זה לא היה אמור להיגמר ככה. למעשה, הכל היה צריך להיות אחרת. בראשו של אלי ישי, עזיבתו את הדרמטית את ש"ס וההקמה של תנועת "יחד" היו סיפור על גבורה ונחישות, יציאה לחירות והשתחררות מעול. הסוף פשוט היה חייב להיות אופטימי: אם לא סחף אדיר של מצביעים, לכל הפחות דילוג אלגנטי מעל אחוז החסימה שיאפשר לשר לשעבר להמשיך לכהן כחבר כנסת. בטח שלא הפסד צורב, בטח שלא השפלה.

אלא שעם היוודע תוצאות המדגמים ב-17 למרץ, המציאות התגלתה כהרבה פחות רומנטית. לא רק שתנועת "יחד" כשלה בגיוס ההמונים ולא הצליחה להציב את עצמה כאלטרנטיבה אמיתית לקהל המזרחי שומר המסורת, אלא שישי (53), פעם סגן ראש ממשלה, וגם שר הפנים, שר העבודה והרווחה ושר התמ"ת, מצא עצמו לראשונה אחרי שנים רבות מחוץ לכנסת. חודשיים וחצי לאחר מכן, כשהוא עדיין מנסה להסתגל למעמד הציבורי שנפגע, לאגו שהתרסק ולפעילים שנטשו, הוא גם חייב להתמודד עם החובות שנשארו כשכל הדגלים קופלו.

הסכומים נמדדים במיליונים: כעשרה מיליון שקלים חייבת תנועת "יחד" לספקים ונותני שירות, מתוכם שלושה מיליון שקלים עליהם חתומים אלי ישי וברוך מרזל כערבים אישיים – מיליון וחצי כל אחד. המספר הזה גורם לישי להסתובב בירושלים בשבועות האחרונים עם עיניים טרוטות, וכמה ממקורביו טוענים בנחרצות שהוא מתכוון למכור את ביתו בשכונת הר נוף, אחד משני הבתים שבבעלותו, בשווי כשלושה מיליון שקלים, כדי לעבור לבית שקנה במסגרת קבוצת רכישה בשכונת "משכנות האומה" ולהתחיל לכסות את החוב. ישי לא מכחיש. חברו הקרוב, ח"כ לשעבר ניסים זאב, מאשר כי ערך ערב התרמה שגייס עבור ישי כמה עשרות אלפי שקלים, כדי לנסות ולהקל במעט על הלחץ. "אני עוזר לאלי להחזיר את החובות של 'יחד', הפעלתי חברים בסתר כדי לגייס עבורו כספים", הוא אומר. "אלי זוכה לאהדה עצומה בציבור ואני מאמין שהוא ייצא מזה".

אלי ישי (צילום: אייל מרגולין)
קם בשש, יוצא מהבית בשבע, חוזר רק בלילה | צילום: אייל מרגולין

לישי עדיין מחכה על הקו שורה ארוכה של יועצי תקשורת, חברות פרסום, שירותי השכרת רכב וקייטרינג ועוד מגוון עסקים שדורשים תשלום עבור השירותים שהעניקו לתנועה במהלך הקמפיין. בעל בית דפוס דורש סכום של כ-350 אלף שקלים, אבל גם אלו להם חייבים ישי ואנשיו סכומים קטנים בהרבה כבר לא בונים על החזרת החוב. כך למשל הצלם אלי קובין שפרסם בדף הפייסבוק שלו צילום של צ'ק על סכום של 767 שקלים, אותו קיבל בעבור כנס של המפלגה בעיר צפת. הצ'ק חזר. "לא נעים לעשות עבודה ולקבל דבר כזה", הוא אומר, "לא מדובר על מיליונים אבל זה צורם. בכיר במפלגה התחייב לי במייל שהוא ערב לחוב הזה, אבל בפועל מאז לא שמעתי מאף אחד. אין עם מי לדבר. אני ממש חסר אונים".

