הפריימריז האחרונים בליכוד היו דרמטיים הרבה יותר מכל פרשנות ששמעתם עד כה, ולא, לא בגלל אי הסדרים שמתבררים בימים האחרונים. גם אם יסתבר שהיו כאלה, ואולי אף זיופים של ממש בחלק מהקלפיות, הדבר ישנה את סדר המועמדים רק בקטנה. אם סער ישתדרג להיות שלישי במקום רביעי, זה דרמטי לארדן. זה לא משנה את התמונה הכללית. כי חייבים להודות, הליכוד הפתיע. העשירייה הראשונה – המתונה יחסית, הממלכתית יחסית – היא דרמטית בהרבה מכל פרשנות שנשמעה עד כה.

צפו בכתבה שהובילה לפסילה (צילום: החדשות)
הליכודניקים החדשים. איפה היה ניר ברקת בלי הקולות שלהם, ומי היה מתקדם ברשימה במקומו? | צילום: החדשות


אולפני הטלוויזיה התפייטו על 'חכמת ההמונים', על 'הליכודניקים האחראיים' שאולי עשו סלפי עם אורן חזן אבל העיפו אותו החוצה עם כתם על המצח וכתם על הגב, וכך גם דחקו מטה עושי בושות נוספים שההדר הבית"רי מהם מהלאה. אבל ההפתעה שניכרה בפניהם של מושכי החוטים בליכוד הייתה אותנטית. הם לא ציפו לזה. ולמה ההפתעה? כי מירי רגב, אחרי קדנציה בה נהנתה מבולטות תקשורתית כשרה, ירדה מקום. כי הנמסיס שלה, גילה גמליאל, נכנסה לעשירייה הראשונה. כי יולי אדלשטיין המאופק, מצולק טקס המשואות, שנתניהו ורגב כאחד תדרכו נגדו במהלך הפריימריז, אשכרה נבחר למקום הראשון. וכי הנגבי ושטייניץ לא נפלטו, כפי שחזו רוב הפרשנים, אלא השתבצו במקומות ריאליים ומכובדים.

9,000 קולות מפרידים בין אדלשטיין לרגב

כאשר החלו להגיע התוצאות הבינו הפוליטיקאים הבכירים, ובראשם השרים, את גודל הדרמה: "הליכודניקים החדשים". מי שלא מבין פוליטיקה מסתכל על מה שלא הצליחו הליכודניקים החדשים להגשים: מועמד משלהם בכנסת. זה נכון. ניר הירשמן, הליכודניק החדש הכי מובהק, קיבל רק 9,123 קולות. כדי להיות במקום ריאלי היה צריך הירשמן לקבל קצת יותר מכפול. אבל מספר המצביעים שכן קיבל הירשמן מספק לנו אינדיקציה מצוינת לאמוד כמעט במדויק את כוחם של הליכודניקים החדשים בליכוד.

כעת תעשו תרגיל מתמטי פשוט. תורידו 9,000 קולות מכל אחד מ- 12 השמות שהליכודניקים החדשים המליצו עליהם לקראת הפריימריז (הם המליצו על 12: ניר הירשמן, יולי אדלשטיין, ישראל כץ, ניר ברקת, גילה גמליאל, צחי הנגבי, יובל שטייניץ, יהודה גליק, שרן השכל, פטין מולא, קרן ברק ונורית קורן) ובדקו להיכן הם היו מגיעים אלמלא הליכודניקים החדשים היו בוחרים בהם.

די לחשוב שבלעדיהם לא אדשלטיין היה ראשון אלא רגב - כדי לנשום לרווחה. בכלל, קדנציה שלמה השקיעה מירי רגב ברוח הקודש ולא בדקה קודם לאן היא נושבת, הרוח. יומיים לפני הפריימריז היא גררה את הרב עמאר ל"כותל המשפחות" (עזרת ישראל) כדי לצלם סרטון בו ישבח את מלחמתה בזרמים ויברכה בשם ובמלכות להצלחה. נו-נו, זה עזר לה בדיוק כמו הדרך בה ניסתה להלהיב את תומכיה להגיע לקלפי: "הליכודניקים החדשים נוהרים לקלפיות... הם עושים לליכוד את מה שהסודנים עשו לדרום תל אביב...". 

בכנסת הבאה, דודי אמסלם יחשוב פעמיים

יש קבוצות מתפקדים גדולות בליכוד. קבוצת המתיישבים/המתנחלים מונה כ- 5,000 מתפקדים. לעובדי התעשייה האווירית מספר דומה. הקבליסטים של הרב לייטמן, שכל בכירי הליכוד חילו את פניו, מוערכים ב- 3,000 מתפקדים. תא 'גאווה בליכוד' מונה כאלף מתפקדים, ושתי קבוצות רעשניות במיוחד ומשפיעות במיוחד - נהגי המוניות והאבות הגרושים – מונות כמה מאות מתפקדים כל אחת. וכמה כוח יש לכל אחד מהתאים הללו? נתחו את יוזמות החקיקה, ההתבטאויות וההצבעות של כל אחד מחברי הכנסת והשרים של הליכוד בכנסת היוצאת והלסת תישמט לכם. 

דודי אמסלם (צילום: Yonatan Sindel/Flsah90, חדשות)
ח"כ דודי אמסלם. החיים שלו בכנסת יהפכו מעכשיו לקצת יותר קשים | צילום: Yonatan Sindel/Flsah90, חדשות

העוצמה של הליכודניקים החדשים תורגש היטב-היטב בכנסת הבאה. הם יזכירו לליכוד שהיא בעצם מפלגה לאומית-ליברלית ולא סניף של הבית היהודי פינת ש"ס. ח"כים יחשבו פעמיים לפני שיתגוללו על שלטון החוק, לפני שייכנעו לכל גחמה חרדית-חרד"לית, לפני שיזלזלו ביהודי התפוצות, יתגוללו על רפורמים וקונסרבטיבים (הו, דודי אמסלם, כמה עלבונות הם ספגו ממך), לפני שיתמכו בחוק כמו חוק המרכולים או המקוואות. זו בשורה טובה לליכוד. זו בשורה טובה לדמוקרטיה הישראלית.

ד"ר יזהר הס הוא מנכ"ל התנועה המסורתית