הצעת החוק לביטול תשלום האגרה (תמונת AVI: mako)
שיחה עם גילה גמליאל | תמונת AVI: mako
מהפכות מתרחשות לעתים פתאום, מבלי שאיש התכוון. על חומת ברלין מספרים שיום אחד החיילים קמו ונטשו את עמדותיהם, וכך תם עידן. בשקט, כאילו ברור מאליו שרגע אחד המציאות היא כך, ולאחר רגע - אחרת.

הבוקר (שני) יתקיים דיון הפתיחה החגיגי של הועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, במעמד השרה גילה גמליאל, בה יידונו המטרות והתכניות של המשרד החדש לשוויון מגדרי. בתוך כל האנדרלמוסיה, הזעם הפוליטי והסקנדלים, יצאה בת קול חרישית והכריזה על הקמת המשרד. חברת הכנסת גילה גמליאל דרשה תיק שלקח מכאן ומשם, "המציא" נושא חדש לכאורה, והתעבה כדי שהתפקיד יהיה מכובד דיו.

ייתכן שאין זה צירוף מקרים שהקמת המשרד התרחשה רק שבוע לאחר ששדולת הנשים בישראל הוציאה לראש הממשלה מכתב הקורא לו להקים משרד כזה. הארגונים לשינויים חברתיים פועלים בזירה מורכבת ולעתים מחלקים את מאמציהם בין מטרות שנחשבות ל"חזון" לבין מטרות פשוטות יותר למימוש מיידי. לצד מאמצי חקיקה פרגמטיים, ישנן הצעות חוק שמוגשות רק כדי להעלות נושא לסדר היום הציבורי, מתוך הבנה שהקרקע לא בשלה ושייקח עוד שנים רבות עד שניתן יהיה להפכן למציאות. 

כזו במובן מסוים הייתה גם הצעתנו להקים משרד לקידום מעמד האישה, בדומה למדינות רבות בעולם ששמות את נושא השוויון המגדרי בראש סדר העדיפויות הלאומי שלהן. מבלי להפחית דבר מחשיבות הנושא בעינינו, הנחנו שסיכוייה של קריאה זו להתממש בממשלה הקרובה קטנים מאוד, והופתענו כשזה קרה. ומשזה קרה, התגלה פוטנציאל למהפכה אמיתית. אבל האופטימיות אינה עיוורת ותמימה, ושווה לקחת רגע ולבחון האם דברי הביקורת החריפים העולים בימים שמאז ההשבעה כלפי המהלך עומדים במבחן המציאות.

עליזה לביא (צילום: מטה יש עתיד)
הזדמנות היסטורית. יו"ר הוועדה למעמד האישה היוצאת, ח"כ עליזה לביא | צילום: מטה יש עתיד

מה בין גילה גמליאל לפמיניזם?

אין ספק ששיקולים פוליטיים פנים-מפלגתיים וקואליציוניים עמדו בראש מעייניו של ראש הממשלה. רבים טענו שנתניהו רק רצה להספיק "לתפור" ממשלה לפני המועד האחרון, עד כדי כך שהתעלם משיקולים של התאמה וכישרון לתפקידים, אותם חילק כמו סחורה ישנה בשוק. אבל כמה משמעותית הטענה הזו? האם המניעים שהובילו לחלוקת התיק הם אלה שיקבעו כיצד יפעל המשרד, אילו ערכים יקדם ובאיזו עוצמה? האם המניעים ישפיעו על כמה משאבים יוקצו לו? כל זה תלוי בשרה גמליאל, וככל שזה נוגע ליכולת לרשום הישגים ולקירבה לצלחת – יש לה את שתיהן.

בנוסף, עולות טענות רבות כלפי גמליאל עצמה, כמי שהראתה בעבר שעולם הערכים שלה רחוק מפמיניסטי. אך האמת היא שגמליאל מחוברת לנושא השוויון המגדרי בכמה מישורים, והראתה זאת בהצעות חוק לא מבוטלות, בנושאים כמו הגנה על עובדות לאחר חופשת לידה מפני פיטורים, התניית רישוי עסקים באמצעים לגילוי סם אונס, הרחבת האוטונומיה הגופנית של קטינות בהריון בבדיקות רפואיות ועוד. אמנם יש לנו חילוקי דעות עמוקים עמה בנושאים כמו חזקת הגיל הרך, אך עצם רעיון קידום ההורות השוויונית איננו פוגע בנשים כשלעצמו. אלו נושאים שהעבודה עליהם עוד רבה, ויש מקום להאמין שכשרה האמונה על נושא השוויון המגדרי, אוזנה של גמליאל תהיה כרויה לכלל העמדות מקרב הארגונים החברתיים, ולא רק לצד אחד של המתרס. 