ישי מכיר את הטענות, ובשיחות השבוע עם מקורביו ביקש לשלוח מסר מרגיע. "אני עסוק במרבית שעות היממה בדבר אחד: החזרת חובות לכולם", אמר. "אני לא ישן בלילה, זה מטריד אותי מאוד. אני  מגייס שקל לשקל כדי להחזיר לנושים, שלהערכתי עם חלקם נגיע להסדר. חלק מהפעילים ויתרו לנו על הכסף עבור עבודתם במטה ובקמפיין שלנו. חשוב לי שיידעו שאני, בניגוד למפלגות אחרות כמו 'קדימה', מחזיר חובות ולא מחכה שיתבעו אותי. אחרי הבחירות כולם נעלמים, ואני  לא בורח לשום מקום. קצת סבלנות ונצא מזה בשלום".

ברגע התבוסה, מרזל הלך לישון

31 שנים אחרי שנכנס לעולם הפוליטי כעוזר לחבר מועצת העיר ירושלים, אלי ישי נצפה בימים אלה בעיקר כשהוא יושב בלובי של מלון רמדה בירושלים, עורך פגישות עם פעילים ותורמים. החלל הציבורי החליף את לשכות השר המפוארות, וגם המאבטחים האישיים כבר מזמן לא כאן, אבל המדים הקבועים – חליפה מדויקת וזקן קצוץ בקפידה – עדיין איתנו. ברקע, מדי פעם נכנסים ללובי אנשי ש"ס ומקורבים ליו"ר אריה דרעי, מכנסים ישיבות עם גורמים במפלגה. ישי לא מביט בהם, לא לוחץ ידיים ולא מחליף מילות נימוסים. הם רואים דרכו.

"זה מלון שמגיעים אליו המון אנשים, אהוב מאוד על המגזר הדתי-חרדי, ורק טבעי שיתרחשו כאן היתקלויות", מספר מקורב לישי.  "כרגע יש התעלמות מוחלטת, שום שלום, שום כלום. אלי יושב כמה שיותר רחוק מהם".

"רצון הציבור שובש". דרעי (צילום: פלאש 90, חדשות)
חזר והראה לו את הדלת. דרעי | צילום: פלאש 90, חדשות

רבים מהאנשים האלה היו פעם שותפיו הקרובים של ישי. מי שפרץ לתודעה כחבר מועצת העיר ירושלים ולאחר מכן מונה לעוזרו של שר הפנים דאז, אריה דרעי, הפך לאיש אמונם ולכוח עולה במפלגה שלא ניתן להתעלם ממנו. מגובה בברכתו של דרעי, ישי במהירות בתפקיד מזכ"ל ש"ס ומנכ"ל רשת החינוך של התנועה, אל המעיין. ב-1996 נבחר לראשונה לכנסת, ושלוש שנים לאחר מכן כבר קיבל לידיו את מושכות יו"ר ש"ס לאחר שדרעי הורשע בפלילים ונשלח לכלא. 13 שנה החזיק בתפקיד, עד ששב דרעי לכס היו"ר באותו מהלך טריו מביך שהציב את ישי כשני ברשימה ואת אריאל אטיאס שלישי. מאז, האיבה וחוסר האמון ששררו בין היו"ר לסגנו העמיקו כל הזמן. מותו של מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, רק זירז את ישי לקבל החלטה להתנתק מהמפלגה ולהקים תנועה חדשה.

"אם המר"ן היה בחיים לא הייתי פורש מש"ס, לא הייתי ממרה את פיו, אבל אחרי שהבנתי שאריה הפך את ש"ס לשלוחה את צפון קוריאה, שאסור לאנשים במפלגה לדבר, שמדובר בדיקטטור, החלטתי שאני לא נשאר לעבוד עם אדם כזה", הסביר ישי למקורביו.

