כזה באמת לא היה לנו: התרגשות, ציפייה אבל גם חשש איך יהיה בן הזוג הן תחושות שליוו כל משתתפת של "חתונה ממבט ראשון", אבל העונה גם ה-מומחית שמלווה את התוכנית בארבע העונות האחרונות, יעל דורון, זכתה להתנסות בהרגשה (פרק הבכורה הערב, מיד אחרי החדשות, קשת 12). אז לא, היא לא מתכננת ללבוש שמלה לבנה ולצעוד לעבר החופה, אבל היא כן נכנסת לזוגיות חדשה - זוגיות מקצועית עם הפסיכולוג גלעד הורוביץ. יחד, השניים ילוו את הזוגות במסע שלהם לאהבה ולזוגיות בריאה.

רגע לפני שיפשילו שרוולים, יכנסו לחדר הטיפולים עם הזוגות ויעבדו איתם, תפסנו אותם לשיחה ופנינו אליהם עם 15 שאלות על זוגיות ואהבה, תובנות מהקליניקה ועל העונה החדשה שמתקרבת בצעדי ענק.

>> רוצים לדעת הכל על "חתונה ממבט ראשון"? הגעתם למקום הנכון

  1. מה המשמעות של זוגיות בעיניכם?
    יעל:
    "משענת, סולם, וקרקע - מישהו להישען עליו, מישהו שדוחף אותך למעלה ומישהו להתפתח ביחד איתו. כשאדם נמצא בזוגיות טובה הוא יכול לממש את הפוטנציאל שלו ולהגיע למקומות שלא חלם עליהם לבד. בן זוג הוא האדם שמלווה ונמצא איתך בכל הרגעים החשובים בחיים, גם ברגעים הקטנים והיומיומיים".

    גלעד: "אחד ההישגים ההתפתחותיים הכי מרשימים שלנו כבני אדם. זוגיות בוגרת ונפרדת מתאפשרת רק אחרי שהצלחנו להשתחרר מההתאהבות הילדית לפנטזיה הפנימית שלנו ומושלמות זוגית שתתקן ותרפה אותנו. למדנו לחיות עם חסרונותיו ועם חסרונות זולתנו".
  2. האם הדברים שאתם עוברים בקליניקה מלווים אתכם גם בבית?
    יעל: "ברור שכן. אני לוקחת את המטופלים איתי גם אחרי העבודה וחושבת עליהם, נזכרת בהם. למשל כשאני רואה משהו בטלוויזיה, קוראת ספר, מקשיבה לשיר ואפילו בחלומות בלילה. המטופלים שלי מעוררים בי השראה במסעות האישיים, הזוגיים והמשפחתיים שלהם. כשהם מתקדמים, מצליחים וחווים שפע אני מלאת שמחה עבורם, וכשהם במצוקה, משבר וקושי אני כואבת את כאבם".
    יעל דורון (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון – בקרוב חתונה", קשת12)
    כשאדם נמצא בזוגיות טובה הוא יכול לממש את הפוטנציאל שלו | צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון – בקרוב חתונה", קשת12


    גלעד: "בוודאי. טיפול טוב מתקיים בעבודה הדדית של המטפל והמטופל בחיפוש הדדי וסקרנות. עבודה טובה בטיפול מתקיימת רק כשהיא משנה משהו גם אצל המטפל. בעיניי, כל טיפול טוב זה גם חיפוש עצמי ואיזשהו התפתחות עצמית. בסוף כל טיפול זה מפגש בין שני אנשים, ורק באמצעות חיפוש הדדי ועבודה משותפת המפגש משתלב ומתפתח".
  3. שתפו בדילמה מקצועית שנתקלתם בה לאורך השנים.
    יעל: "דילמה שמתרחשת לעיתים בטיפול זוגי: זוג נקלע לקושי, ולמרות מאמצים מצד שניהם ומצידי הם מחליטים בסופו של דבר להפריד כוחות ולהתגרש. לא פעם אני שואלת את עצמי אם עשינו די, אם אנחנו לא מרימים ידיים מהר מדי, אם לא כדאי להמשיך להתאמץ ולנסות להציל את הזוגיות - אבל לעיתים אני מבינה שהצלחה בטיפול כזה תהיה דווקא אם ייפרדו כמה שיותר בשלום ובטוב, ולא ימשיכו לאמלל אחד את השני ואת הילדים".

