אין תמונה
האם זו דיאטת הבריאות שהבעלים ממליץ לילדי ישראל?

במשרד הבריאות התעוררו בוקר אחד וגילו שהם משתתפים בכנס על מזון בריא בחסות "מקדונלדס". גם התקרובת תוגש באדיבות רשת הפסט פוד המפורסמת. אם זה נשמע לכם כמו ניסיון להנדס מחדש את עולם המושגים שלנו על אוכל, אתם לא לבד. בתגובה לפניית "ידיעות", שם פורסם הסיפור, איים משרד הבריאות לבטל את השתתפות אנשיו בכנס.

הכנס הנ"ל הוא רק אנקדוטה, תחנה נוספת בניסיון המתמשך של מקדונלדס ישראל, בהובלת הבעלים עמרי פדן, להתמקם מחדש בתודעה הגסטרונומית-בריאותית של הציבור הישראלי. פדן מסביר בכל הזדמנות – ולא חוסך תקציבי פרסום (או חסויות לכנסים) כדי להעביר את המסר – שההמבורגרים של מקדונלדס עברו מהלך של הפחתה תלולה באחוזי השומן, שקצובת הירקות הוגדלה, שהשמן הוחלף בקנולה, שיש לחמניות מקמח מלא ושבאופן כללי מקדונלדס מציע לכם ובעיקר לילדיכם אוכל בריא לאללה. ג'אנק פוד? לא בבית ספרנו.

אני יוצא מנקודת הנחה שכל הצהרותיו של פדן מעוגנות בעובדות: השמן הוחלף, הקציצה עברה דיאטה, העגבניות התרבו. רק שלפני מספר ימים חלפתי ליד סניף גדול של מקדונלדס, והקדשתי כמה דקות למעקב אחרי ההזמנות של הילדים שהגיעו לדלפק של בר הבריאות החדש: ובכן, איך לומר בעדינות, הסלט לא כיכב שם. רוב מכריע של הילדים שתו קולה (שש כפיות סוכר בפחית, למי ששכח) וביקשו הגדלה, אכלו צ'יפס מטוגנים וביקשו הגדלה, וקינחו עם קינוח עתיר סוכר. האם זו דיאטת הבריאות שפדן ממליץ עליה לילדי ישראל?

למען הסר ספק: הצעדים שמקדונלדס ישראל נקטה להפחתת המרכיבים המזיקים בתפריט שלה הם מבורכים. הם אולי הופכים אותה לרע במיעוטו במגבלות הז'אנר, אבל הז'אנר, מה לעשות, עדיין עתיר מגבלות. ייתכן שכיום לאכול במקדונלדס זה יותר בריא מלטחון לאפה בשווארמיה ממול. אבל מי שממליץ לאכול קציצות בשר בקר על בסיס קבוע, מתעלם מההמלצות של מומחים רבים. רק באחרונה, למשל, פרסם ביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הרווארד את פירמידת המזון המומלצת הנשענת על הידע המדעי העדכני ביותר. ההמלצה הרשמית היא: "הגבילו אכילת בשר אדום".

נו, לפחות זה יקר

לפני מספר ימים התעמת עמרי פדן בתוכנית הבוקר של ערוץ 2 עם עיתונאית המזון (הבריא) רחל טל שיר. המסר של פדן היה מעניין: הוא ניסה לשכנע שיש הבדל תהומי בין המזון שאוכלים בסניפי מקדונלדס בעולם למה שמתרחש בארץ. בעולם אוכלים צ'יזבורגר ובייקון נוטפי שומן, אמר, אצלנו אוכלים משהו אחר לגמרי, עם פחות שומן ופחות נזק.

הדברים האלה לא משוללי קשר למציאות, אבל כדאי לשים לב לאקרובטיקה של פדן: מצד אחד הוא נהנה מהמוניטין של מקדונלדס העולמית – מותג שהצלחתו מבוססת על תחושת האחידות ועל הידיעה שתקבל כמעט את אותו מוצר בכל סניף שתיכנס אליו ברחבי העולם – ומצד שני הוא מתנער ממנה. אם פדן כל כך לא רוצה להיות מקדונלדס, וכל כך רוצה למכור לילדים הישראלים אוכל בריא, למה שלא ינצל את הרווחים הנאים שגרף ממקדונלדס בשנים הארוכות שבהן הוא מפעיל בהצלחה את הרשת בישראל, ויפתח רשת של מזון בריא באמת? אני מבטיח לעמוד בתור, ואפילו להביא את הילדים שלי.

עד שזה יקרה, אפשר להתנחם בעובדה שהמזון המהיר בישראל – בשונה מארצות הברית, למשל – לא זול כלל ועיקר. ארוחה במקדונלדס יכולה להגיע בקלות ל-50-40 שקל וגם יותר, ומשפחה שמבקשת לסעוד שם צהריים תיאלץ להיפרד מסכום משמעותי. באמריקה מזללות המזון המהיר הפכו לברירת המחדל של העניים, שם הם יכולים לסתום את החור בבטן של הילדים בדולרים ספורים. את החשבון האמיתי משלמים אחר כך, בטיפולים הרפואיים. בישראל, למרבה השמחה, עדיין יותר זול לאכול סלט טרי בבית, בליווי סנדוויץ' מלחם מלא עם טחינה. זול, וגם מומלץ.

Aviv67@gmail.com

>> הטור הקודם שלי: כמה עולה להציל 250 אנשים בשנה ממוות?
>> חוטובלי נגד רפאלי