קבלה (צילום: Adam Gryko, Istock)
יש! חסכנו 4.20 ש"ח! | צילום: Adam Gryko, Istock

גם אתם עוברים בדקדקנות על החשבונית כשאתם יוצאים מהסופרמרקט? הניחוש שלי הוא שאתם לא משקיעים את אותו מאמץ בפרטי המשכנתא, הפנסיה או ביטוח החיים. אם כן, אתם לא היחידים - פסיכולוגים שבחנו החלטות כלכליות אנושיות ניסחו את חוק "המספרים הקטנים", שקובע שאנחנו, בני אנוש בעלי תפיסה מוגבלת, לעולם נתעמק בהחלטות כלכליות בעלות משמעות כספית מוגבלת ונזניח את ההכרעות בקנה המידה המסיבי יותר.

מסתבר שגם נבחרי ציבור הם בני אדם (סקופ!) ופועלים בדרך דומה. לא נדיר שהחלטה על העברת כמה מיליוני שקלים למוסדות חינוך תזכה לשעות של דיון, אבל העברת מיליארדים למשרדי הממשלה תקבל אישור מזורז.

ועכשיו החולשה הזו שוב מתגלה כקריטית עבורנו, אזרחי ישראל. חוק מיסוי הגז החדש אושר שלשום בקריאה ראשונה בכנסת ויגיע לדיון בוועדות, לקראת קריאה שניה ושלישית. שיטת המיסוי החדשה, המסתמכת על המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי, אמורה להוסיף לקופת המדינה, הקופה של כולנו, כמאה מיליארד שקל בשלושים השנים הקרובות, בהערכות זהירות. המשמעות היא כסף נוסף שיכול להגיע לבריאות, לחינוך, לרווחה, לצמצום מיסים עקיפים ועוד.

חמישה חברי כנסת מול עשרים לוביסטים

כאשר יגיעו חברי הכנסת לדון בפרטי הפרטים של החוק, הם ימצאו את עצמם נתונים למתקפת יחצ"נים ולוביסטים חסרת תקדים. זו כבר החלה בחודשים האחרונים, בהשקעה של מיליוני שקלים בחודש, מצד בעלי חברות הגז. הלוביסטים, הכלכלנים ועורכי הדין להשכיר, יעשו הכל על מנת לכופף את חברי הכנסת ולהרוויח עוד הפחתה בגובה המס, עוד הטבות כלכליות ועוד דחייה ביישום החוק. המשמעות היא עשרות מיליארדי שקלים שימשיכו ללכת לכיסם של ברוני הגז, שמתעשרים בזכות משאבי הטבע הישראלים, במקום לכיסנו.

הלחץ הזה כבר הוכיח את עצמו כאשר ועדת ששינסקי ריככה את מסקנותיה בין דו"ח הביניים לדו"ח הסופי. חברי ועדה הודו, בדיעבד, כי הלחץ של חברות הגז ושכיריהן היוו מרכיב משמעותי בריכוך המסקנות. המחיר הציבורי, שכולנו נשלם, נע בין מיליארדים בודדים לעשרות מיליארדים.

חשוב שנזכור ונזכיר שוב ושוב את הלקח העגום של 2002. אז הממשלה, בראשות אריאל שרון, קידמה את הגדלת המס מרווחי הגז הטבעי. הממשלה, ממש כמו בסיבוב הנוכחי, הצליחה להעביר את החוק בקריאה ראשונה. אבל בדיוני ועדת הכספים בכנסת, לקראת הקריאה השנייה והשלישית, ההצעה נפלה. בשעת ההצבעה בועדה נכחו חמישה חברי כנסת מול עשרים לוביסטים ושכירים של חברות הגז. הציבור לא נכח במעמד בו ירדו לטמיון רווחים אפשריים ממשאבי הטבע שלו. הכל עבר בשקט כמעט מוחלט. חוק המספרים הגדולים פעל לטובת ברוני הגז.

הצד האופטימי הוא שיש סיכוי לא קטן שהתסריט של 2002 לא יחזור על עצמו. ההתארגנות האזרחית, בהובלת הפורום לפעולה אזרחית וארגונים נוספים, מייצרת משוואה חדשה. תפקידנו, כאזרחים, לפקוח עין וליצר לחץ להגדלת נתח הציבור ברווחי הגז, לטובתנו ולטובת ילדינו.

>> לטור הקודם שלי: נתניהו הופך את כולנו לעניים
>> האם הבחירות ממתינות מעבר לפינה?