>>  לכל הפרקים של פודקאסט "השוטרים" לחצו כאן

פרשת "השוטרים הנוקמים" העלתה דילמות רבות לפני השטח, במיוחד בנושא חציית הקווים של השוטרים מעבר לגבולות החוק, אבל לא רק. בפודקאסט "השוטרים" שי לוי, בלש לשעבר, מדבר על חוסר היכולת של משטרת ישראל להגן על המעורבים בפרשה. "במיוחד בבילוש אתה בתחום האפור", לוי מודה שגבולות התפקיד עלולים להיטשטש, "אבל מה שקרה בפרשת 'השוטרים הנוקמים' זה משהו שרוב החבר'ה במשטרה, ואולי כולם, לא קיבלו. המעבר הזה שהם הפכו לעבריינים, אנחנו מבינים מאיפה הוא בא. גם היום, המשטרה לא יודעת להגן על השוטרים שלה. מי שמכיר את תהליך השמירה על מאוים, יודע שזאת לא השמירה הכי אפקטיבית שיש. אז אנחנו מבינים מאיפה זה, אבל לעבור לפשיעה מאורגנת? תתפטר".

מעניין מה שאתה אומר, כי דיברנו פה עם שני קציני משטרה והם גילו הבנה לשוטרים.
"יש הבנה, אבל בסוף כמעט כולם מאוימים בשלב כזה או אחר. נגיד קצין הבילוש הראשון שלי, היה מאוים ברמה הכי גבוהה שיש. באחד המקרים אפילו גנבו בכוונה לאמא שלו את הרכב כדי שידע שאפשר להגיע לאמא שלו. גם ההורים שלו הפכו למאוימים וגם עליהם שמרו. אנחנו מבינים למה הם הגיעו למצב הזה, אבל בשיח של האנשים בשטח כן היה את העניין הזה של את זה כבר לא עושים, אז תתפטרו".

היה מצב שהרגשתם חוסר אונים שאין לכם מה לעשות?
"המון, יש הרבה מקרים. אתה עובד מאוד קשה, לפעמים אתה יושב ימים ושבועות בתחנת סמים, גשם או קיץ זה לא משנה, ואתה צריך לתעד את הכל. ובסוף העונש הוא מגוחך או שהם משתחררים אחרי זמן קצר. גם במרדף אחרי הגנב של הרכב, זאת לא הייתה גנבה, כולם ידעו מה עומד מאחורי זה. המרדף גם היה בסכנת חיים מטורפת, מהירויות של 190 קמ"ש, אבק בין האוהלים בפזורה, ובסוף הבן אדם הלך הביתה אחר כבוד".

מתוך: "השוטרים" (צילום: מתוך: "השוטרים", קשת12)
"אם אותו רכז מודיעין לא היה נעצר, השוטרים היו יוצאים מזה" | צילום: מתוך: "השוטרים", קשת12

זה מתסכל.
"זה מתסכל אותך מאוד, ואין לך מה לעשות. אנחנו היינו בסביבות ה-35 אנשים בקורס בילוש, תוך חמש שנים 30 אחוז התפטרו. באיזשהו מקום זה מגיע מהמקומות האלה. מצד אחד אתה מתוסכל, מהצד השני אין שום הערכה כי המערכת לא תומכת בך".

התחושה היא שאין לך מספיק כלים להתמודד עם עבריינים?
"קשה להגיד, כי האנשים באים עם אמביציה מאוד גבוהה, מי שמתגייס ובמיוחד לבילוש, בא עם אידיאולוגיה. אבל לא נעים לי להגיד שמשטרת ישראל זה גוף שהוא מאוד לא מקצועי, כי מעבר לקורסים אתה לא עושה שום הכשרה. פעם בחצי שנה שולחים אותך לאיזה יום יומיים של ריענון מטווחים, ריענון חוקים וזהו, בזה זה נגמר".

