יעל גרמן, בשבועיים האחרונים משרד בריאות הודיע כמעט כל יום על ריקול למוצר שנגוע בסלמונלה. נודע גם שלא נערכות בדיקות סלמונלה בלולים. זה היה קורה במשמרת שלך?

"עניין הסלמונלה ידוע לכולם כבר מספטמבר שנה שעברה ולא נעשה דבר. באחד הדיונים על רפורמת הקורנפלקס הווטרינר הראשי של שופרסל אמר לנו שמרבית העופות בשוק נגועים בסלמונלה. היינו בשוק בוועדה. לא ידעתי את זה. אם זה היה קורה בקדנציה שלי, מיד בתום הישיבה הייתי שולחת פקחים לפשוט על מדפים, להחרים ולהשמיד עופות. ישבו נציגי משרד הבריאות בדיון וחזרו לסדר היום שלהם. זמן קצר לאחר מכן הגשתי שאילתה בנושא. דחו לי את זה שוב ושוב. רק בדצמבר, בדיוק כשהייתה התפרצות אלימה של חיידק הסלמונלה, גבר בן 55 נפטר ו-15 פעוטות אושפזו, אפשרו לי להעלות עם זה לדיון. שאלתי את ליצמן מה הוא עושה בנושא, והוא אמר לי שזה מטופל. בדיעבד אנחנו יודעים שדבר לא נעשה. בהזדמנות אחרת שכתבתי על זה הוא הגיב ואמר שאני מדברת שטויות ושמספיק להרתיח את העופות והכל בסדר. איזה חוסר אחריות. כשאתה מרתיח, אתה צריך גם לסבן את הידיים, לא לגעת במשטחים, לא לגעת בילדים שלך וכו'. בעיית הסלמונלה לא מטופלת והנה עכשיו אנחנו רואים מה קורה. כנראה שאם יורידו את כל מה שנגוע בסלמונלה מהמדפים, לא יישאר לנו מה לאכול. אין לי אלא להגיד שהכתובת הייתה על הקיר" (תגובתו של ליצמן ותגובת משרד הבריאות בסוף הכתבה).

חברת הכנסת יעל גרמן משקיפה מבחוץ על משרד הבריאות, המשרד שהיה שלה עד לפני שנה וחצי. "יש כוח אדיר בלעמוד בראש משרד ממשלתי. לקח לי זמן להבין את מגבלות הכוח הנוכחיות כחברת כנסת. זה מהפך קשה, אישי ומקצועי. את כל הזמן מתמודדת עם תסכול, עצבים ואכזבה. לפעמים גם נפגעת אישית מהדברים האלה. ביטלו את כל החוקים שהעברנו: את חוק הליבה, את הצמצום במספר השרים, ביטול שר בלי תיק, שוויון בנטל ועוד. ראש הממשלה וח"כים אחרים של הליכוד הצביעו איתנו בעד, ועכשיו התהפכו והצביעו נגד. את רואה איך סדר היום שהבטחת לבוחרים נמוג מול עינייך והתסכול אדיר".

יעל גרמן (צילום: עופר חן)
גרמן. "לקח לי זמן להבין את מגבלות הכוח הנוכחיות כחברת כנסת. זה מהפך קשה, אישי ומקצועי" | צילום: עופר חן

הנה דוגמה אחת קטנה למה שקורה כשעוברים מהקטר במשרד הבריאות לקרון האחורי ונטול אבק הכוכבים של ח"כית מן המניין: "רציתי להעביר חוק לפיו עבריין מין מורשע שמשתחרר לא יוכל לחזור לאותו מקום לימודים בו לומד נפגע העבירה", מספרת גרמן. "בין אם זה תיכון או אוניברסיטה. חוק הגיוני ונחוץ. כולם היו בעד, כל השרים שדיברתי איתם וגם משרד המשפטים. הגשתי את החוק בידיעה שיש לי רוב להעביר אותו. אלא שאז קיבלתי מסר מהשר יריב לוין. הוא הודיע לי שהחוק שלי לא יעבור. הוא ידאג לכך אישית. תשאלי למה?"

