה לא איפשר לה לתמוך ברחבה מעורבת.

אלימות נגד נשים - גלעד ארדן הוא השר לבטחון פנים מטעם הליכוד ובהתאמה חלק גדול מטענות המוחות בשביתת הנשים בדצמבר האחרון כוונו אליו באופן ישיר. למרות הפוטנציאל הגדול שבתפקידו קשה להגיד שפעל באופן מיוחד למיגור אלימות נגד נשים ואף הצביע נגד העברת תקציבים לתוכנית הלאומית למאבק באלימות אשר אושרה בקיץ 2017. גם חיים כץ, שר הרווחה והשירותים החברתיים מטעם הליכוד, נמנע מהלתבטא בנושא.    

דיני משפחה - 19.12 עלתה בכנסת הצעת "חוק ברית הזוגיות" המאפשרת נישואים אזרחיים ומקדמת הפרדת דת ומדינה, חברי הליכוד הצביעו כולם נגד.  במאי 2018 יהודה גליק הזמין למשכן את סרבן הגט ירון אטיאס, בתגובה 13 חברי וחברות כנסת יצאו במחאה.

בריאות האישה - לא נמצאה שום התבטאות בולטת בנושא

זנות וסחר בנשים – ב31.12.18 עברה בקריאת שניה ושלישית הצעת החוק להפללת צרכני זנות. חברי הליכוד נמנעו מלהצביע במליאה אודות הנושא.

חופשת לידה - ב2017 אושרה הארכת חופשת לידה מ-14 ל-15 שבועות עבור נשים, ההצעה עברה ברוב של 46 ללא מתנגדים, בין המצביעים בעד לא היו חברים מהליכוד. לקראת פיזור הכנסת הבטיח בנימין נתניהו שבכנסת הבאה יקים וועדה לבחינת חופשת לידה לגברים.

תקרת הזכוכית – ענת ברקו פועלת רבות למען קידום נשים בצבא

נשים בספורט - מירי רגב, שרת התרבות והספורט בחרה לתקצב ספורט נשי בדגש על כדורגל נשי ברבע מהתקציב שתקצבה כדורגל גברים. נושא אשר הגיע לפתחו של בית המשפט במרץ 2019.

 

טיפול בטענות על הטרדות מיניות בתוך המפלגה

שווה להזכיר את פרשת נתן אשל – לשעבר ראש הסגל של בנימין נתניהו, אשר הואשם בצילומי אינטמים של נשים ללא ידיעתן והטרדות מיניות של עובדות בלשכת ראש הממשלה. נתניהו בתגובה, אפשר לו להמשיך לעסוק בנושאי מדינה כדוגמא ניהול המו"מ הקואליציוני ואף הזמין אותו לשורה של אירועים יוקרתיים ובהם פתיחת שגרירות ארה"ב בירושלים. נתן אשל יצא מהפרשה עם הליך משמעתי בלבד וללא הליך פלילי, מי שכן נענשו היו שלושת הבכירים בלשכת ראש הממשלה אשר חשפו את הפרשה.

 

השורה התחתונה

במיוחד אחרי שנתיים של מחאות, הפגנות וקמפיינים למען זכויות נשים, ממפלגת השלטון היינו מצפות להרבה הרבה הרבה יותר

 .

 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימה של כחול לבן לכנסת הקרובה אין אפילו אישה אחת בחמישייה הראשונה. בעשירייה השניה עולה מספר הנשים ל-2. לפי ממוצע הסקרים האחרונים שפורסמו המפלגה צפוייה לקבל כ-30 מנדטים, כלומר – בכחול לבן יש 9 נשים במקומות ריאלים.

מאחר ומדובר במפלגה חדשה, ההשוואות ייעשו למפלגת "יש עתיד" מהכנסת הקודמת, בה היו 4 נשים מתוך 11 מנדטים.

מבחינת גיוון ברשימה ניתן למצוא את עומר ינקלביץ (מקום 23) פעילה חברתית חרדית, פנינה תמנו שאטה (מקום 24) ילידת אתיופיה, וזוהרית שורק (מקום 44 הלא ריאלי) - פעילה בולטת בקהילה הדתית להטבית, ממקימות ארגון בת קול והמניין הגאה

 

פעילות בכנסת היוצאת

1. ח"כ עליזה לביא (יש עתיד, מקום 38 הלא ריאלי בכחול לבן) פעלה רבות בכנסת הקודמת למען נשים: היא קידמה חוק לעידוד נשים להתמודד בבחירות ברשויות המקומיות לפיו תוענק תוספת מימון של עד 15% לסיעות המשלבות לפחות 1/3 נשים ברשימה. גם לביא הייתה שותפה לקידום החוק לאיסור צריכת זנות ביחד עם חברות כנסת מהבית היהודי והיא עומדת מאחורי יוזמה להכשרת קוסמטיקאיות לזיהוי סימני אלימות נגד נשים. בנוסף, העלתה לביא את הצעת החוק "שיפוט בתי דין רבניים" המבקשת למנות נציגות ציבור לבתי הדין הרבניים ויזמה את חוק "שיפוט בתי דין רבניים" המעניקה סמכות בין לאומית בתביעה לגירושים וזאת במטרה להלחם בסרבני גט. בנוסף, ביחד עם יעל גרמן (יש עתיד) ושולי מועלם (לשעבר הבית היהודי), העלתה הצעת חוק על פיה סרבני גט לא יזכו להגנה משפטית על חשבון המדינה

2. יש עתיד העבירה את חוק הלידות השקטות הקובע כי יולדת שילדה לידה שקטה תזכה לאותם תנאים של יולדת בלידה רגילה לרבות מענק לידה וזכאות לחופשת לידה.

3. יש עתיד העבירה את תיקון החוק לדמי לידה לעצמאיות אשר תיקן את האפליה בחישוב דמי הלידה לעצמאיות לעומת שכירות.

4. יש עתיד הגישה את הצעת חוק הבטחת הכנסה - חוק הקובע כי אישה השוהה במקלט לנשים מוכות מעל ל30 יום תהיה זכאית לגמלה מכוח הבטחת הכנסת ללא קשר למצבה הכלכלי טרם הכניסה למעון.

5. יש עתיד הגישה את התקציב המגדרי: חוק הקובע כי כלל משדרי הממשלה ידרשו להגיש ניתוח מגדרי של תקציבם לרבות חלוקת משאבים בין נשים לגברים.

 

עמדות בסוגיות ליבה ובמצע

הפרדה מגדרית והדרת נשים – "נפעל למיגור התופעה של הדרת הנשים והפלייתן, ונתמוך בשילוב נשים בכל המקצועות בצה"ל, על פי כישוריהן ודרישות הצבא"

אלימות נגד נשים – "נקדם חקיקה להחמרת הענישה על רצח נשים בידי בני זוגן, וחקיקה להגנה על נשים המתלוננות על אלימות במשפחה. נבטיח את מעורבות המדינה בהפעלת מקלטים לנשים נפגעות אלימות.... נעמיד תקציבים הולמים לקידום הנושאים האמורים ולהדרכה מתאימה של רשויות אכיפת החוק והמשטרה"

דיני משפחה – "נתקן את האי-שוויון המובנה בדיני המשפחה ונפעל להפסקת מרוץ הסמכויות. נקדם ייצוג הולם לנשים במועצות הדתיות, ונפעל לקידום פתרונות לעגונות ולמסורבות גט".