    גלעד: "כשאתה רואה מטופלים שעוסקים בעיקר בבני הזוג אז יש דילמה האם להכניס את בני הזוג לחדר. זו שאלה שחוזרת הרבה פעמים, וההתלבטות היא איפה ההתמקדות של הטיפול. הרבה פעמים אגיד שהמקום הנפרד זה מה שחשוב ודרך זה הזוגיות תשתפר. לפעמים מטופל מגיע כדי לטפל בזוגיות ואז תהיה הזמנה גם לטיפול זוגי בהחלטה משותפת של הזוג".
  4. מה היה הרגע שבו הבנתם שאתם במקצוע הנכון?
    יעל: "אני לא אשכח את הרגע הזה. זו הייתה השעה הראשונה בחיי בה ישבתי מול מטופל עם תחילת עבודתי המקצועית. כשהייתי קטנה חשבתי בכלל שאהיה מורה, בהמשך למדתי קרימינולוגיה לתואר ראשון, ורק אחר כך עברתי ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה. ביום ההוא זו הייתה הפעם הראשונה 'האמיתית' שבה ממש ישבתי מול מטופל. אני לא זוכרת בדיוק מה קרה באותה שעה, אבל עם סיומה הבנתי שכן, בחרתי את המקצוע הנכון וזה מה שאני צריכה לעשות בחיים: להיות פסיכולוגית. אני זוכרת שחשבתי שאני ממש ברת מזל - שאני זוכה לעשות את הדבר שהכי מעניין אותי לעשות, להקשיב לאנשים ולעזור להם".

    גלעד: "המפגש שלי עם פסיכולוגיה היה בצבא. קראתי המון חומרים תיאורטיים בנושא וזה התחבר, ידעתי שזה מה שרציתי להיות. זה הגיע מסקרנות לנפש האדם ופחות מהמפגש, אבל אחרי שלמדתי הבנתי שהיה שם רצון עמוק להיפגש ולגעת באנשים, לא רק להבין ברמה האינטלקטואלית".
    עינת ולירון בשיחה (צילום: חתונה ממבט ראשון, באדיבות ספורט 1)
    צילום: חתונה ממבט ראשון, באדיבות ספורט 1
  5. מהם שלושת הדברים החשובים ביותר בעיניכם לזוגיות טובה?
    יעל:
    "אם צריך רק שלושה אז משיכה מינית, אינטימיות רגשית ומחויבות. אבל את השילוש המצוין הזה לזוגיות טובה לא אני המצאתי, אלא פרופ' רוברט סטרנברג מאוניברסיטת ייל. יש לא מעט מערכות יחסים זוגיות שמסתפקות בצלע אחת של המשולש הזה או שתיים אבל לפי התאוריה רק אם יש את שלוש הצלעות נקבל אהבה מושלמת".

    גלעד: "היכולת להשתנות ביחד תוך התבוננות שאינה שיפוטית, לא להרגיש שבן הזוג הוא חלק ממך ברמה שכל מה שהוא עושה משפיע עליך, יכולת לאהוב אבל גם להרגיש נפרדים. היכולת להראות חולשה בזוגיות, ורואים כמה שזה קשה להרגיש שאתה יכול להראות את החלקים החלשים והפגיעים מול האדם הקרוב אליך ביותר".
  6. איך זה מרגיש להיכנס לזוגיות מקצועית חדשה?
    יעל: "כמו בכל קשר חדש - זה מרגש, דורש הרבה תשומת לב, וזה אתגר מלהיב. אהבתי לעבוד עם דני בעונות הקודמות. הכרנו והפכנו חברים של ממש, אבל כעת הוא עבר לפרויקט הבא שלו, ולמזלי הגדול הפרטנר החדש שלי הוא איש מקצוע חכם, רגיש, עמוק ופסיכולוג מצוין".

    גלעד: "יעל היא פסיכולוגית מנוסה, חדה ורגישה ולכן זה עבד מעולה. היו לי קצת קשיים בהתחלה כי הגעתי עם ההגנות שלי אבל יעל עזרה לי מאוד להוריד את ההגנות ועכשיו יש לנו זוגיות חזקה ותקשורתית".
    גלעד הורוביץ (צילום: מתוך "ערב טוב עם גיא פינס", קשת 12)
    צילום: מתוך "ערב טוב עם גיא פינס", קשת 12
  7. מה הכי חשוב לכם בחברות המקצועית שלכם?
    יעל: "נראה לי שהכי חשוב לי להרגיש שאנחנו ביחד בזה כי מדובר על מסע מקצועי מרגש ולא פשוט. כשהכרתי את גלעד אמרתי לו שאם הוא רוצה שנצליח לייצר זוגות בתוכנית אנחנו חייבים להיות זוג (מקצועי) טוב. נפגשנו ביחד עם בני הזוג שלנו ברביעייה. גם בני הזוג שלנו חושבים שזה 'שידוך' טוב".

