מובארק, ארכיון (צילום: רויטרס)
נענש על כך שהאמין באהבת עמו. מובארק | צילום: רויטרס

בגיל 84, כשהוא נוטה למות, גזר בית המשפט את דינו. חסך ממנו את עונש המוות שעשוי היה לגרום סיפוק לשונאיו ברחוב המצרי, ושילח אותו למיתקן החולים של כלא טורא, שבו הוא יסיים, כנראה, את חייו. העובדה שבניו, עלא וגמאל, זוכו (גם אם היה זה בשל התיישנות) מעניקה לו, בלי ספק, תחושה טובה. כיוון שידע שהוא עצמו לא יזוכה, וכיוון שחשש מעונש מוות, התוצאה - מבחינתו - היא אופטימלית.

בעיניו, הוא מקבל עונש על כך שהאמין באהבת עמו. עונש על כך שלא רצה לעזוב את מצרים - בניגוד למה שעשה נשיא תוניסיה, זין בן עלי, שנמלט לסעודיה. הוא לא היה מודע להיקף השנאה כלפיו וכלפי משפחתו. הוא נטה לקבל את דיווחי מקורביו ועוזריו, באשר לאהבה ולהערצה אליו. הוא התרשם מתמונות הענק שלו ברחובות, ולא הבין את מה שהתרחש מתחת לאפו ממש: הניסיון להקים שושלת נוסח אסד בסוריה, ולהכתיר את גמאל ליורשו, היה מהלך אחד מעבר למה שהציבור המצרי מוכן היה לקבל במסגרת המשטר הצבאי בן הששים.

מרגע שהוחלט להעביר את מובארק מן הווילה בשארם א-שייח אל בית המשפט בקהיר, ברור היה שזיכוי או עונש קל הם בלתי אפשריים. כל השאלה הייתה אם יגזור עליו בית המשפט עונש מוות, כפי שתבעו מפגינים רבים בתחריר, או שיסתפק במאסר עולם. המסגרת המשפטית, הנאום הפוליטי כל כך של אב בית הדין, המעורבות האינטנסיבית של אלוהים, והשימוש הרב בציטוטים מן הקוראן - כל אלה חשפו בפנינו מערכת משפטית שאיננו רגילים לה, ואשר אינה עושה רושם כי - כמו אלת הצדק - עיניה מכוסות. הזיכוי משחיתות נובע מן ההתיישנות ואילו ההאשמה של הנשיא לשעבר ושל שר הפנים לשעבר אינה נובעת ממעורבותם בהרג המפגינים אלא מכך שלא מנעו זאת. קצת מוזר.

מובארק מקבל את עונש המאסר לחיים, כאשר חייו כבר מאחוריו. הוא עשוי לערער, ונדמה שאם אכן יתקיים דיון רציני בבית הדין לערעורים תהיה זו מערכה משפטית לא פשוטה עבור שני הצדדים. קשה לדעת מה תהיה השפעת המשפט, אם בכלל, על הסיבוב השני של הבחירות לנשיאות בעוד שבועיים. ייתכן שהתוצאה תחזק את סיכוייו של מוחמד מורסי, נציג האחים המוסלמים, מתוך רצון למחות על כך שאין היא מספקת. היא גם עלולה להוציא מביתם רבים מאלה שלא הצביעו בסיבוב הראשון משום שהתאכזבו מהתנהגות האחים המוסלמים בפרלמנט, ואשר עכשיו יחזרו "הביתה". נדמה לי שבבורסת ההימורים יורדים סיכוייו של אחמד שפיק, איש המשטר הישן, לזכות בנשיאות.

ומבחינתנו? מבחינת השלום הקר מאד עם מצרים? לפסק הדין עצמו לא תהיה השפעה על יחסי מצרים עם ישראל, בוודאי לא לאחר שהגורמים שהואשמו בשחיתות על רקע הסכם הגז אתנו זוכו מאשמה. ההשפעה הגדולה תהיה על תוצאות הבחירות לנשיאות באמצע החודש. אם אכן יגדיל פסק הדין את סיכוייו של מורסי, אפשר יהיה לומר שישראל משלמת את מחיר פסק הדין שהוקרא בשבת בבניין האקדמיה הצבאית בקהיר.   

>> הטור הקודם שלי: משחק השח מול אירן לא יסתיים בקרוב
>> הדברים שאלי ישי לא רוצה שתדעו