למה?
"כי התנגדתי לחוק שלו להאצת בנייה מלונאית ובנייה למגורים שיאפשר בניה בכל הארץ ועל קו החוף. חוק איום ונורא, שאני מקווה שהוא העלה אותו רק כי לא הבין עד הסוף מה ההשלכות שלו. הוא החליט לנקום. החלטתי למשוך את החוק שלי. כי אם החוק לא יעבור, ייקח חצי שנה עד שאוכל לעלות אותו בשנית. אני מעדיפה לתת ליריב להצטנן ולנסות שוב עוד שלושה חודשים. ככה זה נראה להיות באופוזיציה" (תגובתו של יריב לוין בסוף הכתבה)

הבית היהודי, שלא הסכמתם להיכנס בלעדיהם לקואליציה הקודמת, מסתדרים נהדר בלעדיכם.
"היום אנחנו מכירים את האידיאולוגיה והרטוריקה של הבית היהודי. אבל אז, בתקופת הקמפיין, ההתבטאויות היו מאוד חלביות. היה קשה לגלות את הפנים האמיתיות של המפלגה הזו. אלמלא הברית והגוש שיצרנו, ביבי היה עושה מאיתנו קרקס. הוא לא נותן לאף גורם שמצליח, להמשיך להצליח. הוא לא פיזר את הבחירות בגלל חוק "ישראל היום", אלא בגלל שחשש מיאיר לפיד שיהפוך למועמד ריאלי בבחירות הבאות".

יאיר לפיד (צילום: חדשות 2)
לפיד. "אי אפשר באמת ליצור אלטרנטיבה אמיתית לביבי כשאתה רק יושב בכנסת" | צילום: חדשות 2

הופקו לקחים מהירידה החדה במספר המנדטים ומהדחיקה לאופוזיציה?
"אין ספק שכשמפלגה מקבלת 19 מנדטים ונכנסת לראשונה לכנסת ולממשלה היא עושה שגיאות. וכן, עשינו שגיאות. אתה עובר ממצב שהיית מחוץ למשחק הפוליטי למצב שאתה קובע מדיניות. לא אגיד שהיינו שיכורי כוח, אבל כן היינו טירונים פוליטיים. הייתה חוסר הבנה וחוסר היכרות עם המטריה הפוליטית. זה היה בעוכרינו. גם אם יש אידיאולוגיה חזקה שאת רוצה לממש, את צריכה לדעת איך לעשות שינוי ולהתנהל בתוך הפוליטיקה".

איפה טעיתם?
"אני לא חושבת שהיינו צריכים להקים ממשלה בלי חרדים, הם חלק מהעם שלנו. הקו הנוקשה הזה היה טעות. לא צריך לכופף ידיים. היה צריך לשבת איתם ובהידברות להגיע להבנות. איבדנו שמונה מנדטים גם בגלל זה. היה ברור לנו שצריך היום לפתוח דף חדש עם המפלגות החרדיות, כדי להגיע להבנות. זו נדנדה. היינו חזקים, עכשיו הם החזקים".

"לפיד מכין את עצמו כאלטרנטיבה לבנימין נתניהו"

גרמן, ראש העיר הכל יכולה של הרצליה במשך 15 שנה, קפצה למים העמוקים של הפוליטיקה הארצית בבחירות 2013 והוצבה שלישית ברשימתה של "יש עתיד". מעמדה יציב ואיתן. בניגוד לעדי קול למשל, לפיד טולרנטי לדעות של גרמן, גם כשהן פונות נגדו.

מה חשבת בזמנו על הזובור שעדי קול עברה?
"הייתה ממש שמחה סביב ההצבעה של עדי וההשלכות של זה. זה התאים לאג'נדה של אלה שהתנגדו ליאיר. לי לא היה לי מושג שהיא תצביע נגד חוק המשילות, שהוא במצע של יש עתיד. גם אני לא הייתי בעד העלאת אחוז החסימה לשישה אחוז, אבל כשאת נמצאת במפלגה יש לזה מחיר. לפעמים את מצביעה בניגוד למצפון כי את יודעת שיש מטרה, גם אם בדרך את צריכה לוותר על חלק מהאמונות שלך. היא נמנעה בהצבעה קריטית עבורנו, שבה היינו על הקשקש".

יעל גרמן (צילום: עופר חן)
גרמן. "לא אגיד שהיינו שיכורי כוח, אבל כן היינו טירונים פוליטיים" | צילום: עופר חן

מחליק לך טוב בגרון העניין שלפיד הוא זה שבוחר את חברי הכנסת של המפלגה ואת מיקומם?
"אני לא יודעת מה טוב יותר, פריימריז או ועדה מסדרת".

