באופן מאוד טבעי, וכמו בכל שאר העולם, בישראל לא מרבים לצפות בסדרות שאינן מקומיות ושלא דוברות אנגלית. נכון, קורה מדי פעם שסדרה זרה הופכת לסנסציה – אך זה יחסית נדיר. למרות זאת, ישנן תעשיות מקומיות שמביאות תוצרים שנהפכים לפופולריים בישראל פעם אחר פעם, ואחת מהן היא תעשיית הטלוויזיה הטורקית. אז אחרי "הכלה מאיסטנבול", "חלומות בהקיץ", "נס בתא מס' 7" ו"מוסכמות" שהיא סוד ידוע בקרב חובבי טלוויזיה, בשבוע שעבר הגיעה לנטפליקס הסדרה החדשה שכנראה תתחבב על הישראלים: "מועדון הלילה".

"מועדון הלילה" היא דרמה תקופתית שמתרחשת בשנות החמישים באיסטנבול, ועוקבת אחרי מטילדה, אישה יהודייה שעובדת במועדון לילה ואיבדה את אביה ואחיה, שנשלחו למחנה לאחר שדווחו בטעות לרשויות כמי שלא שילמו את המיסים שלהם. המיסים שעליהם מדובר, הם מיסים שהוטלו בטורקיה בתחילת שנות ה-40 לכאורה כדי לממן את הכניסה האפשרית של טורקיה למלחמת העולם השנייה - אבל למעשה נועדו להעביר את ההון במדינה מידיהם של המיעוטים (יהודים, יוונים וארמנים, בין השאר) לידיהם של המוסלמים.  

מתוך "מועדון הלילה" (צילום: Netflix,  יח"צ)
מתוך "מועדון הלילה" | צילום: Netflix, יח"צ

"מועדון הלילה" היא אחת הסדרות הראשונות שמתמודדת ומציפה את האפליה וההתנכלות שאפיינו את השלטון הטורקי באמצע המאה ה-20, ואת השפעותיהן על יהודים ועל מיעוטים אחרים במדינה. מלבד הטלת המיסים, היו גם צעדים שנועדו לגרום למיעוטים להפסיק לדבר בשפתם, ולעבור לדבר אך ורק בשפה הטורקית. צופה יהודי בשם גבי בהירי כתב בטוויטר כי ייצוג היהודים בתרבות הפופולרית בטורקיה הוא לרוב קלישאתי ואנטישמי, ושזו הפעם הראשונה שהתרבות, השפה והדת שלהם קיבלה ייצוג מכובד. 

"יהודים בדרך כלל מיוצגים בצורה סטריאוטיפית, הדמות של היהודי תהיה בדרך כלל של סוכן מוסד או מלווה בריבית חמדן", כתב בהירי. "יהודים מוצגים בתור דמויות עשירות או אפלות, אבל אלפי יהודים, כולל אותי, שחיו במדינה הזאת יודעים שזה לא נכון". גם העיתונאי קארל ולנסי שכותב בעיתון יהודי-טורקי, כתב על הסדרה בטוויטר והבהיר כי מדובר בסדרה שמתארת את חייהם של יהודים בטורקיה שעד כה זכו לייצוג חסר בתרבות הפופולרית הטורקית.

"מה שמייחד את 'מועדון הלילה' הוא שאנחנו שומעים לראשונה לאדינו בסדרת טלוויזיה בארצנו. אנחנו עדים למסורות, חתונות וחגים של משפחה יהודית באיסטנבול, אנחנו צופים בשולחן השבת", צייץ הכתב. "הגיע הזמן. יש כל כך הרבה סיפורים שלא סופרו", סיכם.