_OBJקונצרטים של מוזיקה קלאסית בישראל מתאפיינים בקהל מבוגר והיעדר בולט של צעירים. נראה כי מגמת ההזדקנות וההתמעטות של קהל פוקדי אולמות הקונצרטים בישראל אף צפויה להתעצם ככל שנוקף הזמן. הסיבה לכך היא שהקהל הצעיר כמעט ואיננו זוכה להזדמנות להיחשף לעולם המוסיקה הקלאסית.

לא מדובר בגזירת גורל כי אם בשינוי סדרי עדיפויות ובהקצאת משאבים גם לתחום הזה. גדיעת הענף התרבותי הזה, ויצירתו של חסך חינוכי, רגשי ורוחני כה עמוק בקרב צעירים, פירושו עוול אישי וחברתי לדורות רבים.

היום, כשהתפריט התרבותי המוצע לילדים מורכב בעיקר מרעש ואפקטים אשר נועדו ללכוד את תשומת הלב ולהלום בחושים, מוסיקה אלקטרונית מעובדת הבוקעת מסינתיסייזרים, וחוויות המספקות גירויים גבוהים אך מתפוגגות תוך מספר רגעים, בולט בחשיבותו הצורך להציע אלטרנטיבה תרבותית וחינוכית.

התוודעות לעולמות הרחבים של המוסיקה הקלאסית מגדילה את ההיצע, מאפשרת לילדים בחירה אמיתית בין אפשרויות, ומעניקה ערך מוסף. יצירות מופת אשר נכתבו על ידי גאוני עולם מעוררות במאזינים מנעד רחב של רגשות – מרוגע ועד סער, ממלנכוליה ועד התרוממות רוח –  משכללות את יכולת ההקשבה, מעודדות להבחין בניואנסים וצבעי גוון שונים, ואף מפתחות יכולת להאזין לשקט שממנו בוקעים הצלילים, ואשר מהווה חלק בלתי נפרד מהמוסיקה. במרוצת הזמן מצליחים הילדים להבחין בין אמנות לבידור ובין הנשגב לקיטש, ולאמץ סטנדרט גבוה ודיוק בכל תחומי החיים.

בין התזמורת לכיתה בבית הספר

ממחקרים עולה כי מגע בגיל צעיר עם פסגת אמנות, האוצרת בקרבה עושר מנטאלי כה מגוון, ואשר איננה "מאכילה את הילדים בכפית", מעודד האזנה אקטיבית –  הם משתמשים במשאבי הדמיון והפנטזיה, והופכים לשותפים לכתיבת הסיפור שמאחורי הצלילים. היותה של כל חווית האזנה שונה מרעותה, פרטית, מפתחת מאד את יכולותיהם הקוגניטיביות.

יתרה מזאת, ניתן לראות שיפור ניכר במיומנויות החברתיות של צעירים הנחשפים לחוויה אקוסטית חיה, בה הכלים מנגנים בזמן אמת. האזנה לתזמורת בת 40 נגנים, מאפשרת הן שימת לב לצליל הייחודי ולתבניות המיוחדות של כל כלי, והן לאינטראקציה ולתקשורת בין הנגנים ובינם לבין המנצח. התזמורת מצליחה לנגן כגוף אחד רק הודות להקשבה, רגישות ושיתוף פעולה בין חבריה. ילדים משווים באופן אינטואיטיבי את הקבוצה החברתית הזאת לכיתה בת 40 תלמידים, ולמדים כי התנהגות חברתית קומוניקטיבית הכרחית על מנת לבטא קול אישי בתוך מארג אנושי וחברתי מגוון.

אין זה מפתיע, שכבר ביוון העתיקה עמדו על היתרונות העצומים הגלומים בחינוך מוסיקלי מילדות. ילדים צעירים הם סקרנים ופתוחים לחוויות חדשות. ככל שהחשיפה למוסיקה קלאסית מתחילה בגיל צעיר יותר, מצליחים הילדים לחדור לעומקו של העולם העשיר והמרתק הזה. נכסי צאן הברזל של התרבות האנושית מהווים מקור השראה רב עוצמה, ותועלתם נותרת גם כשהילדים הופכים לאנשים מבוגרים.

תזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית, אותה אני מוביל בעשור האחרון, פועלת מספר שנים על מנת לחשוף אלפי תלמידים בכיתות א'-ד' במרכז הארץ כמו גם בפריפריה, לביצועים חיים של מוסיקה קלאסית, ולהקנות להם כלים להאזנה לקונצרט. התלמידים מתוודעים לכלי הנגינה בתזמורת, למלחינים ויצירותיהם, ולאינטראקציה המוסיקלית של נגינת התזמורת ותרומתה ליצירת תקשורת חברתית. זהו מסע קסום בעקבות אנשים, תקופות ותרבויות הקורמים עור וגידים הודות לצלילים. לבד מרכישת שפת המוסיקה ולמידה על ההקשרים החברתיים אשר מהם היא צמחה, מפתחים הילדים יכולת הריכוז, משכללים את יכולת ההבעה שלהם ומרחיבים בצורה משמעותית את הספקטרום הרגשי והחשיבתי שלהם. למעשה, עבור חלק גדול מהילדים הללו, בעיקר מהפריפריה, זוהי הזדמנות פז יחידה להיחשף לעולם המוזיקה הקלאסית.

ירון גוטפריד הוא המנצח והמנהל המוזיקלי של תזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית, שתקיים הערב אירוע התרמה שנתי, שנועד לגייס כספים להרחבת הפעילות החינוכית של התזמורת.

האירוע יתקיים במוזיאון ת"א. לרכישת כרטיסים ניתן לפנות לטל: 09-9604757