זנות וסחר בנשים – "נפעל למיגור הזנות ולשיקום העוסקים בזנות"

חופשת לידה – "נפעל לשילוב בין אימהוּת לקריירה, נתמוך במשפחות יחידניות, ונתמרץ מקומות עבודה גדולים להפעיל במסגרתם גנים ומעונות יום".

פערי שכר ודיני עבודה – "כחול-לבן תפעל לקידום מעמד האישה ולהשגת שוויון מלא בין נשים לגברים.. נעגן בחקיקה את ייצוגן של נשים במוקדי קבלת החלטות. נפעל להטמעת המלצות ועדת שטאובר להעסקה בשירות המדינה, כולל ביצוע חלק מהעבודה מהבית".

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

בשנת 2015 זכה יאיר לפיד בפרס הוקרה לקידום נשים בישראל מטעם ויצו

 

טיפול בטענות על הטרדות מיניות בתוך המפלגה

בתחילת מערכת הבחירות הואשר בני גנץ הואשם בהטרדה/תקיפה מינית ע"י ישראלית אמריקאית. עיקר העיסוק בנושא נסב סביב השאלה האם מדובר בתלונה אמיתית או תלונת שווא. כחול לבן הכחישו את ההאשמות ואף תבעו את המתלוננת. לטענתם, את כספי התביעה התחייבו להעביר לקו סיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית.

 

השורה התחתונה

הרשימות התחילו טוב מאוד והאיחוד רק פגע בהן בכל הנוגע לקידום זכויות נשים. לפיד עשה טעות שדחק את עליזה לביא החוצה אבל אם מספיק אנשים מהרשימה של 'יש עתיד' יכנסו, עוד יש תקווה

 .


 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת מפלגת העבודה לכנסת הקרובה יש שתי נשים בחמישייה הראשונה. בעשירייה עולה מספר הנשים ל-4. לפי ממוצע הסקרים מסוף מרץ המפלגה מקבלת כ-8 מנדטים, כלומר – יש במפלגת העבודה יש 3 נשים במקומות ריאלים.

בכנסת ה20 היו באיחוד בין התנועה למפלגת העבודה (המחנה הציוני) 24 מנדטים, בהם 7 נשים מתוך 19 הח"כים של העבודה ועוד 3 נשים מתוך 5 הח"כים של התנועה.

מבחינת גיוון: מרבית נשות העבודה, בעיקר אלו שבמקומות הריאליים, מגיעות מרקע סוציו אקונומי דומה, מעמד בינוני ומעלה. היוצאות מן הכלל הן אמילי מואטי המייצגת לדבריה שמאל מזרחי, אך נמצאת במקום ה-18 ומיכל צ'רנוביצקי החרדית הממוקמת במקום ה-21.

 

פעילות בכנסת היוצאת

1. הצעת חוק שווי זכויות האישה (תיקון ייצוג הולם לנשים בועדות ודריקטוריונים בשלטון המקומי) עליה חתומות שלי יחימוביץ' ומירב מיכאלי

2. הצעת החוק לתיקון דיני משפחה ומזונות שנועדה להטיב עם אימהות חד הוריות (שלי יחימוביץ')

3. הצעת החוק למניעת אלימות במשפחה (תיקון מעצר מפרי צו הגנה) עליה חתומה שלי יחימוביץ'

4. הצעת חוק יחסי ממון בין בני זוג (תיקון החוק איסור פגיעה בזכות לאיזון בעת פקיעת נישואים בנסיבות של חוסר נאמנות מינית) ע"י מירב מיכאלי

5. תיקון חוק העונשין בהקשר להשחתת מודעות על רקע מגדרי (הצעת חוק של מרב מיכאלי שנפסלה)

6. הצעת החוק למניעת הטרדה מינית המהווה תיקון לחוק כך שעל מוסדות חינוך תחול החובה לפעול למניעת הטרדות מיניות במוסדות חינוך (מירב מיכאלי), 

7. הצעת חוק לאפרות קיום טסקי נישואים אזרחיים באילת שהוגשה על ידי יעל כהן פארן (עבודה) וקסניה סבטולובה (המחנה הציוני)

 

עמדות בסוגיות ליבה ומצע

הפרדה מגדרית והדרת נשים – "ממשלה בראשות מפלגת העבודה תפעל להשגת מניעת כל סממן של הדרת נשים במרחב הציבורי בישראל... קידום הנצחת נשים מובילות במרחב הציבורי... וקידום תכניות לתפיסה מגדרית שוויונית במסגרות החינוך השונות, בדגש על הגיל הרך'".

אלימות נגד נשים – "מחויבות לתקצוב ויישום איכותי של התכנית הלאומית למיגור הטרדות מיניות לסוגיהן ויחס משפיל כלפי נשים, בדגש על חיזוק מעמד הממונות, הכשרות במגוון מסגרות, אכיפה על מעסיקים וחינוך מגיל צעיר, תוך הוקעה ציבורית ועקירה של תרבות ארגונית סלחנית לכך בשירות הציבור" ו-" מחויבות לתקצוב ויישום איכותי של תכנית ממשלתית רב שנתית המשותפת לגורמי חוק, אכיפה, רווחה וחינוך, למניעת אלימות משפחתית, אלימות נגד נשים ופגיעה מינית. התכנית תכלול החמרת ענישה, הגברת האכיפה, הגדלת הסיוע לארגוני החברה האזרחית הפועלים בתחום", ו- "מתן מענה הולם לצורך במרכזי סיוע ומקלטים, פיתוח תכניות טיפול ושיקום לגברים אלימים והרחבת רשת הביטחון הסוציאלי העומדת לטובת קורבנות אלימות במשפחה".

דיני משפחה – "עיגון תקדימים בפסיקת בתי המשפט בתחום השוויון המגדרי בחקיקה"

בריאות האישה – "שימת דגש על תחום בריאות האישה במסגרת התכניות לשיקום והעצמת מערכת הבריאות הציבורית, תוך הבטחת נגישות הנשים בישראל לשירותי רפואה מתקדמים בכל רחבי הארץ, קידום רפואה מונעת והכללת שירותים וטיפולים נדרשים בסל שירותי הבריאות הציבוריים".

זנות וסחר בנשים - חברות וחברי המפלגה תמכו באופן גורף בהצעת החוק להפללת צרכני הזנות ואף יזמו הצעות חוק לחזק את החוק, אשר מוזגו לתוך החוק של עליזה לביא ושולי מועלם.

