אחד ממאפייני המין האנושי הוא האמונה, ולא משנה במה: באלוהים, בכוח עליון, באיזה מזון לאכול, כיצד לחנך את הילדים. אמונה היא בדרך כלל גורם חיובי - מחזק, משפר ביטחון עצמי .

הבעיה מתחילה כאשר אדם חושב שאמונתו היא האחת והיחידה. מי שלא מאמין באותה אמונה זוכה לשנאה, בוז, עוינות ואף תוקפנות. הוא מטיף את אמונתו לעולם כולו ולא מוכן לקבל סירוב או אפילו ספקנות. בסופו של דבר כל מי שלא מאמין באותה אמונה הופך לאויב שצריך להשמידו ו/או את דבריו בדרך זו או אחרת.

אחד מסוגי האמונות היא אמונה בדרך האכילה. טבעונות, צמחונות, פלאו, פחמימות, חלבונים, צומות - כל צורות האכילה האופנתיות - מבוססים במקרים רבים על אמונה, ופחות על המדע. בסופו של דבר מה שחשוב הוא שהבחירה של דיאטה זו או אחרת לא תגרום לנזקים בריאותיים.

לטבעונות אפשר להתייחס מכמה זוויות ראיה, ביניהן האמונה שטבעונות היא ציווי הטבע, אהבת חיות או הרצון לשפר את הבריאות.

ויקטוריה טבריה בופה בשר (צילום: באדיבות אורי ארנון)
האדם היה מלקט ואוכל צמחים מכורח הנסיבות בלבד | צילום: באדיבות אורי ארנון
האם טבעונות היא ציווי של הטבע? האם אנשים מיועדים להיות טבעונים על ידי בורא העולם? כנראה שלא. ההשערות של רוב המומחים – ארכאולוגים, פליאונטולוגים, פיזיולוגים, מומחים לאבולוציה ומדענים מכל קשת המקצועות הקשורים להתפתחות המין האנושי -- משערים כי לפני מיליוני שנה אותו היצור הפרהיסטורי שממנו התפתח האדם החושב, היה אכן מלקט ואוכל צמחים מכורח הנסיבות – הוא היה נטול יכולות וכלים לצוד חיות, לא ידע לשלוט באש, ובעצם היה עירום וחלש בפני כוחות הטבע. מה נשאר לו לעשות? להיות צמחוני וללקט את מה שאפשר. לא מתוך בחירה, אלא מתוך הכרח.

במשך מיליוני שנים סבלו היצורים האלה מחוסר אוכל בכלל ומחוסר חמור בחלבונים בפרט. הם היו משלימים חסר בחלבון, אם התמזל מזלם, משאריות הטרף של חיות אחרות, מחלזונות, תולעים וכל מה שהיה בהישג ידם.

טבעונים צורבים את עורם במחאה
לא מקבלים אמונה אחרת. מחאה של קבוצת "269"
נכון שלא היינו שם כדי לקבוע את העובדות בוודאות, אבל זה מה שעולה ממחקרים המתארים את התקופות ההן. וזה נראה די הגיוני, הרי חלבון הוא חלק חשוב מאד בהתפתחות המוח והגוף, בהיעדר החלבון יצורים חיים לא יכולים להתפתח בצורה נאותה. נכון הוא שחלק מהחיות מסתפקות בחלבון מן הצומח, אבל אין האדם שייך לסוג זה של חיות.

לא פלא שתוחלת החיים הייתה נמוכה. לדוגמה בתחילת התקופה הפליאוליתית, בני אדם חיו בממוצע 33 שנה.

במהלך ההיסטוריה בני האדם הקדמונים למדו להשתמש בכלים כדי להרוג חיות אחרות, לאו דווקא מתוך אכזריות, אלא כחלק משרשרת המזון בטבע. יותר מאוחר הגיע השימוש באש, והם החלו לאכול בעלי חיים באופן קבוע, מה שגרם, לפי השערת החוקרים, לקפיצה ענקית בהתפתחות האנושית.

