"למה לא חשבנו צעד אחד קדימה?": מאז 7 באוקטובר העיתונאי ומגיש "אולפן שישי", דני קושמרו, מסקר את המלחמה - כשבחודשים הראשונים עשה זאת מהחזית מדי ערב. כעת, קרוב לשישה חודשים מאז החלה הלחימה, התייחס אמש (שני) בריאיון ב"ארז ואברי" לאובדן התמיכה בקרב דעת הקהל העולמית ולאחריות של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בסוגיה. "התחלנו את המערכה שכל העולם איתנו, ונכון שיש אנטישמיות, אבל כולם היו איתנו. הגענו בדיוק לצד השני", אמר.

"זו ממש לא רק אשמתנו, אבל אני מנסה לחשוב איפה יכולנו לעשות אחרת", המשיך. "פגשתי אתמול חבר שעשרים שנה ב'סיליקון וואלי' וסיפר כי בימים אלו ישראלים מתביישים לומר שהם ישראלים. נתניהו אומר שהוא לא מוצא אנשים שיחברו משפטים באנגלית תחתיו, מי מינה את האנשים שם? איך הגענו למצב הזה? למה לא חשבנו אף פעם צעד אחד קדימה?".

שעות לפני הריאיון אזעקות הופעלו באשדוד ובאשקלון, 134 חטופים עדיין נמצאים בשבי חמאס ומאה אלף אזרחים מפונים מבתיהם. העיתונאי הודה כי לא עלה בדעתו שזה יהיה המצב חצי שנה מאז 7 באוקטובר, ושיתף בתחושות. "בדומה לכולם שמנסים למצוא שבבי אופטימיות וזה לא פשוט. לגבי החטופים, זה ברור שזו עסקה מורכבת שתדרוש מחירים", אמר והתייחס לקברניטי המדינה, "אבל תתכנסו, תשבו, שירגישו שזה חשוב לכם. אל תצאו לחופשות, תעשו פגישות ודיונים גם בשבת. מה יותר פיקוח נפש מהדבר הזה?".

התחלת בפטריוטיזם עז ב-7 באוקטובר, ומאז שינויים קלים. תאר מה עברת ואיפה אתה עכשיו.
"אנחנו מסתכלים למעלה, אל מנהיגינו, שאנחנו משלמים להם את המשכורת, והתחושה לפעמים היא שהם לא עושים מספיק. חזרנו לשיח של 6 באוקטובר, כלום לא השתנה. הייתה תקווה שנחכים מהדבר הזה".

כולנו היינו בפרץ של התגייסות, ועכשיו יש תחושה שהשיח המפלג חזר ובגדול.
"העם הרבה יותר מאוחד מהפוליטיקאים שלנו שמנסים להפריד כל הזמן ורבים זה עם זה בקבינט המלחמה. תראה מה שקורה עם ארצות הברית".

כמה אתה מרגיש שחוק?
"קורה לא פעם, ניסיתי לצאת לאיזה שבועיים-שלושה אבל בסוף, בעידן של היום, אתה מקבל את הפושים. אני מתקשה להתנתק מהחדשות. אתה שם כל הזמן. לפעמים אני מנסה בכוח ללכת למקומות שאין בהם קליטה כמו לשחות בים או לקחת את האופנוע למדבר".

דני קושמרו מדווח מהשטח (צילום: מהדורה מרכזית, חברת החדשות)
קושמרו בימים הראשונים של המלחמה בדיווח מהשטח | צילום: מהדורה מרכזית, חברת החדשות

כמה אתה מנסה להסתיר את מה שאתה מרגיש?
"אני מאוד מנסה אבל הלחלוחית בעין כשאתה מדבר עם אמא של חיילת שנמצאת שם, זה קשה".

בתור אבא לשני לוחמים, מה דעתך על חוק הגיוס?
"גם בזה קיוותי שמשהו ישתנה. החרדים כבר לא מיעוט קטן כפי שהיה בעבר, וצריך אותם. אין מספיק חיילים, אומרים את זה בצה"ל. משהו צריך להשתנות, וקיוותי שמשהו יקרה. ברור שאי אפשר לקחת מישהו מבני ברק ולהפוך אותו ישר ללוחם נועז בגולני אבל קצת יותר הצטרפות ושיתוף פעולה. אנחנו צריכים תלמידי חכמים, אבל לא כולם יכולים להיות תלמידי חכמים".

נתניהו לא מרבה להתראיין בעברית, מה היית שואל אותו במידה והיה בא אליך לריאיון?
"יש רשימה ארוכה, הייתי שואל: 'תמיד הצגת את עצמך כמר ביטחון, מר כלכלה, מר יחסי חוץ. איך אתה מסביר את המקום שאליו הגענו, והאם זה לא קשור אליך איכשהו?'. הייתי שואל גם: 'כבן של היסטוריון, אתה יודע שגולדה עשתה הרבה דברים למען החברה הישראלית כמו חוקים סוציאליים רבים, אבל בסוף זוהתה עם יום כיפור. כבן של היסטוריון, עד כמה אתה חושש שיגידו שנתניהו מזוהה עם מחדל 7 באוקטובר?'.