חופשת לידה - לפני שתי קדנציות שלי יחימוביץ' עמדה מאחורי החוק להארכת חופשת לידה, מאז לא נרשמה במפלגה פעילות בתחום אך כל החברים הצביעו בעד ההצעה מבית יש עתיד.

פערי שכר ודיני עבודה – "ביטול הפערים בשכר ובתנאי תעסוקה בין נשים וגברים באמצעות אכיפת חקיקת העבודה, הגדלת הפיצוי בגין אפליה, וביצוע מעקב שוטף מצד רשויות השלטון המתאימות אחר השגת היעד. בנוסף, גיבוש תכנית ממשלתית רב שנתית למדיניות תעסוקה תומכת חיי משפחה בשירות הציבורי ובמגזר הפרטי, בשינויים המתחייבים".

תקרת הזכוכית - "קידום ייצוגן של נשים ברשויות השלטון והציבור על כל אגפיהן, זרועותיהן ופעילויותיהן, תוך חתירה לייצוג שוויוני, לרבות באמצעות חקיקה, קביעת מדיניות מחייבת והגדרת יעדים שנתיים מחייבים" ו-" שילוב נקודת המבט המגדרית והשפעות צפויות של פעולות שלטוניות על השוויון המגדרי לתוך תהליכי קבלת ההחלטות ברשויות השלטון המרכזי והמקומי, ובכלל זאת בתהליך קביעת תקציב ומינוי בעלות תפקידים מתאימות"

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

במפלגת העבודה שורה של פמינסטיות מרשימות הפועלות לקידום זכויות נשים ובהן שלי יחימוביץ', מירב מיכאלי ואמילי מואטי (שנמצאת במקום לא ריאלי), עם שנים רבות מאוד של פעילות מגדרית לקידום נשים. עם זאת, קשה לשכוח את הדרך המשפילה בה אבי גבאי, ראש המפלגה, נפרד מציפי ליבני והתנועה ואת שתיקת נשות המפלגה בנושא.

בראשות המפלגה עומדים שלושה גברים, אשר אף אחד מהם לא פועל לקידום זכויות נשים וגם נשות המפלגה הבולטות הואשמו לא מעט פעמים שהן פועלות לקידום פמינזם המשרת נשים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה בלבד.

 

טיפול בטענות על הטרדות מיניות בתוך המפלגה

בהקשר הזה יש לדבר על פרשת חבר הכנסת ברושי שהואשם בתקיפה מינית שבועיים לאחר שחפן את ישבנה של חברת הכנסת נחמיאס ורבין. חברות הכנסת ממפלגת העבודה קראו לו להתפטר וגבאי דרש את התפטרו גם כן. לאור סירובו של ברושי להתפטר גבאי השעה אותו לאלתר באומרו "אין לעברני מין מקום ברחוב או בכנסת". ברושי לא מתמודד ברשימה לכנסת הקרובה.


השורה התחתונה

אופציה מצויינת לפמיניסטית השמאלנית

 

 .


 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת הימין החדש לכנסת הקרובה שלוש נשים בחמישייה הראשונה וחמש בעשירייה הראשונה. לפי ממוצע הסקרים האחרונים מגיעה המפלגה ל-7 מנדטים, כלומר 4 נשים במקומות ריאליים. 

 

פעילות בכנסת היוצאת

מכיוון שמדובר ברשימה חדשה כלל ההתייחסויות מבוססות על פעילות של חברות וחברי כנסת מהבית היהודי שעברו לימין החדש.

1. שולי מועלם: היו"ר סיעת הבית היהודי הייתה חלק משמעותי מקואליציה חוצת מפלגות וגושים שהביא להעברתו של החוק לאיסור צריכת זנות. בנוסף, היא מכהנת כיו"ר השדולה למען העגונות ומסורבות הגט.

2. איילת שקד: כשרת המשפטים, פעלה רבות לקידום החוק להפללת הלקוח ושיקום נשים בזנות. פעלה למינוי אישה ראשונה לתפקיד קאדית ולמינוי שתי נשים יוצאות אתיופיה ואישה חרדית לשופטיות. בסך הכל, מתוך 34 שופטים שמינתה בסבב המינויים האחרון, 21 היו נשים בהן שופטות ממוצע אתיופי ודרוזי ואף שופטת חרדית. בנוסף, הקימה שקד את הועדה הבינמשרדית למלחמה בתופעת הפוליגמיה בישראל.

3. בהקשר של עבירות מין, הביאה שקד למינוי מומחה מטעם בית המשפט בתביעה אזרחית לנפגעי עבירות מין כדי למנוע תחקור חוזר ונשנה בעבירות מין, העבירה תיקון לחוק שיאפשר לנפגעות להתראיין באופן גלוי מבלי להיות חשופות לדין הפלילי וקידמה מאסר של עד 5 שנים לאדם שהחזיק תמונות מיניות של קטינים. בנוסף, בית המשפט יוכל להורות לסגור אתר אינטרנט המשמש לביצוע עבירות חמורות כפרסום זנות והבאת אדם לזנות.

4. הצעת חוק איזוק אלקטרוני לגברים אלימים (בשיתוף פעולה עם גלעד ארדן)

 

עמדות בסוגיות ליבה

במצע המפלגה אין התייחסות לנושאים נשיים ולכן המסקנות מבוססות על פעולות עבר של חברות וחברי הרשימה

הפרדה מגדרית והדרת נשים – בשנת 2017 אמרה איילת שקד: "כל רשות מקומית וארגון צריכים למצוא איזון שלא תהיה הדרת נשים וגם שישמר החופש לאורח חיים דתי. הגישה היא של חיה ותן לחיות. כמובן שאסור שתהיה הדרת נשים, ובמקומות שאפשר ללכת לציבור מסוים אפשר לתת להם את השירות". במאי 2018 אמרה " אם התנאי לצירוף חרדים לעבודה הוא הפרדה מגדרית, אני מוכנה לשלם את המחיר".

אלימות נגד נשים  - איילת שקד ונפתלי בנט הצביעו נגד ההצעה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא רצח נשים. 

דיני משפחה - השרה שקד סייעה לקדם את הצעת החוק הממשלתית של המשרד לשירותי דת המסמיך את בית הדין לסייע לעגונות העולם כולו וכך מונעת את הפיכת ישראל למקלט עבור סרבני גט מחו"ל

זנות וסחר בנשים- שקד ומועלם היו מיוזמות החקיקה כנגד צריכת זנות

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

במפלגה מתהווה תא פמיניסטי חדש (שהתפצל מפורום הנשים של הבית היהודי) בהובלת אקטיביסטיות משפיעות בציונות הדתית.

שולי מועלם רפאלי יזמה את ציון יום בריאות האישה הבינלאומי בכנסת כדי לקדם מודעות לרפואה מגדרית וצרכים ייחודיים של נשים ומכהנת ביו"ר השדולה לשוויון בבריאות.

