חשבון האינסטגרם של השחקן והקומיקאי היהודי-אמריקני ברט גלמן, שמוכר לרבים מהסדרות "פליבג" ו"דברים מוזרים", שינה את פניו בחודשיים האחרונים ומזכיר את הפרופיל של נועה תשבי ושגרירים ידועים אחרים בחזית ההסברה הישראלית. אלא שבניגוד אליהם, גלמן מעולם לא התגורר כאן. הוא ביקר בעבר, גם הציע נישואים לארוסתו בכותל המערבי, אך מתחילת המלחמה הוא מקדיש את כל כולו - כאילו חי בארץ מאז ומעולם - כדי לנסות להסביר ל"ליברלים הבורים והפרוגרסיבים המזויפים", שלדבריו בגדו בו, אילו זוועות התחוללו כאן ב-7 באוקטובר ולמה תמיכה בחמאס היא משאלת מוות לפלסטינים.

בשבוע שעבר הוא נחת בישראל עם בת זוגו ארי דיין כדי לתעד הכול מקרוב. את השיחה עימו אנחנו עורכים כשגלמן בדרכו לתחנה האחרונה במסגרת מסע ההסברה שהוא מנהל מול קרוב למיליון עוקביו באינסטגרם: קיבוץ כפר עזה הדומם, שיותר מ-60 מחבריו נרצחו בטבח. עוד לפני כן הוא נפגש עם שורדים, משפחות חטופים, חיילים ואפילו ביקר במתחם הטיפולי שהוקם למען ניצולי פסטיבל "נובה" בקיסריה.

"למרבה האירוניה, זה מאוד מרגיע להיות כאן בימים האלה", הוא פותח. "למרות המלחמה וכל מה שהישראלים ממשיכים לעבור, ששובר את הלב, לכולם כאן באותה נשימה ברור מאוד מהי האמת. וזה לא כל כך ברור ביתר העולם. בשבילי טוב להיות בסביבת אנשים מיודעים כשהאמת משתקפת בבירור ובבהירות".

ברט גלמן וארי דיין בכפר עזה
השחקן ברט גלמן ובת זוגו ארי דיין בביקור בכפר עזה לאחר הטבח

ברט גלמן עם משפחת שם טוב
עם מלכי ועמית, אביו ואחיו של עומר שם טוב, שנחטף מהמסיבה ברעים

עם סיום השביתה ההיסטורית בהוליווד, רבים מהשחקנים חזרו להפקות עם הכסף הגדול ולפרויקטים הטלוויזיוניים והקולנועיים הנוצצים שהופסקו. גלמן בחר להקדיש שבוע אחד כדי להגיע ארצה. "קודם כל, רציתי להגיע לישראל כי לארוסתי ולי יש בני משפחה וחברים שחיים כאן, והאירועים האחרונים היו סיבה מספיק מוצדקת לדרוש בשלומם", הוא אומר. "הסיבה השנייה היא להפיץ את האמת בעולם שסובל מכמויות גדולות של דיסאינפורמציה ואנטישמיות שמתפשטת בארצות הברית ובאירופה. רציתי לתעד ממקור ראשון את הישראלים, את הארגונים שפועלים כאן ואת ההתרחשויות השונות כדי להביא את האמת. זו הדרך הכי יעילה. סיבה נוספת הייתה גם בשביל להרגיש את הריפוי שנלווה לשהות בישראל. באופן אירוני, מרגיש לי הרבה יותר בטוח להיות כאן מאשר בארצות הברית. אני חש חלק מהקהילה כאן, ובארצות הברית אני מרגיש בודד מאוד".

כאמריקני שצורך חדשות, איך אתה מתמודד עם סופת הפייק והדיסאינפורמציה בנוגע למלחמה? אנחנו בעיקר עדים לכך במחאות בקמפוסים בארצות הברית, שמעלות ניחוח אנטישמי מובהק, וגם ברשתות החברתיות של ידוענים לא מעטים.

