בישראל מחליטים מה להצביע בגלל הביטחון וסוג הפתרון המדיני המועדף. אבל מה קורה אם מתלבטים? לפי סקר שערך עבורנו השבוע מנחם לזר מ"Panel Politics" אמרו 62 אחוזים מכלל המצביעים שחשובה להם עמדה חיובית של המפלגות בנושאי זכויות הלהט"ב. נתון לא פחות חשוב: 35 אחוזים מהמצביעים, יותר משליש, אמרו שאם הם יתלבטו בין שתי מפלגות – הנטייה שלהם תהיה לבחור בזו שמביעה עמדה חיובית יותר בנושא הלהט"ב (ולפני שתשאלו, הסקר נערך בין כלל המצביעים הפוטנציאליים, כולל חרדים וערבים).

אם לצמצם את זה למשפט פשוט: מר בני גנץ, 95 אחוזים מהאנשים שמתכוונים להצביע לך רוצים שתהיה בעד הלהט"ב. כדאי מאוד שיהיה נציג להט"בי במפלגה שלך, כדאי שיהיה לך תא גאה, כדאי שיהיה במצע של "חוסן לישראל" פרק שמוקדש לזכויות הלהט"ב. והכי חשוב, כדאי שתהיה לך דעה ברורה וחדה בעניין. זה ישתלם בקלפי.

בני גנץ (צילום: Tomer NeubergFLASH90)
דעות ברורות ישתלמו בקלפי. גנץ | צילום: Tomer NeubergFLASH90

אביגדור ליברמן, תראה את המספר הזה

לפני שבועיים הערכתי כאן ששיוויון הזכויות לקהילה יכול להיות פקטור בהחלטתם של מצביעים, במיוחד של המתלבטים בין מספר מפלגות. עכשיו עולה מהסקר כי חשיבות התמיכה בזכויות הלהט"ב היא ממש אבסולוטית בעיני המזדהים עם מפלגות מסוימות, ולאו דווקא הצפויות: כאמור, 95% ממי שמתכוונים להצביע חוסן לישראל רוצים לשמוע שגנץ תומך בנושא; רק המחנה הציוני עוקף אותו במדד הזה (97%). תמיכה מובהקת בזכויות הלהט"ב נרשמת גם אצל מצביעי "כולנו" של משה כחלון (78%), "גשר" של אורלי לוי אבקסיס (90%) ואפילו "ישראל ביתנו" של אביגדור ליברמן (76%). למצביעים יש רצון שיהיה כאן יותר קל לעדן יוחנן.

ברור שזכויות הקהילה חשובות למצביעי יש עתיד, מרצ והמחנ"צ, מפלגות שהעמדות שלהן והתמיכה שלהן בנושא מאוד ברורות. אבל גם במפלגות המרכז-ימין יש לזה חשיבות מרכזית. בקרב מי שמתכוונים להצביע ליכוד יש 63% תמיכה בזכויות הלהט"ב, שזה לא מעט; אפילו בימין החדש של בנט ושקד יש 47% אחוז תומכים ורק 41% מתנגדים. גם במגזר הערבי יש התקדמות: 33% כבר בעד. לגמרי מאחור נשארים כצפוי החרדים והמפלגה המתנחלית של בצלאל סמוטריץ', שמחזיק עכשיו לבדו את דגל הלהטופוביה.

זה נהיה עוד יותר מעניין כשבודקים מתלבטים. הם נאמדים בסקרים האחרונים בעשרות אחוזים מכלל בעלי זכות הבחירה, לכן חשוב לדעת אם יתחשבו בעמדת מפלגתם בנושא. ובכן, 35% אומרים שזה "ממש חשוב"; רק 21% "לא חושבים שזה חשוב" ורק ל-30% אחוז זה "לא משנה".

