אין תמונה
בשבוע הבא יחשפו לראשונה 'יומני כרמל' ו'יומני מולדת', אוסף קטעי חדשות נדירים שמתעדים את ההיסטוריה של מדינת ישראל משנות ה-30 עד שנות ה-50. הסרטונים, שלראשונה ייחשפו לציבור ויעלו בערוץ ייעודי ביוטיוב, צולמו על ידי הקולנוען נתן אקסלרוד בין השנים 1955-1927. מדובר באחד מאוספי הקולנוע התיעודי החשובים בעולם שמספקים מסע מרתק במנהרת הזמן הקולנועית. 450 היומנים כוללים אלפי דיווחים על החיים בארץ ישראל והם אלה ששימשו בעבר כמהדורת החדשות שהוקרנה בבתי הקולנוע.

הסרטונים נרכשו על ידי המדינה והופקדו בארכיון הישראלי שנמצא בסינמטק ירושלים, ואפשר למצוא בהם כמה מהרגעים המכוננים מתקופת הקמת המדינה: ההצבעה באו"ם על סיום המנדט הבריטי, טקס הכרזת העצמאות והבחירות הראשונות לכנסת. לצדם קיימים קטעי וידאו שמתעדים את חיי הפנאי, התרבות והספורט של אותה התקופה: תחרות אכילה, נשפי ריקודים, משחקי כדורגל, תחרות כלבים, תצוגות אופנה ועוד. יעקב גרוס, חוקר תולדות הסרט העברי שמעורב בפרויקט כבר 40 שנה, מסביר שאחת הסיבות להעלאת קטעי הוידאו לרשת דווקא עכשיו היא העובדה שיש בהן דמויות רבות שניתן עדיין לזהות. "הציבור בהחלט יכול לסייע", הוא אומר. "אני בטוח שתזרום הרבה אינפורמציה אחרי הפרסום".

החשיפה המתקרבת היא תוצאה של שנות עבודה רבות בהן אותרו הסרטונים, נאספו, קוטלגו, עברו דיגיטציה ושיפור איכות: "האתגר הגדול עוד לפנינו", מסביר גרוס, "אנחנו נמצאים כרגע לפני עידן חדש, וצריך יהיה להשקיע מאות אלפי ואולי מיליוני שקלים בהפקת חומרים באיכות הרבה יותר גבוהה ממה שיש לנו ביד". לקראת חשיפת הסרטים מערכת "חי בלילה" אספה עבורכם 8 רגעים נדירים מתולדות המדינה שרואים אור לראשונה אחרי עשרות שנים:

 סיום קורס הטייס הראשון (1939)

"אווירון" הייתה חברת התעופה הראשונה שהוקמה ביישוב היהודי למטרת טיסות פנים וכזרוע האוויר הביטחונית של היישוב. מקימיה, הסוכנות היהודית, ההסתדרות הכללית והוועד הלאומי, ראו בה חברת תעופה בשירות משימות הביטחון של היישוב. ב-1938 הקימה החברה בית ספר לטיס בקיבוץ אפיקים שבעמק הירדן, וב-20 ביולי 1939 נערך טקס הכנפיים לתשעה הבוגרים הראשונים. בניגוד לכללים הנוקשים של היום, בימים ההם עדיין לא יצאה ההנחייה לטשטש את פניהם של צוותי האוויר - אולי תצליחו לזהות את אחד מהם.

 גשמים והצפות בתל אביב (1937)

ב-1937, אחרי קיץ לוהט במיוחד, הייתה בקרב הציבור ציפייה עצומה לגשם. אבל אף אחד לא צפה את הסערה שפקדה את תל אביב: רחובות העיר הוצפו לגמרי, או כמו שדיווח הקריין: "העיר הפכה במקומות אחדים לוונציה בזעיר אנפין. חסרו רק הגונדולות וצלילי הסרנדה הוונציאנים".