זה לא מספיק?
"אין לך ליווי, ואתה חי בסביבה מאוד אלימה, במיוחד בבילוש. אפילו פסיכולוג, מישהו שינחה אותך. אין זמן לאימונים מקצועיים כי באמת אין זמן. הבעיה במשטרה זה מה שמביא אותך למצבים של אגרסיביות יתר. בלי ששמתי לב הבאתי את סגנון הדיבור הזה הביתה, ואז אתה קולט ואומר 'רגע, מה קורה פה?'. אם אני לוקח את זה ליום יום, כשאתה מתחיל להסתבך עם אירועי אלימות, האלימות הופכת להיות הפתרון שלך לכל בעיה".

אז אתה כל הזמן על המדרון החלקלק הזה של לפעול בשיטות עברייניות.
"כשאתה שוטר סיור אז רוב המפגשים שלך הם עם האזרח הנורמטיבי ולא עם העבריין, כי את מי אתה עוצר לדו"ח תנועה? זה יכול רופא וזה יכול להיות מדען, אבל בבילוש אין לך את זה. אתה רק עם עבריינים, המיץ של הזבל בשקית מה שנקרא, זאת האוכלוסייה".

שי לוי כשוטר (צילום: אלון חן)
שי לוי בתקופתו כשוטר במשטרת ישראל | צילום: אלון חן

"אם אותו רכז מודיעין לא היה נעצר, הפרשה לא הייתה מתפוצצת. כי מבחינת העבודה ש'השוטרים הנוקמים' עשו - הם שוטרים אז הם ידעו להתנהל והיו יוצאים מזה"

את תחילת דרכו במשטרה החל לוי בסוף שנות ה-2000, מעט אחרי התפוצצות הפרשה. הוא תמיד חלם לשלב בין עולם התקשורת לעבודת השיטור, בעיקר בעקבות המורשת שהשאיר סבו שהיה קצין במשטרה. היום הוא מלווה את דרמת "השוטרים" (פרק סיום העונה בשני, קשת 12) בטור מיוחד, שעוסק במפגשים שלו עם עולם הפשע בתור בלש במחוז הדרומי. "למדתי בתיכון בבאר שבע, וניבי זגורי למשל זה שם ששמעתי בגיל 15, האיש הכל יכול, טפלון – זה היה הכינוי שלו. בגיל 27 אני מגיע לבילוש ועדיין זה השם, זה האיש שמנהל את העניינים. כלום לא קורה בעיר בלי אישור שלו או דרכו".

כשאתה נכנס אתה שואל איך ההוא שהכרתי בגיל 15 עדיין שולט פה ואף אחד לא הצליח לעצור אותו?
"אתה חושב על זה, אבל כשאתה מתחיל להיכנס לעניינים אתה מתחיל להבין, במיוחד כשאתה מול החיילים שלו. כמו שהיה בסדרה 'השוטרים', הוא יושב בבית, אנשים מזרימים לו את הכסף. באחת המשמרות הראשונות שלי, ראש הצוות לקח אותנו לחיילים הגבוהים, לבאומנים. הלכנו לחפש את קורקוס ועוד שניים מוכרים. ידענו שהם נוסעים על רכב BMWx5 ופשוט חיפשנו אותו. ברגע שמצאנו את הרכב, הוא אמר לנו אתם עושים את החיפוש, אתם מנהלים את העניינים".

בכוונה לתת לחדשים?
"בכוונה שתלמד, יש קטע ברחוב שאתה צריך לבוא קשוח. להרוויח את הכבוד שלך. לא תרוויח את הכבוד שלך? אתה לא תישאר בלש. הקטע שבקורס שוטרים מלמדים אותך שהחוק מחייב להזדהות כשוטר, להציג תעודה ולהגיד 'אדוני אתה מעוכב בחשד למשהו'. זה לא עובד ברחוב. אם אתה תבוא לאחד כמו באומן ותגיד לו 'שלום אדוני, אני איש משטרה, שי לוי', הוא יגיד לך 'מי אתה בכלל? סע לי מהעיניים'.

