שלושה שבועות חלפו מאז שיו"ר הרשימה המשותפת השתתף בכנס של פת"ח וחמאס – והוא עדיין חבר כנסת במדינת ישראל. ברור לכולם שאם המצב היה הפוך ואחד מחברי הכנסת ממפלגות הימין היה לוקח חלק בכנס שבו תומכים במאבק אלים נגד פלסטינים – הוא כבר לא היה בכנסת, וההד התקשורתי והפוליטי היה גדול הרבה יותר.

2 ביולי 2020, כנס מקוון משותף של פת"ח והחמאס ברמאללה. המשתתפים: ג'יבריל רג'וב, הממונה מטעם פת"ח על המאבק בתוכנית החלת הריבונות הישראלית, סאלח אל-ערורי, סגן ראש הלשכה המדינית של ארגון הטרור חמאס, ואיימן עודה, חבר כנסת מכהן במדינת ישראל. באף מדינה אחרת זה לא היה מתקבל בהבנה וב"שקט יחסי" מהגזרה הפוליטית והגזרה התקשורתית, כאשר נבחר ציבור שמייצג את כנסת מדינת ישראל לוקח חלק ומשתף פעולה בכנס שבו נשמעות אמירות מפורשות אשר תומכות בהפעלת טרור כנגד המדינה: "המאבק שלנו משותף, אין אויב אחר מלבד ישראל".

כשחושבים על זה, אין ספק שאם חבר כנסת ממפלגה ימנית היה משתתף באירוע יחד עם פעילי ימין קיצוניים שקוראים ותומכים בהפעלת טרור כנגד פלסטינים – הסיטואציה הייתה שונה לחלוטין. ההד התקשורתי היה הרבה יותר גדול, וגם בכנסת הייתה נשמעת לא מעט ביקורת וקריאה מסיבית ומיידית להדחה של אותו חבר כנסת. בפועל, במקרה של ח"כ עודה, כמה באמת שמעו וידעו על השתתפותו בכנס עם ארגון טרור? עד כמה זה היה קריטי לאורך היום ובימים שלאחר מכן? מדובר במציאות הזויה, שאין לקבל ולאפשר אותה – כשחבר כנסת שמייצג את הציבור הישראלי משתף פעולה עם כאלה שקוראים להפעלת טרור ואלימות בשטחי מדינת ישראל.

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה במסיבת העיתונאים עם אנשי חמאס ופת"ח (צילום: הטלוויזיה הפלסטינית)
איימן עודה בכנס המקוון שבו השתתף גם נציג חמאס | צילום: הטלוויזיה הפלסטינית

לאחר הכנס, בכיר חמאס ברצועת עזה, מחמאוד א-זאהר אמר כי: "השתתפות עודה – היא ההוכחה לכך שערביי ישראל מוכנים לפעול למען השחרור" – מי צריך להתעסק עם ארגון טרור שקורא להשמדתה של מדינת ישראל, כאשר יש לו תמיכה מבפנים, כאן בארץ ישראל?

וזו לא הפעם הראשונה שאיימן עודה מביע תמיכה באנשים שקוראים ותומכים ברצח ישראלים. יו"ר הרשימה המשותפת שיבח מחבלת, שעמדה בראש תשתית החזית העממית ביו"ש – הארגון ממנו יצאו מבצעי הפיגוע במעיין דני, וגם נהג לפקוד בכלא את מרואן ברגותי ומחבלים נוספים.

בימים אלה ח"כ סמוטריץ' עוסק בהליך לניסיון הדחתו של עודה לפי סעיף 8א לחוק הכנסת, שלפיו לא יכהן אדם כחבר כנסת אם פעל לשלילת קיומה של מדינת ישראל או תמך במאבק של ארגון טרור נגד מדינת ישראל – בדיוק מה שיו"ר הרשימה המשותפת עשה כאשר בחר להשתתף בכנס משותף עם ארגון טרור, ששולל את קיומה של מדינת ישראל וגם קורא לפעול במאבק ובאלימות כנגד תוכנית החלת הריבונות.

על מנת שמהלך הדחה שכזה ייצא אל הפועל צריך לא מעט, וגם "מאמץ" מצד האופוזיציה – וכולי תקווה שהצדק יתרחש, ושלהבא כל חבר כנסת, מכל רשימה/מפלגה אשר מועמדת או נבחרת לכנסת, יבין היטב את ההשלכות של כל השתתפות באירוע לצד גורמים קיצוניים, ולא משנה מאיזה צד הם.