אין לכם גם ועדה מסדרת.
"יאיר מתייעץ עם אנשים".

זה נקרא ועדה?
"לפרוטוקול, אני לא מאוהבת בשיטה שלנו. היא ודאי לא השיטה הטובה ביותר. הבעיה שלמפלגה קטנה בלי בסיס יציב של בוחרים, פריימריז זה דבר מאוד מסוכן. תראי מה פייגלין עשה לליכוד. יכולים להגיע אלינו מסות של אנשים שיתפקדו ויצביעו. אם היו אצלנו פריימריז, קרוב לוודאי שלא קארין אלהרר ולא אני היינו נבחרות. כי צריך ללכת לאסוף תרומות ולהבטיח הבטחות. היא לא הייתה עושה את זה וגם לא אני. עם זאת, בתקנון שלנו הוחלט שבשנת 2020 ייערכו פריימריז. זה מעבר לפינה, רק עוד שלוש שנים".

בכל המקרים פריימריז מוביל לשחיתות?
"עברתי שלוש מערכות בחירות כשרצתי לראשות העיר. אספנו תרומות על פי החוק. כולה 1,200 שקל מכל אחד. ועדיין, עסקים קטנים שהאמינו שאבחר ותרמו, הגיעו אלי עם דרישות ובקשות. תרמתי לך, עכשיו תחדשי לי את רישיון העסק. אותי אישית זה לא הרשים. הדפתי אותם. אבל כבר אי אפשר להעמיד פנים שפריימריז לא הופכים את המועמד לבן ערובה. יש לך מחויבות למי שתרם לך, לא יעזור. גם אם תהיה עשוי מברזל, עם חוט שדרה ערכי ומוסרי, עדיין תרגיש מחויב".

רק לאחרונה, ראש המפלגה שלך, יאיר לפיד, נקנס, בשל היעדרות משמעותית מהכנסת.
"היו"ר שלי עובד מאוד מאוד קשה לא בכנסת, הוא פועל לטובת מדינת ישראל. הוא היום המסביר הלאומי בעולם מספר אחת והלוחם מספר אחד נגד הBDS-. לפיד מכין את עצמו כאלטרנטיבה לבנימין נתניהו. אי אפשר באמת ליצור אלטרנטיבה אמיתית לביבי כשאתה רק יושב בכנסת. אתה צריך שיראו אותך בעולם כדמות לגיטימית שיכולה להחליף את ראש הממשלה הקיים. זה אומר לדבר בעולם על החרמות או על הצורך בוועידה אזורית".

כלומר לא בגלל ההכרח להילחם בתדמית של ישראל בעולם לפיד נוסע, אלא בעקבות האמביציה שלו להיות ראש ממשלה.
"כששאלו את הציבור לפני שנה וחצי בסקרים מי ראוי להיות ראש ממשלה, לפיד היה במקום האחרון, אחרי בוז'י אפילו, עם שבעה אחוזי תמיכה בלבד. היום הוא במקום השני, אחרי נתניהו. בסקר האחרון 36% אמרו שהוא ראוי להיות ראש ממשלה. אז הנה, זה מצליח. יאיר היום האלטרנטיבה היחידה, אין אף אחד אחר. לפיד עשה את זה במו ידיו. משמיצים אותו, כן ישר, לא ישר. אבל הנה, יש לו את הלגיטימיות בקרב הציבור".

"שוברים שתיקה לא כנים ודו פרצופיים"

הרצון לפנות לקהל דתי וימני הופך את לפיד אט אט לתואם ביבי. נשאלת השאלה, למה להצביע לחיקוי ולא למקור?
"אין שום דמיון בין לפיד לביבי. יאיר התייצב נגד חוק העמותות ונגד חוק ההדחה של ביבי. הוא מתנגד לכל אותם חוקים נוראיים ואנטי דמוקרטיים. יאיר גם עומד כחומה בצורה לטובת בית משפט העליון ולטובת העיתונות החופשית בכל פעם שהימין מזנב בהם".

