סטייק נא (צילום: bjones27, Istock)
ביי ביי סידן, שלום מחלות לב | צילום: bjones27, Istock

הי, מה שלומכם?

יום העצמאות הפך להיות סמל להופעות ענק ובשר על האש. לגבי ההופעות - מה יותר שמח מהרבה מוסיקה שמחה ורועשת. אבל בעניין הבשר אין לי ברירה אלא להפנות את תשומת לבכם לכמה עניינים חשובים.

ביום המנגל הלאומי אתם הולכים לצרוך הרבה מאוד בשר, לפחות רובכם. אם אתם נמצאים בתהליך הרזייה או מקפידים על תזונה בריאה ומאוזנת, יש לי כמה טיפים בשבילכם. אבל גם לאוכלי הבשר הגדולים שצורכים כמויות גדולות של בשר ביום העצמאות ובכלל, לא יזיק להמשיך לקרוא.

מה כל כך רע בבשר?

פרות בטבע (צילום: AP, חדשות)
מה שהנפיחות שלה עושות לאטמוספירה | צילום: AP, חדשות

הבשר לסוגיו הוא מזון המאיץ את התפתחותן של מחלות רבות וגורם נזקים לגוף. יש קשר ישיר בין אכילת בשר לבין תופעות שונות כמו עודף של חומצות בדם המביא לחומציות-יתר של השתן, סילוק מוגבר של סידן ודלדול מסת העצם. אכילה מרובה של בשר מזיקה לבריאותנו, וקשורה קשר ישיר למחלות רבות, כמו סרטן, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, אוסטאופרוזיס ועוד.

על-פי הנחיות רשויות הבריאות האמריקאיות לשנת 2000, יש להפחית את כמות השומנים בתפריט היומי, ובעיקר את כמות השומנים הרוויים. הסיבה להמלצה זו היא קשר מוכח בין רמתם הגבוהה בדם לבין עלייה ברמת הכולסטרול הרע (LDL) ובסיכון ללקות בטרשת העורקים.

למרות ההרגל רב השנים לאכול בשר, בני האדם לא נמנים על משפחת הטורפים. השוואה בין המבנה האנטומי והתפקוד הפיזיולוגי של בעלי-חיים שונים מראה בבירור שגוף הטורפים מותאם לאכילת בשר חי. אצל הטורפים, למשל, מבנה היד מאפשר את תפיסת הטרף, ואילו הניבים הבולטים והחדים מאפשרים את קריעת הבשר.

אבל יש הבדלים חשובים גם במבנה מערכת העיכול. הקיבה של הטורפים עשירה בחומצה מלחית, שמסייעת בעיכול החלבון. בנוסף, מערכת העיכול קצרה ביחס לגוף, ומאפשרת הפרשה מהירה של הפסולת לאחר העיכול. לעומת זאת, אצל בעלי-חיים שאינם טורפים, ואנחנו ביניהם, מערכת העיכול ארוכה פי 10 עד 12 בממוצע מאורך הגוף, ומותאמת לאכילת מזונות צמחיים. כשאנחנו אוכלים בשר, השומנים והחלבונים מתעכלים באיטיות ושוהים זמן ממושך בקיבה ובמעי. מצב זה מעלה את הסיכון להתפתחות זיהומים, הרעלות ומחלות מעיים.

ואם הקשר בין בשר לבין מחלות לא מטריד אתכם, יש עוד נימוק מאוד חשוב לצמצום צריכת הבשר. תעשיית הבקר היא אסון אקולוגי גדול אפילו יותר מנזקי התעשייה והתחבורה. למעשה, תעשיית הבשר אחראית ל-20% מפליטת גזי החממה בעולם!

הנזק האקולוגי של תעשיית הבקר נגרם מכריתת יערות הגשם כדי להגדיל את שטחי המרעה של הפרות, השקעה עצומה במשאבים לגידול האוכל של הפרות, אנרגיה שמושקעת בקירור התפוקה והובלתה, והכמות האדירה של גז מתאן שהפרות פולטות בתהליך העיכול.

ד"ר רגנדרה פצ'אורי, יו"ר הפאנל של האו"ם לנושא שינויי האקלים, פנה לאחרונה בראיון עיתונאי וביקש מאוכלי הבשר להפחית רק סטייק אחד מן התפריט השבועי, כדי להקטין את הדרישה ולנסות להציל את המצב.

איך תאכלו בשר ותישארו בחיים

ואם בכל זאת החלטתם לצרוך את המנה הבשרית שלכם, יש כמה טיפים תזונתיים חשובים שיקלו על תהליך העיכול הקשה של הבשר ויצמצמו את נזקיו לגוף.
• בבשר אין סיבים תזונתיים, דבר הגורם לקושי רב בעיכול. ירקות, לעומת זאת, מכילים הרבה סיבים תזונתיים, ושילובם בארוחה יקל על תהליך העיכול ועל הרגשתכם הכללית לאחר הארוחה. לכן לצד הבשר מומלץ לאכול הרבה ירקות, בעיקר ירוקים: חסה, רוקט, פטרוזיליה, כוסברה וכו'.
• הימנעו מתוספת פחמימה לצד הבשר: אורז, תפוח אדמה, פסטה, פיתות ולחמים. השילוב בין הפחמימה לחלבון מן החי גורם לקושי רב בתהליך העיכול ויכול לגרום לכם לעצירות, נפיחות וגזים.
• כחצי שעה לאחר הארוחה הבשרית שתו תה ירוק: הוא עשיר בנוגדי חמצון רבים, דבר הגורם להפחתה של החומרים המזיקים הנספגים בדם.
• כשעה לאחר הארוחה כדאי לאכול מנה של פרי. גם פירות עשירים בנוגדי חמצון רבים, ואכילתם תגרום להפחתה של החומרים המזיקים הנספגים בדם. המומלץ ביותר הוא שזיף.
• יש טוענים שכוס יין אדום מומלצת בזמן אכילת הבשר, מכיוון שגם הוא עשיר בנוגדי חמצון.

אם אתם רוצים לשמוע עוד בנושא, אני מביאה לפניכם את ההרצאה הכי חשובה ששמעתי לאחרונה, הרצאה של גארי יורופסקי, שאני משוכנעת שתפתח אתכם לכיוונים חדשים ותיתן לכם כוח לערוך שינויים.

אז שיהיה לנו חג עצמאות שמח ובתאבון,
לולי גת פיניש, נטורופתית N.D
Loligat@walla.co.il
חפשו אותי בפייסבוק: לולי גת פיניש

>> לטור הקודם שלי: איך ננקה את הגוף מכל מה שאכלנו בפסח?
>> "אז מה אם אמנים מרוויחים הרבה ביום העצמאות?"