כל כמה שנים מישהו מסביר לנו שהתשובה לבעיה חברתית כזו או אחרת היא שהנשים אשמות, או שהפמיניזם אשם. הגדיל לעשות הרב אלי סדן בראיון לדנה וייס בחדשות סוף השבוע, כשהסביר באריכות למה אסור שנשים יחונכו לעצמאות. "זה מכניס לראש של ילדה בגיל צעיר שחיי המשפחה זה דבר שולי בחיים", הסביר הרב סדן. "באמריקה ובאירופה הילודה שלילית, הציוויליזציה הולכת ונעלמת. החברה הולכת ומתחסלת".

הניסיון של הרב סדן לייצר דיכוטומיה, לפיה אם אישה תהיה עצמאית היא ככל הנראה לא תינשא, מייצג השקפה כמעט בלתי נתפסת. למה למנוע חינוך לעצמאות כדי לוודא שנשים יקימו משפחה? ממה חושש הרב סדן?

עוד לפני התשובה, חשוב להבהיר שהחרדות של הרב סדן מנותקות – ביחס לעולם המערבי, שיעור הילודה בישראל הוא הכי גבוה ב-OECD. וזה לא שקל פה במיוחד. מאז שנבחרתי לכנסת אני עוסקת בניסיון להקל על הורים לילדים קטנים, ולאפשר לזוגות לעבוד ולגדל ילדים. סנאטוריות בארה"ב סיפרו לי בפגישות עמן שאנחנו הפיילוט, מה שנלמד לעשות בישראל בסוף יעשו בכל העולם. גם העובדה שחלה עלייה בשיעור האימהות החד-הוריות – עובדה שהרב סדן ציין בבהלה מפני התפרקות המשפחה – היא חלק מאותה מגמה. נשים מעוניינות להקים משפחה, גם אם לא מצאו בני זוג. פעם לא הייתה להן את האפשרות לעשות זאת.

הרב סדן חושש בגלל שבשנים האחרונות אנחנו רואים בציונות הדתית יותר ויותר נשים חזקות וחכמות שלא מוותרות, ובמקביל מחנכות את בנותיהן להיות בעלות עוצמה – גם רוחנית וגם מעשית. נשות הציונות הדתית מעולם לא היו בפריחה גדולה כל כך. הצעירות הדתיות נוהרות בהמוניהן לצה"ל וללימודים קשוחים וממצים, נשים לומדות ומלמדות תורה. יש חמש חברות כנסת דתיות, לרבות סגנית שר אחת. זאת תופעה חדשה, והיא מלחיצה את המערכת.

עצמאות כלכלית לנשים היא לא בונוס. נשים נאבקו שנים ארוכות על היכולת להשתכר ולא להיות תלויות בבן הזוג. בעבר ניהלתי ארגון למסורבות גט, ואחת התובנות הראשונות שלי הייתה שלנשים האלו אין כסף לעורכת דין טובה. הן בורחות לעיתים קרובות מאימת גבר אלים עם הילדים והבגדים שלגופן, ואין להן רכוש משלהן. אין להן הכנסה מספיק גבוהה. וכן, זה מפחיד. אני לא יודעת איך הרב סדן יוכל בבוא היום להסתכל בעיניים לאחת התלמידות המרשימות שלמדו אצלו אשר תמצא את עצמה מסורבת גט או נמלטת מבעל אלים ללא פרנסה. מה הוא יאמר לה? מי יחלץ אותה?

ח"כ רחל עזריה  (צילום: יוסי אלוני, באדיבות מגזין נשים)
ח"כ רחל עזריה | צילום: יוסי אלוני, באדיבות מגזין נשים

החשש מרוחות השינוי, שרבות מאתנו נאבקנו להביא, נותן את אותותיו ברב סדן. אבל כבר הבנו מזמן: מעטים הם הגברים והנשים שמקשיבים לדברים האלו. להפך - בשנים האחרונות התעצמו מאבקי הנשים וזכו לתמיכה ציבורית. בזכות כמה נשים עצמאיות וחזקות רבנים שפגעו מינית יודעים היום שלא תהיה הגנה מצד הציבור, עגונות ומסורבות גט כבר לא לבד, והמאבק בהדרת נשים בעיצומו. הפמיניזם הדתי ממשיך להכות גלים, וראיונות כאלה מוכיחים יותר מכל עד כמה השינוי כבר כאן.

הכותבת היא חברת כנסת מטעם סיעת כולנו ויו"ר ועדת הרפורמות