גבר מעשן (צילום: igor terekhov, Istock)
לא שיא האינטליגנציה והשליטה העצמית | צילום: igor terekhov, Istock

ממש תסלחו לי על ההכללה, כי רבים מחבריי הטובים וכו', אבל קריאה מרפרפת של הטוקבקים לכתבות על הגזרות החדשות והמבורכות על ציבור המעשנים מבהירה עם מי יש לנו עסק, בחלק גדול מהמקרים. בואו נאמר שאדם שמכניס לגופו חומרים רעילים על בסיס קבוע, מזהם את הסביבה, מסרטן גם את הקרובים אליו ואת בני משפחתו ועוד מבזבז על כך ממון רב, הוא לא שיא האינטליגנציה והשליטה העצמית - וזה בדיוק מה שהוכיחו הטוקבקים. אחד קרא לחבריו המעשנים להפסיק לעשות מילואים, אחר הפציץ בקללות, מישהו הגדיר את הממשלה כאויבת העם, וכך הלאה כיד הדמיון והטיפשות הטובה עליהם.

אז מבחינתי המעשנים יכולים להזיל עד מחר דמעות ניקוטין. אם הם לא מספיק אינטליגנטיים להפסיק לרבוץ על הקופה הציבורית ולפלוט עשן מצחין ומסרטן, ולהתחיל להעריך טיפה את חיי הסובבים אותם (שלא לדבר על חייהם) - שילמדו את זה בדרך הפחות נעימה. כי עם כל הכבוד, אף אחד לא צריך לספוג את המחיר שהם וההתמכרות שלהם מתעקשים לגבות: מוות של כ-10,000 אנשים בשנה (מתוכם כ-1,000 מעשנים פאסיביים!), מימון ע"י המדינה של מחלות הקשורות לעישון (עלות של כ-1.75 מיליארד שקל בשנה), וזה עוד לפני שדיברנו על נכות, אובדן כושר עבודה, תמותה מוקדמת ושאר מרעין בישין.

למרות זאת כל הנתונים המבהילים האלה לא מטרידים יותר מדי את רוב המעשנים, מכיוון שבשנת 2008 צריכת הסיגריות עמדה על 418 מיליון (!) חפיסות. ושימו לב: ההכנסות ממיסים על הסיגריות עמדו על כ-2% מסך ההכנסות ממיסים, כך שלכל המעשנים שטוענים שמדינת ישראל מקדמת את הסיגריות מתוך אינטרס כלכלי, אני אומר: שבו בשקט. המדינה תסתדר גם בלעדיכם. ואפילו תסתדר טוב יותר. אבל אם בינתיים אפשר להעלות את המיסים - למה לא?

צריך למנוע מאנשים להזיק לעצמם

התוכנית החדשה למלחמה בנזקי העישון כוללת מספר סעיפים - הגבלות נוספות על עישון בשטחים ציבוריים, מגבלות על פרסום ושיווק סיגריות, החמרת האזהרות על אריזות הסיגריות (בסוף לא תהיה אריזה, רק פרסומת נגד סיגריות...), איסור הצבת מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות, תוכנית לצמצום נזקים מבדלי סיגריות שתגובש ע"י המשרד להגנת הסביבה, ולקינוח גם תוכנית ניסויית לבתי ספר נקיים מעישון במערכת החינוך.

זה נחמד, אבל לא מספיק. על מנת לפגוע בתיאבון של המעשנים לעוד שאכטה מסרטנת הממשלה צריכה לפגוע במקום הכואב ביותר - בכיס שלהם. אם חפיסת סיגריות תעלה 50 שקלים, אני בטוח שכל מעשן כבד יחשוב פעמיים לפני שהוא דוחף לריאות ארבע קופסאות ביום. אם היא תעלה 100 שקלים, זה יהיה תענוג לעשירים בלבד, ובטח שלא לבני נוער. נכון, במקביל יתפתח גם שוק חצי-אפור של הברחות וכאלה, אבל עדיין, הזמינות תיפגע באופן מהותי, מה גם שלא כל המעשנים בנויים להשיג סיגריות באופן קבוע ממקומות מחתרתיים.

תקנו אותי אם אני טועה, אבל המדינה אמורה לדאוג לאזרחיה. כמו שזו חובה לחגור חגורות בטיחות בנהיגה, כך המדינה צריכה למנוע מהציבור להזיק לעצמו, גם אם הוא ממש מזלזל בבריאותו. לכן התקנות החדשות הן אמנם נחמדות ורצויות, אבל זה ממש לא מספיק. צריכים להסתער על היעד הבא - כיסי המעשנים - כי רק הוא יביא את השינוי המיוחל.

>> הטור הקודם שלי: למה אנחנו מתרגשים מנבואות סוף העולם?
>> למה ישי לוי התבלבל בהמנון?