איילת שקד נבחרה פעמיים ברציפות לראש רשימת הנשים המשפיעות בישראל של פורבס. בנוסף, כיהנה כאישה יחידה בקבינט המדיני בטחוני ובראש ועדת השרים לחקיקה.

 

טיפול בטענות על הטרדות מיניות בתוך המפלגה

בבית היהודי נשמעו טענות כנגד חבר הכנסת ניסן סמולינסקי על הטרדנה מינית. התיק נסגר מחוסר ראיות מספיקות כאשר נשמעו טענות כי נשים רבות חוששות להגיש תלונה בשל המחיר הכבד שהן עתידות לשלם. שולי מועלם קראה לסלומיאנסקי להשעות את עצמו ואף התראיינה בנושא.

 

השורה התחתונה

אופציה מצויינת לפמיניסטית הימנית

 

.


 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת איחוד מפלגות הימין בכנסת הקרובה ארבע נשים בלבד מתוך כ-15 מתמודדים. לפי הסקרים האחרונים, אם תצליח להכניס המפלגה לפחות 6 מנדטים לכנסת הקרובה יהיו בה שתי נשים.

חוקת הבית היהודי קובעת שריון לנשים בכל רביעייה.

פעילות בכנסת היוצאת ועמדות בסוגיות ליבה

מכיוון שמדובר ברשימה חדשה כלל ההתייחסויות מבוססות על פעילות של חברות וחברי כנסת מהבית היהודי והאיחוד הלאומי בכנסת הקודמת. 

הפרדה מגדרית והדרת נשים – ח"כ בצלאל סמוטריץ לאחר החלטת בי"ד לעבודה לפסול קורס צוערים המפריד בין נשים לגברים: "מערכת המשפט שוברת שיאים של טמטום וניסיון לחינוך מחדש של הציבור הדתי במדינת ישראל".

אלימות נגד נשים - חברי המפלגות הצביעו נגד הקמת ועדה פרלמנטית למיגור התופעה.

דיני משפחה -  ממצעי המפלגות ופעילותן בכנסת ה-20 ניתן להסיק כי המפלגה בעד שימור דיני המשפחה כפי שהם.

פערי שכר ודיני עבודה – ביוני 2018 העלה חה"כ בצלאל סמוטריץ הצעת חוק שתאפשר לעסק או למעסיק להפלות על רקע גזע דת ומגדר במידה וזו אמונתו הדתית של המעסיק. מנגד ח"כ אורית סטורק (מקום 7 ברשימה), פעלה להחלת חוק עבודת נשים בשטחי יו"ש בידי מעביד שהוא אזרח ישראלי. ההצעה לא עברה

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

לבית היהודי פורום נשים פעיל וותיק (חלק ממנו התפצל עכשיו ועבר "לימין החדש").

המועמדת עידית סלמן (מקום 6 ברשימה לכנסת) זכתה לאות הקרה ביום האישה על פעילותה בנושא קידום נשים. בין היתר היא מנהלת את פורום הנשים בבית היהודי, חברה בוועדה המייעצת של ארגון “יד לאישה” למסורבות גט ונשים עגונות. בנוסף, היא מייסדת ומנהלת את פורום הנשים הבין מפלגתי “רצות ומשפיעות” שמטרתו לקדם נשים לקדמת הבמה הציבורית והפוליטית  ומוכרת כפעילה פמינסטית דתייה וימנית.

יו"ר הבית היהודי ברשימה, בצלאל סמוטריץ', ידוע באמירותיו האנטי פמיניסטיות הנרחבות והבוטות.

טיפול בטענות על הטרדות מיניות בתוך המפלגה

בבית היהודי נשמעו טענות כנגד חבר הכנסת ניסן סמולינסקי על הטרדנה מינית. התיק נסגר מחוסר ראיות מספיקות כאשר נשמעו טענות כי נשים רבות חוששות להגיש תלונה בשל המחיר הכבד שהן עתידות לשלם. 

 

השורה התחתונה

למרות התא הפמיניסטי המרשים, הניתוק מנשות "הימין החדש" לצד השובניזם הבוטה של סמוטריץ' הופך את המפלגה ללא ממש אטקטיבית.

 

 

ייצוג נשים ברשימה

מפלגת גשר החדשה התחייבה ל-50% ייצוג לנשים ואכן, לפי הסקרים העדכניים אם תעבור את אחוז החסימה היא צפוייה להכניס לכנסת 4 מנדטים, 2 מהן נשים.  

בראש הרשימה עומדת אורלי לוי אבוקסיס ובתוך הנבחרת רשימה של פעילות פמינסטיות וותיקות, להטביות מוצהרות, חד הוריות ונשים מזרחיות.

 

פעילות בכנסת היוצאת

מאחר ומדובר במפלגה חדשה תיבחן פעילותה בכנסת היוצאת לפי פעילותה הפרלמנטרית של ח"כ אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתינו), אשר חוקקה את החוק שהפך את מוקד הסיוע הטלפוני לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית (1202) למוקד חירום חינמי וחסוי והגישה הצעת החוק עבודת נשים המאפשר לנשים להיעדר מהעבודה בזמן שירות מילואים של בן הזוג.

 

עמדות בסוגיות ליבה ומצע

מצע המפלגה מכיל, ביחס למפלגות אחרות, התייחסות רחבה במיוחד (6 עמודים) לפערים מגדריים והנה עיקרם:

אלימות נגד נשים - הקלה על דיווח ושיפור משמעותי של אופן הטיפול בתלונות של נשים, הקמת בתי דין נפרדים המתמחים בטיפול בעבירות מין הקמת יחידת ידע במשטרת ישראל, לצד אגף החקירות, שתעמיק את הידע ותלווה את אגף החקירות בטיפול בעבירות מין ועבירות נגד נשים, החרפה משמעותית של הענישה וההרתעה, יישום התכנית הלאומית למאבק באלימות נגד נשים ואלימות במשפחה מימון והרחבה של מרכזים לטיפול אלימות במשפחה ומעונות לנשים במצוקה, הרחבה והעמקה של שירותי שיקום וטיפול בגברים אלימים, גיבוש נהלים סדורים לבדיקה ושמירת ראיות פורנזיות של נשים שנפגעו מינית, הגמשת הקריטריונים בקצבאות ביטוח לאומי לנפגעות תקיפה מינית והרחבת סל השיקום והמענה הטיפולי וחינוך מגדרי מגיל הגן.

דיני משפחה - במצע התייחסות ארוכה לאמהות חד הוריות ובתוכה: הגדלת תקרת השכר לקבלת הבטחת הכנסה למשפחות חד הוריות, כך שיתאפשר להורים עצמאים להשתכר בשכר יחסית גבוה ללא ביטול מלא של הקצבה ויתמרץ השתתפות בשוק העבודה, שינוי תנאי הזכאות להבטחת הכנסה עבור חד-הוריים כדי שיזכו להטבות שונות שמקבלים מקבלי הבטחת הכנסה, שינוי תנאי הזכאות למענקי עבודה כדי לעודד השתתפות בשוק העבודה ומימון וקידום תכניות ליווי תעסוקתי, ליווי למציאת עבודה ותכניות תמיכה הורית כדי להקל על הקשיים והאתגרים העומדים בפני הורים עצמאים.