אורח החיים המלקט, ההרביבורי (herbivore=אוכל רק צמחים) השתנה לאורח חיים אומניבורי (omnivore=אוכל הכל) הכולל אכילת גם צמחים וגם חיות (לעומת קרניבורי carnivore=אוכל רק בשר). בקיצור, אכלו את מה שהיה, כי לא הייתה הרבה בחירה.

חשוב לציין שמערכות הגוף שלנו, בין היתר מבנה השיניים, מעידות על האומניבוריות שלנו: ניבים, מעידים על יכולת אכילת בשר, וטוחנות מראות יכולת אכילת צמחים.  

העממיות היא טבעונית

במאה ה-21 גם אלה שבחרו את הדרך ההרביבורית יכולים למצוא חלבון צמחי מלא המכיל את כל חומצות האמינו להן גופנו זקוק כדי לגדול, להתפתח ולשמור על עצמו, על ידי שילוב נכון בין קטניות ודגנים, אגוזים ושקדים. בנוסף, יצרני המזון מפיקים חלבונים מצוינים מסויה (טופו) ומחיטה (סייטן) ואף מוסיפים למוצרים אלה את אבות המזון החסרים, כך שהיום אין בעיה לקבל את מה שדרוש. מעניין שגם לאוכל צמחוני מכניסים טעמים האופייניים לבשר.

מעניין שמאכלים אתניים עממיים, מבוססים על שילובים המאפשרים קבלת חלבון מלא, כמו למשל, צ'ולנט, מרק גריסים וקטניות, מזונות עממיים של דרום אמריקה ועוד. זה בעיניי מדהים. לפי הדיווחים של ארגוני הבריאות יש כיום בעולם יותר שמנים מאשר רעבים. מצב כזה לא היה קיים בהיסטוריה האנושית. בשר היה מוצר יקר ונדיר על שולחנן של משפחות עניות, ומצד שני היה צריך לספק אוכל מזין לכל בני המשפחה, אז החוכמה העממית מצאה בצורה אינטואיטיבית פתרון: מאכלים פשוטים, זולים ומשביעים המבוססים על שילובי דגנים וקטניות.

חמין צמחוני (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
מאכלים אתניים מצאו דרך לספק חלבונים בלי בשר. חמין צמחוני | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

אני מכבדת את האנשים שעברו לצמחונות/טבעונות מתוך אהבה לחיות. זה מרגש וסביר להניח שמדובר באנשים מאוד טובים. רק לפעמים נראות לי מוזרות התגובות המאוד אגרסיביות של האנשים הללו, שלא תואמות את טוב הלב של אוהבי חיות.

לגבי האספקט הבריאותי, יש לא מעט ראיות לכך שצמחונות אכן משפרת בריאות, מורידה שכיחות מחלות כרוניות כמו מחלות לב וכלי דם, סוכרת ואחרות. חשוב לציין שצמחונים בדרך כלל גם לא מעשנים, לא שותים אלכוהול, לא משתמשים בסמים, מה שבפני עצמו משפר את בריאותם גם ללא קשר לאוכל. שי לציין שהדיאטה הים-תיכונית מכילה הרבה אלמנטים צמחוניים, אם כי אוכלים בה מעט מוצרי חלב, דגים ומעט מאוד בשר.

אם יודעים מה הבעיות האפשריות בדרך החיים הצמחונית, כמו מחסור אפשרי בוויטמין  B12ואולי בברזל ומקפידים בדיקות דם תקופתיות, אז אפשר לנהל חיים בריאים לחלוטין וגם ליהנות מהאוכל. ויש גם כדורי וויטמין B12 בהם אפשר להיעזר אם הוויטמין חסר. 

בין אם תהיו צמחונים/טבעונים ובין אם לא - כבדו את הבריאות שלכם, בצעו בדיקות, אכלו נכון, טלו תוספים במידת הצורך, לכו למומחים כדי לקבל הנחיות ולהישאר בריאים. אבל אל תשכחו לכבד אחד את האחר, לקבל אותו, גם אם הוא שונה מכם, ולאפשר לכל אחד לבחור את דרכו שלו, גם באוכל.

הכותבת היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב