יחימוביץ' נגד לבני (צילום: רויטרס, פייסבוק)
נפשן ארוגה מחוטי פלדה וחוטי משי. ציפי לבני ושלי יחימוביץ' | צילום: רויטרס, פייסבוק
מערכת הבחירות שמתרגשת על כולנו היא אחת ממערכות הבחירות הכי מעניינות שהיו כאן. זה לא קשור בהכרח בערב-רב של המפלגות המוזרות שמתמודדות על זכות ההצבעה שלנו והאמת? זה גם לא קשור לתוצאה הסופית (שמרוב שכולם טוענים שהיא צפויה, בסוף עוד עלולה לא להיות צפויה בכלל). מה שבאמת מעניין ומדהים לראות בעיני, זו כמות הנשים שמתמודדות במפלגות השונות, בין אם כראשות המפלגה (היי, אפילו האקדמיה ללשון עברית קבעה שראשת/ראשות היא צורה תקנית לחלוטין, בעקבות מערכת הבחירות הנוכחית) ובין אם כדמויות מפתח ברשימה. לא קשה להבחין: נשים נמצאות בכל מקום במערכת הבחירות הזו, הן חלק בלתי נפרד ממנה וחלקן מנהלות אותה ביד רמה.

אז למה אני כל-כך נפעמת מהייצוג הנשי שקשה להתעלם ממנו? קודם כל, כי אני חושבת שזה עניין חשוב מאין כמותו. בימים אלה, בהם הדרת נשים הופכת למציאות יומיומית במקומות מסוימים ברחבי הארץ – לפעמים תוך העלמת עין של הממשלה והרשויות – חשוב שתשבנה נשים על כסאות מקבלי ההחלטות ותדאגנה למגר את הדרת הנשים ולהוציאה אל מחוץ לחוק (יחד עם קידום שוויון מלא בין גברים ונשים, בכל תחומי החיים והחברה). שנית, אני רואה בכך את פירות ניצחונן של הנשים היהודית בא"י, שהקימו בשנת 1919 התאחדות נשים עברית לשוויון זכויות בא"י ונלחמו על זכותן לשיתוף בחיים הציבוריים, מאבק שהסתיים בניצחון מוחץ שהיווה את הגורם העיקרי לכך ששאלת זכותן של נשים לבחור ולהיבחר לא הועמדה בספק עם קום המדינה.

מעבר לכך, אני בכל זאת הנינה של סבא-רבא שלי שהיה פמיניסט בכל אבריו וגדלתי בבית שבו עודדו אותי לצמוח ולהתפתח בהתאם ליכולותיי ושאיפותיי, כששאלת הנשיות שלי בכלל, אבל בכלל לא עמדה על הפרק. סבא רבא שלי, זאב ז'בוטינסקי, העריץ נשים, אמר שנפשן ארוגה מחוטי פלדה וחוטי משי וטען: "ההתיישבות קמה ונופלת עם האישה. כל תנועה היא מאובנת וצולעת אם אין האישה לוקחת בה חלק". המורשת שלו, לא רק שחיה בנו, צאצאיו, אלא מתגשמת – הלכה למעשה – גם בזירה הפוליטית, שבה אנו רואים יותר ויותר שחקניות לצד שחקנים, מגמה מבורכת שאני מקווה שרק תלך ותתעצם.  

נכון, ישראל הייתה מדינה מתקדמת מבחינת מתן זכויות הצבעה והשתתפות בחיים הפוליטיים לנשים מאז קומה, אבל למרות ההתקדמות העצומה שנשים עשו בהשתלבות בחיים הפוליטיים, האפליה והשוביניזם עדיין קיימים ולו רק בדרך ההתייחסות שלנו לנשים מנהיגות; שמתם לב פעם, שבניגוד לפוליטיקאים – פוליטיקאיות תמיד זוכות לשלל תגובות וביקורות על המראה שלהן? לפעמים זה נראה שאם מישהו רוצה לתקוף פוליטיקאית אישה, הדבר הראשון שהוא יעשה יהיה לדבר על איך היא כן או לא נראית. מהו הדבר השני שייאמר בגנותה? שהיא חלשה מדי, לא החלטית או לא יציבה, משל הייתה ילדה קטנה, או גרוע מכך – נתונה ב-PMS (תסמונת קדם וסתית) תמידי.

זאב ז'בוטינסקי
גם סבא-רבא של הללי היה פמיניסט? זאב ז'בוטינסקי
לצד כל זה, חשוב לי להדגיש שכשאני מסתכלת על הפוליטיקאיות שלנו, אני משתדלת להימנע מללכת לקצוות: לא אצביע לאישה רק כי היא אישה. אבחן אותה בצורה שווה לזו שבה אני בוחנת מועמדים גברים. למשל, אני לא שמאלנית ומשום כך אני חולקת בצורה מהותית על דעותיהן של ציפי לבני ושלי יחימוביץ'. יחד עם זאת, אי אפשר שלא להוריד בפניהן את הכובע; שתיהן נשים חזקות וחדות, שמתמודדות בגבורה בזירה שהיא עדיין גברית מעיקרה ועושות את זה לא רע בכלל. גם מירי רגב (שגם עם חלק מדעותיה אינני מסכימה כלל ועיקר) הנתונה למתקפות חוזרות ונשנות על בסיס אישי – היא אישה חזקה שראויה לכל שבח על התמודדותה עם הביקורת שמוטחת בה חדשות לבקרים, ביקורת שנדמה לי שגם פוליטיקאי גבר היה נעלב ממנה.

בסופו של יום, אני רוצה להאמין שכולנו שואפים שיהיה פה טוב יותר. אנחנו אולי לא מסכימים על הדרך שבה זה יקרה, אבל  ב22/01, נשלשל מעטפה לתוך הקלפי מתוך תקווה שהמדינה שלנו רק תלך ותשתפר. בינתיים, אני חושבת שהייצוג הנשי הנרחב-יחסית במפלגות השונות, מוכיח שאנחנו בהחלט בכיוון הנכון.