משה קצב. ארכיון
אדוני, הנח לי | צילום:

שלושה ימים ניסיתי לתפוס את החוליה המרכזית של מס הכנסה בחיפה. התקשרתי בבוקר, בצהריים, בשעות הקבלה, מחוץ לשעות הקבלה. ללא מענה. ללא נפש אנושית שאוכל לדבר איתה. שלושה ימים שעשויים היו לגרום לכך שהמיליונים שאני מקבל מגופים שונים בגין כתיבה יתעכבו. שלושה ימים שבהם אף פקיד לא חשב שראוי לענות לי, גם לא לאף אחד אחר. עשרות ניסיונות, ואני לא מגזים, ללא מענה אחד. בסופו של דבר ענה לי מישהו, אמר לי שבגלל שאחרים לא עונים כל השיחות מגיעות אליו. אוקיי, עניתי, אז תנסה לעזור לי, מדובר פה בכספים שעשויים להתעכב, אני צריך את האישורים האלה כדי לקבל תשלום. "אדוני, הנח לי", הוא אמר, במילים האלה.

בסופו של דבר, אתה יכולים לתאר לעצמכם, ענה מישהו. לפי היכולת שלי לשפוט מדובר ככל הנראה בפקיד ההגון היחיד שם. הוא הסביר לי שבגלל מחלה מצערת של אחד העובדים אין במס ההכנסה של חיפה שירותי מזכירות, ולכן גם לא עונים לטלפונים. הסביר בתסכול שישנן משמרות בין העובדים. אז איך אתה מסביר את זה שאף אחד לא עונה לי שלושה ימים, שאלתי. ענה: אני עכשיו במשמרת ועונה, על האחרים אין לי שליטה. אז מה עושים עם זה, שאלתי. ההמלצה שלו הייתה: תפנה לנציבות המדינה. לכל שאר הפקידים שם, או למנהלים שלהם שלא דאגו לשירותי מזכירות חלופיים, לא אכפת שיש אזרחים שזקוקים לסיוע.

גם אם תעזבו את הנזק הכלכלי – הרי לא הייתי מפסיד כאן מיליונים ואפילו הייתי שורד חודש אחד עם משכורת נמוכה יותר – למה ביום עבודה ארוך אני צריך לרדוף אחרי מס הכנסה? חסרות מטלות מעיקות בחיינו? רובנו רודפים אחרי הזנב של עצמנו כדי לשלם שכר דירה ולהחזיק את עצמנו. למה לא להקל עלינו בכל הביורוקרטיה של החיים? ובכלל, למה שעות העבודה של מס הכנסה חופפות לשעות העבודה במשק? אף אחד לא יכול היה לחשוב על פתרון שיאפשר למי שעובד לגשת ולקבל את השירותים הממשלתיים אחרי העבודה?

תוקעים את המדינה

כנראה שאני לא היחיד בסרט הזה. רק בשבוע שעבר מבקר המדינה קבע, בדו"ח השנתי שלו, שגופים ציבוריים בארץ גורמים לנטל ביורוקרטי מיותר לתושבי המדינה. הפתעה גדולה זאת לא, אבל המבקר גם קבע שצמצום הנטל הביורוקרטי לאזרחים חשוב למשק תחרותי. "נטל ביורוקרטי כבד מעודד התפתחות נורמות קלוקלות של שימוש ב'קיצורי דרך' ושירות לא שוויוני, כמו תופעת ה'מאכערים' – אנשים בעל מהלכים בשירות הציבורי", הוא כותב. "אלה עלולים להשפיע באופן שלילי על הנורמות האתיות בשירות הציבורי". עוד הוא מציין שבניגוד למדינות אחרות החברות ב-OECD, בארץ עוד לא ממש בחנו את הנטל הביורוקרטי שמוטל על האזרח.

לפני שנתיים הנחה אמנם ראש הממשלה את משרדי הממשלה לקבוע בתכניות העבודה שלהם יעד של הפחתת הנטל האדמיניסטרטיבי. הנחה אותם, אך לא עיגן זאת בהחלטת ממשלה שקובעת מדיניות שתפחית את המסלול שאנו עובדים בדרך לקבלת שירותים. בלי החלטה כזאת, לא מפתיע שהמבקר לא מצא לוחות זמנים ויעדים שהציבו לעצמם המשרדים.

"כל אחד מהגופים הציבוריים פועל בתחום זה כראות עיניו", כתב. כמו שכל אחד מהעובדים של מס ההכנסה בחיפה עושה רק מה שהוא רוצה, כנראה. היו מנכ"לים שאמרו שלא הקימו צוות שיתקן הליכים מכבידים, היו כאלה שלא הציגו גורם שמרכז את הטיפול בנושא, ובכל מקרה נקבע כי "עבודת המטה שעליה התבססו המנכ"לים שביצעו פעולות לצמצום הנטל הביורוקרטי, לא נעשתה באופן שיטתי ומאורגן ולא כללה את כל השלבים הדרושים לעבודת מטה ראויה". את ההוכחה תמצאו במשרדי מס הכנסה בחיפה.

>> הטור הקודם שלי: מה רע בלהרוג כבש בשביל האמנות?
>> יבוטל ל"ג בעומר!