שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
חשבנו לעשות שיפוץ קטן באמבטיה. אז חשבנו | צילום: גל אוחובסקי
את הדירה שלנו קנינו בשנת 1995. היא עלתה 150 אלף דולר והשיפוץ עלה עוד איזה חמישים. היום היא שווה פי שש בערך. היא ממש שווה המון. מצד שני זאת הדירה היחידה שלנו, אז מה זה עוזר שהיא שווה המון? שאני יכול להחליף אותה בשלוש דירות בשכונה חרדית בבית שמש? ואז מה? לפעמים אני שואל את עצמי למה בעצם לא קנינו שתי דירות? הרי המחירים קפצו בטירוף והיינו יכולים לעשות מלא כסף. ואז אני נזכר שעד היום אני עוד משלם את הקצה של המשכנתא, שבלי הרבה כסף מאבא של איתן פלוס הרבה מהבנק לא היינו קונים גם אותה, ונרגע.

אבל מה, שיפצנו אז דירה לתפארת, ועשינו לנו בית מקסים שנעים לגור בו. מאז עברו כמעט עשרים שנה. מי שאומר שאם אתה משקיע בשיפוץ על רמה זה ישתלם לך צודק. בסך הכל אחרי עשרים שנה הבית מתפקד לגמרי. כלומר, חוץ מהמקלחת. עם השנים נסתמו צינורות, הארון היפה התחיל להירקב, האמבטיה כבר מזכירה מקלחות צבאיות, בקיצור הגיע הזמן לשיפוץ.

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
ואלה עוד הדיסקים שאני פחות אוהב | צילום: גל אוחובסקי
לא נעים לי לגלות, אבל במשך השנים האלה גם אף פעם לא צבענו את קירות הבית מחדש, ובשנה האחרונה הבנתי שכבר רואים את זה. איך אומרים בפולנית, הגיע הזמן לרמונט.

איך בכיתי שזרקו לי את הגליונות של "העיר"

אז הבאתי חבר טוב שהוא ארכיטקט. בניגוד לאנשים רגילים, ארכיטקטים מיד אומרים לך שזה מצוין לשפץ ולא בעיה. נשפץ את המקלחת, נצבע את הקירות, צ'יק צ'ק כלום. זה כמובן התפתח למבצע ענק של שיפוץ מקלחת כאילו מדובר בארמון. כי מתחילים בקטן ואז הופ, מחליפים הכל, וכבר יש חור ענק בכיס, והתקציב כפול ממה שתכננו, וזה עוד לפני דברים שיקרו בדרך, אבל אי אפשר לעצור. זה קצת כמו סמים.

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
כל הארץ דגלים דגלים | צילום: גל אוחובסקי
אז ביום ראשון באו הקבלנים והכל התחיל כמתוכנן. עכשיו אני צריך וידוי קטן. שמי גל, ויש לי בעיה. אני מאוד מתקשה לזרוק דברים. ואני גם מאוד אוהב לקנות ולאסוף דברים. לפעמים נדמה לי שכל מה שעשיתי בעשרים השנה האחרונות זה להביא הביתה עוד ועוד ועוד. מה לעשות, שקשה לי לזרוק? למשל פוסטר של "ללכת על המים" מיוון, או פוסטר של "הבועה" מבלגיה. או  שלושה עותקים של הספר של כתבי חנוך "הזונה מאוהיו ואחרים", שמי יודע איך הגיעו הביתה שלושה (!!!) עותקים מהספר הזה.

או למשל מגזינים מחו"ל. שלא לדבר על דיסקים. וגם נעליים. ככה הצטברו בבית עם השנים ערימות על גבי ערימות. גליונות אינטרוויו ופייס מהאייטיז, גליונות של המגזין האנגלי קיו ובליץ מהניינטיז, איך אפשר לזרוק אותם? אני כנראה באמת צריך עזרה. אגב, בשנות השמונים, בתקופה שהייתי כתב צעיר, שמרתי גם את כל הגליונות של עיתון העיר. למזלי, כשעברנו לדירה הזאת, המובילים שבאו להעביר את הדירה חשבו שזה ניירות אריזה והשתמשו בהם. כמעט בכיתי אז. מצד שני, תודה למובילים, בלעדיהם הייתה לי כאן ערימה ענקית של עיתונים מצהיבים.

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
חמישים גוונים של אפור, גרסת שנות השמונים | צילום: גל אוחובסקי
החלטתי שהפעם אני אעשה מעשה. אני ממיין וזורק לפחות שני שליש. אחרי שהחלטתי לא נרדמתי  שבוע. שכנעתי את אח שלי, שגר במושב, לאפשר לי להעמיד אצלו מחסן, שאני אוכל להעביר דברים. סידרתי שהשיפוץ יהיה כשאיתן נוסע לחוץ לארץ, שלא יפריע, וככה בזמן שהפועלים עובדים אני כבר שבוע יושב וממיין. אז חלק קטן אני שומר, חלק מעמיס על המכונית לכפר וחלק מוריד לרחוב. הרי ספרים כבר אין למי לתת, ספריות לא רוצות בהם. ועם כל הכבוד, וההערכה, מה אני צריך בבית את כל כתבי יהודית הנדל ויוסל בירשטיין שקבלתי פעם כשהגשתי את "המעגל הקטן" ברשת?