"אני נאבק בזה באמצעות הפצת האמת ובתקווה שיקשיבו למה שיש לי לומר. כל מה שאתה יכול לעשות זה לפעול מבלי לדעת מה תהיה התגובה. לפחות אני יכול לחיות בשקט עם הפעולה שאני נוקט ולהרגיש טוב בנוגע למה שאני עושה. איך אנשים יגיבו לזה? אין לי מושג. מן הסתם רבים מגיבים לא בדרך הנכונה, אבל לא ממש אכפת לי".

מה המשמעות בימים אלה להיות יהודי בארצות הברית?

"הייתה תעמולה שחלחלה לאט ובשקט שלפיה יהודים הם כבר לא קבוצת שוליים. פתאום הפכנו לגורם המדכא, לבעיה, וחלק מקשרים אותנו לעליונות לבנה ולפריבילגיות של אנשים לבנים. יש תחושה שהמשך המאבק שלנו להגדרת הזהות היהודית כאילו נמחק לגמרי בארצות הברית".

כוכבי "פליבג" (צילום: Steve Granitz/WireImage, getty images)
גלמן עם כוכבי "פליבג". מימין לשמאל: אנדרו סקוט, פיבי וולר-ברידג' ושאן קליפורד | צילום: Steve Granitz/WireImage, getty images

השתתפת בעצרת הענק סמוך לבית הלבן לאות סולידריות עם ישראל ולשחרור החטופים, וסיפרת שחלק ממכריך הפנו עורף כשהתחלת להביע תמיכה. זה כולל גם קולגות בהוליווד?

"בוודאי, איבדתי אנשים רבים שחשבתי שהם היו חברים שלי. בדיעבד אני לא חושב שהם היו חברים שלי מעולם. אם כן, היה להם אכפת מהרגשות שלי ושל המשפחה שלי במקום להטיל בהם ספק. מה גם שהייתי בטוח שיש לפרוגרסיבים כלל: אם בן מיעוטים או אדם מהשוליים מבטא את איך שהוא מרגיש, אתה אמור לנסות להקשיב לו ולא להתעמת איתו. גם אני החשבתי את עצמי לחלק מהפרוגרסיבים, אבל כנראה שהכלל הזה שלהם לא חל על יהודים. יחד עם זאת, למרבה המזל, אנשים רבים שקרובים אליי כן מביעים תמיכה, אז אני רק יכול להיות אסיר תודה ל'חברים לשעבר' שפינו מקום ביומן לחברים אמיתיים".

View this post on Instagram

A post shared by Brett Gelman (@brettgelman)

 

בהוליווד של ימינו, שנוטה שמאלה בדרך כלל, מי שמשלם מחיר על התבטאות פוליטית פסולה או שנויה במחלוקת ככל שתהיה, אלו דווקא השחקנים שמביעים הזדהות עם הפלסטינים. כך לדוגמה במקרה של זוכת האוסקר סוזן סרנדון, שבצל הדיווחים על עלייה בתקריות האנטישמיות בארצות הברית, אמרה כי כעת "יהודים מרגישים מה זה להיות מוסלמי במדינה הזו". בעקבות הביקורת הנרחבת, הסוכנות "יונייטד טאלנט אג'נסי" שייצגה אותה נפרדה ממנה כלקוחה. במקרה אחר, כוכבת "צעקה" מליסה בררה פוטרה מהסרט הבא בסדרה לאחר שטענה כי מתייחסים לעזה כמו אל מחנה ריכוז שבו מתקיים רצח עם וטיהור אתני.

שחקני הסדרה "דברים מוזרים" (צילום: Steve Granitz/FilmMagic, getty images)
חברי קאסט הסדרה "דברים מוזרים" | צילום: Steve Granitz/FilmMagic, getty images

גלמן, מהצד השני, לא חושש שהוא מעמיד בסיכון את קריירת המשחק שלו בגלל המעורבות האקטיביסטית בשיח על המלחמה. "האם אני מפחד? לפעמים, אבל אני לא רואה ברירה אחרת חוץ מזו. אנשים שאני אוהב נמצאים תחת מתקפה הן בישראל והן בארצות הברית, ולכן אני מרגיש את הצורך לעמוד למענם וגם בשבילי. לאורך כל חיי תמכתי בסוגיות רבות של צדק חברתי, ואם לא אעשה את זה למען האנשים שלי, איזה מין בן אדם אני? מה שבטוח: לא אותנטי".