מה עמדתך לגבי התקיפה שלו את "שוברים שתיקה", והאמירה שזה ארגון שחותר תחת ישראל?
"יש לנו כעס גדול על שוברים שתיקה. שוברים שתיקה לא כנים. אני לא רוצה לומר שהם מתחזים, אבל הם מציגים את עצמם כארגון זכויות אדם, בעוד שלמעשה יש להם אג'נדה פוליטית. הם רק בחו"ל מעזים לספר שהם רוצים להפסיק את הכיבוש. זו בהחלט מטרה לגיטימית במדינה דמוקרטית, אבל זה לא לגיטימי, להגיד דבר אחד פה ואחד שם. זו דו פרצופיות. חוץ מזה, הם משמיצים את מדינת ישראל ואת צה"ל בחו"ל. כל עוד הם היו באים ומבקשים לשפר את הפגמים של הצבא ולשפר את רמת המוסריות, לאף אחד לא הייתה בעיה איתם. אחרי שאמרתי את זה, אני יכולה להגיד שצריך להילחם עם כל ארגון שרוצה להביע את דעתו, גם אם הוא מעביר ביקורת".

יעקב ליצמן (צילום: יונתן בלום)
שר הבריאות ליצמן. "שאלתי מה הוא עושה בעניין הסלמונלה והוא אמר לי שזה מטופל. דבר לא נעשה" | צילום: יונתן בלום

לפיד מסכים איתך בעניין הזה?
"את מנסה להבין דרכי מה יאיר חושב, אבל יש לי את הדעות שלי. וכן, אני מהצד השמאלי של יש עתיד. אנחנו לא מסכימים על הכל וזה אחד הדברים הנפלאים במפלגה. אני משמיעה את הדעה שלי בגלוי. בניגוד למה שאומרים, אין אצלנו דיקטטורה, אין 'כזה ראה וקדש'".

לפיד יצא בחריפות גם נגד "בצלם". את מסכימה איתו?
"לא. אני מבחינה בין "בצלם" ל"שוברים שתיקה". בצלם עושים את עבודתם ביושר ויש להם זכות קיום".

עיתון "הארץ" אליבא דיאיר הוא עיתון לא ציוני ולא ישראלי. את קוראת הארץ?
"אני מנויה לארץ וקוראת אותו כבר שנים רבות. אני אוהבת את העיתון הזה וחושבת שהוא כן ציוני וכן ישראלי. גם אם אני לא מסכימה עם כל הדעות שכתובות שם".

אהבת את הביטוי "הזועביז"?
"יאיר התנצל על האמירה הזו. הוא אפילו התקשר לאחמד טיבי להתנצל".

יעל גרמן (צילום: עופר חן)
"כשאייל נהרג נולדה אצלי התחושה שגמרנו עם לדבר בשיחות סלון". גרמן | צילום: עופר חן

את רוצה את זועבי בתוך הכנסת או מחוצה לה?
"את לא מבינה כמה אני מתעצבנת כשאני שומעת אותה. אני ממש מזיעה. אבל צריך לבחון אם עברה על החוק. אם לא עברה על החוק, אז המבחן של הדמוקרטיה זו היכולת לשמוע דעות שאתה לא סובל. כל חוק ההדחה הוא אנטי דמוקרטי שאין כדוגמתו. מזל שחוק ההדחה שעבר כל כך מסורס. יהיה קשה מאוד להדיח את זועבי. כדי לסיים את התהליך, צריך ש-90 חברי כנסת יצביעו נגד. בכלל, חוק כזה יש לו אפקט מצנן על הבעת דעה. חברי כנסת יחשבו פעמיים לפני שיביעו את דעתם. יש כאלה שיגידו 'יופי', אני אומרת חובה שהם יביעו את דעתם".

"האג'נדה הסמויה של מגדלי הקנביס היא לגרום ללגליזציה"

גרמן נשואה ליוסי, בעלים של חברת אלקטרוניקה. אם לשניים וסבתא לארבעה. היא הגיעה לפוליטיקה לאחר קריירה ארוכה כאשת חינוך, מנהלת בית ספר, ובהמשך מנכ"לית – של מפעל לאלקטרוניקה ושל חברת ייעוץ תקשורתי. את גילה היא לא מגלה בשום אופן. "את לא כותבת את הגיל שלי", היא מודיעה לי.

