"הדבר הכי מפחיד קרה לי באחת המשימות הראשונות. נסענו לכיוון הכספומטים של הסמים בלוד, ותוך כדי נסיעה אחד הבחורים שלף סכין והצמיד לי לצד הגוף. הייתי בטוח שהלך עליי, שאני גמור ולמרות שידעתי שיש לי גיבוי חשבתי שלתקוע סכין זה רק שנייה ואין מצב שיגיעו בזמן. נסענו ככה כמה דקות ואז הגענו ללוד. קנינו את הסמים וחזרנו לתל אביב, כאילו כלום לא קרה. אחר כך הבנתי שזה היה מבחן שעברתי בהצלחה".

את התיאור המצמרר הזה מוסר לנו א', שמשרת היום כבלש והיה סוכן סמוי של משטרת ישראל במשך כמעט שנה. את השירות שלו בצבא עשה ביחידה מובחרת של משמר הגבול, ולאחר מכן הוא אותר על ידי אחד ממפעילי הסוכנים של המשטרה. "הוא לימד אותי להיות עבריין", מספר א'. "שינה לי את הדיבור, את ההתנהגות ואת שפת הגוף. כמעט שנה של הכשרה עד שהוא הכניס אותי לעסק". בסיום ההפעלה של א' נעצרו עשרות רבות של חשודים בסחר בסמים, כולל סמים קשים, והם נשפטו לתקופות מאסר שונות.

"סוכן סמוי שווה ליחידה שלמה"

מערך הפעלת סוכנים, שנחשף בפרק האחרון של "כחולים" (רביעי ב-21:00), נחשב לאחד מהמוצלחים של משטרת ישראל במלחמה בפשיעה. סיפורה של מאיה שניטמן, שגויסה לשורות המשטרה כסוכנת סמויה והיום משרתת כבלשית, מביא למסך חלק מההיבטים המורכבים בעבודתם של סוכנים. כל מבצע להפעלת סוכן דורש תקציב לא קטן, הרבה מאוד הכשרות והכנות, ובעיקר הרבה יצירתיות, כי בעולם העברייני חשדניים מאוד לסיפור הזה של סוכנים.

"הפעלה של סוכן זה תהליך", מספר לנו ד', שהחל את דרכו כסוכן והיום משרת כקצין. "זה לא שאתה מגייס בן אדם ואומר לו ללכת לרחוב ולחפש מה לקנות. יש הרבה מחשבה מאחורי הדבר הזה. קודם כל אתה מחליט מי היעד שלך, מה אתה רוצה להשיג. אחרי זה אתה מחפש בן אדם מתאים, אבל זה לא מספיק שהוא יהיה איכותי או לוחם. אתה צריך אחד שיידע להיכנס לדמות וגם יהפוך לדמות הזו. טעות הכי קטנה והבן אדם גמור. חוץ מזה הוא גם צריך לדעת לספק לך חומר שיעמוד בבית המשפט. תבין, סוכן סמוי אחד שעובד שנה מביא לך תפוקה של יחידת בילוש שלמה. אצל סוכן אין דבר כזה להסתובב ברחוב, או להיות בתצפית עד שיגנבו רכב. הוא מגיע ממוקד מטרה, עם חבילה שלמה על הראש, אבל במעצר אחד הוא מנקה לך שכונה שלמה, לפעמים עיר".

א' מספר שבמהלך ההכשרה אף אחד לא ידע מה הוא עושה, גם למשפחה הוא לא סיפר. "למדתי להיות עבריין, סגנון דיבור אחר, מילים אחרות, אפילו את צורת ההליכה שינו לי. פשוט הפכו אותי לבן אדם אחר. למדתי מי היעדים שלי ומה לחפש, גם איך לפנות אליהם. הכי חשוב לא להיות לחוץ ואגרסיבי, למדתי שאני לא יכול ליצור מגע ביום הראשון וגם לא בשבוע הראשון. תכל'ס רק אחרי חודש וחצי הגעתי לחלק הרציני שלי והתחברתי לעבריינים".

