אין תמונה
מילקי? קבלו קצת פרופורציות

מאז שנות ה–60 של המאה הקודמת משווה הבנק העולמי את יוקר המחיה בין מדינות העולם. הנתונים מתייחסים לסל צריכה אחיד ובר־השוואה של משקי בית, וכוללים את מחירי המזון, השירותים והדיור.

הבנק העולמי משקיע מאמץ רב בהשוואה הולמת בין המדינות תוך שיתוף פעולה עם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) לגבי יוקר המחיה בישראל, ועם המוסדות הסטטיסטיים הלאומיים בשאר המדינות. הנתונים ההשוואתיים של הבנק העולמי נחשבים האמינים ביותר מבחינה מקצועית.

אין זה מפתיע כי המחקר של הבנק העולמי מראה כי באופן כללי יוקר המחיה במדינות המתפתחות נמוך מיוקר המחיה במדינות המפותחות, ושיוקר המחיה גדל והולך עם ההתפתחות הכלכלית. אם מתייחסים ליוקר המחיה במדינות המפותחות, התוצאה המפתיעה היא שיוקר המחיה בישראל הוא דווקא בין הנמוכים במדינות המפותחות.

ההשוואה המקיפה האחרונה מתייחסת ל–2011. ההשוואה נעשתה ביחס ליוקר המחיה בארה"ב, שהוא הנמוך ביותר בין המדינות המפותחות. יוקר המחיה בספרד הוא הקרוב ביותר ליוקר המחיה בארה"ב - אבל גבוה ממנו ב–8%. יוקר המחיה בישראל עולה ב–19% על יוקר המחיה בארה"ב, ודומה ליוקר המחיה בגרמניה (14% מעל ארה"ב), איטליה (15%), בלגיה (18%), הולנד (20%), בריטניה (21%) וצרפת ואוסטריה (22%).

שווייץ מובילה את העולם ביוקר המחיה — הוא גבוה ב–82% מבארה"ב — ונורווגיה מזנבת בה עם יוקר מחיה הגבוה ב–75% מבארה"ב. יוקר המחיה במדינות סקנדינוויה המהוללות בתקשורת הישראלית גבוה בדרך כלל (בדנמרק 59% מעל ארה"ב, בשוודיה 40%, ובפינלנד 36%). מדינות אחרות שבהן יוקר המחיה גבוה הן אוסטרליה (55%) ויפן (46%).

אני מקווה שהנתונים האלה יכניסו קצת פרופורציה לשיג ושיח על יוקר המחיה בישראל. המצב בארץ כלל לא רע. אנחנו נמצאים במקום טוב באמצע הליגה, עם גרמניה וצרפת. אז מדוע התחושה בישראל שונה? הרי הדיור, המזון והמכוניות יקרים אצלנו.

מה שכנראה מוריד את יוקר המחיה הוא השירותים בישראל — שהם יקרים פחות מפני שהם עתירי עבודה, והשכר בישראל נמוך יחסית. לצערי, לא ניתן לפרק את יוקר המחיה לסעיפיו העיקריים — מזון, מוצרים, שירותים ודיור. מטבע הדברים, הדיור יקר במדינות צפופות אוכלוסין, כמו ישראל והולנד; והשירותים יקרים במדינות שבהן השכר גבוה, כמו שווייץ ונורווגיה. להלכה, צריכים המחירים של המזון והמוצרים — לפני מסים עקיפים — להיות דומים בכל מדינה, כי קיים בהם סחר בינלאומי.

כל האמור אינו סיבה להיכנס לשאננות. אף שיוקר המחיה אינו גבוה, הוא היה יכול להיות נמוך יותר. לא ניתן לגרום לכך שיוקר המחיה כאן ישתווה לזה של ארה"ב, מפני שישראל היא צפופת אוכלוסין ביחס לארה"ב, והדיור יישאר יקר. ואולם להערכתי, ניתן להוזיל את יוקר המחיה בכ–10% באמצעות חוק המזון, שייכנס לתוקף ב–2015; פירוק רשות המקרקעין בישראל, שהוא תנאי הכרחי להוזלת מחירי הדירות; וכן פירוק המונופולים בענפי החשמל, המים והנמלים.

מיכאל בינסטוק הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית

הכתבה פורסמה במקור ב-Themarker

עוד ב-Themarker