    גלעד: "התקשורת הכנה ביני ליעל זה הדבר החשוב ביותר שעוזר לנו להשתפר, כל אחד בטיפול שלו, במפגש שלו עם המשתתפים. בסוף אנחנו מרגישים שבלי שאנחנו נהיה זוג טוב לא נוכל ליצור זוגות טובים".
  8. האם יש משהו שמשותף לשניכם?
    יעל: "שנינו סקרנים, אוהבים להכיר אנשים לעומק והתרגשתי לגלות ששנינו לא מפסיקים להתפעל מהאנשים האמיצים שמגיעים ל'חתונה ממבט ראשון'. אנחנו מתרגשים ללוות את המשתתפים שלנו, ונורא אכפת לנו מה באמת יקרה איתם".

    גלעד: "כן. לשנינו יש תשוקה גדולה למקצוע ושנינו מחפשים לגעת באנשים. בנוסף יש לנו רצון לשנות משהו ושתהיה משמעות ונתינה במפגש. אנחנו מחפשים את זה בכל מפגש אנושי".
  9. איזה תפיסות מנוגדות גיליתם שיש לכם על זוגיות?
    יעל:
    "אני עוד לא גיליתי. עכשיו אני מאד סקרנית לגלות אם הוא כבר גילה".

    גלעד: "יש לנו חילוקי דעות בנוגע להתאמות. אנחנו פוגשים בכל פעם מחדש שאלות לגבי מה מתאים ועל מה לשים דגש. ברור שזה לא מדע מדויק וחלק חשוב מלהגיע להתאמות הטובות זה שיהיה ליעל ולי מרחב להתדיין, אפילו להתווכח, לחשוב ביחד ולא לוותר אחד לשנייה עד שאנחנו מרגישים שאנחנו יכולים להגיע להסכמה בנוגע לזוגות".
  10. האם יש דבר בטיפול של השני שאימצתם?
    יעל:
    "יש משהו שאני רוצה לאמץ - את הישיבה של גלעד. כשגלעד יושב מול משתתף או זוג משהו בישיבה שלו מעביר תחושת ביטחון ורוגע שמשפיע מאד על היושבים מולו, ועוזר להם להישען ולסמוך עליו. עוד לא הבנתי אם זו תנוחת הרגליים, תנועה כלשהי עם הידיים, המבט או אולי בכלל הקול - אבל כשאבין אאמץ את זה בשמחה".
    מתן וגיא (צילום: חתונה ממבט ראשון, קשת12)
    צילום: חתונה ממבט ראשון, קשת12


    גלעד: "הייתי לוקח את האומץ של יעל, היכולת שלה להגיד מה שהיא מרגישה, זה מאוד מקדם בעיניי. יש לה ניסיון, ביטחון במקום שלה ואמונה שזה עובד".
  11. כמה מרגש היה ללוות את הזוגות העונה?
    יעל:
    "כל שנה אני שמחה לגלות שאני מתרגשת מחדש. בכל עונה נדמה לי שאני קשורה כל כך למשתתפי העונה הקודמת עד ש'הלב שלי תפוס' ולא אצליח למצוא בלב מקום לחדשים. בסוף, בכל פעם מחדש אני מכירה אנשים נהדרים, נקשרת אליהם והם נכנסים אלי ללב ולא יוצאים משם שנים. גם השנה זה קרה".

