איך נראים החיים אחרי אקזיט של מאות מיליוני דולרים? כשבעלה של שי-לי שינדלר, ליעד אגמון, מכר את הסטארט-אפ שלו Dynamic Yield לחברת מקדונלד'ס בסכום שמוערך ב-300 מיליון דולר, העיתונאית והמגישה הפכה בן לילה לאישה עשירה מאוד.

הערב (שני, אחרי החדשות, ערוץ 12), בסרטה "העשירים החדשים", תחשוף שינדלר כי אקזיט, הפנטזיה של כל ישראלי וישראלית, מלווה גם בקשיים ואתגרים חדשים שנולדים כתוצאה מההתעשרות המהירה והפתאומית. מה עושים עם כל הכסף הזה בגיל צעיר? איך מתנהלים מול החברים והמשפחה שלפעמים מרגישים שמגיע להם חלק מהעושר? ואיך מתרגלים לחיים במעמד שונה מזה שהכרת?

"עברו כבר שלוש שנים מאז האקזיט, היה לי זמן לחוות את הדבר הזה, וגיליתי עד כמה זה קשה", סיפרה הבוקר שינדלר לניב רסקין ב"חדשות הבוקר", "קשה לדבר על כסף וקשה להתמודד איתו, וזה פוגש אותך כל הזמן".

"אני לא רוצה 'אוי אוי אוי', לא רוצה רחמים, זו פריבילגיה מדהימה", מודה שינדלר, "אבל אני פוגשת אנשים שאומרים: 'כשאעשה אקזיט אשב על החוף ולא אעשה כלום. למה את צריכה לעבוד? למה את לא מחליפה את האוטו? למה את לא טסה ביזנס?'. לאנשים תמיד יש מה לומר. אני מתהלכת בעולם 32 שנה ללא כסף ועוד שלוש שנים עם כסף. אמות המידה והערכים לא השתנו, ואני רוצה להעביר את זה גם לילדים שלי".

מה קשה בדיוק בלהתעשר ב-300 מיליון דולר?
"את לא רוצה להשחית את ילדייך, את רוצה שיהיה להם ערך לכסף ושהם יבינו שהם צריכים לעבוד עבורו. הבן שלי איבד פעמיים את בקבוק המים שלו בבית הספר. כל פעם הוא אמר, 'תקני לי חדש, זה כולה 40 שקלים'. אמרתי לו - סליחה? באיזה עולם אוציא כל פעם 30-40 שקלים לקנות לך בקבוק חדש? תדאג לדברים שלך. את הבקבוק הבא שלו הוא קנה מכספו האישי, כדי שיבין שהוא צריך לדאוג ולהעריך את החפצים שלו".

שי-לי שינדלר על ההתעשרות בן לילה (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
"זו הייתה רכבת הרים, לא בא ברגל". שי-לי שינדלר וליעד אגמון | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12

מה עושים בבוקר שאחרי האקזיט? זה כמו לזכות בלוטו.
"אל תשווה את זה ללוטו, זו השוואה בלתי נסבלת בעיניי. זו אינה זכייה אלא עבודה קשה, מלא הקרבה. זה לא בא ברגל, ביום אחד. זו הייתה רכבת הרים. בעלי היה בניו יורק שנה וחצי בזמן שאני חזרתי לארץ עם הילדים כי רציתי לשמור על הקריירה שלי, ולתת לו להמשיך את החלומות שלו. זה לא היה פשוט, היו בדרך מלא עליות וירידות".

מה השתנה בחיים שלך מאז האקזיט?
"יש שקט, מין רוגע כזה שהכל יהיה בסדר, שהילדים יהיו בסדר ושהם מסודרים. אני אוכל לדאוג להם. אנחנו חיים במדינה שיוקר המחייה רק עולה ועולה, בטח בעולמות הנדל"ן שהמחירים עולים. כמה משכורות צריך כדי לרכוש דירה בישראל? 170? מה יהיה כשהילד שלי בן השנתיים יצטרך לקנות דירה? הדברים האלה מרגיעים, אבל זה גם מעורר כל מיני קשיים חדשים. היררכיות משתנות, סדרים משתנים".

חברים שאת חושדת פתאום שהם איתך בגלל הכסף?
"נגעת בעצב חשוף. להגיד שזה לא עבר לי בראש לגבי כמה אנשים? זה בהחלט עבר וזאת הרגשה מאוד לא נעימה".

את חושבת שבישראל יש שנאת עשירים?
"לא הייתי קוראת לזה שנאת עשירים, אבל כשאני פוגשת בסרט את פרופ' אייל שחר, פסיכולוג חברתי, אני שואלת אותו את השאלה הזאת. זה יושב על המון דברים, קודם כל על זה שיסודות המדינה הזאת מושתתים על סוציאליזם, על חיי קיבוץ. אנחנו יושבים על הערכים של, 'מה ששלי שלך ומה ששלך שלי'. חוץ מזה אנחנו מדינה מאוד קטנה שמורכבת ממשפחות גדולות ומחמולות. כולם חושבים: 'רגע, אם הוא כן - אז למה אני לא?".