 חנוכת כיכר דיזינגוף (1938)

 "28 ספסלים לבנים, מזרקת מים יפה ופנסים יפים שיאירו בכל ערב ישמשו את הקהל למנוחתו ולהנאתו": כך מתאר הקריין את כיכר צינה שנחנכה ב-1938 ברחוב דיזנגוף התל אביבי, ולימים הפכה לאחד מסמלי העיר. המקום נקרא על שם רעייתו של ראש העיר הראשון, מאיר דיזנגוף, ונבנה מעל מעגל תנועה, כשבמרכזו הוצבו בריכת נוי ומזרקה, ומסביב הונחו רצועות של דשא, לצד שבילים, ערוגות פרחים ועצים. הכיכר הפכה מיד למוקד עירוני מרכזי, נערכו בה אירועים כמו חגיגות יום העצמאות ושבוע הספר ובמוצאי שבת הוארה בתאורה צבעונית. 

 גן החיות בתל אביב (1938)

גן החיות הישראלי הראשון שכן בגן הדסה, שלימים הפך לגן העיר שנמצא מצפון לכיכר רבין. היו בו מכלאות לצבאים ואיילים, זברות ואנטילופות, בריכה לעופות מים, צבים ענקיים ואקווריום עגול. בסרטון ניתן להתרשם מהדובים שנחשבים ל"בעלי חיים מסוג נדיר שמגיעים אלינו מהימלאיה", מזוג האריות "גיבור ותמר" שהוענקו לגן במתנה על ידי ממשלת מצרים, מברדלסים מהודו ומזוג צבועים מהר הכרמל. בסוף הסרטון מופיע מייסד ומנהל הגן ד"ר מרדכי שורנשטיין ב"שיחה סוערת" שהחליט לנהל עם תוכי.

 בית המשפט המחוזי בתל אביב (1937)

סרטון שחושף מה קרה בזמן ביקור השופט הבריטי הארי הרברט טראסטד בבית הדין המחוזי בתל אביב. טראסטד, נשיא בית המשפט העליון בתקופת המנדט הבריטי, זכה לקבלת פנים במעמד של עורכי דין, קצינים ושופטים נבחרים, שתועדו בפיאות המפוארות שחבשו באותה התקופה. במהלך כהונתו טראסטד קידם את מערכת השיפוט ביישוב היהודי וכתוצאה מיוזמתו נפתחו בתי משפט חדשים בתל אביב, פתח תקוה ורחובות, ומונו ארבעה שופטי שלום יהודים. 

 תחרות חלונות ראווה (1939)

תחת הסלוגן "הטה שכם למשקנו והשתמש בתוצרתנו", התקיימה בסוף שנות השלושים תחרות מיוחדת: כ-500 סוחרים מכל הארץ השתתפו ועיצבו חלונות ראווה. בתום האירוע התקיים טקס חלוקת פרסים לזוכים בהשתתפות ראש עיריית תל אביב דאז, ישראל רוקח, והמצטיינים קיבלו פרסים ו"תעודות כבוד" מראשי העיריות.

 תשדיר "היזהרו מכייסים!" (1952)

תשדיר שירות שמזהיר את הקהל מפני רשת כייסים שפעלה בתחנות אוטובוסים, בנקים ובמקומות נוספים בהם התקהלו אנשים. הקריין מסביר שהאחריות מוטלת על האזרח שצריך לשמור על עירנות ולשים לב שלא עוקבים אחריו. כדי להזעיק עזרה נדרשו האזרחים למצוא טלפון, לחייג 999 למרכז המשטרה, שם היו מעבירים את הקריאה למכוניות שיטור שנמצאות באזור הפשע.

 תחרות מכוניות בחיפה (1937)

"תחרות היופי של אוטומובילים", כך על פי הקריינות שמתארת את האירוע שנערך על ידי "האגודה היהודית לאוטומיבילים" בחיפה ומשכה קהל רב. במקום התקיימה תהלוכה, כמוה גם תחרויות שונות ומשעשעות כמו העברת גלגל אוטו בין מכשולי בקבוקים ונשיאת ביצה בכף סביב המכונית.

כל הסרטונים באדיבות סינמטק ירושלים וארכיון המדינה.

ערב ההשקה החגיגי יערך בסינמטק ירושלים ביום שני (7.4), יום הולדתו ה-109 של אקסלרוד.