חופשת לידה - קידום תקופת לידה נפרדת לאבות, שאינה באה על חשבון חופשת האם וזאת במטרה לנפץ את ההבניה החברתית על פיה נטל גידול הילדים הוא על האישה, הרחבה והשקעה בפרויקטים ותכניות לקידום 'זוגיות והורות שוויונית' בתקופת ראשית ההורות וקידום חקיקה לסבסוד מסגרות חינוכיות איכותיות ומפוקחות לגיל הרך להורים עובדים מגיל חצי שנה.

פערי שכר ודיני עבודה – קידום חוק השכר השווה של איסלנד שמהותו חקיקה לפיה חברות ציבוריות וחברות המקבלות מענקים מהמדינה יחויבו לפרסם דו"ח שנתי של נתוני שכר העובדים לפי מגדר וכן נתונים על הרכב ההנהלה מפולחים לפי מגדר, תיקון לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אשר יקלו על עובדות לטעון לאפליה על רקע מגדרי גם בהקשר של יחסיות משרה, חיזוק משמעותי של הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה באמצעות הגדלת תקציבים ותקנים על מנת שתוכל להרחיב הענקת תמריצים לחברות שוויוניות, מימון תכניות הכשרה לשיפור יכולות מו"מ לנשים בשוק דורשי העבודה וקידום חקיקה שתעגן איסוף נתונים ממוסד בנוגע לפערים בין גברים ונשים בחברה אשר ישמשו תשתית ומנוף לקידום השוויון.

שיפור תנאי התעסוקה והשכר במקצועות הטיפול והחינוך, המיוצגים ברובם ע"י נשים, משמע חינוך, טיפול ורווחה. במסגרת הסעיף: השקעה במערכת החינוך, הוספת תקנים, צמצום העומס, שיפור תנאי העסקה, מניעת העסקה קבלנית וקידום העסקה ישירה והעלת המודעות הציבורית לחשיבות מקצועות הטיפול.

תקרת הזכוכית - "נפעל לקידומו של שוויון מגדרי בתכני הלימוד ובמערך הלימוד וליישומם של הסדרים רב-תרבותיים בשדה החינוך תוך הדגשת ייצוג שווה בתכני הלימוד לקבוצות המתאפיינות בתת ייצוג. גשר רואה במערכת ההשכלה הגבוהה חלק ממערכת החינוך בישראל, ותפעל להפיכתה לנגישה ולשוויונית יותר " . בנוסף בתוך המצע סעיף העוסק בקידום ייצוג שווה של נשים בעמדות מפתח בפוליטיקה ותעשיה. הכללת החובה לייצוג שוויני של נשים על פי חוק 19א לחוק המפלגות חובת ייצוג לנשים בוועדת השרים לענייני חברה וכלכלה (הקבינט החברתי כלכלי), הכללת חובת ייצוג של לפחות 40% נשים בוועדה למינוי דיינים, הכללת חובת ייצוג מגדרי שווה על רשימות המתמודדות לרשויות המקומיות,  ייצוג שווינוי בועדה לבחירת שופטים ועידוד יזמות עסקית נשית.

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

קמפיין המפלגה מתמקד בנושאים חברתיים ומגדרים ואף התקיימה דרישה ממפלגות אחרות להתייחס לנושאים מגדריים תחת הכותרת "הנשים נוהרות לקלפיות".

בקיץ 2018 כרמן אלמקאייס עמוס (מספר 6 ברשימה) הפיקה תערוכה המספרת את סיפורן של נשים בדיור הציבורי שהוטרדו מינית על ידי בעלי כוח בתחום.

תא הפעילות במפלגה מאוד פעיל והיה חלק בלתי נפרד מכתיבת המצע.


השורה התחתונה

נשמעת רשימה מצויינת ומבטיחה, עם זאת חשוב לזכור שכל מה שנכתב פה הוא ברמת התיאוריה כרגע והיא תידרש להוכיח את העשייה שלה בפועל.

 


 

ייצוג נשים ברשימה

בעשירייה הפותחת של מרצ 4 נשים, 2 מהן בשלשה הראשונה. גם בראש הרשימה עומדת אישה. לפי הסקרים הנוכחיים, כמות הנשים במקומות ריאליים היא 2. בכנסת הקודמת, מתוך 5 מושבים שהיו לסיעה, 3 אויישו על ידי נשים.

מבחינת גיוון, מהרטה ברוך, מספר 6 ברשימה (לא ריאלי), היא ילידת אתיופיה.

 

פעילות בכנסת היוצאת

1. מרצ הייתה שותפה לחוק איסור צריכת זנות שעבר בכנסת האחרונה.

2. תיקון לחוק ההתיישנות הקובע כי תקופת ההתיישנות על עבירה לא נכנסת לתוקף אם הנתבע ניסה למנוע מהתובע להגיש תלונה באמצעים פסולים (מיכל רוזין).

3. הצעת חוק חלוקת זכויות פנסיה בין בני זוג – חוק הקובע חלוקה שווה של זכויות פנסיה בין בני זוג שהתגרשו.

4. חוק לידה בבית על פיו גם נשים שיולדות בבית יקבלו מענק לידה.

5. הגבלת הענישה לנשים שהרגו את בני זוגן המתעללים.

6. ביוני 2018 למרות התנגדות הממשלה ובתמיכת חברה הקואליציה מירב בין ארי (כולנו), אמיר אוחנה (ליכוד) ודב חנין (חד"ש) ומיכל רוזין (מרצ) עבר בקריאה טרומית תיקון חוק הפרשנות האוסר על הפליה על רקע מגדר. 

 

עמדות בסוגיות ליבה ובמצע

הפרדה מגדרית והדרת נשים - מפלגת מרצ קוראת להפרדה מוחלטת של הדת מהמדינה ובתוך כך לוחמה בהדרת נשית והפרדה מגדרית מבוססת דת. 

אלימות נגד נשים -  "יש להכיר ברצח נשים כפשע שנאה על רקע מגדרי. הקמה של 17 יחידות חירום נוספות לטיפול באלימות מינית (כיום קיימות רק 5), הסדרת נוהל חדש לטיפול באלימות מינית במערכת הבריאות, מתן דיור ציבורי לנשים שיצאו ממקלטים לאלימות במשפחה, ביטול ההתיישנות על עבירות מין בתוך המשפחה, הפיכת המרחב הציבורי לנגיש לנשים, אכיפה של תקנות האוסרות הכנסת נשק הבייתה לעובדים באבטחה וקידום חקיקה שתבטיח את שלומן של נשים בעת הפגנות". 

