הוא אחד המתמודדים המקסימים שנכנסו לבית האח הגדול. קבלו את מייקי אלרוי, הטרנס FTM (כלומר מבת לבן) הראשון שמגיע לכל בית בישראל. הפעם הראשונה שהמיינסטרים הישראלי יכיר גבר שנולד בגוף של אישה ותיקן את הטעות. וכדי שזה יהיה עוד יותר מעניין, מייקי הוא לא רק חכם, נחמד וחתיך, הוא גם דתי, שומר כשרות ושבת, ואחד משני הדיירים היחידים בבית שהצהיר כמה פעמים שחשובה לו הפרדה בין חלב לבשר במטבח.

2015 הייתה השנה של הקהילה הטרנסג'נדרית. קייטלין ג'אנר (לשעבר האבא החורג של הקרדשיאניות) היא אחד השמות שמפארים את כל רשימות סוף השנה באשר הן. העונה השנייה של "טרנספרנט" היא הדיבור החם של השבועות האלה בטלוויזיה. וגם בישראל היו בכותרות הרבה מאוד ענינים שקשורים לקהילה, שהיא לא רק המוחלשת מבין קבוצות הלהט"ב אלא גם המורכבת שבהן, בעיקר בגלל מגוון הזהויות וההגדרות השונות שאמורות לגור תחת אותה מטריה.

רק לשם הדגמה, חלק מהנשים הטרנסיות, כמו דנה אינטרנשיונל, מבקשות שיתחיסו אליהן כאל אישה טרנסית, ואין להן עניין למחוק את העבר. מולן יש קבוצה גדולה של נשים, כמו למשל סתיו ועקנין המתוקה שהשתתפה בעונה השניה של האח הגדול, שאינן מעוניינות שעברן יוזכר או יהיה נושא לדיון. הן נשים ורוצות שהעולם יקבל אותן ככאלה. קבוצה שלישית שגדלה בשנים האחרונות הן א/נשים שכלל לא מעונינים/נות לקבל את החלוקה הישנה לגברים ונשים, ומגדירות את עצמן "על הרצף".

רק השבוע חטפה קייטלין ג'נר הרבה אש כשאמרה שאם טרנסית נראית כמו "גבר שלובש שמלה" זה גורם לאנשים שמסביבה להרגיש לא בנוח. היא השתמשה בביטוי "pass", יענו "עוֹבר", כדי להגדיר טרנסית שמזוהה כאישה. התקיפו אותה שזאת הגדרה מצמצמת, שבתוך העולם העשיר שלה, יש את כל הכסף שמאפשר להיראות ככה, ולכן שלא תתנשא על אחרים. ההאשמה היותר קשה הייתה שהיא בעצם לבנה רשעית, שמוכנה לקבל רק אנשים כמוה, ואין בה פתיחות לאנשים שרוצים לשנות את מינם אבל לא רוצים להראות כמו נערת שער של פלייבוי.

מייקל אלרוי (צילום: רועי ברקוביץ')
הגבר שהייתם רוצים שיתחתן עם הבת שלכם. מייקי אלרואי | צילום: רועי ברקוביץ'

 באחד מפרקי השיא של העונה החדשה של "טרנספרנט" (זהירות ספוילר קטן, אבל לא משהו שיהרוס לכם את הצפייה) מורה (ג'פרי טמבור) שגם כאישה מעדיפה מין עם נשים, נוסעת עם בנותיה לפסטיבל לסבי פמיניסטי מפורסם במישיגן, רק כדי לגלות להפתעתה ולעלבונה הרב, שהפסטיבל פתוח רק לנשים שנולדו כנשים. הדיון שמתפתח שם הוא מעניין במיוחד, בשיאו אחת הלסביות הותיקות עוצרת אותו ואומרת: "ושוב הדיון הוא עליך. על הגבר האחד שהפך לאישה ורוצה להשתתף, ולא עלינו הנשים הרבות שרוצות פעם אחת מקום לגמרי בטוח". 