את מבינה שזה צץ מיד בחיפוש בגוגל.
"ודאי שאני יודעת. אני חושבת שזה נובע מהדיכוטומיה הנוראה של העובדה שאני יודעת בת כמה אני ולא מרגישה ככה. התחושה היא שמנטלית לא הגעתי לגיל שלי. הכחשה זה פנטסטי".

את ההחלטה לעבור מחינוך וניהול בית ספר לפוליטיקה קיבלה גרמן לאחר שבנה הבכור, אייל, נהרג בתאונת אימונים בצבא. תחילה הצטרפה למפלגת שינוי, עברה למרצ ולבסוף נקלטה ב"יש עתיד". "תמיד הייתי בעלת אוריינטציה פוליטית. גדלתי בבית מאוד ימני, תומך אצ"ל, וזזתי שמאלה. כשאייל נהרג נולדה אצלי התחושה שגמרנו עם לדבר בשיחות סלון. צריך לצאת ולעשות. חשבתי שאם נשארתי בחיים, אז בוא ניתן להם משמעות, נשאיר טביעת חותם".

בנט ושקד (צילום: חדשות 2)
בנט ושקד. "בתקופת הקמפיין ההתבטאויות היו מאוד חלביות. היה קשה לגלות את הפנים האמיתיות של המפלגה הזו" | צילום: חדשות 2

גרמן מבקשת לקיים את הראיון אחרי ששר הבריאות, יעקב ליצמן, התראיין אצלנו, במגזין סוף השבוע של מאקו, וסיפר שהיא "הרסה" את המשרד. "איזה משרד? כמעט לא היה משרד", הוא אמר בראיון. "גרמן ביטלה טיפולי שיניים חינם, אני החזרתי. גרמן ביטלה פלואור, החזרתי. לא הבנתי מה היא עשתה פה חוץ מלהקים את ועדת גרמן".

"כשליצמן עולה לדוכן הכנסת לדבר על משרד הבריאות, אנחנו סופרים את הדקות עד שיצעק לכיווני 'ומה את עשית כשרת הבריאות'?", היא משיבה. "גם אז אני לא צועקת עליו בחזרה. הוא מבזה את עצמו בדיבורים האלה. אני גם תמיד מקפידה להגיד לו שלום עם חיוך כשאני חולפת על פניו במסדרונות הכנסת".

טיפולי שיניים חינם לילדים זה מהחוקים שהביאו לליצמן אהדה רבה בציבור. את מצטערת שביטלת את ההרחבה של טיפולי השיניים עד גיל 14?

"כשנכנסתי למשרד המדינה הייתה בחובות של 45 מיליארד שקל. זה הבור שיאיר לפיד דיבר עליו. יאיר שאל אותי במה אני מוכנה לצמצם. זה או לגעת בסל הבריאות או בטיפולי השיניים. סל בריאות נועד להציל אנשים ממוות. הייתי צריכה לעשות סדר עדיפויות".

ליצמן יצא נגד החלטתך לבטל הוספת הפלואור למי השתייה והפך אותה. הוא אומר שכל בכירי המשרד בעד ההפלרה.
"יש מאות מחקרים בעולם שמעידים שפלואור ברמה מסוימת, מזיק. עוד כשהייתי ראש עיריית הרצליה סירבתי להפליר את המים של הרצליה. הגעתי עם זה עד בג"צ. כשנכנסתי למשרד, ביטלתי את ההחלטה. הבעיה שהבכירים במשרד הבריאות שמרנים ויש להם בעיית אגו. ברגע שהלכתי וליצמן נכנס, הם לחצו עליו לשנות את ההחלטה שלי. לצערי לא יכולתי לפטר אף אחד, כי אין לי סיי לגעת במשרות שהן לא משרות אמון. העניין עם ההפלרה הוא שאף אחד לא נותן תשובה איך אתה מפקח על המינון. הרי מה יקרה? העשירים ישתו מים מינרלים, והאוכלוסיות המוחלשות ישתו מי ברז בכמות כזו שמצטברת בעצמות. אז זה חברתי? זו החלטה אנטי חברתית. הגשתי בג"צ עכשיו נגד ההפלרה על חשבון תקציב הקשר לבוחר. זה עניין עקרוני עבורי. המדינה לא מחייבת הורים לחסן את ילדיהם והיא לא יכולה לחייב אזרחים לשתות מים מופלרים".