"לאורך כל חיי תמכתי בסוגיות רבות של צדק חברתי. אם לא אפעל למען האנשים שלי, איזה מין בן אדם אני? מה שבטוח: לא אותנטי"

 

נואה שנאפ, שמגלם בסדרה "דברים מוזרים" את דמותו של וויל באיירס, סופג בימים אלה גל של תגובות נאצה ברשת אחרי שהפגין במספר הזדמנויות את תמיכתו בישראל. ימים לאחר מתקפת הפתע של חמאס, השחקן היהודי-אמריקני השמיע ביקורת נוקבת נגד רבים בעולם, רבים מדי, שהתעלמו מהפשעים נגד האנושות שהמחבלים ביצעו בעוטף. בין היתר, שנאפ כתב בפוסט שהעלה לחשבון האינסטגרם שלו: "אנחנו רואים את השתיקה שלכם ולא נשכח את זה. או שאתם תומכים בישראל או שאתם תומכים בטרור".

נואה שנאפ (צילום: Kristy Sparow/WireImage, getty images)
נואה שנאפ | צילום: Kristy Sparow/WireImage, getty images

"אני מרגיש רע מאוד בשביל נואה, הוא אדם צעיר שלא עשה שום דבר רע", אומר גלמן, שמככב לצידו בסדרה המצליחה מבית נטפליקס. "הוא תועד מחלק סטיקרים עם ההאשטאג #HamasIsIsis (חמאס הוא דאעש) ו'ציונות זה סקסי', ואני לא מוצא שום דבר שגוי בשתי האמירות האלה. אני לא חושב שהן איסלאמופוביות או יוצאות נגד הפלסטינים. בגלל שיש כל כך הרבה אנשים שלוקים בבורות ובאנטישמיות, ומראים את הפנים האמיתיות שלהם בעודם אלימים מילולית ורגשית, אני מרגיש נורא שנואה צריך לעבור את זה".

 

 

גם במקרה של השחקן הצעיר, למרות קריאות רבות מצד מעריצים לפטר אותו מהסדרה, ברט סבור שהדבר יסתיים בצניחה במספר העוקבים באינסטגרם: "בעיניי הפרו-פלסטינים הם פחדנים והרשתות החברתיות יוצרות אשליה גדולה שמכילה אנשים שמרגישים אמיצים כשהם מקלידים מהמרתפים שלהם בטלפונים. לא נואה ולא אני אמרנו שום דבר בעייתי מול התעמולה השקרית הזו, ואנחנו בסך הכול מתייצבים בקריאה לביטחון ולהגדרה העצמית של העם היהודי. הבריונים האלה רק מנסים להפעיל מניפולציות ובסופו של יום מתגלים כלא יותר טובים מהחוגים הימניים שאותם הם מתעבים. זו חולשה רגשית ואינטלקטואלית בעיניי, ואם דברים יצאו משליטה - אנחנו בבעיה גדולה יותר מאשר קריירת המשחק שלי או שלו".

באחד הפוסטים הוויראליים האשים גלמן כי "אם שתקתם אחרי הטבח ב-7 באוקטובר, ייתכן שאתם שונאים יהודים". האחיות והדוגמניות הפלסטיניות ג'יג'י ובלה חדיד, שני הקולות הבולטים במאבק הפלסטיני בשנים האחרונות, מתעקשות שתנועת Free Palestine אינה מצדיקה אנטישמיות ואף מגנות את מי שמנסה להשתמש בה כדי לזרוע שנאה. "הייתי רוצה לשאול אותן מה הסיסמה הזו בדיוק אומרת", משיב ברט. "אם תיאורטית אתה משחרר את פלסטין 'מהנהר ועד הים' וישראל נמחקת מהמפה, מה קורה ליהודים ולחברה הישראלית כולה, לערבים ולבדואים שגם הם חלק ממנה? יגרשו אותם? ירצחו אותם? זו הצהרה גדולה ללא פתרון מעשי שגם לא לוקחת בחשבון שמדינת ישראל הוקמה כבית לפליטים יהודים מאירופה, מאפריקה ומרחבי הגלובוס כולו".