המשטרה שכרה ל-א' דירה, אפילו מימנה לו את הבילויים והאלכוהול. "עשינו ישיבות בדירות ובים, הפכתי לאחד מהם ולאט לאט קניתי סמים. מה שאני זוכר זה שבהתחלה היה חשש, אבל אחרי הפעם הראשונה אמרתי לעצמי, וואלה זה באמת אפשרי. האנשים שהיו היעד שלי ראו את הכמות והבינו שאני מוכר, וככה מכרו לי כמות יותר גדולה ובהמשך גם הרבה מאוד רכוש גנוב".

כמעט שנה הוא פעל כסוכן, רכש סמים מסוג קוקאין, הרואין וגם MDMA, כאמור גם הרבה רכוש גנוב. ההפעלה הזו הסתיימה במעצר של יותר מ-30 חשודים. "ואז אתה מגיע להעיד במשטרה ובבית משפט ורובם מרימים את הידיים למעלה. הם בהלם כי הייתי כמו אח שלהם. אני זוכר שאחד מהם אמר לי, וואלה כל הכבוד הבאת אותי בחצי. שפת רחוב כזו". כולם נשפטו לתקופות מאסר ו-א' הפך לבלש.

תפיסת סמים. ארכיון (צילום: משטרת ישראל)
כמויות גדולות של סמים שנתפסות בזכות עבודתם של סוכנים סמויים | צילום: משטרת ישראל

"פתאום קפצו עליי והפשיטו אותי"

תהליך ההתקרבות של הסוכן הסמוי נ' היה קשה יותר וכלל סצנות שנראות כאילו לקוחות מתוך סרט פעולה. הוא התבקש לשכור דירה בבאר שבע ולהתקבל לעבודה מסוימת, וכך עשה. "האמת שההתחלה לא הייתה משהו, לפחות ככה אני הרגשתי. לא הצלחתי להתקרב למי שהייתי אמור ואפילו לא הגעתי למצב של מנה ברחוב. כבר חשבתי לפרוש, אבל בכל מפגש עם המפעיל הוא הרגיע אותי וכיוון אותי. ככה עברו הימים ושבועות ואז זה קרה. אבל מה, קרה בבום מטורף. התחלתי לקנות כמויות יפות, המשטרה שמה שם הרבה מאוד כסף". נ' היה בטוח שהוא על הגל, אך אז הגיע המבחן.

"ערב אחד אני מגיע לדירה של היעד, איך שאני סוגר את הדלת פתאום קופצים עליי כמה ומפשיטים אותי. מה מפשיטים אותי, עירום כמו תינוק. אני משחק אותה גבר ובועט ומקלל והם הורגים אותי במכות. פתאום הכול הפסיק והיה שקט כזה, שאלו אותי כמה שאלות ואז הבנתי שהם בודקים שאני לא סמוי. עברתי את המבחן, וכאילו כלום לא קרה ישבנו כולם על וודקות". ואם זה לא מספיק הוא נאלץ לחטוף מכות פעם נוספת, רק שהפעם משוטרים.

"כשאתה בהפעלה אסור לך לחשוף את עצמך, לא משנה מה. ויום אחד אני הולך ברחוב, ופתאום קופצים עליי בלשים. הם מכירים אותי כעבריין והתחילו לחפש בכיסים. אני רואה שמסתכלים מהחלונות אז אני עושה רעש ועניינים, והם התחילו להוריד לי אגרופים ובעיטות. אחרי זה הלכו משם והשאירו אותי שוכב ומקלל. אמרתי לעצמי שאחרי ההפעלה אני שובר להם את העצמות, אבל זה לא באמת קרה".

