מהפכה במצרים (צילום: חדשות 2)
מסביב מהפכות. ואצלנו? | צילום: חדשות 2

הדמוקרטיה הישראלית במשבר. בשנתיים האחרונות אנחנו רואים הידרדרות מהירה ביחס כלפי קבוצות מופלות באוכלוסיה, מעשים והתבטאויות גזעניות וחקיקה מואצת ולא הגונה בכל הנוגע לאיזון בין חופש ביטוי וכח מדינתי, ובין קואליציה לאופוזיציה. מעניין לראות שבמקביל לתהליכים אלה, במרחב הקרוב אלינו תוססת המהפכה. איך ישפיעו עלינו רוחות השינוי?

ניתן לנבא, במידה רבה של סבירות, שהן ייצרו תוצאות לוואי כלשהן בישראל ובעולם בשנים הקרובות. אחת ההשפעות הדרמטיות שיכולה לייצר הזדמנות כזו, היא יצירת מודל דמוקרטי חדש ומתקדם, דמוקרטיה 3.0 אם תרצו.

בניית מודל כזה מתבססת על ההנחה שאין מודל דמוקרטי לשוב אליו. כל מי שרואה את הפגמים במודל החברתי הקיים, לא יוכל לשוב לדמוקרטיית העבר, בהנחה שהייתה דמוקרטיה יעילה כזו. נצטרך להפשיל שרוולים ולייצר שיטה חדשה. במונחים גלובליים, לאחר המהפכה הצרפתית שהציבה ערכים הומניסטיים במרכז והיוותה השראה להקמת הדמוקרטיה האמריקאית, ולאחר בניית הדמוקרטיות הפוליטיות של אחרי מלחמות העולם באירופה, שעדיין פועלות לטובת עצמן ונשענות על מוחלשות של יבשות שלמות, נחוץ מבנה משופר.

שיתוף רבים ולא התעשרות של מעטים

אבל בואו נדבר על עצמנו: דמוקרטיה 3.0 היא התנהלות חברתית הנותנת מקום לכלל הקבוצות בחברה, מאפשרת ומובילה שותפות והשתתפות מהותית בתהליכי קבלת החלטות קהילתיים, עירוניים, אזוריים ומדינתיים, של התושבים ולמענם. כללי המשחק לוקחים אותנו, סוף כל סוף, בחשבון. דמוקרטיה 3.0 היא דמוקרטיה מבוססת מנהיגות פוליטית של תקווה, הצופה קדימה ומזהה הזדמנויות, שתדחוק את הפוליטיקה של השנאה וההפחדה המתמקדת באיומים.

דמוקרטיה 3.0 תהיה חסרת סובלנות לגזענות, אלימות, ניצול ודיכוי, של פרטים ואוכלוסיות מוחלשות, אך תתן מקום נרחב לשיח תוסס ברמה הקהילתית והארצית. היא תעדיף שיתוף רבים יותר במשאבים על פני התעשרות של מעטים, ותמדוד את עצמה במונחי חוסן, השתתפות רחבה בהון, בתעסוקה ובנגישות למשאבי טבע, ופחות במונחי צמיחה פיננסיים עכשויים. דמוקרטיה 3.0 תתמקד באיכות ומשמעות חיינו הציבוריים ותעדיף אותם על פני כמות. היא תעז להסתכל לעתיד בלבן של עיני הדורות הבאים ולהשקיע בחינוך ערכי, בצמיחה בת קיימא ובתכנון אחראי של המרחב הציבורי. בעזרתה נמנף הסכמות במקום לבוסס בקונפליקטים. בזמנו קראו לזה חברת מופת, ואולי הגיע העת גם לעשות.

מי שהגיע עד כאן והרשה לעצמו לחלום, מן הסתם יתקשה להשתחרר מהקול הציני המציק שטוען שהעניין לא ריאלי. ובכן, מבזק חדשות - המצב הנוכחי הוא לא ריאלי. השינוי בפתח, נרצה או לא נרצה. השאלה היא לאן ניקח אותו, והאם נגלוש על הגל לכיוונים הנכונים או שנימחץ על ידו. כישראלים אנחנו ידועים כיזמים משובחים. אולי המיזם המשותף הבא של כולנו יהיה סטארט אפ פוליטי? לטובתנו, כפי שאמר רם עמנואל בזמנו, כדאי שאת המשבר הזה לא נפספס.

>> לטור הקודם שלי: יש לכם מאה מיליארד שקל מיותרים?
>> מה הקשר בין אהוד ברק לפרידה הכט?