בלה חדיד (צילום: reuters)
בלה חדיד | צילום: reuters

"אני לא רואה את ג'יג'י ובלה חדיד בקו החזית של עזה כרגע", הוא מוסיף, "עם כל המסיבות הראוותניות שלהן בלוס אנג'לס והאחוזות היוקרתיות עם הבריכות שבהן שתיהן מבלות, הן מעמידות פנים שיש להן חומר ותוכן על הסכסוך הישראלי-פלסטיני לפרסם באינסטגרם. כדאי להן לבקר פעם".

View this post on Instagram

A post shared by Brett Gelman (@brettgelman)

בחזרה לשטח. ברט, שבפעם הראשונה בחייו שמע אזעקה ונכנס למרחב מוגן, סיפר על הישראלים הרבים שאיתם שוחח בשבוע האחרון. "נפגשתי עם ניצולים מהטבח, עם משפחות שיקיריהן עדיין חטופים בעזה, עם חיילים, ביקרתי במתחם הטיפולי שהוקם למען ניצולי פסטיבל נובה. בעיקר הרגשתי עצב עמוק לראות את הכאב שאנשים נושאים עימם. יחד עם זאת, התמלאתי תקווה והשראה מהאופן שבו ישראלים נרתמו כדי לספק מענה לכולם בדרך הכי מדהימה שיש - ובמקרים רבים היכן שהממשלה צריכה לפעול. מפיקי הנובה, למשל, השקיעו מכספם כדי לפתוח את מתחם השיקום משום שהם חשו אחריות כלפי האלפים שהגיעו לבלות במסיבה. זה המורל שאני מדבר עליו וגם הדרך שבה השורדים ומשפחות החטופים נמצאים שם אחד בשביל השנייה. לכן, זה רק מכעיס ומקומם אותי לראות את הדיווחים הכוזבים".

ברט גלמן עם ארון, חייל שנפצע בעזה
גלמן מבקר בבית החולים את ארון, חייל שנפצע בעזה

"מה ישראל עושה כשאזרחיה נמצאים תחת איום ירי? מפנה אותם, הרי זה מה שממשלה אמורה לעשות. חמאס, לעומת זאת, מקים את הבסיסים הצבאיים שלו מתחת לבתי חולים ולבתי ספר ומונע מתושבי עזה להתפנות מבתיהם בתור מגן אנושי", הוא אומר ונטרף מהגינוי הרפה בעולם. "זו אשמתה של ישראל? כלל לא. זו לחלוטין טרגדיה כשפלסטינים חפים מפשע נהרגים, אבל זו לא תוכנית הפעולה של ישראל שמנסה להימנע מכך עד כמה שניתן במסגרת המאבק בטרור". חלק מהאנשים שפגש, כך הוא מספר, גם לא הרגישו צורך להסתיר את דעתם הפוליטית: "לא מעט אמרו לי - 'אני שמאלני, ועדיין זה ברור שצריך למוטט את חמאס ללא קשר לצרות שיש עם הממשלה הישראלית'".

ברט גלמן וארי דיין לי מוזר, מייסדת שותפה בקרן הון
גלמן ובת זוגו עם לי מוזר, מייסדת שותפה בקרן הון הסיכון AnD Ventures

ההערכה הרווחת במערכת הביטחון היא שהמלחמה בעזה עוד תיקח זמן, וזו אולי העובדה היחידה שהחברה הישראלית הצליחה לעכל ולהפנים מאז אותה שבת ארורה. גלמן, שמתכנן לשוב בקרוב, טס בחזרה לארצות הברית עם מסר אחד שאותו הוא מתכוון להמשיך להדהד: "הישראלים הם עם צמא חיים. זו מלחמה למען החיים נגד ישות טרוריסטית שנלחמת למען המוות ולא נגד שום דיכוי שהפלסטינים עוברים".