רופא מחייך בחלוק לבן בודק בטן של אישה בהריון צוחקת (צילום: nyul, Istock)
רוצה לבוא להמשיך לגעת בי גם בבית? | צילום: nyul, Istock
היוש שרת הבריאות יעל גרמן, אומרים שאת מופתעת. האמת, גם אני קצת מופתעת, לא ציפיתי ש-20% מהרופאים ידווחו שהם מוטרדים מינית, ועוד מחציתם על ידי מטופלות. אותם רופאים דיווחו על הטרדה מינית מילולית בעיקרה, כשמטופלותיהם זורקות לעברם "אף פעם לא ראית אישה בלי חזיה?" או "אולי תטפל בי גם אחרי שעות העבודה?". מתוך הרופאים המוטרדים, אגב, דיווחו מעל רבע כי ההטרדה הגיעה גם מכיוון בכירים או בכירות במחלקתם.

וולאק, ביום בהיר אחד מתברר שבישראל אחד מכל חמישה רופאים מוטרד מינית, ואלו רק מי שמדווחים – הרי בעניינים כאלו תמיד חלק ניכר מהמקרים אינם מדווחים. עם הסברה ההטרונורמטיבית לפיה אישה יכולה מקסימום להציק לגבר, אבל לא ממש להטריד, לא פלא שגרמן מופתעת.

אבל כששרת הבריאות המומה מכך שגברים עשויים להיות רגישים לרמיזות מיניות כפויות ועוד להעז ולומר את זה (וזה, חברות, באמת סימן שהעולם משתנה), היא מתרגלת אי-הפתעה למרחקים ארוכים כלפי ממצאי המחקר הנוספים, לפיהם אחת משתי רופאות בישראל מוטרדת מינית. כן, כחצי מהרופאות המועסקות.

מתוך חמישית הרופאים שכבר הפתיעו אותנו פעם אחת, 19% חוו ליטופים והיצמדויות ו-12% דיווחו על חיבוקים מטרידים. מדהים לגלות. אלמנט ההפתעה כבר ממש דועך כשנדרשים לכך שמבין הרופאות המוטרדות לפחות חצי חוו היצמדויות, ליטופים וחיבוקים ארוכים מדי, וזה בלי להידרש להטרדות המילוליות שאינן, כמובן, מפתיעות, אבל מצליחות לעלות מעט בחומרתן על אלו שדווחו בחזית הגברית, כמו "אם לא הייתי נכנס לכלא על זה, הייתי מזיין אותך כאן ועכשיו" ועוד משפטים שכיף לשמוע מהבוס.

צריך חוק כדי למנוע הטרדות מיניות?

זה עלול להישמע כמו המקצה הראשון של מרתון מסכנות, אבל יש חשיבות בפליטת הפה של שרת הבריאות: מה שיכול להפתיע אותנו הוא מה שנופל בקטגוריית הלא סביר, ולא סביר שגברים יושפלו ברמיזות מיניות כשהם מנסים לעבוד. את החצי השני של המשפט תשלימו בעצמכם.

אז מה עושים עם הנתונים הללו, נשאלה גרמן על ידי חברת הכנסת מיכל רוזין, הרי גם בניכוי רגישות אנושית בסיסית ברור שהם אינם תורמים יותר מדי לבריאות הציבור. גרמן השיבה כי "אין סיבה שתהיינה הטרדות מיניות, ואם יש כאלה אז אין סיבה שלא תטופלנה באופן הראוי". טוב, באמת אין סיבה שיהיו הטרדות מיניות חוץ מאולי ההיסטוריה האנושית של יחסי כוח, אבל כבר נתקענו איתן ועכשיו אפילו גברים מתחילים להלין עליהן. אז יאללה, כולנו מוכנים, רק תזכירו לנו מה האופן הטיפול ראוי?

ובכן, תלוי את מי שואלים. מתברר כי חברת הכנסת רוזין ניסתה להעביר חוק שיחייב הכשרת אנשי מקצוע לזיהוי והתמודדות עם הטרדות מיניות, אך החוק טורפד ולדעתה של גרמן "לא לכל דבר צריך חוק". נכון, אבל כשזה מגיע לשינוי של תפיסות ומנהגים ארוכי שנים החוק בכל זאת יכול לתת כתף. מי יודע, אולי היא עוד תופתע.