אין תמונה
יריב לוין. "הוא הודיע לי שידאג אישית לכך שהחוק שלי לא יעבור"

יצאו נגדך שאת פועלת להקשחת התנאים לקנאביס רפואי בגלל לחצים שונים.
"איך אפשר להגיד את זה כשבקדנציה שלי הרחבתי את מספר הרופאים שיכולים לאשר את הקנאביס, משמונה רופאים ל-30, ומספר ההיתרים גדל מ-7,000 היתרים ל-21 אלף היתרים? ההשמצה מצד מגדלי הקנאביס, שטענו שאני בעד חברות התרופות, זה אבסורד שאין כדוגמתו. ההשמצה באה ממניעים כלכליים של המגדלים שהרגישו שאני הורסת להם את התוכניות הכלכליות. האג'נדה הסמויה שלהם היא לגרום ללגליזציה, ואני נגד לגליזציה וזליגת הקנאביס לציבור הרחב. גם רופאים באו וביקשו ממני להגן עליהם. כשנכנסים לתחום של הקנאביס, הלחץ הוא אדיר. נסגרו מרפאות כאב כי רופאים לא עמדו בלחץ של החולים. כן הייתי בעד נתינת היתרים למי שזקוק, ועובדה שהרפורמה של ליצמן זו רפורמה שאני בכלל הגשתי. הוא עובד עם נהלים שנוסחו בזמני במשרד הבריאות".

מה דעתך על החוק האחרון שעבר לפני הפגרה: חוק מימון פריימריז, שמשמעותו שמועמד יוכל לכסות חובות שצבר בפריימריז באמצעות תרומות במקום לחטוף סנקציה וקיזוז מהתקציב שלו בבחירות הבאות?

"זו עוד חולייה בשרשרת של חוקים מושחתים שהעבירו מתחת לרדאר באיזו בולמיית חקיקה לפני פיזור הכנסת. זה אומר שחבר כנסת יהיה בן ערובה למי שתרם לו והציל אותו מסנקציה פלילית. השניים היחידים שסיימו את הבחירות עם חובות גדולים, אלו בנט ובוז'י. והפעם, הקואליציה והאופוזיציה חברו יחד לחוק הנורא הזה. ניסן סלומינסקי, איש ציני וכוחני, שדואג ליו"ר שלו, סגר דיון תוך עשר דקות ולא נתן להגיש הסתייגויות. כך החוק עבר".

מה את חושבת על שי פירון, שהחליט לא להיות ח"כ ולפרוש?
"הבנתי את פירון שאמר תודה רבה, אבל באתי לשנות ולהיות שר חינוך. לא רוצה שום דבר אחר".

שקלת לפרוש גם את?
"אפילו לא לרגע".

תגובות

מלשכתו של שר הבריאות יעקב ליצמן נמסר בתגובה: לגרמן יש כנראה בעיה לשמוע את האמת. היא מעדיפה מחמאות על פני אמירת האמת. וחבל. 

בעניין הסלמונלה: יש לדחות הניסיונות של גרמן להטיל דופי בצוותים המקצועיים של משרד הבריאות ובעיקר בשר הבריאות. הטיפול במקרים האחרונים הוא מקצועי לחלוטין, במטרה לשמור על בריאות הציבור, ללא משוא פנים וללא כל אינטרס אחר. לעצם הענין, מקרי סלמונלה בעוף ובביצים היו מאז ומתמיד (גם בקדנציה של גרמן). בכל העולם נעשים ריקולים בתעשיית המזון והגברת הריקולים באחרונה מעידה על הגברת הפיקוח וההיערנות. בישראל ,כמו במדינות מפותחות אחרות ,עופות גולמיים עלולים להכיל חיידקים, כגון סלמונלה, וההתמודדות עם נושא זה בכל המדינות היא ברמה הלאומית. מקור הזיהום בחיידקים הוא בשלב גידול העופות וכמענה לכך קיימת במשרד החקלאות תכנית לאומית להפחתת סלמונלה בעופות. בנוסף, במסגרת הפיקוח בנקודות השיווק, קיימות דרישות ומתבצעת אכיפה לשמירת תנאי אחסנה וטיפול נאותים בעוף על מנת להקטין את הזיהום. יחד עם זאת, תמיד יישאר סיכוי להמצאות חיידקים מחוללי מחלה במזון גולמי, ולכן הדרכת הציבור היא לטעמינו הפתרון המרכזי למניעת תחלואה מזיהומים במזון בכלל וסלמונלה בעופות גולמיים בפרט. המשרד פועל להעלאת מודעות הציבור בכל התחומים הקשורים לצריכת המזון (מזון גולמי ומזון מוכן לאכילה על סוגיו) בצורה בטוחה החל משלב רכישתו והובלתו, דרך אחסונו והכנתו בבית, ניקוי הכלים במטבח וכלה בהיגיינה אישית. 