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
כי אין כמו הקלאסיקות של "מלח ופלפל" | צילום: גל אוחובסקי
מצד שני איך אפשר לזרוק עותק של "חץ מסילבי קשת" שכל כך הערצתי בצעירותי, ועכשיו היא הפכה לאושיית הרשת הנערצת עלי. או באנגלית עותק של הספר "יומנה של חיילת" מאת יעל דיין, המתארת את מלחמת ששת הימים, שיצא בהוצאת פינגווין המכובדת. או הביוגרפיה של ג'ואן קולינס או "ze hasod  sheli" של יפה ירקוני? אז אני משתדל להוציא מהבית בערך 75%, שזה לא מעט.

התואר הנכסף

ביום שלישי למשל מיינתי דיסקים. יש לי אוסף דיסקים עצום. אלפי דיסקים. חלקם באמת משונים ומיותרים. זה לא שאני מתכוון להזיז  אחד ממאה הדיסקים של הסמיתס או יותר ממאה מאה הדיסקים של הפט שופ בויז שיש לי בבית. אבל למה שבן אדם נורמלי יחזיק בית חמישה סינגלים מתוך אלבום של אחד אורי בשן, שאיש מעולם לא שמע מעולם, רק בגלל שהסינגלים יצאו אז בתוך קופסאות פלסטיק צבעוניות, בצבעים שונים, שנראות כמו פריסבי? אני לא בטוח שלאורי בשן עצמו יש בכלל את הסינגלים האלה בבית. אבל לי יש.  

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
ספרים רבותיי, ספרים | צילום: גל אוחובסקי
מהאוזן השלישית אמרו שסינגלים בכלל שלא אביא להם. ובאמת, מה הם צריכים את השיר שהקליטו דודו טסה, קורין אלאל וקובי פרץ לאיזה שבוע זמר עברי זנוח? אז מיינתי את הדיסקים. חבר עזר לי להעביר חלק לאוזן השלישית. איך שאני נכנס לאוזן עם ערימת דיסקים אני רואה את חווה אלברשטיין. כמעט נפל לי הכל מהידיים. היא שאלה מה אני עושה, והסברתי. כמובן שאת הדיסקים שלה בחיים אני לא אזרוק. יש לי מדף שלם. אבל מרוב שהתבלבלתי הראיתי לה שמצאתי ספר ישן של שיריה, שנקרא "שיר במתנה" ואפילו צילמתי אותו.

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
זה לא באמת בית של גייז בלי איזה ספר של יפה ירקוני | צילום: גל אוחובסקי
אחר כך לקחתי את הערימה של הדיסקים שאני לא מסוגל להפטר מהם אבל חייב להעיף מהבית, ביחד עם שקיות של תמונות, פוסטרים ומה לא ועשיתי עוד נגלה למושב. לא היה לי מפתח למכולה של אח שלי, והמחסן שלי עוד לא מוכן, אז השארתי לו הודעה, שאני מבקש שיכניס את זה למכולה, למקרה שיירד גשם.

למחרת בבוקר הופיעה בווטסאפ המשפחתי שלנו ההודעה הבאה: "היום, אני, נ. למשפחת אוחובסקי, גאה, נרגש ושמח (מאוד), להעביר את התואר הנעלה, הנכסף והמכובד: ״אספן הזבל המשפחתי״, תואר בו אחזתי במשך שנים רבות (וכנראה שלא הייתי ראוי לו), לאחי הגדול, מר: גל זלמן (השיבוש מ״זבלן״, במקור)".

"לא קל הוא לי הוויתור. אולם הבוקר, בשעה 06:30, עת עמלתי במשך 20 דקות שלמות להכניס למחסן ערימת שקיות המכילות ניירות שלא בטוח שחברות המחזור היו מסכימות למחזר, ירחוני מוסיקה שאבי ביטר לא היה קורא ועוד,  ואת כל אלו צירפתי לערימות נעליים שלא יזכו עוד לעולם להריח ריח כף רגל מזיעה, אז או אז הגעתי להבנה שהגיע הזמן להיכנע. הגיע העת להיפרד מהתואר אותו אחזתי שנים ולהעבירו לאדם ראוי יותר".

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
מוריסי בהריון, איך אפשר לזרוק את זה? | צילום: גל אוחובסקי

"לאדם, אשר במשך שנים, בצנעה, בשקט, אולי אף בהיחבא, בחריצות ודקדקנות של נמלה עמלה, בחמדנות מעוררת כבוד, טרח ואסף ערימות של ג׳אנק מיותר, שלא היה מבייש את גדולי ההומלסים בעולם. לא זו אף

זו, אותו איש נעלה, אף טרח והשקיע ממיטב כספו, והוא רוצה להקים אצלי עכשיו היכל (מפלסטיק), לשימור המורשת והג׳אנק. על כל אלו, גלי אחי היקר, הוקרתי, הערכתי ומסירת התואר ממני אליך.  מה שמגיע מגיע!!!".

שיפוץ בבית פוקס-אוחובסקי (צילום:  גל אוחובסקי)
קלאסיקה מודרנית של יעל דיין | צילום: גל אוחובסקי

בעיני זה טקסט מאוד מרגש. אח שלי הוא לא אחד שמרבה לכתוב ברגשנות. עכשיו אני מסיים לכתוב את הטור ונוסע להביא למושב עוד נגלה של דברים שאני לא יכול לזרוק. לפעמים צריך לעשות דברים מאוד משונים כדי לקבל אהבה.