כך שעניין הזהויות הרבות מאוד מתעתע, והוא מקור לא אכזב לאמירות  טרנסופוביות, או לפחות שנשמעות טרנסופוביות. מייקי, לטובת צופי ערוץ 2 שאין להם כוח לדקויות, מביא גרסה מאוד פשוטה. הוא גבר, הוא מעוניין בקשר רומנטי עם אישה. והוא מקווה שבבית האח הגדול ימצא אהבה או לפחות רומן נחמד שיעביר לו את שלושת החודשים הארוכים. כבר בלילה הראשון קלטה אותו המצלמה מעסה את גבה של אחת המשתתפות החתיכות. מייקי, כמו שתגלו בהמשך, הוא גם מאוד קליל. הוא תמיד מבקש שלא יפחדו לדבר לידו, ולא ילכו לידו על ביצים. שכל אחד ישאל מה שבא לו, ויגיד מה שבא לו, ואם הנוסח יהיה לא מתאים, הוא כבר יתקן אותם.

פגשתי אותו לראשונה לפני חצי שנה במכללה למינהל, שם ארגנו הוא וחברתו שיר נחמיאס אירוע של יציאה מהארון בפני כל חבריו לשכבה, שרק בתום שנת לימודים גילו שהבחור הנחמד מסתיר סוד בעברו. האירוע הזה שגם תועד בחדשות ערוץ 2, הפך את מייקי לפעיל בולט בקהילה שלו, ולמתנדב בארגון הנוער הגאה. ועכשיו לנציג הקהילה הזאת בפריים טיים. והתפקיד המסובך שלו יהיה להנגיש את הקהילה הזאת על מורכבותה הרבה ועל שני הצדדים שלה.

מצד אחד דנה אינטרנשיונל היא כוכבת על. בל אגם היא השם החם במסיבות הרווקות של גוש דן. בקרוב תתקיים בישראל תחרות מיס טרנס, שכבר מעוררת הרבה עניין. אבל מצד שני רק בחודש האחרון היו שני מקרי התאבדות. האחרון היה של ברק קשת, בן 21 מרמלה, שלמרות תמיכה של פעילים מהקהילה הטרנסית לא הצליח לשכנע את רשויות הרווחה לעזור לו. ולפניו התאבדותה של מאי פלג, שזכתה לפרסום גם בגלל שבית המשפט נאלץ להכריע בין הצוואה שלה לרצון הוריה הדתיים.

לקהילה הטרנסית קשה עוד יותר למצוא את האיזון בין הצגת ההצלחות וההישגים לבין הצורך בעזרה דחופה, תמיכה ושינויי מדיניות. הפגנה שערכה הקהילה בכנסת השבוע, בעקבות ההתאבדויות זכתה לסיקור מינימלי, אם בכלל. קצת חבל שאין בכנסת היום אף ח"כ שבאמת מקדיש את עצמו לקהילות הלהט"ב. אם היה אחד כזה, אולי בדיוני התקציב האחרונים, כשמיליוני שקלים עפו לכיוון בצלאל סמוטריץ' ואינספור מיזמים דתיים, היה גם מישהו דואג להפנות כסף לטובת הקהילה הטרנסית.

קייטלין ג'נר (צילום: AKM-GSI / Splash News, Splash news)
עוברת כאישה? קייטלין ג'נר | צילום: AKM-GSI / Splash News, Splash news

רק לדוגמא, פרויקט גילה, שהוא אחד הארגונים הפעילים ביותר בקהילה הזאת ועושה עבודת קודש למען נערים ונערות בסיכון מתנהל בתקציב שנתי של פחות ממאה אלף שקל. ונשאלת השאלה איפה השדולה הגאה? ואיפה הכסף? שתי התאבדויות בחודש האחרון הן לא מספיק כדי שבמשרד הרווחה או בכל משרד אחר ימצאו כסף כדי להגביר את הפעילות הזאת, שאפשר להגדיר אותה מצילת חייים? ואיפה כל חברי הכנסת ידידי הקהילה ולמה הם לא באמת מתענינים בדברים הפחות זוהרים כמו תקציבים?

אבל למה לבאס? בואו נלך על הצד המשמח יותר, והוא שמייקי אלרוי מגיע החל מהשבוע לכל בית בישראל, והוא ישנה את החיים להמון משפחות שמתלבטות עם ילדים וילדות שמבקשים להתאים לעצמם את המגדר הנכון. מול הבורות והבערות, מול האטימות של רבים מידי בחברה הישראלית, הוא יכבוש את ליבם של הצופים, ויכריח אותם לראות אותו כמו שהוא. גבר מקסים שהכי הייתם רוצים שיתחתן עם הבת שלכם.

לכל כתבות המגזין