אז מה עושים?
"אתה עושה את אותו הדבר, פחות עם העניין של התעודה אלא יותר בקטע של 'פתח פתח את האוטו', אתה חייב לבוא אגרסיבי. הם יודעים מי אתה, אתה מדבר עם חבר'ה שהם שנים בעסק. בואו נגיד את האמת, אין לך באמת עילה לחפש עליהם אבל הוא ייתן לך את האישור כי אלה משחקים של אגו וכבוד. הם קולטים את החדשים אז הם מתקרבים אליך, ככה עם הפנים קרוב".

ואיך אתה מגיב?
"באגרסיביות. ראשי הצוותים מסתכלים עלינו, הוותיקים מסתכלים עלינו. אתה צריך להוכיח את עצמך מולם. זה כמו בצבא שאתה הולך לקרב, אתה תהיה יותר מובך מזה שאם לא תלך מה יגידו מאשר מה יקרה לך".

מתוך: "השוטרים" (צילום: מתוך: "השוטרים", קשת12)
"בסוף לפעמים אתה תהיה אגרסיבי יותר, אבל אתה משתדל שזה לא יקרה" | צילום: מתוך: "השוטרים", קשת12

"המשטרה לא יודעת להגן על השוטרים שלה, מי שמכיר את תהליך השמירה על מאוים, זאת לא השמירה הכי אפקטיבית שיש"

זה גם מגיע לרגעים יותר אגרסיביים? כמו שאנחנו רואים תמיד בסדרות ובסרטים.
"חד משמעית זה קורה, לא הרבה, אבל קורה. בחקירה למשל אם בסוף הגעת לאקט של אלימות הוא לא טוב לך. למה? כי בן אדם שתרביץ ותתעלל בו, בסוף ייתן לך משהו רק כדי שתעזוב אותו בשקט. אז אתה בטוח שיצאת עם חקירה חבל על הזמן, ואז מגיעים הנתונים של המז"פ והפורנזי וזה לא מתיישב עם המציאות. אז בסוף כולנו בני אדם, לפעמים אתה תהיה אגרסיבי יותר, אבל אתה משתדל שזה לא יקרה".

ומה לגבי חקירות מח"ש?
"בדרך כלל אין בבילוש בלש שלא נחקר במח"ש. אם בן אדם נעצר הוא קודם כל מגיש תלונה למח"ש כי אולי זה יעזור לו ואולי לא. למדתי שזאת אחת ההצעות של עורכי הדין".

איך היחס למח"ש במשטרה?
"וואו, זה נושא טעון. אני לא זוכר שקראנו להם המניאק, אבל זה ברמה של אויב. מהיום שאתה נכנס לבילוש אתה צריך להוכיח את עצמך, לא רק מבחינת העבריינים אלא גם מול מח"ש. שלא תפתח, שאם ראית משהו, לא משנה מה, שאפשר לסמוך עליך. יש אמנם הבדל בין מישהו שהוריד סטירה לבין מי שגנב כסף שזה קו אדום".

אין הבנה לתפקיד שלהם במערך?
"יש ויש. מבחינת הבלשים הם באו באמת רק לתפור אותך, הם מחפשים למי נתנו כאפה או מכות, דברים כאלה, הם לא מחפשים כביכול את השוטרים שחצו את הקווים. מספיק שיחשבו שאמר במח"ש משהו לא נכון – תתפטר, אל תעבור אפילו ליחידה אחרת".

בסוף מה שהפיל את "השוטרים הנוקמים" זה שוטר מלשין שנחקר במח"ש על נסיבות אחרות.
"הפרשה הזאת לא הייתה מתגלה אחרת. בדרך כלל השוטרים שחוצים את הקווים, ואני לא מדבר על אירוע אלימות פה ושם, אלה רכזי המודיעין. זה תחום שהוא מאוד רגיש. הוא מפעיל סוכנים בעצם, אף אחד לא יודע מי המקורות שלו, ויש פה מרחב פעולה מאוד גדול. בגלל ששם נמצא הכסף הגדול, אותם בדרך כלל ינסו גם לשחד. אם אותו רכז מודיעין לא היה נעצר, הפרשה לא הייתה מתפוצצת. כי מבחינת העבודה ש'השוטרים הנוקמים' עשו, הם ידעו להתנהל, הם שוטרים אז הם היו יוצאים מזה".