טורקיה לא דחתה עזרה בגלל המשבר (צילום: AP)
למה הטורקים מסרבים לקבל עזרה? | צילום: AP

רעידת אדמה אינה אסון, היא תופעת טבע שכיחה על פני כדור הארץ. מה שהופך אותה לאסון הם בני האדם, בדרך בה הם בונים את המבנים, הגשרים, המפעלים ויתר התשתיות בסביבתם.

אתמול בצהריים הכתה רעידת אדמה חזקה בעוצמה 7.2 במזרח טורקיה. בלילה התרחשה רעידת משנה נוספת. החשש הוא שנהרגו כאלף אנשים, אבל מעוצמת הרעידה וצפיפות האוכלוסייה באזור, סביר להניח שמספרים אלו יגדלו בצורה משמעותית ככל שיתבררו פרטים נוספים על מימדי הנזק.

יעילות הפעלת כוחות הממשל והרשויות בטורקיה ביממה הקרובה תקבע כמה ניצולים ישרדו את רעש האדמה. מניסיון שנצבר בעולם עולה כי 75% מהניצולים מחולצים ביממה הראשונה ("יממת הזהב"). סירובה של טורקיה (לעת עתה) לקבלת סיוע בינלאומי נראה תמוה, שהרי הגעת משלחות סיוע מחו"ל והפעלתן באזור האסון, אורך כיממה. לכן, טוב היה עושה הממשל הטורקי לו היה נענה בחיוב להצעות הסיוע ממדינות שונות. ניתן יהיה להשתמש בסיוע הבינ"ל לתגבור כוחות הרפואה (שבד"כ נמצאים במחסור באסון מסוג זה), או לשלב השיקום, במידה והטורקים ישתלטו על פעולות החילוץ וההצלה.

מהתמונות הראשונות שנראות במסכי הטלוויזיה, ניתן להבחין באבק מיתמר מעל השכונות שנפגעו. אבק זה הוא עדות לבניה באיכות ירודה, עם מעט ברזל ובטון מסוג נחות. ברעידת האדמה החזקה (בעוצמה 7.4) שפקדה את טורקיה באוגוסט 1999 (שם סייעו כוחות צה"ל בחילוץ והצלה, ומשרד הביטחון הקים עיר אוהלים) מצאו את מותם כ-20,000 בני אדם. בעקבות כך נשמעה ביקורת קשה כלפי הקבלנים וחברות הבניה, שבנו בניינים באיכות ירודה ללא התחשבות באזור הסיסמי הפעיל, וכלפי השלטונות והרשויות שלא דאגו לבצע תהליכי תקינה ובקרה הולמים.

לאחר סיום פעולות החילוץ והטיפול בנפגעים, תצטרך טורקיה לבחון האם הלקחים מהרעש בשנת 1999 יושמו, והאם ניתן היה להתכונן לרעש האדמה טוב יותר. מוקדם לקבוע כיצד נערכו השלטונות בטורקיה וכיצד ינהלו את האירוע, אך קשה להתעלם משאלות קשות שעולות מהמראות ומהמחזות להם אנו עדים מתחילת הרעש.

ואצלנו?

ובישראל, המצב ככל הנראה לא יהיה הרבה יותר טוב אם תתרגש עלינו רעידת אדמה בעוצמה דומה. בישראל יש כ-100,000 מבנים שנבנו לפני שנת 1975, השנה בה נכנס תקן 413 לבניה נגד רעידות אדמה. המשמעות: בתים אלה נבנו ללא תקן בניה אנטי סיסמית, וחלק גדול מהם לא יעמוד ברעש אדמה.

המענה לרעידת אדמה הוא בראש וראשונה, בחיזוק התשתיות של כל האלמנטים העלולים לסכן אוכלוסייה רחבה, בחיזוק מבני המגורים ומבני הציבור, ובהכנת מענה לתגובה לכל תרחיש.

ד"ר חיליק סופר הוא מומחה לרעידות אדמה, משמש כיועץ מומחה ליישום תמ"א 38, לשעבר ראש מחלקת התגוננות אוכלוסייה בפיקוד העורף

>> למה הרשויות בישראל לא מתכוננות לאסון הבא?
>> "נתניהו שחרר את גלעד שליט, לא אתם"