דיני משפחה -  "תיקון האי-שוויון המובנה בדיני המשפחה בישראל, על-ידי הנהגת נישואים וגירושים אזרחיים במדינת ישראל, כולל לבני/ות זוג מאותו מין. רשם נישואים ממלכתי יהיה אחראי על רישום המעמד האישי, ויוחל דין אחד לגבר ולאישה בכל הערכאות השיפוטיות".

זנות וסחר בנשים - היו מהגורמים האחראים לחיקוק החוק להפללת צרכני הזנות.

חופשת לידה - במצע מתחייבים לקידום חופשת לידה לאבות במקביל לחופשת האם ולא במקום.

פערי שכר ודיני עבודה –  אכיפה אפקטיבית של החוק למניעת הטרדה מינית במקומות העבודה והרחבת הסמכויות הנציבה למניעת הטרדה מינית במקומות העבודה, הכרה בהטרדה מינית במקומות העבודה כתאונת עבודה, העלאת השכר במקצועות השירות הנשיים ברובם והגמשת שעות העבודה כך שיאפשרו כניסתם של בעלי אחריות משפחתית משמעותית.

תקרת הזכוכית - קידום הבטחת ייצוגן של נשים מכל חלקי החברה בישראל וממגוון אוכלוסיות בגופים ציבוריים ובמוקדי קבלת החלטות, לרבות בצוותי משא ומתן מדיניים, קידום חוק שמחייב ייצוג נשים ברשימת המועמדים לכנסת של כל המפלגות, קידום נשים ערביות ונשים ממגוון אוכלוסיות בכל התחומים.

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

בעברה של רוזין כהונה כיו"ר שדולת נשים שלום וביטחון, הובלת המאבק בעד נשות הכותל והעברת 18 חוקים בנושאי מגדר ובהם: הגבלת שינוי שמו של עברין מין והבטחת זכאות של נשים מוכות לדיור ציבורי.

 

טיפול בטענות על הטרדות מיניות בתוך המפלגה

במהלך 2019 הופיעו מספר תלונות על הטרדה מינית של פעילות מצד פעיל מרכזי במפלגה שאף היה עוזרו של אחד מחברי הכנסת המכהנים. הפעיל לא הורחק ולטענתה של תמר הוא לא הורחק מכיוון שלא היו לה את הכלים להרחיקו ולכן היא עובדת על בניית תקנון. מצד פעילות ומתמודדות במפלגה הושמעו טענות קשות על טיוח וענת ניר, חברת המפלגה השמיעה טענות קשות מאוד בנושא כנגד זנדברג.

 

השורה התחתונה

המצע והאג'נדה של מרצ מאוד מרשימים, אבל שנים ארוכות של ישיבה באופוזיציה ובהרכבים מצומצמים הופכים אותה ליותר תיאורטית מאשר מעשית.

 

 


 

ייצוג נשים ברשימה

מתוך 12 המתמודדים ברשימת כולנו לכנסת הקרובה יש 3 נשים. אחוז הנשים בסיעה בכנסת היוצאת - 4 נשים מתוך 12. לפי הסקרים, רק אישה אחת מוצבת במקום ריאלי.

מבחינת מגוון: בין הנשים ברשימה ניתן למצוא נשים מזרחיות, נשים מהפריפריה ואם יחידנית.

 

פעילות בכנסת היוצאת

1. לפי אתר המפלגה: חוק חופשת לידה לאבות, חוק ימי מחלה לילד המתחלק בין ההורים באופן שווה, מימון תוכניות תמיכה לנשים חד הוריות נפגעות אלימות וחקיקת תקנות לפטור מחובת תעסוקה לנשים חד הוריות בלימודים אקדמאים.

2. יפעת שאשא ביטון יזמה את חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי הקובע על מתן קדימות לנשים ששהו במקלט לנשים מוכות בדיור ציבורי ומירב בין ארי החברה בועדה לקידום מעמד האישה ואף פעלה רבות בנושא אלימות כנגד נשים.

 

עמדות בסוגיות ליבה

הפרדה מגדרית והדרת נשים - לאחר החלטת ראש עיריית ת"א יפו שלא לאפשר קיום הפרדה מגדרית באירוע של חבד בכיכר רבין (יוני 2018) אמר חברת הכנסת מירב בן ארי: "אני אקח סיכון כאישה ליברלית ואף פמניסטית ואודה שאין לי בעיה עם אירוע בכיכר לחרדים בהפרדה ואני גם לא מבינה מה היה דחוף לראש העיר לבטלו וכן אני גם בעד מירוץ לנשים וכל מיני פעילויות אחרות לנשים בלבד".

דיני משפחה – רחל עזריה התבטאה רבות בנושא, והדגישה שיש לפרק את מונופול הרבנות. מנגד, היא הצביעה בעד העברת סמכויות נוספות לבתי דין רבניים. 

חופשת לידה - החוק להארכת חופשת לידה מ-14 ל-15 שבועות עבר בהנהגתה של רחל עזריה (ודב חנין מחד"ש).  

פערי שכר ודיני עבודה – ביוני 2018 למרות התנגדות הממשלה ובתמיכת חברה הקואליציה מירב בין ארי (כולנו), אמיר אוחנה (ליכוד) ודב חנין (חד"ש) ומיכל רוזין (מרצ) עבר בקריאה טרומית תיקון חוק הפרשנות האוסר על הפליה על רקע מגדר. במצע המפלגה המפלגה מציינת כי היא מחוייבת לנושא. 

תקרת הזכוכית - "מפלגת כולנו מאמינה בשירות משותף ראוי ומכבד בצהל ונעשה כל שביכולנו כדי למנוע מקרים של הדרת נשים"

 

השורה התחתונה

אופציה לא רעה בכלל, למרות שעם תיק האוצר אפשר היה לעשות יותר 

 

 .

 

ייצוג נשים ברשימה

לרשימה שתי נשים בחמישייה הראשונה. שלוש בעשירייה. לפי הסקרים האחרונים, אם המפלגה מקבלת 7 מנדטים, היא תכניס שלוש נשים לכנסת. 

 

פעילות בכנסת היוצאת

דב חנין, חבר הכנסת מטעם חד"ש, נחשב לשיאן החקיקה למען נשים בכנסת ה-20 (על פי המדד של ויצו), בין החוקים שעמד מאחוריהם הצעת חוק יחסי ממון בין בני הזוג, הצעת חוק הרשות לקידום מעמד האישה, תיקון החוק לייצוג הולם לנשים במקומות העבודה ועוד. אך הוא פרש מהחיים הפוליטים ולא יכהן בכנסת הבאה.

עאידה תומא סלימאן עומדת מאחורי החוק בנושא בתי דין לענייני משפחה, החוק להעלאת גיל הנישואין מ17 ל18 וחוק המעודד ייצוג נשים במועצות המקומיות והרשויות והיא מהלוחמות הבולטת באלימות נגד נשים בכלל ובחברה הערבית בפרט.