אשתו ציפי וילדיו ביקשו ממנו לפרוש מהחיים הפוליטיים ולעשות לביתו. "היא התנגדה מאוד לכך שהוא יקים מפלגה מתחרה, לא רצתה כאבי ראש ופחדה להיכנס להרפתקה כספית. אלי החליט שהוא לא רוצה להיות סמרטוט של אריה", מספר מקורבו, השדרן עמי מיימון, "אני ועוד כמה חברים קרובים מתוך ש"ס גם לא רצינו שיפרוש, אמרנו לו שינהל את המאבק נגד אריה מבפנים, אבל הוא לא רצה לשמוע על זה. היו לו יועצים אחרים. ברגע שהוא החליט התאחדנו סביבו".

חודשיים וחצי לאחור, ישי היה בטוח שיוביל את "יחד" לארץ הכנסת המובטחת, ואף פיזר הבטחות על עשרה מנדטים, למרות שהסוקרים הסתפקו בארבעה-חמישה לכל היותר. ב-17 במרץ נדחסו במטה הבחירות של התנועה בירושלים מאות פעילים, ויחד כולם קיבלו סטירת מציאות מצלצלת: המפלגה לא עברה את אחוז החסימה, הנמסיס ש"ס זכתה בשבעה מנדטים. "עד הבוקר נעבור בעזרת השם את אחוז החסימה, אנחנו נהיה שותפים לממשלת הימין", הצהיר ישי בנאום מול קהל עגום. אחדים ואת ח"כ יוני שטבון על הכתפיים ופרצו במסכת שירים וריקודים חסידיים. הרוב הגדול, כולל הצלע השלישית, ברוך מרזל, העדיפו לחתוך למיטה. "הלכתי לישון, מה זה היה נותן אם הייתי ער על הלילה? משהו שהייתי עושה היה משנה את התוצאות?", מספר מרזל.

אלי ישי (צילום: אלי קובין)
הצ'ק שחזר. התנועה השאירה אחריה חובות כבדיםה | צילום: אלי קובין

האישה ציפי, שעבדה שלושה חודשים במטה, הייתה המומה מההפסד. "היא לקחה  קשה מאוד את העובדה שאלי לא נכנס לכנסת", אומר אחד ממקורבי הזוג, "עבורה זו היתה סטירת לחי ולקח כמה ימים להתאושש, אבל כשמאמינים זה יותר קל". ישי, כמו פוליטיקאי אמיתי, מסרב לקבל את הכישלון הזה. למקורביו אמר לאחרונה: "זה באמת לא הפסד, אולי רק החמצה גדולה. יש צער, יש כאב, יש אכזבה, אבל כולנו נחושים להמשיך. הממשלה החדשה שקמה היא צרה צרורה, לא תשרוד יותר משנה וחצי בהרכב הזה, ואנחנו ערוכים לכל תרחיש. עוד שנה-שנתיים נתמודד שוב. אנחנו נחזור לכנסת בגדול. מפלגת יחד חיה נושמת ובועטת".

"אלי לקח את ההפסד קשה"

כבר משלב מוקדם למדי אחרי ההפסד, הבין ישי שאינו יכול להרשות לעצמו להיסגר עם מחשבותיו בבית ולהתמהמה עם התוכניות לעתיד. לא רק שהפעילים המאוכזבים הם קהל נזיל שקל להשפיע עליו ולהחזירו לחיק מפלגת האם ש"ס, אלא שתחזוק הקשר עם הקהילה הוא הדרך היחידה לשמר סטטוס של מנהיג בפוטנציה, וגם לקדם במעט את כיסוי החובות. בשבועות האחרונים הוא מתעורר מדי יום בשעה שש בבוקר, יוצא מביתו ברחוב קצלנוברגן, מגיע בשעה שבע לבית הכנסת שלו ולקראת תשע מתחיל בסבב פגישות עד השעות הקטנות של הלילה. הוא נע בין חתונות, בר מצוות, ניחומי אבלים ואזכרות אצל דורשי שלומו, פוקדי טקסי הכנסת ספרי תורה ופגישות אחד על אחד. כולם זוכים למסר זהה: לא התייאשתי, ואני בטח שלא מתחרט על כך שפרשתי מש"ס.

