עלייה במספר ילדי המהגרים בת"א. אילוסטרציה (צילום: AP)
אפשר רק לדמיין את הנזק שנגרם לילדים | צילום: AP
תדמיינו ילד או ילדה. עכשיו תוסיפו לתמונה גברים לובשי מדים, חלקם חמושים, גדר וסורגים. בלי חברים, ללא חירות. זה המצב בו נמצאים עשרות ילדים בישראל כי נולדו להורים "הלא נכונים", מהגרי עבודה או מבקשי מקלט.

הדיון סביב כליאת ילדים מציג בפנינו שאלה אנושית בסיסית. האם אנו חושבים שבית כלא הוא המקום המתאים לילד חף מפשע בשל מוצא הוריו? נהוג לחשוב בישראל שבעיות הגירה ייחודית לנו. האמת היא שמדובר בסוגיה גלובאלית שמשפיעה על כל מדינה מערבית. במדינות המערב מיישמים אלטרנטיבות למעצר ילדים. על פי דוחות שפורסמו בנושא, חלופות מעצר אינן רק הומאניות יותר, הן אפילו יותר משתלמות כלכלית מאשר עלות ההחזקה של ילדים במתקני כליאה.

האמנה הבינלאומית לזכויות הילד עליה ישראל חתומה, קובעת כי "לא יישלל החופש מילד שלא כדין או באופן שרירותי. מעצרו, חבישתו או מאסרו של ילד יהיו בהתאם לחוק וישמשו רק כאמצעי אחרון ולפרק זמן מתאים הקצר ביותר". ואולם, פה אצלנו מעצר ילדים אינו "האמצעי האחרון", אלא זו ברירת המחדל.

ילדי מהגרי עבודה נלקחים למתקן הכליאה בנתב"ג. לפעמים זה קורה באישון לילה, כשהם עדיין במיטותיהם, לפעמים הם נשלפים ישירות מהגן. בבת אחת החיים נקטעים ללא אפשרות פרידה מהחברים, לעיתים מהאבות, מהכיתה, מהגננת, מהבית היחיד שהכירו. הם נלקחים למתקן הכליאה היחיד בארץ שאינו מנוהל על ידי המשטרה או השב"ס, אלא על ידי פקחי משרד הפנים. מתקן שאין בו שירותי רפואה או מסגרת חינוכית.

לפעמים נותנים למשפחות להיפגש, לפעמים לא

בדו"ח מבקר המדינה האחרון הובעה ביקורת על מעצר הילדים ונאמר כי במחצית מהמקרים שנבדקו, האם והילד לא פגשו עובדת סוציאלית כל תקופת המעצר. כל אחד יכול לדמיין את הנזק הנפשי שנגרם לילד בסיטואציה שכזו.

גם הילדים של מבקשי המקלט מוחזקים אצלנו תחת סורג ובריח. מאז נכנס לתוקף החוק למניעת ההסתננות, המדינה יכולה לכלוא כל מבקש מקלט שנכנס לישראל דרך הגבול לשלוש שנים ללא משפט. אמנם החוק קובע שיש להתחשב בנסיבות הומאניטריות מיוחדות, אך משרד הפנים החליט כי ילד שמוחזק בבית כלא אינו נחשב סיבה הומאניטרית מיוחדת.

במתקן הכליאה עצמו המשפחה מפורקת: אמא וילדים קטנים לאגף הנשים, אבות לאגף הגברים וילדים מעל 12 לאגף הנערים. לפעמים נותנים למשפחה להיפגש פעם בשבוע, לפעמים לא.

קטינים בלתי מלווים שהגיעו לישראל בגפם נכלאים במתקן "מיוחד" שאמור להוות תחליף לבית כלא. המתקן נפתח בשנת2010  , ובאותה שנה רשות בתי הכלא מסרה לוועדת הכנסת כי 19 קטינים במתקן ביצעו ניסיון התאבדות.  והסיפורים הקשים ממשיכים לזרום.

אסיים בציטוט של מבקר המדינה בנושא מעצר ילדים ללא מעמד: "דרושה בחינה ממשית של חלופות מעצר ושלילתן קודם לביצוע המעצר. על רשות האוכלוסין לקיים בדיקה ממשית ומקיפה בדבר האפשרות ליישם כל אחת מהחלופות שהוצעו לה". כולם מוזמנים להשתתף ולחשוב יחד איתנו היום, יום רביעי ה-5.6, כיצד גורמים לכך שגם פה אצלנו, ילד לא ישב מאחורי סורג ובריח. בואו ליום העיון בנושא אלטרנטיבות למעצר ילדים, שכולל מפגש והרצאות של מומחים בינלאומיים שיציגו דוגמאות ומודלים מהעולם וידונו בפתרונות.

רותם אילן היא מייסדת עמותת "ילדים ישראלים"