 

עמדות בסוגיות ליבה

בשל העדר מצע כל התשובות מבוססות על פעילות של חברי הכנסת המתמודדים במקומות ריאלים ומצעים חלקיים.

אלימות נגד נשים - חה"כ תומא סלימאן פועלות רבות בנושא. בין היתר ייסדה את המקלטים הראשונים בישראל לנשים נפגעות אלימות מהחברה ערבית ולנערות ערביות במצוקה. 

זנות וסחר בנשים -המפלגה הייתה מיוזמי חוק איסור פרסום שירותי זנות.

חופשת לידה - מפלגת חד"ש הייתה בין היוזמות הראשונות להארכת חופשת הלידה ל-14 שבועות. במצע של חד"ש, מופיע התחייבות להערכת החל"ד ל-16 שבועות.

פערי שכר ודיני עבודה - ביוני 2018 למרות התנגדות הממשלה ובתמיכת חברה הקואליציה מירב בין ארי (כולנו), אמיר אוחנה (ליכוד) ודב חנין (חד"ש) ומיכל רוזין (מרצ) עבר בקריאה טרומית תיקון חוק הפרשנות האוסר על הפליה על רקע מגדר. במצע של חדש יש מספר התייחסויות לדיני עבודת נשים, בין היתר הבטחת עבודה למובטחות, תשלום שכר שלא נופל משכר מינימום לנשים עובדות ודאגה לנשים עובדות קבלן ועוד.

תקרת הזכוכית - "המפלגה תפעל ליישום העיקרון של העדפה מתקנת בכל תחום שבו סובלות נשים מאפלייה או מתת ייצוג".

 

השורה התחתונה

למי שחשובה לה המלחמה באלימות נגד נשים ורצח נשים - זו אחת הרשימות עם העשייה הכי מרשימה.

 

.


 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת זהות לכנסת 6 נשים, מתוכן 2 בעשירייה הראשונה - שתיהן במקומות ריאליים לפי הסקרים האחרונים. בין המועמדות ניתן למצוא אישה חרדית ועולה.

 

עמדות בסוגיות ליבה

אלימות נגד נשים - אין התייחסות במצע המפלגה לנושא . מה שכן מופיע התייחסות זה לנשיאת נשק, המפלגה קוראת לאישור נשיאת נשק לכל יוצא צבא באשר הוא והתייחסות לתלונות שווא.

דיני משפחה - במצע המפלגה קורת להפסקת רישום הנישואין הממלכתי, כך שלנישואים לא תהיה שום השלכה חקיקתית על מעמדו של האדם.

פערי שכר ודיני עבודה – אין התייחסות במצע. ככלל מאמינים בזהות שעל המדינה להתערב כמה שפחות. במסגרת התוכנית הכלכלית של פייגלין ביטול רוב קצבאות הביטוח הלאומי וביטול נקודות זיכוי מס לאימהות חד הוריות (ולתושבי פריפרייה).

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

מספר 4 ברשימה, רונית דרור, התבטאה בעבר כך: "יש להטיב עם החברה על כל גווניה, הציבור זקוק לאמירות חד משמעיות בסוגיות חברתיות פוגעניות כדוגמת השלכות הפמינזם הרדיקאלי על גברים ונשים בחברה ומתוך כך על מעמד האב והמשפחה בכלל".


השורה התחתונה

לא לא לא ושוב פעם, לא!

 

 .


 

ייצוג נשים ברשימה

מנגנון ש"ס לא מאפשר לנשים להיבחר

 

עמדות בסוגיות ליבה

הפרדה מגדרית והדרת נשים – בעד הפרדה מגדרית

דיני משפחה – דיני משפחה בהתאם לדיני ההלכה

פערי שכר ודיני עבודה - המפלגה מציגה עצמה כמפלגה סוציאל דמוקרטית החותרת לצמצום פערים חברתיים גם בשוק העבודה ובעיקר בין ספרדים לאשכנזים. אין במצע התייחסות לעבודת נשים והיא אינה תמיד מתקבלת בעין יפה בחברה החרדית, אך בהתחשב ברוח הסוציאליסטית של המפלגה ובכך שנשים חרדיות רבות אמונות על פרנסת המשפחה, ניתן להניח שכן ירצו לתמוך בזכויות נשים.

תקרת הזכוכית - מתנגדים לגיוס נשים, אך כן תומכים בנשים באקדמיה כל עוד מדוברת באקדמיה בהפרדה מגדרית בהתאם לעקרונות ההלכה.

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

לקראת הכנסת ה20 יזם אריה דרעי הקמת מועצת נשים מייעצת, בראשות עדינה בר שלום, בתו של הרב יוסף, ויפה דרעי, אשתו של היו"ר דרעי. בחודש שעבר אמר דרעי בראיון, על עדינה בר שלום, שמקומה כמו מקומן של כל הנשים, לא בפוליטקה.

ישנו תא נשים חרדיות הפועל לקידום המפלגה ואף מקבל טור קבוע בביטאון של ש"ס. 

 

השורה התחתונה

אנחנו בכנות לא חושבות שיש לנשים מה להצביע למפלגות שבכלל לא מאפשרות ייצוג של נשים

 


 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת ישראל ביתינו 5 נשים מתוך 20 מועמדים - אף לא אחת מהן במקום ריאלי. בכנסת היוצאת, לעומת זאת, עמד מספר הנשים על 4 מתוך 8 חברי כנסת. הנשים ברשימה כולן עולות.

 

עמדות בסוגיות ליבה

אלימות נגד נשים – חברי המפלגה הצביעו נגד הקמת ועדה פרלנטית למניעת אלימות בנשים.

דיני משפחה – מצע המפלגה קורא להידברות בנושא דת ומדינה.

זנות וסחר בנשים - חברי הרשימה נמנעו מלהצביע בנושא.

פערי שכר ודיני עבודה – המפלגה קוראת לתמרץ כלכלית מעסיקים שיעסיקו עולים והורים יחדנים.

 

פעילות נוספת למען או נגד נשים

בדיון בועדה לקידום מעמד באישה ושוויון מגדרי בכנסת ב-2016 אמרה יוליה מלינקובסקי :"זה לא פוליטקלי קורקט להגיד, אבל ערבים מטרידים בנות יותר מיהודים", מה שגרר ויכוח סוער עם הסיעות הערביות. עודד פורר מטעם ישראל ביתנו הוסיף "התקפת נשים על רקע לאומני זאת תופעה שהעלימו מתחת לשטיח , אבל כמסתכלים בערים מעורבות רואים 70 מקרי אונס". 

 

השורה התחתונה

ממפלגה שנושאת על דיגלה ימניות חילונית וכבר שנים יושבת בקואליציה, באמת שהיינו מצפות להרבה יותר. מתנחמות בזה שלא היו להם יותר מדי אמירות שובניסטיות. 

 

 


 

ייצוג נשים ברשימה

ברשימת יהדות התורה אין נשים כלל.