"יכולתי להיות שר בכיר בממשלה, להיות חסר דאגות מבחינה כלכלית, אבל ויתרתי על מנעמי השלטון כדי לתרום למען עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל ולהוות אלטרנטיבה לציבור גדול", מסביר ישי. "זה שקיבלנו כ-120 אלף קולות זה דבר חסר תקדים למפלגה שהוקמה חודשיים לפני הבחירות. אם אריה היה רץ לבד בלי ש"ס והרבנים הוא לא היה מקבל אפילו 5,000 קולות".

מול התקשורת ישי מקפיד לשמור על שתיקה. למעט פאזה קצרה מיד לאחר הבחירות בה טען כי קולות זויפו, הוא לא התראיין ולא יצא בהצהרות. ישראל כהן, כתב אתר האינטרנט "כיכר השבת" מספר כי מדובר ביחסי גומלין, וגם התקשורת החרדית הפסיקה לרדוף אחריו. "היום הוא כמעט לא מסוקר אצלנו ובאתרים אחרים", הוא אומר, "הוא שומר על שתיקה רועמת ופשוט נעלם מהרדאר. אין ספק שהוא חטף מהלומה קשה מאוד - בנה על כך שהוא ייכנס לכנסת וכשזה לא קרה הוא ומרזל שקעו בחובות והנמיכו פרופיל".

היועמ"ש הורה לבחון התבטאויותיו, מרזל (צילום: פלאש 90 אורי לנץ)
לא בטוח שיתמודדו שוב יחד. מרזל | צילום: פלאש 90 אורי לנץ

מרזל עצמו, שהוכנס לרשימת "יחד" במקומו של מיכאל בן ארי, נשמע השבוע טעון בנוגע לחוויה שעבר יחד עם ישי. הוא מסרב להתחייב כי בבחירות הבאות ירוצו יחד, וקובע שבמהלך הדרך עשו כמה טעויות קריטיות עליהן הם משלמים עכשיו ביוקר. "היו טעויות ניהוליות בתחום הכספי, וזה הוביל למצב שבו אני ערב מבחינה אישית על סכום של מעל מיליון שקל ועובד קשה כדי להחזיר את החובות לאנשים. מבחינתי נהפוך עולמות כדי לשלם את הכסף לנושים", הוא אומר. "למרות הכל, אני לא מצטער שרצנו עם אלי. הוא אדם אמיץ וישר ופשוט סבלנו מחוסר מזל. נשארנו חברים טובים. אלי לקח את ההפסד קשה, הוא יותר מדי הסתמך על הסקרים, אבל עד היום הוא זוכה לאהדה עצומה ברחוב. לצערי, ש"ס מתנהלת כמו מאפיה, כנופיות רחוב העלימו לנו אלפי פתקים מהקלפיות, איימו על פעילים שלנו".

ניסים זאב טוען כי אחת הסיבות לכך שיחד לא עברה את אחוז החסימה נעוצה דווקא בכך שמיכאל בן ארי לא הוכנס לרשימה. "מיכאל הוא אדם מוכר ברחוב הישראלי יותר ממרזל, הוא כריזמטי, בעל עוצמה, יכול לסחוף אחריו אנשים. איתו היה סיכוי. צריך להסתכל קדימה. לצערי, העם הפסיד נבחר ציבור מהזן הנדיר".

