כשמנהל "הקבוצה" שאל את המשתתפים במשחק "Never" - "האם אי פעם שיקרתם לבן או בת הזוג שלכם", כולם הרימו צ'ייסר ועשו לחיים בלי לשאול שאלות, למעט נדב. באופן אירוני נטלי לא האמינה לו והתעקשה שיספר אחרת, אבל לנדב היה חשוב לעמוד על הערכים שלו ולהתעקש שהוא לא משקר.

הערך והתכונה שבדרך כלל מזוהה כל כך עם אנשים טובים וישרים, לא התיישבה טוב לחברת "הקבוצה" נטלי (פרק הסיום במוצ"ש, קשת 12). אבל למה בעצם? הרי כולנו רוצים קשר עם אנשים כנים ודוברי אמת. במחקר שנעשה באוניברסיטת פנסילבניה שבארה"ב חקרו את הנושא לעומק ושאלו את השאלה "האם כנות בהכרח מקרבת בין אנשים?" וגילו שיש הרבה מצבים בחיים שדווקא סילוף האמת הוא הכלי הנכון ליצור קירבה בין אנשים ובזוגית בפרט.

מגיל קטן רובנו חונכנו שאסור לשקר לאף אחד אף פעם ושלאמת יש כוח רב ערך. למדנו שאנשים שקרנים הם אנשים רעים, רמאים ושאסור לסמוך עליהם. אז זה נכון בהרבה מקרים, אבל יש מצבים שדווקא לשקר יכול להוביל לתוצאה הפוכה שמראה על כנות וכוונות טובות של אותו אדם. "אני חושב שצריך להסביר לילדים מגיל קטן דווקא מתי כן נכון לשקר" כך אומר מאוריציו שוויצר, פרופסור מאוניברסיטת פנסילבניה, שמפרט על מצבים כאלו בחיים שכולנו פוגשים.

"אני מאמין בנו ומאושר שנתת לי הזדמנות" (צילום: מתוך "הקבוצה", קשת 12)
יש מצבים בחיים שדווקא סילוף האמת הוא הכלי הנכון ליצור קירבה בזוגיות | צילום: מתוך "הקבוצה", קשת 12

דווקא אם נדב היה אומר ששיקר בעבר לבת זוג, הוא היה משיג הרבה יותר

נטלי לא אהבה בכלל את התשובה של נדב לשאלה "האם שיקרת אי פעם לבת זוג". בעוד שהיא הודתה וישר הרימה צ'ייסר, הוא ענה שהוא לא שיקר אף פעם וממש התעקש על זה. אז למה זה כל כך הפריע לה? הסיבה היא שאמת חותכת בין אנשים שרק השבוע הכירו, יכולה להתפרש כהתנשאות. 

נדב ניסה להראות לנטלי שמפת הערכים שלו גבוהה יותר משלה ושהוא בן אדם ערכי הרבה יותר ממנה. נטלי הרגישה שהוא מעדיף לעמוד על עמדתו מאשר להזדהות איתה ולחלוק חוסר שלמות בכדי ליצור קירבה ביניהם. במקרה הזה הכנות שלו רק הרחיקה ביניהם, ודווקא אם היה מספר לה שאולי מתישהו כן נפלט לו איזה שקר קטן עם מישהי, הייתה נוצרת ביניהם הזדהות, מה שהיה מוביל לקרבה ואמון הרבה יותר גדולים.

נדב ונטלי (צילום: מתוך "הקבוצה", קשת 12)
דווקא אם היה מספר לה שכן שיקר, הם היו מתקרבים הרבה יותר | צילום: מתוך "הקבוצה", קשת 12

הקלאסי - שקר לבן.

אדם שאתם אוהבים יוצא לדייט או לאירוע חשוב, והוא שואל אתכם שנייה לפני מה אתם חושבים על הלבוש. כנראה שלהגיד לו שהחולצה שלו מכוערת וזה פחות הטעם שלך, כשאתם יודעים שהוא לא יכול להחליף אותה כבר, לא יעזור לו בשום צורה ורק יצור נזק. לפרגן ולהרים גם אם אתם לא בטוחים בזה במיליון אחוז יכול רק להטיב לקשר שלכם. כמובן שאת הביקורת אפשר לשמור לאחרי אם חשוב לכם שידע את האמת. 

נטלי בן שמחון (צילום: הקבוצה, קשת 12)
נסלף מעט את האמת רק בשביל לעזור ולהתקרב לאנשים שאנחנו באמת אוהבים | צילום: הקבוצה, קשת 12

כנות יתר יכולה להביא לתוצאה הפוכה

יש לכם את האמת שלכם, ואף אחד לא יכול להתווכח על זה, אבל האם צריך לשתף אותה בכל מחיר? לא תמיד. לפי המחקר, אמת בכל מחיר יכולה להוביל לחוסר אמון ומרחק גדול יותר בין הצדדים. למשל, כשנדב בחר להגיד לנטלי שהיא הייתה הבחירה השנייה שלו, הכנות פה לא שיחקה לטובת אף אחד מהצדדים. שינוי קל של האמת בסיטואציה הייתה מביאה לנקודת פתיחה טובה יותר ביניהם ומשרתת את האינטרס העיקרי שלו וגם שלה - למצוא אהבה וזוגיות. 

זה לא אומר שכנות זו תכונה לא טובה ולשקר זה הדבר הנכון, אבל לפעמים באותם סיטואציות בחיים, נעדיף לסלף מעט את האמת רק בשביל לעזור ולהתקרב לאנשים שאנחנו באמת אוהבים.