למעשה על הדרישה של קבוצת נבחרות (נשים חרדיות למען ייצוג שוויון וקול) לשלב נשים ברשימה הגיב משה גפני (מספר 2) :"יעשו מהן קרקס, לא שייך שאישה תשב עם גברים ותדון בנושאים שעל סדר היום"

 

פעילות בכנסת היוצאת

משה גפני הציע את הצעת "חוק עבודת נשים" הקובע כי עובד ועובדת הזכאים להעדר בשל טיפולי פוריות היו זכאים להביא בחשבון גם חלקי ימים שבהם נעדרו מעבודתם ויהיו זכאים לתשלום שכר בשל היעדרות .

גפני גם הוביל חוק המאפשר לנשים חרדיות לשמש כיועצות מס ובקהילה החרדית הוא נחשב לדמות הפועלת לקידום תעסוקת נשים חרדיות.

 

עמדות בסוגיות ליבה

הפרדה מגדרית והדרת נשים – מתחייבים להאבק בגיוס נשים, מנגד הם גם מתחייבים לסייע לזכויות האישה החרדית "העוזרת לפרנסת המשפחה".

אלימות נגד נשים  - חברי המפלגה בחלקם הצביעו נגד ההצעה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא רצח נשים וברובם נמנעו מההצבעה.

דיני משפחה – חברי המפלגה הצביעו נגד חוקי "הצעת חוק התרת נישואין אזרחיים" ונגד חוק "שיפוט בענייני התרת נישואין" במטרה לשמר את דיני המשפחה כמו שהם. יתרה מכך, במצע המפלגה כתוב "יהדות התורה המאוחדת תפעל לסתימת הפירצות החמורות שנראו לאחרונה בתומתה של המשפחה היהודית ובשלימותה ותבקש לבטל ולשנות את כל החוקים הפוגעים בטוהר המשפחה היהודית", עוד כתוב "נמשיך במאבק למען ביטול מעמדה של הידועה בציבור", המפלגה מתחייבת להלחם בנישואים אזרחיים ולהגדיל את סמכות הרבנות.

זנות וסחר בנשים- מתחייבים לפעול למען ביעור ספרות תועבה ופירסומי כפירה ומיניות ברשתות השידור.

 

השורה התחתונה

אנחנו בכנות לא חושבות שיש לנשים מה להצביע למפלגות שבכלל לא מאפשרות ייצוג של נשים

 

 .


 

ייצוג נשים ברשימה

באיחוד של רע"ם בל"ד 2 נשים היבה יזבק (במקום הרביעי) ואימאן חטיב יאסין (במקום התשיעי) לפי ממוצע הסקרים האחרונים מגיעה המפלגה ל-4 מנדטים, כלומר אישה אחת במקום ריאלי. הנשים במקומות הריאליים הן נשים ערביות, אך יש גם מתמודדות יהודיות במקומות לא ריאליים. 

פעילות בכנסת היוצאת

מכיוון שמדובר באיחוד חדש, כלל ההתייחסויות מבוססות על פעילות של חברי כנסת מהרשימה המשותפת שהתפצלו לרע"ם – בל"ד.

1. עבד אלחכים חאג' יחיא (מקום 3 ברשימה)  היה שותף בהצעת החוק איסור צריכת זנות ומתן סיוע לשורדות זנות, בהצעת החוק שיווי זכויות האישה, תיקון - יצוג הולם לנשים במקום בעבודה (בשיתוף עם טלב אבו עראר, מקום 5 ברשימה) ובהצעת החוק למניעת אלימות במשפחה.

 

2. סעיד אלחרומי, מקום 7 ברשימה, היה מיוזמי החוק לתיקון פקודת העיריות (החוק לשינוי שמות רחובות כך שיבטאו שונות מגדרית ותרבותית). 

 

3. ח"כ חני זועבי (שלא תכהן בכנסת הקרובה) עמדה בראש הועדה למניעת אלימות של הרשימה המשותפת. בין היתר הגישו הצעות לסדר היום לועדות לקידום מעמד האישה וועדת הפנים בניין סגירת מקלטים לנשים והצורך להעברת תקציבים, תקצוב מקלטים לנשים נפגעות אלימות, העדר מסגרות טיפוליות לגברים אלימים (במיוחד בחברה הערבית), טיפול בנערות בסיכון, טיפול משטרתי באלימות על רקע מגדרי ועוד..

 

עמדות בסוגיות ליבה

מכיוון שאין מצע לאיחוד, העמדות מבוססות על פעולות של חברי הכנסת היוצאים ועל המצע של בל"ד.

הפרדה מגדרית והדרת נשים – אין התייחסות ספציפית לסוגיה, עם זאת במצע בלד מופיעה התחייבות להעלאת אחוזי ההשתתפות של נשים בשוק העבודה (בקרב המיעוט הערבי), התחייבות להעצמת השתתפות האישה במרחב הציבורי בתחומים הפוליטיים, חברתיים וכלכליים ומאבק נגד כל צורות הקיפוח, הניצול והאפלייה מהם סובלת האישה במשפחה, בעבודה, בחברה ובכל מקום אחר.

אלימות נגד נשים  - על פי מצע בל"ד, המפלגה מתחייבת "למאבק נגד האלימות נגד האישה והרצח על רקע מה שמכונה "רצח על כבוד המשפחה" והתביעה להחמיר בעונשים נגד מבצעי פשעים אלה". המפלגה מדגישה כי היא אינה מטילה את האחריות החינוכית על המשטרה וגורמי האכיפה וכי היא מכירה באחריות ההנהגה בחברה הערבית בכל הנוגע למניעת אלימות נגד נשים. המפלגה מפרטת תכנית אסטרטגית מפורטת ומדידה למלחמה באלימות כלפי נשים.

דיני משפחה – "בל"ד מתחייבת להגן על זכויות האישה והשוואתן על זכויות הגבר בכל תחומי הנשים"

זנות וסחר בנשים- חברי הרשימה היו מתומכי ויוזמי החוק לאיסור צריכת זנות ומתן סיוע לשורדות זנות.

 

פעילות נוספת למען נשים

היבה יזבק, מקום 4 ברשימה, היא פעילה פמינסטית מוערכת וחוקרת בתחום המגדר, עורכת הספר מעמד אישי ומגדר העוסק בנשים פלסטניות אזרחיות ישראל.

 

חברי כנסת ויועצים פרלמנטריים מטעם הסיעה נמצאים בקשר עם ארגוני נשים בחברה הערבית ועם משפחות של קורבנות רצח על קרע מגדרי מהחברה הערבית.

 

השורה התחתונה

למי שחשוב לה המאבק באלימות נגד נשים בחברה הערבית - זו אחת מהאפשרויות היותר טובות. 

 

סייעו בהכנת הפרוייקט ואיסוף הנתונים: ויצו ישראל, רצות ומשפיעות, אני אישה אני בוחרת, עמותת כ"ן - ארציות 2019 

 


תגובות סגור
...טוען
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן