לא התאפקנו לקראת עליית התוכנית החדשה של אסי עזר, "היום בעוד שנה" (בקרוב בקשת 12), בה שינוי של שנה קורה ברגע אחד, ויצאנו לחפש את השינויים המשמעותיים שלכם. אחת מאותם אנשים שעברו שינוי שכזה היא מיטל פלג, שהחליטה לשים סוף להתמכרות השופוהוליקית שלה, ולעבור לבגדי יד שנייה. זה השינוי שלה.

>> החלטתם לעשות שינוי והצלחתם? שתפו את הסיפור שלכם כאן 

אני: מיטל פלג, בת 29 מיפו ד', פעילה חברתית, מרכזת את תחום התעסוקה בדרום ת"א (מגזר ציבורי) ומנחת קבוצות. 

השילוב של אהבה לאופנה וצד יצירתי לא ממומש הביאו את מיטל פלג לתוצאה שאי אפשר להתעלם ממנה. ליטרלי. בכל בוקר שהגיעה לפתוח את הארון, הוא כמעט וקרס מעומס בגדים שמעולם לא נלבשו יותר מפעמיים, במקרה הטוב. "תמיד אהבתי בגדים ובעיקר מציאות, ככה שהייתי קונה הרבה ובזול. הארון היה מפוצץ אבל תמיד חייתי בתחושה שאין לי באמת מה ללבוש", היא מספרת.

לפני שנתיים ילדה פלג את גומא, בנה הבכור, והוסיפה לעצמה 20 קילו בהריון. כשהצליחה להשיל את כולם, הרגישה צורך לחגוג במסע שופינג. "חידשתי את כל הארון אבל זה לא הרגיש לי שסיפקתי את הצורך, אז קניתי עוד. במקביל גיליתי את העולם המופלא של קניות באינטרנט. התחלתי להזמין יותר ויותר. עמוק בלב ידעתי שאני מגזימה, אבל האסימון עוד לא נפל".

בשלב מסוים, נחשפה פלג לקבוצת הפייסבוק "יש לי מה ללבוש" (בהקמת אלינה גרינשפון) ו"ארון מלא" (בהקמת שני ספיבק) והחליטה להיענות לאתגר מעניין: לא לקנות דבר במשך 40 יום. "לא רק שלא הצלחתי ושנשברתי כמה פעמים אחרי 10-20 יום, אלא שכל פעם שנשברתי זה רק הפך גרוע יותר. בשלב מסוים כבר שמרתי בטלפון את המספר הישיר של השליח. בהמשך הייתי כל כך נבוכה מהשליח, שוויתרתי על השליחות כדי להימנע מהפדיחה והייתי הולכת לאסוף מהחנות בעצמי".

מיטל פלג  (צילום: צילום ביתי)
"מי שכן מרגיש זה ככל הנראה בן זוגי ששמח שהארון קצת פחות מתפוצץ" | צילום: צילום ביתי
התפנית נרשמה כאשר פלג למדה לתואר שני במדיניות ציבורית. "לקחתי קורס 'קיימות ומדיניות ציבורית' אצל אלון טל (המקים של אדם טבע ודין). הקורס הזה שינה אצלי הרבה תפיסות וגרם לי לחשוב הרבה על ההשלכות של ההתנהגות שלי. במסגרת הקורס הייתי צריכה להעביר מצגת אקטואליה והתאריך שלי נפל על שבוע האופנה והקיימות, אז העברתי מצגת על תעשיית האופנה. קראתי המון על התחום והבנתי פתאום שאני לוקחת חלק בתעשייה השנייה הכי מזהמת בעולם. מהרגע שידעתי כבר לא יכולתי להתעלם, ממש כמו עם הטבעונות. חשבתי לעצמי שמצד אחד אני טבעונית, חומלת על הסביבה ופעילה חברתית ומצד שני במו כרטיס האשראי שלי, אני אחראית להרס מסיבי של הסביבה ולתעשייה נוראית שמנצלת את החלש. פתאום קלטתי מה המחיר האמיתי של החולצה החדשה ולא רציתי לקחת בזה יותר חלק".

זו גם הייתה הפעם הראשונה שהצליחה פלג לסיים את אתגר 40 יום ללא קניות. "כשסיימתי את הסבב הראשון הרגשתי שחרור מדהים וגאווה. אבל מצד שני פצחתי בשופינג, זה לקח עוד 3 סבבים של האתגר ועוד 2 שנשברתי ביום ה-20 עד שהאסימון נפל סופית והצלחתי לשנות הרגלים. היום אני מאוד גאה להגיד שלא קניתי כבר 45 יום והיד עוד נטויה (עדיין מורידה טיקטים לפעמים)".

