הערב בשעה 22:00 ישודר הסרט "דחיפה מעבר לקצה", שעשה רעש גדול בזמן ששודר בבריטניה. במרכז הסרט מתקיים ניסוי חברתי בו נבדק האם אנשים מן השורה, תוך השתלשלות אירועים מסוימת, מסוגלים לבצע רצח? המוח שמאחורי הניסוי הזה הוא דרן בראון, מומחה שכנוע, שבעזרת בניית תסריט מדויק והדרגתי, בוחן האם יצליח לגרום לארבעה אנשים שונים, כמוני כמוך, לדחוף אדם אל מותו. התוצאות כמובן, מפתיעות בלשון המעטה.

בראון במלאכת מחשבת, שובר את הסטיגמה בה רובנו מחזיקים, לפיה לכל אדם שרצח או הרג יש תכונות אופי המתאימות לפרופיל של רוצח, ושנותנות הצדקה לכך שדווקא האיש הזה עשה את המעשה הנורא מכל. הניסוי המטלטל של בראון מוכיח דבר אחר לחלוטין מכל מה שחשבנו עד היום.

אבל למעשה, לא היינו חייבים לחכות לניסוי המרעיש כדי להבין זאת. מספיק היה לפתוח את העיתונים כדי לגלות לא מעט מקרים כאלה, שקרו באמת במהלך השנים. לקראת שידור התכנית חזרנו לארבעה אירועים, שלא נלקחו מתוך חדר הניסויים של בראון, בהם אנשים נורמטיביים ביצעו את המעשה הלא נורמטיבי מכולם. מקרים בהם כותרות העיתון זעקו "עליו לא היינו מאמינים".

הירשתן וגם רצחתן?

את המקרה הראשון שלנו נפתח בתל אביב של שנת 85', שנה בה הרצח של התיירת האמריקאית מילה מלבסקי הסעיר את המדינה. הסערה הגדולה מהרצח נבעה משתי סיבות: הראשונה היא צורת הרצח המזעזעת בה נמצאה גופתה של מלבסקי: חבולה, עם סימני דריסה וקבורה בחולות שליד שדה התעופה שדה דב. הסיבה השנייה טמונה בזהות הרוצחות, דבר שגרם לתפנית מפתיעה לא פחות בעלילה. הרוצחות האכזריות התגלו כחווה יערי ואביבה גרנות, זוג נשים ממעמד הביניים, אמידות, הראשונה פקידה בבנק והשנייה רוקחת. השתיים לא היו עשירות גדולות אבל גם לא חסר להן דבר, אולי רק תחושה של ריגוש. אז מה הניע אותן לבצע את הנורא מכל? בצע כסף.

הסיפור התחיל כאשר מילה מלבסקי הגיעה לנפוש בארץ למשך שבועיים. במהלך ביקורה גנבו יערי וגרנות כסף מחשבון בנק שהיה לה בתל אביב, סכום שהסתכם ב- 50 אלף דולר, והעבירו אותו לחשבון שהיה רשום על שמה של יערי בירושלים. בהמשך, לאחר שהבינו שמלבסקי עלתה עליהן, הן יצאו איתה לנסיעה יזומה באוטו ורצחו אותה. במהלך המשפט גרנות ויערי, שהיו חברות טובות, ניסו להטיח את האשמה האחת בשנייה, אך בסוף שתיהן מצאו עצמן מאחורי סורג ובריח. יערי שהייתה נשואה לאיש החדשות אהוד יערי נפרדה מבעלה, השתיים כבר השתחררו מהכלא לאחר שריצו מאסר עולם, ולפני מספר חודשים נפטרה גרנות. על אף שהרצח שלהן היה מתוקשר מאוד באותן השנים, החידה האמיתית על מה שהוביל זוג נשים אמידות לבצע את הרצח הנורא בעבור סכום כסף לא מאוד גדול, נשארה לא פתורה עד הסוף גם היום.

הכתובת הייתה על הקיר או לא?

ב-20 במאי 2013 התרחש הרצח המזעזע בסניף בנק הפועלים בבאר שבע, בו נרצחו 4 אנשים. הרוצח היה תושב העיר, איתמר אלון. אלון נכנס לבנק, פתח במסע הרג, לקח את אחת מעובדות הבנק כבת ערובה ובסוף שם קץ לחייו.