הסיפור של מאיה שניטמן (צילום: מתוך כחולים, שידורי קשת)
מאיה שניטמן מתועדת במצלמה נסתרת בימיה כסוכנת סמויה | צילום: מתוך כחולים, שידורי קשת

מבצע פיצוח סוכן

היום שבו מחליטים להפסיק את ההפעלה ולעבור לחקירה גלויה נחשב ליום חג עבור המפעילים והסוכנים. "קובעים מקום מפגש ואז בשעת לילה מאוחרת מביאים לשם המון שוטרים וניידות", מספר א'. "אבל לפני שכולם יוצאים למעצרים מביאים אותך ואת המשפחה, ואז אתה עולה על במה שעליה כל הקצינים הבכירים. נותנים לך תעודת שוטר ואקדח, מריצים טקס קטן שאתה זה הכוכב שלו. זה מאוד מרגש כי אז פעם ראשונה ההורים שלך והחברה שומעים מה עשית".

ההפעלה מסתיימת כאשר אחרי הטקס יוצאים השוטרים לעשרות כתובות, לפעמים בכמה ערים, ומבצעים מעצרים של היעדים. "שמע זה קטע קטע כשבגללך עוצרים כל כך הרבה אנשים וברור לך שכולם הולכים לכלא", אומר נ'. "אתה רואה מה קורה ביום שאחרי ואז חוטף את הסטירה. כי פתאום נעלמה שכבה שלמה של עבריינים, ולאנשים אין איפה לקנות סמים, או לסוחרים של הרחוב אין ממי להביא את הסמים, ואתה יודע שזה בגללך. אתה רואה שתופסים מלא רכוש גנוב ומחזירים, אתה רואה שנמנע חיסול כי הבאת כלים וזה הכול אתה, הכול על הראש שלך".

עוד ב"כחולים":

בדרך כלל מבצע פיצוח סוכן הופך ליום חג במשטרה, וזוכה גם להרבה מאוד כותרות בתקשורת. מה שאנחנו לא רואים בדרך כלל, זה את שלב העדויות בבית המשפט והשלב שבו הסוכן חוזר להיות אדם רגיל, או לפעמים עוד שוטר. השלב הזה לא פשוט עבור רבים מהם. "זה לא קל להעיד בבית משפט מול אנשים שתקופה ארוכה היית יוצא איתם לבלות או לים", מספר א'. "יש אנשים שהיית בן בית שלהם. ישבת עם האישה שלהם, אפילו הוצאת את הילד שלהם מהגן או משהו כזה. ופתאום אתה רואה אותו בבית משפט ואשכרה מכניס אותו לכלא". נ' מוסיף, "היו כמה שהאישה שלהם קיללה אותי והיו גם איומים. היו מקרים בהם הייתי נכנס לבית מהחלון. היו עליי הרבה מאוד איומים והייתה תקופה ששמרו עליי וזה קטע לא נעים".

אבל החלק שבאמת קשה לסוכנים הוא "להפוך לעוד שוטר", כפי שמספר א'. "תקופה ארוכה אתה במרכז, פוגש קצינים בכירים וכולם מקרקרים סביבך. ואז מגיע קטע שנותנים לך תעודה ואקדח ואומרים שלום ותודה רבה. זהו נגמר. יצאתי לקורס שוטרים וקורס בילוש, שאתה עובר כמו כולם, ומנטלית זה סיפור לא פשוט. בהפעלה, אם היו לך בקשות היו עושים הכול כדי לתת לך. ופתאום אם יש לך איזה בקשה אז אף אחד לא מכיר אותך".

גם נ' מספר שהשנה הראשונה אחרי ההפעלה הייתה לו קשה. "לא פשוט להיות שוטר רגיל אחרי שכל העולם היה סביבך, אבל לא הייתי משנה שום דבר. אני מאוד גאה במה שעשיתי והייתי עושה את זה שוב. מבחינתי זה להגן על הבית בדיוק כמו שעשיתי בצבא".

בואו להכיר את צוות החוקרים, הבלשים ושוטרי הסיור של "כחולים"

"כחולים" - רביעי ב-21:00 בערוץ 2, קשת