השופינג שפינה לה זמן, הביאה את פלג גם לכתוב את התזה אודות "כיצד מצב סוציו אקונומי משפיע על אימוץ דפוסי צריכה בניי קימא". כיום פלג גם מעבירה הרצאות על התזה שלה ועל צריכה בת קיימא. 

מיטל פלג  (צילום: צילום ביתי)
"בשלב מסוים כבר שמרתי בטלפון את המספר הישיר של השליח" | צילום: צילום ביתי

איך הסביבה מגיבה לשינוי שעשית?
"לא בטוחה שאנשים מסביבי באמת שמים לב. מי שכן מרגיש זה ככל הנראה בן זוגי ששמח שהארון קצת פחות מתפוצץ וכרטיס האשראי שמרוויח גם כן כמובן. אם פעם הייתי מוציאה בין אלף לאלפיים שקל כל חודש (נראה לי. אף פעם לא היה לי ממש אומץ לבדוק), היום אני פשוט לא מוציאה כסף על שופינג".

בכלל לא?
"לא אשקר, זה לא תמיד קל, אני עדיין מסתובבת בתחושה ששמלת מקסי זה בדיוק מה שחסר לי בארון ושעוד תיק יעשה לי טוב על הלב, אבל אני גם מבינה באותה נשימה שהשמלה הזאת תשב בארון וכנראה לא תראה אור יום יותר מפעם פעמיים בשנה והתיק כנראה לא יעשה לי טוב על הלב. אני אוהבת אופנה ובעד לקנות, אבל לקנות חכם ונכון, עם רשימת קניות ולפי צורך לא לפי דחף. אז יכול לצאת לי לקנות משהו אבל אחרי הרבה מאוד מחשבה. בניגוד לפעם, אני כן מוכנה להשקיע היום 500 שקל על פריט, אבל הוא חייב להיות נהדר. לא סבבה. לא ליד. אלא לא פחות ממושלם. זה חייב להיות משהו שישלים לי את המלתחה ולא פריט שכבר יש לי עוד שורה של פריטים דומים לו". 

מיטל פלג  (צילום: צילום ביתי)
"אשמח לגרום לעוד אנשים לחשוב אחרת ולחשוב על מה שהם קונים | צילום: צילום ביתי

משהו בסגנון הלבוש שלך השתנה בעקבות השינוי שעשית?
"לא.  הוא נשאר אותו דבר: צבעוני, בוהו, נשי והרבה וינטג' . אבל היום בניגוד לפעם אין לי פספוסים, לא קורה שמרוב שפע אני כבר לא יודעת במה לבחור. הארון שלי ממוקד יותר ואני גם מנצלת אותו יותר, ככה שתכלס הוא הסגנון שלי הפך מדויק יותר בשופינג".

ומה לגבי קניות לגומא הקטן? לבית?
"כמובן שבמסגרת הפזרנות בעבר, גם הבית זכה. בטח ובטח שהמגמה ברשתות האופנה המהירה היא להתרחב לאופנת בית. הייתי קונה באינטרנט ועל הדרך מוסיפה פריטים לבית כדי להרגיש שלא הכל בוזבז עליי.  זה כבר שנה וחצי שאני בתוך התהליך והיום אני כאמור במגמה של התנקות וגם הבית מרגיש את זה. הבית שלי אומנם מאוד צבעוני, אבל הצבעוניות מגיעה מהציורים שלי על הקירות, לא מפריטים זולים והמוניים. בקשר לילד, אף פעם לא קניתי לו הרבה בגדים. בהתחלה קיבלתי שקים של יד שנייה של בגדי בנים ובנות והלבשתי אותו רנדומלית. אבל הוא מקבל אין סוף מתנות ובגדים והיום הארון שלו לא נופל משלי. (לא שהוא לובש את הכל , אבל לכי תסבירי לסבא וסבתא שיפסיקו לקנות לו).

איפה נראה אותך היום בעוד שנה?
"אני מקווה להיות בסוף התזה שלי ובמסלול לדוקטורט, עם ארון קטן וחכם יותר, להמשיך להרצות על צריכה ולגרום לעוד אנשים לחשוב אחרת ולחשוב על מה שוב על מה שהם קונים". 

_OBJ

רוצים לדבר עם מיטל? מוזמנים לכתוב לה

>> החלטתם לעשות שינוי והצלחתם? שתפו את הסיפור שלכם כאן 

"היום בעוד שנה": בקרוב בקשת 12, תוכנית חדשה בהנחייתו של אסי עזר, ערוץ 12