    גלעד: "בשבילי זה היה מפתיע. תיארתי לעצמי שיהיו מפגשים מרגשים אבל לא האמנתי כמה. אנחנו נפגשים איתם לאורך התהליך, נקשרים אליהם ורוצים מאוד להצליח איתם. אנחנו רוצים לעזר להם למצוא אהבה ומכניסים אותם ללב. אנחנו מרגישים אחריות עם האנשים שנתנו לנו את ההזדמנות לעזור להם. נוצר קשר מאוד חזק, אפילו אבהי ורצון לראות אותם מצליחים בדבר הזה ומוצאים אהבה".
    מנו וניצן בטיול ג'יפים (צילום: חתונה ממבט ראשון, באדיבות ספורט 1)
    צילום: חתונה ממבט ראשון, באדיבות ספורט 1
  12. איך אתם מחלקים את הזוגות ב"חתונה ממבט ראשון" ביניכם?
    יעל:
    "זו אחת ההחלטות הקשות וכבדות המשקל שאנחנו לוקחים, כי אנחנו נקשרים לכולם וקשה לנו לוותר ולחלק. לפני שהעונה מתחילה, מיד אחרי ההחלטה על השידוכים אנחנו מנסים להבין למי יהיה יותר נכון לעבוד עם מי: מי נקשר יותר לגלעד ומי אליי, מי זקוק יותר ל'דמות אב' או דווקא 'דמות אם' בתהליך, מי סומך על מי יותר ומי יכול להוציא מאיזה זוג יותר. לפעמים זו החלטה פשוטה, אבל לפעמים נדמה לנו שהכלה מתאימה יותר לאחד מאיתנו והחתן דווקא לשני - אז מתלבטים".

    גלעד: "זה מורכב. השאלה העיקרית היא איך נוכל לעזור כי יעל ואני שונים. השאלה במקרה הזה של התאמת זוגות קשורה לאיזה חיבור יהיה לנו עם הזוגות, כלפי מי ירגישו יותר אמון וזה קשור להדהוד של יחסים פנימיים. בסוף צריך לחשוב מה יותר יעזור להם: אבא כמוני או אמא כמו יעל".
  13. האם התייעצתם אחת עם השני במהלך התוכנית בנוגע לזוגות?
    יעל: "כן, לאורך הצילומים אנחנו עובדים כצוות: מתייעצים, משתפים במה שקרה לזוגות, מתעדכנים, עושים 'הדרכה' אחד לשני. לפעמים, כשיש משבר אצל זוג מסוים, אנחנו שוקלים לעשות 'טיפול אורח' - שעה שבה דווקא המטפל השני יכנס לשיחה עם אחד מבני הזוג או שניהם, וינסה להוציא אותם מהתקיעות. עשינו את זה גם בעונות הקודמות כמה פעמים, וגילינו שלעיתים זה יכול להיות יעיל".

    גלעד: "אנחנו מתייעצים כל הזמן. זה נכון למטפלים בכלל שיהיה להם את דרכי ההתייעצות וההדרכה שלהם. בטח בתוכנית כזו ובמפגש כזה אינטנסיבי יעל ואני כל הזמן מתייעצים, חושבים ביחד ועוזרים אחד לשני".
    הטבעת של מעין דורי "חתונה ממבט ראשון" (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת 12)
    צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת 12
  14. האם אתם מסוגלים לדמיין את עצמכם עומדים מתחת לחופה כזו?
    יעל: "לצערי אין לי את האומץ של משתתפי 'חתונה ממבט ראשון' ואני לא מאמינה שהייתי יכולה לעבור תהליך כל כך עמוק, חשוף ופתוח אל מול מצלמות. אני מעריכה אותם על זה שהם כל כך פתוחים ואמיצים".

    גלעד: "זה מהדברים ששאלתי את עצמי כל הזמן. אני חושב שכן, אגיד אפילו את זה: אם אני חושב שלא הייתי יכול לעשות את זה, אז היה לי קשה לי לבוא. אם הייתי במקום שהאנשים שמגיעים אלינו נמצאים והייתי חושב שיש אנשי מקצוע שרוצים בטובתי, הייתי מתגבר על כל הפחדים והחששות שזה מעלה".
    קטיה אברבוך וליאור אורן מתחתנים (צילום: פיפל פוטוגרפי)
    "לא יכול לחכות לראות זוגות בונים בית" | צילום: פיפל פוטוגרפי
  15. השלימו את המשפט: "אני כבר לא יכול/ה לחכות ל..."
    יעל: "לרגע שיונית לוי תגיד בסוף מהדורת החדשות ביום ראשון 'ועכשיו, העונה החדשה של חתונה ממבט ראשון'".

    גלעד: "אני לא יכול לחכות לראות זוגות אמיתיים שבנו בית, משפחה ושהם יחד. שאוכל לראות זוג יציב שהתחיל ב'חתונה ממבט ראשון' וזה בשבילי תהיה הגשמת חלום. אבל כנראה שאצטרך לחכות תקופת זמן מסוימת עד לזה".