סיכוי לסולחה? אפסי

בקרבתו של ישי מתעקשים שמעמדו ברחוב יציב. הבעת אי אמון של הציבור בו מבוטלת על ידם כלא יותר מבלבול של מצביעים, והם מקפידים לציין כי למרות ההפסד בבחירות הוא עדיין נמצא בקשר טוב עם כמה שרי ממשלה וחברי כנסת, ואפילו מחזיק בקו ישיר לידידו ראש הממשלה. בזמנו הפנוי, הם מציינים, הוא משתדל לעזור לאזרחים שפונים אליו בבקשות לסייע להם בכשלים ביורוקרטיים מול משרדי ממשלה. "אף אחד לא נטש אותי, נהפוך הוא, גיליתי חברים חדשים שנוספו על אלה שהיו לי", הוא אומר להם, "אזרחים רבים פונים אליי לעזרה ואני משתדל לסייע לכולם. יש לי קשרים במשרדי ממשלה.  לגבי  ביבי? לא מוכן להתייחס לזה".

כיום ישי נמצא בקשר טוב עם כמה מילדיו של הרב עובדיה יוסף. "חלקם תומכים בי, אנחנו בקשר מצוין, פשוט לא הייתה להם ברירה בבחירות אלא לתמוך בדרעי", ציין בפני חבר קרוב. על התקרבות מחודשת לדרעי עצמו אין טעם לדבר, וסיכוי לסולחה ופיוס שיסללו את דרכו חזרה לש"ס הוא אפסי. "אין מצב, אפילו לא במיליגרם אחד, אנחנו פשוט לא משדרים על אותו גל", אמר השבוע למקורבים. מה לי ולו בכלל? הרבה אנשים שהצביעו לש"ס הבטיחו להצביע לי בבחירות הבאות, חלקם מצטערים על ההצבעה. אני לא כועס על אף אחד. אני ממשיך הלאה בראש מורם למרות שהם התנהגו אליי כמו בארגון פשע. אני רק מצטער שלא תקפתי את דרעי ולא חשפתי את פרצופו האמיתי בציבור. הייתי יותר מדי עדין".

דרעי והרב עובדיה יוסף ז"ל, ארכיון (צילום: פלאש90)
מותו של המר"ן סימן את השינוי הגדול. דרעי והרב עובדיה ז"ל | צילום: פלאש90

מני חדד, דוברו ועוזרו הקרוב ביותר של ישי טוען כי לו היה ישי מוריד את הכפפות, תוקף אישית את דרעי ומקשיח את נאומיו, הם היו היום במקום אחר. "אמרתי לו שלא יהסס ללכת על הראש של דרעי, שלא יפחד לציין את עברו כעבריין שישב בכלא, שלא יפחד להיות אגרסיבי. אם הוא היה עושה את זה, 'יחד' היום הייתה כנראה בכנסת. אחרי הבחירות עשינו הפקת לקחים. בכל מקרה, לאלי אין כמעט נכסים והוא לא מיליונר כמו חברי כנסת ושרים אחרים שצברו מיליונים בקומבינות ובקרבה לכל מיני טייקונים. ייעצתי לו שלא למהר למכור את הבית בהר נוף, אבל הוא אדם מוסרי שהתחייב להחזיר חובות ועל זה הוא עובד 24 שעות ביממה".

ובש"ס? שם מביטים מהצד ומחייכים. "יש כאלה במפלגה שמתגעגעים לאלי ישי, מרחמים עליו מאוד, מגלים חמלה כלפיו וכואב להם שהוא נותר מחוץ לכנסת", אומר גורם בכיר במפלגה. "מצד שני, זה אדם שפרש והתחיל ללכלך במקום לכבס את הכביסה המלוכלכת בבית, ולכן לא חסרים כאן אנשים ששמחים לאידו. העובדה שהוא נשאר על האפס והסתבך, מבחינתם זה ההישג הכי גדול של דרעי".

מתנועת ש"ס נמסר בתגובה: "צר לנו על הטענות הממוחזרות של אנשי ישי, אך לא שופטים אנשים בשעת צערם. אריה דרעי עסוק כל כולו בתפקידים כשר הכלכלה וכשר לפיתוח הנגב והגליל והוא פועל ללא לאות למען הצלחת הכלכלה הישראלית, הוספת מקומות תעסוקה בכל הארץ ופיתוח אזורי הפריפריה והשכבות החלשות".

לכל כתבות המגזין