איתמר אלון, שנתיים לפני הטבח (צילום: חדשות 2)
"היה אדם שפוי". איתמר אלון | צילום: חדשות 2

כלי התקשורת שסיקרו את המקרה באותם הימים, היו חלוקים בדעותיהם. מצד אחד, אלון היה קצין בהנדסה קרבית, שלאחר מכן עבר לשרת במשמר הגבול. עם שחרורו חזר לגור בעיר הולדתו, עבד באבטחה ואף סיים בהצטיינות תואר בהנדסה. מצד שני, לאלון היה עבר לא פשוט. הוא התקשה להתפרנס בכבוד, גר עם הוריו, היה אדם בעל יחסי אנוש לא טובים וטען לאיומים על חייו. הקש ששבר את גב הגמל, זו העובדה שסורב על ידי הבנק להסדר חוב על 1000 שקלים. כשעה וחצי לאחר הסירוב חזר אלון לבנק ופתח בירי לכל עבר. אך למרות כל הרמזים המתרימים בדיעבד, עצם המעשה של אלון הכניס את הציבור להלם ובכלי התקשורת ניסו לרדת לנבכי אשיותו על מנת להבין האם הכתובת באמת הייתה על הקיר? מספר פסיכיאטרים ואנשים שהכירו את אלון ובדקו את עברו, טענו שהוא היה אדם שפוי לגמרי, והמעשה שלו נעשה מתוך מחשבה תחילה ולא מתוך טירוף הדעת. חשוב לציין שכשנתיים לפני הרצח דנו במשטרה בשאלה האם יש לשלול את נשקו של אלון, אך לבסוף הוחלט שהוא יוכל להמשיך להחזיק בו. החלטה שבדיעבד גרמה לאנשים להפנות אצבע מאשימה לאותם גורמים שאישרו זאת. 

רצח שנגרם ברגע אחד של איבוד עשתונות

בסיפור הרצח המזעזע הזה מעורבת "חבורת צעירים נורמטיביים" לפי הגדרת המשטרה, אשר רגע אחד של קנאת מתבגרים הוביל לסיום הטרגי.

בשנת 2007 נמצא צחי באשה ללא רוח חיים בפתח ביתו בראשון לציון. המניע לכל הסיפור הוא על רקע רומנטי של גיל ההתבגרות, כאשר באשה ז"ל נקלע לוויכוח בין שתי חבורות על ליבה של נערה. רון תורג'מן מבאר יעקב, החשוד המרכזי ברצח, בן 17 באותם הימים, שרק סיים תיכון, היה כדורסלן מצטיין ועמד להתגייס ליחידה קרבית. תורג'מן, שהיה נער ללא עבר פלילי, הורשה ונידון לבסוף לעשר שנות מאסר לאחר שהואשם בהריגה. כל חבריו ומכריו מיהרו לפרסם בכל כלי תקשורת, שהכתובת במקרה שלו, בכלל לא הייתה על הקיר.

האצן האולימפי שרצח את חברתו הדוגמנית

יכול להיות שכבר הבנתם מהכותרת על מי אנחנו מדברים. אם לא, אז מדובר באוסקר פסטוריוס, המכונה גם "בלייד ראנר" בגלל שתי הפרוטזות שיש לו במקום רגליים. פסטוריוס הוא אצן פאראלימפי מדרום אפריקה המחזיק בשיאי עולם בריצת 100 200 ו-400 מטר לקטועי רגליים. הוא גם קטוע הרגליים הראשון שמשתתף באוליפיאדה "רגילה" כאשר התחרה באולימפיאדת לונדון. פסטוריוס שסיפורו היווה מקור השראה ונצחון הרוח, היה לדוגמה ומופת במדינתו ובעולם.

 

אוסקר פסטוריוס (צילום: ויקיפדיה)
"האיש המהיר ביותר ללא רגליים". אוסקר פסטוריוס | צילום: ויקיפדיה

הכל השתנה בפברואר 2013 כאשר ירה והרג את חברתו הדוגמנית ריבה סטינקאמפ. אז מה בדיוק קרה שם? פסטוריוס טוען שהמקרה קרה בשוגג והוא הרג את סטינקאמפ כי חשב שהיא פורץ, בעוד שהיא למעשה רק רצתה להפתיע אותו בביתם לרגל יום האהבה. המשפט למעשה התנהל במקרה זה על סמך מלחמת גירסאות בין הנאשם והתובעים. בתחילה בית המשפט האשים את פסטוריוס בהריגה וגזר עליו חמש שנות מאסר. לאחר מכן שיחרר אותו לרצות את יתרת עונשו במאסר בית, ולבסוף בדצמבר 2015 בית המשפט שינה שוב את החלטתו וקבע שהוא ביצע רצח בכוונה תחילה, מה שאומר שיגזרו עליו לפחות 15 שנות מאסר. אנחנו כמובן לא יכולים לדעת מה קרה באותו היום בו פסטוריוס רצח את חברתו, ומה היו בדיוק המניעים שלו, אבל אין ספק שזה סיפור קלאסי על אדם שאיבד הכל ברגע אחד, לאחר שעשה את הנורא מכל.

"דחיפה מעבר לקצה" - הערב ב-22:00