יתרה מכך - גמליאל עצמה יכולה (אך לא חייבת) להיות שרה פמיניסטית מושלמת כדי למלא את התפקיד נאמנה וכדי שמינויה יהיה מהפכני בטווח הרחוק. ניתן לבצע תרגיל מחשבתי ולהשוות את הקמת המשרד הזה לביצוע העדפה מתקנת. בדומה לרציונל של העדפה מתקנת, לפיו אם נקדם מיעוט מופלה באופן "מלאכותי", לאחר תקופה כלשהי הציבור יתרגל להשתלבותו בשוק העבודה או בפוליטיקה ולא יהיה עוד צורך בהסדר הכפוי - כך הקמת משרד השוויון נבעה ממניעים "מלאכותיים" שתוצר הלוואי שלהם הוא הזדמנות היסטורית להקצות משאבים ולקדם נושאים שהוזנחו מאז קום המדינה. 

אחת ממטרותיה החשובות של השרה הטרייה גמליאל היא לבסס את משרדה באופן שירגיל את הציבור לקיומו, ויוכיח את חיוניותו בעשייה משמעותית, כנה וחזקה. להביט נכוחה אל המציאות רוויית האתגרים המגדריים ולהבין את גודל המשימה.

אין תמונה
כולם שותפים למאבק. יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עאידה תומא סלימאן

אחווה נשית

המשרד לשוויון חברתי אמון, לצד הנושא המגדרי, גם על שוויון מיעוטים וקידום הצעירים והאזרחים הוותיקים. משרד זה יכול לדרוש תקציב של מיליונים לצמצום הפערים, למאבק באפליה ובאלימות כלפי נשים ומיעוטים, לחיזוק השכבה המבוגרת ועוד. כל זה במדינה שאין בה חוקה, ושגם בחוקי היסוד שלה אין התייחסות כוללת ומפורשת לשוויון ולזכויות חברתיות.

כך, גם בלי להתכוון, המשרד הזה מייצג יסוד בסיסי בתפיסת העולם הפמיניסטית - מאבקים חברתיים קשורים אחד בשני. יש לשלב ידיים ולראות את העוול והדיכוי המופעל כלפי כל הקבוצות המופלות, ברגישות ומבלי לקדם מיעוט אחד על חשבון האחר.  

היום מתחיל המבחן. כעת ניתן יהיה להפנות משאבים לפרוייקטים, לאכיפה, להעצמת הרשויות המטפלות בנושאי השוויון בכוח אדם גדול ואיכותי, לתמריצים המיועדים למעסיקים, לוועדות בין-משרדיות שירכזו נושאים שאף אחד בממשלה לא לוקח עליהם אחריות מספקת, כמו אלימות במשפחה ופגיעה מינית, להפעלת לחצים על משרדי הממשלה האחרים שיש בכוחם להשפיע על חייהן ומעמדן של נשים ומיעוטים אחרים. אם זה יקרה, נצא כולנו נשכרים.

חלק מהאחריות להצלחת המשרד החשוב הזה מוטלת על כתפינו, הארגונים הפמיניסטיים והארגונים החברתיים. אנו חייבות לפעול במלוא הכח כדי לוודא שההזדמנות לא תוחמץ ותתגלה כקומבינה פוליטית ותו לא. אנו קוראות לשרה גמליאל לקחת בשתי ידיים את ההזדמנות שניתנה לה ולנו, למלא בתוכן את התפקיד החדש, שמגלם בתוכו שינוי חיוני בסדר העדיפויות הלאומי.  גם אם מתוך שלא לשמה בא לשמה, אין לנו את הפריבילגיה שלא להסתער על אפשרויות נדירות לעשות שינוי ולהוביל מהפכה; להילחם ביחד על כבודו של התפקיד והמשרד ועל המשאבים המגיעים לו. אנו עומדות לרשותך לסייע בכל דרך לעשייה למען קידום השוויון במדינת ישראל.  

עו"ד קרן גרינבלט הנה יועצת משפטית בשדולת הנשים בישראל