למען הגילוי הנאות אפתח בזה שאני טבעונית, בתור היותי פעילה סביבתית נחשפתי לצדדים האקולוגיים של משק החי ועם הנתונים כמובן קשה להתווכח. אבל רגע אחד לפני שאנחנו, הטבעונים, רצים להטיף לחברינו הקרניבורים על כמות בע"ח שהצלנו השבוע, חשוב שתדעו שטבעונות לא מתחילה ונגמרת בצלחת. ואולי בעצם יש כמה דברים שאוכל בשר שאתם מכירים יוכל ללמד אתכם.

בשנתיים האחרונות הפכה ישראל לאחת ממובילות מגמת הטבעונות בעולם, יותר ויותר ישראלים מבינים שיש חלופה לצריכה מוצרים מהחי. מה שהתחיל כטרנד מוסרי מקבל כעת תפנית אקולוגית – ישנן עדויות רבות  לכך שצריכת מוצרים מהחי היא אחד הדברים המזהמים ביותר שאנחנו עושים לכדור הארץ – בשנת 2009 פרסם האו"ם דו"ח שטוען כי תעשיית הבשר היא המזהמת ביותר בעולם.

הרג בע"ח אינו מתחיל ונגמר בצלחת שלנו. העובדה שצריכת מוצרים מהחי אינה הסיבה היחידה לזיהום בעולם ידועה לכל, למעשה רוב האנשים כלל לא מודעים לחשיבות העצומה שיש למשק החי בנוגע לזיהום ובזבוז משאבי הטבע של העולם (מים, אדמות, יערות ודלקים). יחד עם זאת, חשוב לזכור כי הרג בעלי החיים אינו מתחיל ונגמר בצלחת שלנו – בכל יום נהרגים מינים רבים כדי שתאגידי ענק ירוויחו קצת יותר ואנחנו תורמים למעגל ההרסני הזה באמצעות הארנק שלנו וללא ידיעתנו.  

רק משום שעוגיה אינה מכילה רכיבים מהחי, זה לא הופך אותה לטבעונית. מה אם המוצר הסופי אינו מכיל רכיבים מהחי, אבל בדרך הכנתו סיכנו את עתידם של אורנגוטנגים, טיגריסים, קרנפים ומינים נוספים ביערות הגשם באינדונזיה? אתם עדיין חושבים שהוא טבעוני? לא מדובר בתרחיש דמיוני, אלא במציאות יום יומית עבור יערות הגשם באינדונזיה, הריאות הירוקות שאמורות לנקות לנו את העולם, הופכות למטעים זולים של שמן דקלים. אלה משתלטים על סביבת המגורים הטבעית של בע"ח באזור ומביאים להכחדתם. שמן דקלים ממקור לא מקיים אינו טבעוני, אינו אקולוגי ואינו מוסרי, אך הוא יושב בהרבה ממוצרי הצריכה שלנו תחת מעטה  הנוח: "שמן צמחי".  

הפרגולה בבית שלך יכולה להזיק יותר מבשר אדום. אפילו גרוע מכך, הפרגולה בבית שלך יכולה להיות הסיבה שבגללה יש יותר מקום לגדל יותר בקר ובזול. לישראלים יש תפקיד מרכזי בהרס יערות הגשם באמזונס, שנעלמים במהירות מסחררת. בכל שעה נהרס באמזונס שטח בגודל של 95 מגרשי כדורגל! אנחנו מקום שמיני בעולם בייבוא עץ איפאה מיערות הגשם, המשמש לבניית דקים. שיגעון דק האיפאה של הישראלים מתיישב טוב עם הרס היער למען הקמת חוות בקר באמזונס. אם לא תקנו איפאה לא יפגעו ביער ויקימו בו חוות לגידול בקר. 

מה כן אפשר לעשות? טבעונות היא לא מצב של שחור ולבן אלא ספקטרום, צעד קטן שכל אחד מאיתנו יכול לעשות למען כדור הארץ ולמען כל יושביו. אז בפעם הבאה שאוכל בשר יסביר לכם שהוא אינו מסוגל לוותר על הסטייק או הגבינה, אל תלחמו בו, פשוט תציעו לו גוון אחר מהספקטרום – להפחית במה שרק אפשר, כמו לא לרכוש עץ מהאמזונס, לא לקנות מוצר משמן דקלים ממקור לא מקיים, וגם פשוט להפחית את כמות צריכת הבשר. צעד קטן לאדם במקרה הזה הוא באמת צעד גדול לאנושות.

אילת כהן היא דוברת גרינפיס ישראל