יאיר לפיד (צילום: Aharon KrohnFlash90)
מעניין לראות איפה ראשי התא הגאה ימוקמו ברשימה. לפיד | צילום: Aharon KrohnFlash90

כשבודקים את המתלבטים לפי המפלגות שהם שוקלים להצביע עבורן, מתברר עד כמה העניין הלהט"בי עשוי להכריע. 59% מהמצביעים הפוטנציאליים של משה כחלון עשויים להצביע לו בזכות עמדותיו החיוביות; יכול להיות שכחלון, שהעביר בתור שר האוצר 11 מיליון שקל לקהילה, יתוגמל על כך בקלפי. מה גם שח"כ מירב בן ארי מובילה כעת יוזמה להכניס למצע המפלגה דרישות ספציפיות שיהיו חלק מהמשא ומתן הקואליציוני. אם הכוונה הזאת תתממש, זה יאפשר גם לשאר גוש המרכז-ימין להגיע למשא ומתן עם דרישות בנושא - למשל בתחום ברית הזוגיות, פונדקאות, אימוץ, רישום צאצאים, הבטחת זכויות הטרנסים ובעיקר הקלת ההתאמה המגדרית.

לא רק על כחלון זה ישפיע. 55% מאלו ששוקלים להצביע עבור לפיד ו-52% ממתלבטי בני גנץ אומרים שיבחרו במפלגה שעמדותיה בעניני להט"ב חיוביות יותר. זה כבר מתחיל להיות שובר שיווין ששווה מנדטים. מה זה אומר על המיקום של עידן רול וזהורית שורק, ראשי התא הגאה של יש עתיד, ברשימה הבאה? ומה עם גנץ? האם אחרי המגעים עם מיקי חיימוביץ' של Meatless Monday הוא ימצא נציג הוגן ללהט"ב?

גם אצל מתלבטי ליברמן (39% יתעדפו עמדות להט"ב חיוביות) ואצל אורלי לוי אבקסיס (31 אחוז) זה יכול להביא מנדטים. במקרה של ליברמן, הגיע הזמן שהמפלגה שלו תזנח את הקו הלהטופובי שאפיין אותה. יוצאי חבר העמים המבוגרים אולי לא מסוגלים להשתחרר מהשנאה ומהפחד שהוחדרו בהם, אבל אני בטוח שאצל הדור הצעיר המספרים כבר שונים וכך גם היחס.

אורלי לוי אבקסיס (צילום: Yonatan SindelFlash90)
90% ממי שמתכנן להצביע עבורה תומך בשוויון זכויות. לוי אבקסיס | צילום: Yonatan SindelFlash90

רק בקרב המתלבטים בין הימין החדש, סמוטריץ' והליכוד, העניין הלהט"בי לא משנה. ככה זה כשכל מה שמעניין אותך זה התנחלויות משיחיות.

ליברמן, הנה רעיון

הסקר מוכיח מעל לכל ספק שלאישיו הלהט"בי יש משקל אלקטורלי. במפלגת העבודה לא יהיה הרבה שינוי. בליכוד, כמו שנכתב השבוע, נתניהו מקדם את אמיר אוחנה ויש סיכוי לא קטן שהוא יהיה בעוד כמה חודשים השר הגאה הראשון בממשלה ישראלית.

בכל מה שבין העבודה לליכוד - גנץ, לפיד, כחלון, לוי אבקסיס וליברמן - הכל עדיין פתוח ויש המון קולות שיכולים לזוז מצד לצד גם בזכות החלטות שקשורות בלהט"ב. מי שלא מקדיש לזה זמן עכשיו, יצטער ב-10 באפריל.

הסקר נערך ב-15-16 בינואר ומהווה מדגם מייצג של כלל אזרחי ישראל מגיל 28 ומעלה. התפלגות התשובות לשאלה "כמה חשוב לך שהמפלגה שתצביע לה תהיה בעד שיוויון זכויות ללהט"ב": חשוב מאוד 20%, די חשוב 27%, לא כל כך חשוב 15%; בכלל לא חשוב 25%; אין דעה 13%. התפלגות התשובות לשאלה "אם היית מתלבט בין מפלגות, האם עמדה חיובית יותר של אחת מהן בנושא הלהט"ב הייתה גורמת לך להצביע עבורה": בטוח שכן 10%, חושב שכן 25%; חושב שלא 25%, בטוח שלא 30%; לא יודע 14%