לא במקרה הקדימה סיעת יהדות התורה - סגן השר יעקב ליצמן ויו״ר וועדת הכספים ח״כ משה גפני - את מסיבת הצגת הקמפיין של המפלגה. כמי שמבינים שעלייתם של לפיד וגנץ עשויה להשפיע לרעה על מעמדם בכנסת, ליצמן, גפני ומקלב התמקדו בנאומיהם בהתקפה חזיתית של האיחוד במרכז. אבל אז באופן הם מפתיע שלפו מהכובע מסרים שידברו לקול המסורתי-חילוני. ויש לזה סיבה.

ליצמן (הנמצא בעיצומו של משבר פרשת לייפר) דיבר על ההישגים שלו בתקצוב סל התרופות ורפואת שיניים חינם לילדים ובני נוער. גפני הדגיש בדבריו גם הוא את ההישגים שלו לטובת תושבי הפריפריה ואמר: "עכשיו אנחנו רוצים להתמקד רק בנושאים המהותיים - למי אתה צריך לבחור כדי שיעלו את תקציב הבריאות ויעלו את הטבות מס ביישובי הפריפריה? לא צריכים להיות חרדים כדי לתמוך בנו, יכולים להיות גם חילונים ואפילו ערבים שיתמכו בנו. אנשים שמצפים שידאגו להם, שידאגו גם לאזרח הקטן בישראל". ח"כ אורי מקלב זכה על הישגיו למען אזרחי ישראל באות אביר איכות השלטון לשנת 2018 וגם בסרטונים ויראלים שהופצו ברשתות החברתיות בימים האחרונים (חידוש מעניין כשלעצמו) מדגישים הח"כים החרדיים דווקא פעילות חברתית, כדי לקרוץ לציבור החילוני בישראל. 

כשריבלין וליצמן צחצחו יחד שיניים (צילום: משרד הבריאות, חדשות)
יעקב ליצמן עם נשיא המדינה ראובן ריבלין. מזכיר שקידם טיפולי שיניים בחינם ולא שמנע תחבורה ציבורית בשבת | צילום: משרד הבריאות, חדשות

והיא לא לבד בזה. מצטרפת אליה ש"ס שאף שמה דגש מיוחד בקמפיין הבחירות שלה על סיוע לשכבות חלשות ולתושבי הפריפריה. השר דרעי יזם בכנסת האחרונה הורדה של 14.5 אחוז במחירי התחבורה הציבורית, ואף זכה על כך לשבחים מכיוון חברי מפלגת העבודה. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) היה זה שאישר את ההוזלה כיו"ר ועדת הכספים.

החרדים מתבלטים: למשוך מצביעים חדשים או לדאוג לבייס?

אבל האם הקמפיין הזה ימשוך אל המפלגות החרדיות בוחרים חילונים? זה מותנה בראש ובראשונה במאבק תדמיתי שיצטרכו לנהל החרדים. לכאורה קיימת רתיעה בקרב חילונים להצביע לדמויות חרדיות, ואלו מזוהות כמקדמות בעיקר חוקים דתיים בנושאי דת. אם תשאלו את החילוני הממוצע, ח"כ חרדי מבחינתו בעיקר נמצא בכנסת כדי למנוע תחבורה ציבורית בשבת ולדחוף לאי הכרה בזרמים רפורמים בגיור ובנישואין.

דרישות החרדים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
גפני דרעי וליצמן. להשקיע בבייס או לקרוץ לקהלים חדשים? | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

ובזמן שהפוליטיקאים החרדים מעיפים מבט אל החילונים ומקווים למצוא חן, קיים שם חשש מפני זליגה של קולות מצביעי המיינסטרים החרדי למפלגות כלליות כמו הליכוד, הימין החדש, הבית היהודי ואפילו העבודה.  ועל כן עולה השאלה המתבקשת האם לא יותר נכון מבחינת המפלגות החרדיות להשקיע בהחזרת הקהל הביתי לבסיס האם, במקום להשקיע בקול החילוני. או שאולי הגיוני להניח שסבורים שם שיצליחו לפצות באובדן קולותיהם של חרדים מודרניים שיזלגו למפלגות החילוניות, במצביעים חילוניים שיצביעו למפלגות החרדיות?

בחירות 2019: החרדים נחלשים או מתחזקים?

נדמה כעת שגם אם ש"ס ויהדות התורה יפרצו את תקרת הזכוכית ויגיעו להישגים משמעותיים, הרי שצמיחתם במספר המנדטים לא תעזור להם להשיג את אותה השפעה שהייתה בידם בקדנציה היוצאת. החיבור בין לפיד לגנץ עלול להחליש את כוחם במשא ומתן קואליציוני עתידי שכן הם התחייבו שלא לשבת בממשלה בה יהיה חבר יאיר לפיד.

אם בני גנץ ירכיב את הממשלה הבאה זה עשוי להיות אסון מבחינתם שכן מעמדם יהיה חלש בהרבה ממה שהוא כיום. וגם אם נתניהו יהיה זה שירכיב את הממשלה הבאה, עדיין האופוזיציה לממשלת אחדות תגרום לכך שמשקלם של החרדים בקואליציה יהיה נמוך באופן משמעותי.

דבר אחד אנחנו יודעים על הפוליטיקאים החרדים - מדובר באנשים פרקטיים ומציאותיים. ייתכן שאחרי הצגת התוצאות הם יבצעו חשיבה מחדש, ולאור המפה שתתגבש ינסו לראות מה ניתן להציל מבחינתם ולמקסם את כוחם היחסי. הריאליות והסתגלנות הם חלק מהדי.אן.איי הפוליטי החרדי, וראשי המגזר יצטרכו להוכיח באפריל הקרוב שהם יודעים לנווט את הספינה על פי הרוח.