ב-1 בנובמבר 2014 הצטרפתי לאתגר 22 של ארגון אנימלס. המטרה: להשלים 22 ימים של טבעונות, ללא מזון מהחי (בשר, מוצרי חלב וביצים). מאז עברו חמש שנים ולא חזרתי לאכול מוצרים מהחי. נשארתי טבעונית ובן זוגי שהתחיל איתי באתגר נשאר צמחוני. רק השנה, ביום השנה החמישי הפרטי שלנו, נוכחתי שבדיוק באותו יום מציינים ברחבי העולם את יום הטבעונות הבינלאומי.

בשנים האחרונות אפשר לראות שינוי משמעותי, כשבעולם כולו מפנימים את הערך הגבוה של הפסקת הצריכה מן החי. זה צודק יותר וחומל יותר כלפי היצורים החיים, וזה גם מייצר ערך משמעותי מאוד לסביבה ולכדור הארץ. בתקופה של משבר אקלים מחריף, הולכת ומתבססת בתודעה הציבורית העובדה שתעשיית הבשר היא הגורם המזהם ביותר את כדור הארץ. תעשיית הבשר פולטת 14.5% מכלל גזי החממה המיוצרים על ידי בני האדם. לפי מחקר של אוניברסיטת אוקספורד, אוכלי בשר מייצרים פי 2.5 יותר גזי חממה מאשר טבעונים. רק לאחרונה עלו לכותרות יערות הגשם בברזיל, שהסיבה המרכזית לכריתתם ולצמצום הריאה הירוקה החשובה הזאת היא בירוא יערות לצורך שטחים לתעשיית הבשר. לפני חודש פעילי גרינפיס ישראל חשפו כי בשר הבקר שנמכר בשופרסל תחת המותג "אנגוס" גדל על חורבות יער הצ'אקו בארגנטינה, שנחשב למערכת האקולוגית השנייה בגודלה בדרום אמריקה.

"עשיתי טעויות שעל חלקן התנצלתי" (צילום: החדשות)
תמר זנדברג. צריכת הבשר לנפש בישראל דומה לארגנטינה | צילום: החדשות

חלק משמעותי מהבשר הזה מגיע לישראל דרך מה שמכונה "משלוחים חיים". מאות אלפי בעלי חיים מובלים לישראל מדי שנה, במסעות מוות מייסרים מאוסטרליה ומאירופה, בתנאים של צפיפות וזוהמה. רבים מהם חולים ומתים במהלך המסע, סובלים ממכות, בעיטות וחשמול בשוקרים במהלך הפריקה.

מה שמוביל אותנו גם לחלק השני - ההתעללות הקשה והמיותרת בבעלי החיים. ואת הדבר הזה אפשר לתקן. בכנסת ה-20 הגשתי הצעת חוק לביטול המשלוחים החיים לישראל. היינו הכי קרובים אי פעם להעביר אותו, אך שר החקלאות החל להערים קשיים, הכנסת פוזרה והחוק נתקע. את החוק הזה נהיה חייבים להחזיר מיד כשתקום ממשלה, אבל אנחנו בכנסת לא יכולים לבדנו. זה המקום של הציבור לסייע לנו בלחץ על חברי הכנסת, על השרים הרלוונטיים בממשלה, על ועדת השרים לחקיקה, ובדחיפת החוק הכל כך צודק את זה.

המציאות האזרחית משתנה גם בישראל. לפי סקר "פאנלס" מינואר השנה, 8% מהישראלים הם צמחונים ו–5% טבעונים — כמיליון בני אדם. 23% הצהירו שהפחיתו צריכת בשר. זה שיעור גבוה מאוד יחסית למקומות אחרים בעולם, אך במקביל ישראל נמצאת בשנים האחרונות במקומות 4-6 בעולם בצריכת בשר - מקום אחד אחרי ארגנטינה. גם לשם כך הגשנו חוק, הוא נקרא חופש בחירה במזון. המשמעות שלו היא חובת הגשת אופציה למנה טבעונית במוסדות ציבוריים ומקומות עבודה גדולים. החוק הזה, שיאפשר יותר מגוון ויותר בחירה לטבעונים, ייתן לרבים את האפשרות לצרוך פחות בשר.

ודבר אחרון, חקיקה ומדיניות זה חשוב וזה התפקיד שלנו, אבל מרגש לראות את השינוי הציבורי והתודעתי בשנים האחרונות. טבעונות היא כבר לא מה שהייתה פעם. כבר לא צריך להתאמץ כדי לחפש מנה טבעונית וכבר לא צריך להתפשר. הזינוק המטאורי של המטבח הטבעוני נותן אפשרויות טעימות, משתלמות וזמינות. תשאלו את חברי הכנסת, איתם אני מציינת כל שנה את יום זכויות בעלי החיים במזנון הכנסת. הם מגיעים לארוחה סקפטיים ומלגלגים, אבל יוצאים כשהם מלקקים את האצבעות. ימים כאלה וארוחות כאלה הם ההסברה הכי טובה שיש.

הכותבת היא חברת כנסת מסיעת המחנה הדמוקרטי והייתה יו"ר מרצ