בעניין טיפולי השיניים: "מדובר בהחלטה מוטעית שיש למחות נגדה ולהצטער עליה. לבטל תקצוב טיפולי שיניים לילדים שלנו, שזה בעצם ילדים של כולנו, כל אזרחי ישראל - זה פשע! מדובר בכסף שכבר הוקצב לטובת הילדים שלנו. זה כסף שניתן כבר בהסכם חתום עם האוצר. לבוא ולבטל ההסכם ולקחת מהפה של הילדים שלנו את מה שמגיע להם - זה נורא ואיום ואין לכך תקדים. השר ליצמן גאה בכך שמיד עם חזרתו למשרד הבריאות הפך את ההחלטה והחזיר את התקציב לקדמותו בכך הורחבה הרפורמה שיזם למימון טיפולי שיניים לילדי ישראל עד גיל 14.  

בעניין ההפלרה: במשך כל השנים הופלרו המיים בישראל. באה גרמן וביטלה את מה שהיה כאן כל השנים, בניגוד גמור לרובם המוחלט של אנשי המקצוע במשרד הבריאות, אנשי הרפואה האחראים על בריאות הציבור. עליה להסביר למה עשתה זאת. זו החלטה פופוליסטית לגמרי, ולכן החזיר השר ליצמן את ההפלרה כדברי אנשי המקצוע שקבעו כך. לליצמו אין דיעה אישית בזה, הוא נסמך על גורמי המקצוע ולא ייתן לעמדה פופוליסטית לקבוע מדיניות בבריאות הציבור. 

מלשכת השר יריב לוין נמסר בתגובה: "חוק המלונאות שהוביל השר לוין הינו המהלך החשוב ביותר שנעשה בישראל על מנת להוזיל את מחירי הנופש. בניסוח החוק הייתה הקפדה מלאה על כך שלא תהיה שום פגיעה בסביבה החופית ובשטחים פתוחים. הניסיונות של ח"כ גרמן לעשות הון פוליטי כאילו היא נאבקה למנוע פגיעה בחופים אינם אלא דמגוגיה זולה וחסרת בסיס. המהלך של ח"כ גרמן למנוע את חקיקת החוק נכשל, וטוב שכך".

ח״כ ניסן סלומיסנקי מסר בתגובה: החוק עבר בקריאה ראשונה וחזר לדיון בוועדת חוקה להכנתו לקריאה שניה ושלישית. בדיון נכחו חברי הכנסת, שהשתתפו והביעו את עמדתם, כולל העמותות החברתיות שנכחו בדיון. בגמר הדיון החליטה הוועדה לאשר את החוק לקריאה שניה ושלישית. הישיבה ננעלה והוועדה החלה לדון בנושא אחר. במהלך הישיבה בנושא האחר נכנסה לראשונה, ח״כ גרמן ודרשה לעצור את הדיון הנוכחי ולחזור לדיון הקודם. הדבר שנשלל על ידי ועל ידי היועץ המשפטי של הוועדה. אפשרתי לגרמן להגיש רביזה ובדיון ברביזה להביע את עמדתה בהרחבה שנדחתה על ידי הועדה. חשוב לציין שאיפשרו לה מלפנים משורת הדין לדבר במליאה. כדרכה בקודש היא פנתה במכתב ליועמ״ש של הכנסת,שדחה מכל וכל את טענותיה ואישר את כל התהליך.יש לציין שהמליאה אישרה ברוב גדול כולל  האופזיציה את החוק.במפלגתה של גרמן אין פריימרז והרשימה לכנסת אינה נבחרת על ידי הציבור אלא על ידי אדם אחד יתכן שמכאן נובעת התנגדותה לחוק.

ח"כ בוז'י הרצוג העדיף שלא להגיב.

מלשכתו של השר בנט לא התקבלה תגובה.